Σάββατο, 28 Νοέ, 2020

  • Οταν ο «προοδευτικός» Ζάεφ ξεπλένει τη φασιστική κατοχή
  • Δηλώσεις του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα μετά το πέρας της σύσκεψης με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο ΥφΜΑΘ
  • ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ΗΜΑΘΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
  • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΗΛΙΟΣ»: Επιβεβαιώνουν τη σταθερή μείωση των νέων συντάξεων
  • Ο Θανάσης Γεωργιάδης δεν είναι πια μαζί μας
  • Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Οταν ο «προοδευτικός» Ζάεφ ξεπλένει τη φασιστική κατοχή1 Δηλώσεις του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα μετά το πέρας της σύσκεψης με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο ΥφΜΑΘ2 ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ΗΜΑΘΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ3 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΗΛΙΟΣ»: Επιβεβαιώνουν τη σταθερή μείωση των νέων συντάξεων4 Ο Θανάσης Γεωργιάδης δεν είναι πια μαζί μας 5 Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ζητούνται υπεύθυνες απαντήσεις

Με αφορμή την άσχημη πορεία της πανδημίας και σε επίπεδο Ημαθίας, ζητούνται υπεύθυνες απαντήσεις (να σταματήσει δηλαδή το "κρυφτούλι" ή η παραπληροφόρηση) από κάθε αρμόδιο για τα παρακάτω ζητήματα που τα θέτουμε εδώ και μήνες (Αφορά πρώτιστα ΕΟΔΥ, αλλά και Διοίκηση Νοσοκομείου, τοπικές αρχές- Πόσα τεστ έχουν γίνει μέχρι τώρα (όσοι βρέθ... Περισσότερα

ΚΚΕ: Για την αναστολή λειτουργίας Δημοτικών Σχολείων, Νηπιαγωγείων και Ειδικών Σχολείων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

από Η Άλλη Άποψη
ΚΚΕ: Για την αναστολή λειτουργίας Δημοτικών Σχολείων, Νηπιαγωγείων και Ειδικών Σχολείων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Η πρόσφατη απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας να προχωρήσει στην αναστολή λειτουργίας δεκάδων Δημοτικών Σχολείων, Νηπιαγωγείων και Ειδικών Σχολείων, επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν με τη σχολική στέγη στη Θεσσαλονίκη και στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει την ίδια πολιτική της υποχρηματοδότησης της παιδείας, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι πραγματικές εκπαιδευτικές ανάγκες ούτε για την κατασκευή νέων σχολικών κτηρίων, ούτε για τη συντήρηση και επισκευή των ήδη υπαρχόντων.

Η συγκεκριμένη απόφαση δεν αφορά μόνο ακριτικά ολιγοθέσια σχολεία με μικρό αριθμό μαθητών, αλλά και δεκάδες σχολεία τα οποία ενώ έχουν ιδρυθεί στα χαρτιά, εδώ και χρόνια δεν έχουν κατασκευαστεί ή τα υπάρχοντα κτήρια έχουν κριθεί ακατάλληλα.

Την ίδια ώρα οι ανάγκες σε σχολικά κτήρια είναι πολύ περισσότερες ακόμα και από αυτές που είναι γραμμένες στα χαρτιά, μιας και σήμερα έχουμε εκατοντάδες παιδιά στοιβαγμένα σε τεράστια σχολικά συγκροτήματα, υπεράριθμα τμήματα, κτήρια που ενοικιάζονται για να καλύψουν τις ελλείψεις σε αίθουσες, χρήση κοντέινερ κ.ά. Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι για ακόμα μία χρονιά θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα με την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής (π.χ. αναστολή λειτουργίας στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών) ακριβώς γιατί δεν υπάρχουν κτήρια να στεγάσουν τα απαραίτητα νηπιαγωγεία.

Ακόμα και το πολυδιαφημιζόμενο πρόγραμμα σχολικής στέγης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που υλοποιείται μέσω ΕΣΠΑ και μεταβιβάζει μέρος της ευθύνης  του κράτους στην Τοπική Διοίκηση, πρόκειται να καλύψει ένα πολύ μικρό ποσοστό των πραγματικών αναγκών. Όπως και ο σχεδιασμός κατασκευής κάποιων λίγων σχολείων μέσω Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), όχι μόνο αποτελεί «σταγόνα στον ωκεανό», αλλά αυξάνει έως και 3 φορές το κόστος κατασκευής, ενώ δίνεται το δικαίωμα χρήσης του σχολείου στον ιδιώτη – επιχειρηματία.

Επίσης, και οι επισκευές και συντηρήσεις των ήδη υπαρχόντων σχολικών κτηρίων προχωράνε με «ρυθμούς χελώνας». Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμοι, προβάλουν μία εικονική πραγματικότητα όταν ισχυρίζονται ότι θέτουν σε προτεραιότητα το ζήτημα της σχολικής στέγης και ότι «όλα θα είναι έτοιμα και στη θέση τους από Σεπτέμβρη». 

Η σημασία της σχολικής στέγης, δεν αποτελεί δευτερεύον ζήτημα. Έχει να κάνει τόσο με τους παιδαγωγικούς όρους μόρφωσης των μαθητών και εργασίας των εκπαιδευτικών, όσο και με την ασφάλεια και την υγεία τους, όπως φάνηκε τους προηγούμενους μήνες με την πανδημία του κορονοϊού, πρόβλημα το οποίο θα είναι έντονο και τη νέα σχολική χρονιά.

Σήμερα, το 2020, υπάρχουν όλες οι επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, υπάρχει το κατάλληλο εργατικό δυναμικό, παράγεται αρκετός πλούτος, για να έχουμε ένα σύγχρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά.

Παρόλα αυτά η σημερινή Κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, επιλέγει να καλύπτει τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων με ζεστό χρήμα, επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές και να πετσοκόβει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, τα εργασιακά των εκπαιδευτικών και να καλεί τους γονείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη λειτουργία και συντήρηση του δημόσιου σχολείου.

Γι’ αυτό είναι απαραίτητο σήμερα - και όχι στο μέλλον - εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές να μην αποδεχτούν την κυβερνητική προπαγάνδα και να διεκδικήσουν:

Να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο σχολικής στέγης, που να καλύπτει τις συνολικές ανάγκες του μαθητικού πληθυσμού στη Θεσσαλονίκη και στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, με ευθύνη του κράτους. Να ανεγερθούν νέα, ασφαλή και σύγχρονα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία, σχολεία Ειδικής Αγωγής. Να πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες επισκευές και έργα συντήρησης των ήδη υπαρχόντων κτηρίων. Να γίνει προσεισμικός έλεγχος σε όλα τα σχολικά κτήρια.

 


Έχει διαβαστεί 456 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 14 °C
Άνεμος ΝΝΑ 0 μποφόρ

Σάββατο, 28 Νοεμβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 6 ως 14 °C
Άνεμος ΝΝΑ 0-1 μποφόρ

Κυριακή, 29 Νοεμβρίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 7 ως 10 °C
Άνεμος Β 1 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 183 επισκέπτες και 1 μέλος.