Παρασκευή, 03 Ιουλ, 2026

  • Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Η προσπάθεια τσουβαλιάσματος και συκοφάντησης θα πέσει στο κενό
  • Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Εντείνονται τα εκατέρωθεν χτυπήματα ενώ ΝΑΤΟ και ΕΕ ενισχύουν στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο
  • Πλήθος κόσμου στο καθιερωμένο αντάμωμα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα
  • ΟΓΕ: Η «κανονικότητα» της γυναικείας ανισοτιμίας σφυρηλατείται από τη στρατηγική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων
  • ΚΚΕ: Άθλια η προσπάθεια της ΝΔ να αξιοποιήσει μια εγκληματική ενέργεια για να επιτεθεί στους αγώνες του λαού και να στήσει κάλπικα δίπολα
  • ΗΠΑ: Δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος και από κρυπτονομίσματα
Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Η προσπάθεια τσουβαλιάσματος και συκοφάντησης θα πέσει στο κενό1 Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Εντείνονται τα εκατέρωθεν χτυπήματα ενώ ΝΑΤΟ και ΕΕ ενισχύουν στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο2 Πλήθος κόσμου στο καθιερωμένο αντάμωμα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα3 ΟΓΕ: Η «κανονικότητα» της γυναικείας ανισοτιμίας σφυρηλατείται από τη στρατηγική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων4 ΚΚΕ: Άθλια η προσπάθεια της ΝΔ να αξιοποιήσει μια εγκληματική ενέργεια για να επιτεθεί στους αγώνες του λαού και να στήσει κάλπικα δίπολα5 ΗΠΑ: Δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος και από κρυπτονομίσματα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιλαϊκό από χέρι

Η συζήτηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας τη θέση του ΚΚΕ ότι η συνταγματική αναθεώρηση στοχεύει σε ένα πιο ισχυρό και ευέλικτο κράτος για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, επομένως πιο εχθρικό και επιθετικό απέναντι στον λαό. Τόσο οι προτάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και η στάση των άλλων κομμ... Περισσότερα

ΚΚΕ: Να καταργηθεί ο απαράδεκτος νόμος για τις διαγραφές φοιτητών

από Η Άλλη Άποψη
ΚΚΕ: Να καταργηθεί ο απαράδεκτος νόμος για τις διαγραφές φοιτητών

Να καταργηθεί ο απαράδεκτος νόμος για τις διαγραφές φοιτητών ζητά με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ.



Αναλυτικά το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης που απευθύνεται στον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και υπογράφεται από τη βουλευτή του Κόμματος Αφροδίτη Κτενά: 

«Οι αντιδράσεις φοιτητικών συλλόγων, συλλόγων διδασκόντων και εργαζομένων των πανεπιστημίων, πληθαίνουν απέναντι στην πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ να εφαρμόσει τις απαράδεκτες διατάξεις των νόμων 4777/2021 (Κεραμέως -Χρυσοχοϊδη) και 4957/2022 (νόμος -πλαίσιο Κεραμέως) για τις διαγραφές φοιτητών που υπερβαίνουν την ανώτατη διάρκεια φοίτησης που ορίζεται με τους παραπάνω νόμους. Η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΥΠΑΙΘ έχει για μια ακόμα φορά σύσσωμο τον κόσμο των πανεπιστημίων απέναντι της. Αποφάσεις που διεκδικούν τη μη εφαρμογή της άδικης και αντιεκπαιδευτικής διάταξης έχουν πάνω από 120 φοιτητικοί σύλλογοι, η ΠΟΣΔΕΠ, οι σύγκλητοι πανεπιστημίων (όπως το ΕΚΠΑ, το ΠΑΠΕΙ, το ΕΛΜΕΠΑ), συνελεύσεις τμημάτων και σχολών (όλα τα τμήματα μαθηματικών της χώρας, ΣΘΕ ΕΚΠΑ, Σχολή Μηχανικών του ΠΑΔΑ), η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τα επιχειρήματα που αξιοποιεί το ΥΠΑΙΘ για να στηρίξει αυτό το άδικο μέτρο καταρρίπτονται από τους ίδιους τους φορείς των πανεπιστημίων. Οι φοιτητές που δεν θεωρούνται "ενεργοί", ούτε "καταλαμβάνουν θέσεις" ούτε "κοστίζουν". Αφού, οι εισακτέοι των πανεπιστημίων δεν σχετίζονται με το πόσοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι, ούτε φυσικά κοστίζουν στο κράτος οι φοιτητές που δεν δικαιούνται πάσο, συγγράμματα, εστίες -και για τα οποία, ακόμα και οι "ενεργοί φοιτητές" σε πολλές περιπτώσεις πληρώνουν.

Στις αιτίες του φαινομένου της παράτασης σπουδών η κυβέρνηση της ΝΔ θα βρει την πολιτική που η ίδια -και οι προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ- υλοποιεί, έχοντας ψηφίσει, συμφωνώντας και υλοποιώντας την στρατηγική της ΕΕ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Γιατί οι φοιτητές παρατείνουν τις σπουδές τους εξαιτίας του τεράστιου κόστους ζωής και σπουδών που αναγκάζει 1 στους 2 να εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους, της τρομακτικής υποστελέχωσης των πανεπιστημίων, με φοιτητές να καταγγέλλουν ότι καθυστερούν τις σπουδές τους γιατί “δεν χωράνε σε εργαστήρια”, ή, γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμος επιβλέπων, ώστε να προχωρήσουν την πτυχιακή τους εργασία. Η απουσία αριθμού κλινών στις φοιτητικές εστίες, ώστε να καλύπτει όλα τα παιδιά που κατάφεραν να περάσουν σε μια σχολή μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, οι καθυστερήσεις να “βρεθούν” θέσεις πρακτικής άσκησης -ακόμα κι όταν αυτή είναι υποχρεωτική-, ως αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης για τις πραγματικές ανάγκες των πανεπιστήμιων, αποτελούν κι αυτά αιτίες για την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης των σπουδών.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ.Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει ώστε:

- Να καταργηθούν οι απαράδεκτες προβλέψεις για διαγραφές φοιτητών που ορίζονται στους νόμους 4777/2021 και 4957/2022.

- Να στηρίξει ολόπλευρα τον φοιτητικό πληθυσμό, με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, στελέχωση των πανεπιστημίων με μόνιμο και σταθερό προσωπικό, διδακτικό, εργαστηριακό και διοικητικό, με βάση τις πραγματικές ανάγκες».


Έχει διαβαστεί 974 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Κριτήρια
Προηγούμενο άρθρο
Κριτήρια
Μόλις το 5%
Επόμενο άρθρο
Μόλις το 5%

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 371 επισκέπτες και 0 μέλη.