Παρασκευή, 02 Οκτ, 2026

  • 128 κενά μετά και τη Β΄ φάση προσλήψεων . 80 παιδιά στην Παράλληλη Στήριξη εξακολουθούν να περιμένουν τον εκπαιδευτικό τους
  • ΕΕΔΥΕ: Ο Μάρκο Ρούμπιο είναι ανεπιθύμητος! Όλοι στη συγκέντρωση την Τρίτη στις 7.30 μ.μ. στο Σύνταγμα
  • Nations League: «Γλυκόπικρη» γεύση άφησε η ισοπαλία της Εθνικής με την Ολλανδία
  • Πνιγμός του κουβανικού λαού: η πρόθεση που ο Λευκός Οίκος δεν μπαίνει πλέον στον κόπο να κρύψει
  • ΠΑΜΕ: Υποταγή στην πολιτική του πολέμου και των κερδών των ομίλων από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ
  • Συνάντηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με την κόρη του Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα, στις Βρυξέλλες
128 κενά μετά και τη Β΄ φάση προσλήψεων . 80 παιδιά στην Παράλληλη Στήριξη εξακολουθούν να περιμένουν τον εκπαιδευτικό τους1 ΕΕΔΥΕ: Ο Μάρκο Ρούμπιο είναι ανεπιθύμητος! Όλοι στη συγκέντρωση την Τρίτη στις 7.30 μ.μ. στο Σύνταγμα2 Nations League: «Γλυκόπικρη» γεύση άφησε η ισοπαλία της Εθνικής με την Ολλανδία3 Πνιγμός του κουβανικού λαού: η πρόθεση που ο Λευκός Οίκος δεν μπαίνει πλέον στον κόπο να κρύψει4 ΠΑΜΕ: Υποταγή στην πολιτική του πολέμου και των κερδών των ομίλων από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ5 Συνάντηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με την κόρη του Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα, στις Βρυξέλλες6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Φόρα παρτίδα

Φόρα παρτίδα

Σε άλλο επίπεδο έχει περάσει τις τελευταίες ώρες η «αντιπαράθεση» ανάμεσα στην κυβέρνηση, στο ΠΑΣΟΚ και το κόμμα Τσίπρα, με αφορμή τις προχτεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την ενεργειακή ακρίβεια.Τσακώνονται φόρα παρτίδα για την πατρότητα των «κοστολογημένων» μέτρων και για το ποιος μπορεί καλύτερα να διαφυλάξει από τη μια τη δη... Περισσότερα

ΣΕΠΕ Ημαθίας: Απαράδεκτος ο εμπαιγμός της σχολικής κοινότητας και των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων

από Η Άλλη Άποψη
ΣΕΠΕ Ημαθίας: Απαράδεκτος ο εμπαιγμός της σχολικής κοινότητας και των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων

Σε μια περίοδο που εντείνεται η συνολική επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, δε θα μπορούσε να λείπει από το στόχαστρο ούτε η σχολική καθαριότητα. Άλλωστε, το δημόσιο σχολείο και η μόρφωση των παιδιών μας διαχρονικά αντιμετωπίζονται ως πεδίο πειραματισμών και περικοπών, είτε μέσα από πολιτικές που επιχειρούν να διαμορφώσουν πειθήνιες συνειδήσεις, όπως αποτυπώνεται και στους σχεδιασμούς για το λεγόμενο «εθνικό απολυτήριο», είτε μέσω της δραστικής μείωσης της κρατικής ευθύνης και της παράδοσης κρίσιμων λειτουργιών στους μηχανισμούς της «αγοράς», με χαρακτηριστικά παραδείγματα την κατάργηση των σχολικών επιτροπών στους μεγάλους δήμους και τη χρόνια υποβάθμιση της συντήρησης των σχολικών κτηρίων.

Η κατάσταση στη σχολική καθαριότητα δεν αποτελεί νέο πρόβλημα. Δεκαπέντε χρόνια μετά τη λεγόμενη «αποκέντρωση» του νόμου 3852/2010 («Καλλικράτης») έχει αποδειχθεί ότι το κράτος αποποιείται συστηματικά τις υποχρεώσεις του.

Για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών μετακυλούν τις ευθύνες τους στους δήμους, αφήνοντας τους εργαζόμενους και τις σχολικές μονάδες εκτεθειμένους, με συνέπεια οι σχολικές καθαρίστριες και καθαριστές με ευθύνη και πολλών δημοτικών αρχών να εργάζονται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες, με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με απολύσεις και επαναπροσλήψεις κάθε χρόνο, με χαμηλούς μισθούς, χωρίς σαφές καθηκοντολόγιο και χωρίς επαρκή μέσα ατομικής προστασίας.

Κατά την πρόσφατη συνάντηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) και των Σωματείων Καθαριστριών Αθήνας και Πειραιά με την υφυπουργό Εσωτερικών, οι εργαζόμενοι ήρθαν αντιμέτωποι με πλήρη άρνηση ακόμη και στα στοιχειώδη αιτήματα για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και σταθερές σχέσεις απασχόλησης. Παράλληλα, επαναλήφθηκε η γνωστή μετακύλιση ευθυνών ανάμεσα σε υπουργεία και δημοτικές αρχές, όπως στο ζήτημα της κατάρτισης «καθηκοντολογίου», ενώ την ίδια στιγμή αποκαλύφθηκαν σχεδιασμοί που προωθούν περαιτέρω την είσοδο ιδιωτών στον τομέα της σχολικής καθαριότητας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Τα σχολεία, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί βιώνουμε καθημερινά τις συνέπειες αυτής της πολιτικής. Η καθαριότητα των σχολικών χώρων, που αποτελεί βασικό όρο για την υγεία και την ασφάλεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αντιμετωπίζεται ως «κόστος» και όχι ως αναγκαία δημόσια υπηρεσία. Παράλληλα, ανοίγει επικίνδυνα ο δρόμος για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και στον τομέα της σχολικής καθαριότητας.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ημαθίας δηλώνει ξεκάθαρα τη στήριξή του στα δίκαια αιτήματα των σχολικών καθαριστριών/στών για:

·  μόνιμη και σταθερή εργασία,

·  αυξήσεις στους μισθούς,

·  σαφές καθηκοντολόγιο με βάση τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων,

·  επαρκή μέσα ατομικής προστασίας και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς.

Στεκόμαστε στο πλευρό τους, γιατί ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας. Ένα σχολείο που μορφώνει και προστατεύει μαθητές και εκπαιδευτικούς δεν μπορεί να στηρίζεται στην εργασιακή ανασφάλεια και την υποβάθμιση των εργαζομένων του.

Καλούμε τη σχολική κοινότητα, τους γονείς και τους εργαζόμενους να δυναμώσουμε τον κοινό αγώνα, διεκδικώντας δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση με όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των σχολείων, για επαρκή και με σύγχρονες εργασιακές σχέσεις καθαριότητα, για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει.


Έχει διαβαστεί 579 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 2151 επισκέπτες και 1 μέλος.