Πέμπτη, 03 Σεπ, 2026

  • ΚΚΕ: Η αντιπαράθεση για την «κοστολόγηση» των προγραμμάτων φανερώνει ότι τα κόμματα αυτά λειτουργούν ως «συγκοινωνούντα δοχεία»
  • ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΒΕΡΟΙΑΣ: ΕΝΑΡΞΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ
  • Πρώτη Διευρυμένη Συνάντηση της Ν.Ε.Ε.Α. του ΠΑΣΟΚ /Κινήματος Αλλαγής στην Ημαθία με την παρουσία του Βουλευτή Μανώλη Χριστοδουλάκη
  • Κόμμα Τσίπρα: Σοσιαλδημοκρατικές δεσμεύσεις για τα οράματα του κεφαλαίου
  • Κυβέρνηση: «Ζωτικός σύμμαχος» των ΗΠΑ και «πυλώνας» των επικίνδυνων ευρωατλαντικών σχεδιασμών
  • «Ταμείο Ανάκαμψης»: Πακτωλός κερδών για τους ομίλους, βαριές απώλειες και χρέη για τον λαό
ΚΚΕ: Η αντιπαράθεση για την «κοστολόγηση» των προγραμμάτων φανερώνει ότι τα κόμματα αυτά λειτουργούν ως «συγκοινωνούντα δοχεία»1 ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΒΕΡΟΙΑΣ: ΕΝΑΡΞΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ 2 Πρώτη Διευρυμένη Συνάντηση της Ν.Ε.Ε.Α. του ΠΑΣΟΚ /Κινήματος Αλλαγής στην Ημαθία με την παρουσία του Βουλευτή Μανώλη Χριστοδουλάκη3 Κόμμα Τσίπρα: Σοσιαλδημοκρατικές δεσμεύσεις για τα οράματα του κεφαλαίου4 Κυβέρνηση: «Ζωτικός σύμμαχος» των ΗΠΑ και «πυλώνας» των επικίνδυνων ευρωατλαντικών σχεδιασμών5 «Ταμείο Ανάκαμψης»: Πακτωλός κερδών για τους ομίλους, βαριές απώλειες και χρέη για τον λαό6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Όλοι το Σάββατο στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ . Καμία θυσία για τα κέρδη και τους πολέμους τους

Το Σάββατο 5 Σεπτέμβρη όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Θεσσαλονίκη, στις 5.30 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ.Εκεί, στο παλλαϊκό πανελλαδικό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ, που οργανώνουν τα εργατικά συνδικάτα. Εκεί που θα συναντηθούν οι εργάτες, οι αγρότες, οι επαγγελματίες, οι φοιτητές, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία για να απαιτή... Περισσότερα

Υπουργείο Παιδείας: Σε αναζήτηση συναινέσεων για τις μεταρρυθμίσεις για το Λύκειο και το «Εθνικό Απολυτήριο»

από Η Άλλη Άποψη
Υπουργείο Παιδείας: Σε αναζήτηση συναινέσεων για τις μεταρρυθμίσεις για το Λύκειο και το «Εθνικό Απολυτήριο»

Σε μία προσπάθεια να προωθήσει την ατζέντα του, μπροστά στη νέα σχολική χρονιά και ενόψει των αλλαγών που έχει εξαγγείλει για το λύκειο, το υπουργείο Παιδείας διοργάνωσε χτες το απόγευμα εκδήλωση με θέμα «Από τον μαθητή του σήμερα στον πολίτη του αύριο». Το υπουργείο παρουσίασε την εκδήλωση ως «άνοιγμα του διαλόγου για το σχολείο του αύριο», χωρίς βέβαια αντίλογο, με στελέχη της Εκπαίδευσης, διεθνών οργανισμών και άλλους προσκεκλημένους να αναφέρονται επιφανειακά στα προβλήματα του σημερινού σχολείου και να παρουσιάζουν με μορφή «οράματος» ένα «άλλο λύκειο». Το λύκειο που υποτίθεται πως θα προκύψει από τον διάλογο για το «Εθνικό Απολυτήριο».

Στις τοποθετήσεις της η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη μίλησε για τη «μεταρρύθμιση» στο Λύκειο, δηλώνοντας ότι «δεν χτίζουμε από το μηδέν» και επιβεβαιώνοντας πως το «νέο» «Εθνικό Απολυτήριο» φτιάχνεται στις βάσεις των μεταρρυθμίσεων που έφεραν το Λύκειο στα σημερινά του αδιέξοδα. Πολύς λόγος έγινε για την ανάγκη καλλιέργειας «κριτικής σκέψης, δημιουργικότητας», για «παθογένειες», για το ότι δεν μπορεί «μια κακή μέρα» να κρίνει το μέλλον του παιδιού κλπ., όλα σε μία προσπάθεια να ντυθούν οι αλλαγές με... αγνές προθέσεις. Στόχος, να αποσπαστεί η συναίνεση της υποψιασμένης πια εκπαιδευτικής κοινότητας απέναντι στην προωθούμενη ένταση των κοινωνικών φραγμών, περισσότερες εξετάσεις στο Λύκειο και ακόμα μεγαλύτερη απομάκρυνσή του από τον μορφωτικό του ρόλο για να μετατραπεί σε χώρο εκγύμνασης δεξιοτήτων.

Σε αυτόν τον στόχο επικεντρώθηκε άλλωστε στην τοποθέτησή του στην εκδήλωση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, που κάλεσε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς να πουν πώς θέλουν το σχολείο και να συμμετέχουν στον διάλογο, προσπαθώντας να δείξει ότι δεν πρόκειται για μια κομματική πρωτοβουλία, αλλά για αναδιαρθρώσεις που απαιτούν συναινέσεις.

Εξάλλου, με αντίστοιχα αφηγήματα είχαν στολίσει τις μεταρρυθμίσεις τους η Α. Διαμαντοπούλου επί ΠΑΣΟΚ, ο Κ. Γαβρόγλου επί ΣΥΡΙΖΑ, που έλεγαν πως το τρίωρο άγχος των πανελλαδικών εξετάσεων πρέπει να καταργηθεί. Όλοι βέβαια ανεξαιρέτως απέρριπταν την πρόταση του ΚΚΕ και του εκπαιδευτικού κόσμου για κατοχύρωση της βαθμολογίας στις πανελλαδικές για να υπάρχει ορισμένη αποφόρτιση από το άγχος.

Στα τέλη του Σεπτέμβρη η πλατφόρμα διαβούλευσης

Όπως εξήγγειλε η Σ. Ζαχαράκη, στα τέλη Σεπτέμβρη θα τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα διαβούλευσης με το σχέδιο πορίσματος της Επιτροπής Διαλόγου, στην οποία θα μπορούν να κατατίθενται παρατηρήσεις και προτάσεις.

Ο λόγος δόθηκε και στον Andreas Schleicher, διευθυντή Εκπαίδευσης και Δεξιοτήτων του ΟΟΣΑ, του οργανισμού που δείχνει τον δρόμο για συγχωνεύσεις, για αξιολόγηση, για «εξορθολογισμό» δαπανών. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στον κόσμο του αύριο, τον ρόλο των αποφοίτων του λυκείου σε αυτόν, τις απαραίτητες δεξιότητες, σε σύνδεση με τις εξελίξεις στην οικονομία και την παραγωγή και τον ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Τον λόγο πήραν ο πρόεδρος και μέλη της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου, περιγράφοντας τον τρόπο εργασίας της, την αξιοποίηση παραδειγμάτων άλλων χωρών, αλλά και την αγωνία ώστε τα πορίσματα να έχουν ισχυρή βάση τεκμηρίωσης.

Η Pia Ahrenkilde Hansen, γενική διευθύντρια Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφερόμενη στις αλλαγές που προωθούνται στο Λύκειο, μετέφερε τη μόνιμη απαίτηση της ΕΕ των επιχειρήσεων για δεξιότητες, δηλώνοντας πως θέλει το σχολείο επίκεντρο σε αυτή την προσπάθεια. Παρέπεμψε δε στις κατευθύνσεις που ήδη έχει δώσει και θα εκδώσει και το άμεσο επόμενο διάστημα για τις εκπαιδευτικές πολιτικές.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη διάρκεια της εκδήλωσης στο ζήτημα των υποδομών των σχολείων. Όχι βέβαια για να εκφραστεί ο προβληματισμός για τα ταβάνια και τους σοβάδες που πέφτουν και τα ληγμένα κοντέινερ, ούτε για τους αναγκαίους προσεισμικούς ελέγχους, αλλά για να παρουσιαστεί ούτε λίγο ούτε πολύ πως η χώρα έχει γίνει... ένα μεγάλο εργοτάξιο και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν δημοπρατηθεί 21 νέα σχολεία.

Και φυσικά, καθώς είμαστε μπροστά στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, αναφορές έγιναν και στην «ετοιμότητα» των σχολείων, με την παραδοχή από την πλευρά της υπουργού ότι «τα κενά είναι δομικό στοιχείο του εκπαιδευτικού συστήματος» και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου, Γιάννη Παπαδομαρκάκη, να παραδέχεται ότι μόνο το 85% των κενών θα καλυφθεί...

(Αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη») 


Έχει διαβαστεί 15 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 403 επισκέπτες και 1 μέλος.