Σάββατο, 19 Οκτ, 2019

  • Εχασε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ από τον...ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
  • ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΠΛΟΚΩΝ: Με μεγάλη συμμετοχή η διευρυμένη συνεδρίαση της Γραμματείας της Επιτροπής
  • Ερώτηση Καρασαρλίδου για συμψηφισμό των εργοσήμων αγροτών με ασφαλιστικές εισφορές
  • Δύο μεγάλα δίκτυα ποδηλατοδρόμων και δωρεάν κοινόχρηστα ποδήλατα θα αποκτήσει η Πάτρα (Ας τα βλέπουν οι δικοί μας τοπικοί άρχοντες!)
  • Αλήθειες και ψέματα γύρω από τη νέα επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση
  • Το βιβλίο του Κώστα Κουτρουμπάκη «Ο Μαραγκός» θα παρουσιαστεί στην Βέροια τη Δευτέρα 21/10
Εχασε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ από τον...ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ1 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΠΛΟΚΩΝ: Με μεγάλη συμμετοχή η διευρυμένη συνεδρίαση της Γραμματείας της Επιτροπής2 Ερώτηση Καρασαρλίδου για συμψηφισμό των εργοσήμων αγροτών με ασφαλιστικές εισφορές3 Δύο μεγάλα δίκτυα ποδηλατοδρόμων και δωρεάν κοινόχρηστα ποδήλατα θα αποκτήσει η Πάτρα (Ας τα βλέπουν οι δικοί μας τοπικοί άρχοντες!)4 Αλήθειες και ψέματα γύρω από τη νέα επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση5 Το βιβλίο του Κώστα Κουτρουμπάκη «Ο Μαραγκός» θα παρουσιαστεί στην Βέροια τη Δευτέρα 21/106

Το Σχόλιο της Ημέρας

Η Νoμισματική Συλλογή της Alpha Bank στην Αντωνιάδειο Στέγη!

print
email
από Η Άλλη Άποψη
Η Νoμισματική Συλλογή της Alpha Bank στην Αντωνιάδειο Στέγη!

Περιοδική Φωτογραφική Έκθεση
"Το Ελληνικό χαρτονόμισμα – Ιστορικές μαρτυρίες
Το νόμισμα στον Αρχαίο Ελληνικό Κόσμο"

Εγκαίνια : Τετάρτη 10/4 , 7.00μ.μ.( διάλεξη - εγκαίνια)

Μετά την εξαιρετική επιτυχία και τη μεγάλη επισκεψιμότητα που είχε από μαθητές και εκπαιδευτικούς όμορων σχολείων του κάμπου της Περιφέρειας της Ημαθίας, η Περιοδική Φωτογραφική Έκθεση που λειτούργησε όλο το προηγούμενο διάστημα σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, με τίτλο «Το Ελληνικό χαρτονόμισμα – Ιστορικές μαρτυρίες, Το νόμισμα στον Αρχαίο Ελληνικό Κόσμο», μεταφέρεται στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα και στους μαθητές και εκπαιδευτικούς των σχολείων, - και όχι μόνο, της πόλης Βέροιας να την επισκεφθούν και να ξεναγηθούν.
Η Έκθεση αποτελεί τελικό προϊόν της συνεργασίας του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας με τη μεγάλη Νομισματική Συλλογή της ALPHA BANK, και της αμέριστης υποστήριξης και καθοδήγησης της επιμελήτριας της Συλλογής, κας Δήμητρας Τσαγκάρη καθώς και της υπεύθυνης Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Συλλογής, κας Ματίνας Δημοπούλου.
Αφορμή της ενασχόλησης μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου υπήρξε ο δανεισμός και η χρήση της Μουσειοσκευής της Συλλογής με τίτλο «Νόμος, Νομίζω, Νόμισμα». Η αξιοποίηση του εκπαιδευτικού αυτού πακέτου σε συνάρτηση με το πλούσιο έντυπο υλικό με το οποίο , συνεχώς, τροφοδοτούσε η κα Τσαγκάρη, αποτέλεσαν τα εργαλεία επαφής και γνωριμίας των μαθητών με το Αρχαίο Νόμισμα, τις πρώτες προσπάθειες του ανθρώπου να ανταλλάξει προϊόντα, τον πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας μας στη Νομισματική Ιστορία, την εξάπλωση και την παγκοσμιοποιημένη δύναμη του Αρχαίου Ελληνικού Νομίσματος. Αποτέλεσαν τα εργαλεία γνωριμίας και αξιοποίησης τόσο των Αρχαίων Νομισμάτων όσο και των Ελληνικών Χαρτονομισμάτων ως ιστορικές πηγές και μαρτυρίες (αποικισμός, εμπόριο, οικονομικές κρίσεις, χρεωκοπία, πόλεμος, πληθωρισμός …), καλλιεργώντας δεξιότητες αναζήτησης και διερεύνησης αιτιών, κριτικής σκέψης καθώς και επεξεργασίας δεδομένων, ανάλυσης συγκυριών κ.λ.π.
Με έγκυρο, πλούσιο εκπαιδευτικό και ιστορικό υλικό, με βοήθεια και υποστήριξη από τη Νομισματική Συλλογή της ALPHA BANK και προσωπικά της επιμελήτριάς της, κας Τσαγκάρη, με πρόσθετες συνεργασίες του Σχολείου με καταξιωμένα πρόσωπα της Μουσειακής Εκπαίδευσης (κα Μάρθα Ιωαννίδου …) και επίσημους επιστημονικούς φορείς (Α.Π.Θ. – Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης), με την παρότρυνση και εποπτεία της Διεύθυνσης του Σχολείου και την καθοδήγηση εκπαιδευτικών του, οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας υλοποίησαν ένα φιλόδοξο σχέδιο: Τη δημιουργία Έκθεσης, ακολουθώντας επαγγελματικές διαδικασίες και παιδαγωγικές πρακτικές Μουσείου.
Έτσι, ανέλαβαν ρόλους: Διευθυντή Μουσείου, Επιμελητών, Υπεύθυνων Σχεδιασμού και Στησίματος της Έκθεσης, Υπεύθυνων επιλογής εκθεμάτων και κειμένων, Δημιουργίας διαφημιστικού-προωθητικού υλικού (αφίσα, πρόσκληση, δελτία τύπου, κατάλογος,…), Δημιουργίας Εκπαιδευτικού Υλικού και Δραστηριοτήτων.
Στην επιτυχία του εγχειρήματος συνέβαλε και το γεγονός ότι μαθητές και εκπαιδευτικοί συνέλεξαν πλήθος εικόνων, παραστάσεων και εμπειριών μέσα από τις πολλές επισκέψεις και ξεναγήσεις τους τόσο σε μουσειακούς χώρους της χώρας μας και της περιοχής μας που διαθέτουν νομισματικές συλλογές (Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης και Βέροιας, Μουσείο Γ. Μελίκη, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης …) καθώς και σημαντικών ευρωπαϊκών χώρων (ιστορικού-νομισματικού ενδιαφέροντος) όπως το Νομισματικό Μουσείο της Μαδρίτης στην Ισπανία, της Κρακοβίας στην Πολωνία, το αρχαιότερο ορυχείο μεταλλευμάτων, σπηλαίου και μουσείου της Κρεμνίτσας στη Σλοβακία , και της Σεγκόβια στην Ισπανία … στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ στο οποίο συμμετέχει το σχολείο.
Η σύλληψη και το στήσιμο αυτής της Μουσειακής Έκθεσης, που ξεφεύγει κατά πολύ από τις δυνατότητες και τις απαιτήσεις ενός σχολείου, πρόσφερε στα παιδιά πολλαπλά οφέλη: δυνατότητα έρευνας, ανακάλυψης και διερευνητικής μάθησης, συνεργασίας σε ομάδες, καταγραφής, επιλογής και απόρριψης, κατασκευής εικαστικών αντικειμένων και αντιγράφων, ταξινόμησης, Γεωμετρίας και Μαθηματικών (μετρήσεις διαστάσεων, χώρων, κατανομής …), ανάπτυξης χωροταξικής νοημοσύνης, δημιουργικής γραφής, εφαρμοσμένης μουσειακής πρακτικής και κυρίως της σπουδαιότητας του Πολιτισμού.
Η Έκθεση ενδιαφέρει , φυσικά τη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) αλλά και το ευρύ κοινό με σχετικές αναζητήσεις και ενδιαφέροντα.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΚΘΕΣΗΣ
- ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-
Τίτλος : Το Ελληνικό χαρτονόμισμα – Ιστορικές μαρτυρίες
Το νόμισμα στον Αρχαίο Ελληνικό Κόσμο
Διάρκεια Έκθεσης: 10-17 Απριλίου 2019
Χώρος: Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Διοργάνωση: Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, 
Σε συνεργασία με: Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ημαθίας
3ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας
Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας

Υποστήριξη: Νομισματική Συλλογή ALPHA BANK

Καθημερινές 45/λεπτες ξεναγήσεις σχολείων (έναρξη: 9 π.μ, 10π.μ, 11π.μ, 12μ.)
Η Έκθεση θα είναι ανοιχτή και θα δέχεται καθημερινά το ευρύ (και μη εκπαιδευτικό) κοινό καθημερινά από τις 18:30 έως τις 20:30, συμπεριλαμβανομένων του Σαββάτου13/4 και της Κυριακής 14/4/2019.
Την Έκθεση θα συμπληρώσουν Παράλληλες Εκδηλώσεις (Επιμορφωτικό Σεμινάριο, Διάλεξη για το ευρύ-και μη εκπαιδευτικό κοινό)για τις οποίες, λεπτομέρειες, - Ομιλητές, Θέματα, Πρόγραμμα, θα πληροφορηθείτε με επόμενο Δελτίο Τύπου.
Οι δράσεις εντάσσονται στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+ που υλοποιεί το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας με τίτλους : «Money Matters» και «Together We Can Do So Much».

Έχει διαβαστεί 103 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 16 °C
Άνεμος ΑΒΑ 1-2 μποφόρ

Κυριακή, 20 Οκτωβρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 12 ως 24 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 12 ως 25 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 98 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά