Σάββατο, 30 Μάι, 2020

  • Η Ουάσιγκτον διέκοψε τις σχέσεις της με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
  • ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ, ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ, ΕΛΜΕ ΗΜΑΘΙΑΣ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
  • Γιάννης Τσαναξίδης δημοτικός σύμβουλος Βέροιας : «Χρειάζεται ο λαός να συμμετέχει και να παρεμβαίνει οργανωμένα»
  • Σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα της Ημαθίας λέει: «ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΧΙ ΚΑΜΕΡΕΣ ΣΤΗ ΤΑΞΗ»
  • Προχωρά αποφασιστικά στις «εξώσεις» προσφύγων η κυβέρνηση
  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ: Ζητάει από τους εργαζόμενους να πουν κι «ευχαριστώ» για τα αντεργατικά μέτρα
Η Ουάσιγκτον διέκοψε τις σχέσεις της με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας1 ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ, ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ, ΕΛΜΕ ΗΜΑΘΙΑΣ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 2 Γιάννης Τσαναξίδης δημοτικός σύμβουλος Βέροιας : «Χρειάζεται ο λαός να συμμετέχει και να παρεμβαίνει οργανωμένα»3 Σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα της Ημαθίας λέει: «ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΧΙ ΚΑΜΕΡΕΣ ΣΤΗ ΤΑΞΗ»4 Προχωρά αποφασιστικά στις «εξώσεις» προσφύγων η κυβέρνηση5 ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ: Ζητάει από τους εργαζόμενους να πουν κι «ευχαριστώ» για τα αντεργατικά μέτρα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΚΕΠΑ on Line I

print
email
από Η Άλλη Άποψη
ΚΕΠΑ on Line  I

Η Κοινωφελής  Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης Δήμου Βέροιας  (ΚΕΠΑ) αντιλαμβανόμενη τις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε όλοι μας ,  την ανάγκη για εκτόνωση , αλλαγή σκέψης , ψυχαγωγία και δημιουργική δράση κατ’ οικον,   μα πάνω απ’ όλα   πιστή στους σκοπούς της  , προσαρμόζει το πρόγραμμά  της στις παρούσες συνθήκες και προτείνει live διαδικτυακές δράσεις  , που απευθύνονται σε όλα τα ηλικιακά groups  …

2η δράση : Το εργαστήρι του παραμυθά

Τον καιρό που τα ελληνικά καράβια πηγαίνανε με τα πανιά ,οι ναυτικοί μέναν κλεισμένοι μήνες και τα ταξίδια έμοιάζαν ατελείωτα. Ένας ανάμεσα τους δεν ίδρωνε και δεν τραβούσε σκοινιά, δεν αγωνιούσε πάνω στον χάρτη και δεν ξαγρυπνούσε στο τιμόνι. Δούλευε πάντοτε νύχτα και ήσυχα. Ήταν ο παραμυθάς των καραβιών. Οι ναύτες αγρίευαν από τον εγκλεισμό, σκάζαν περιμένοντας τον ούριο άνεμο να φυσήξει. Ο παραμυθάς τους γαλήνευε την ψυχή και τους παρηγορούσε, χάριζε κέφι και καλή καρδιά.

Με ναυτικούς κλεισμένους μοιάζουμε κι εμείς, κλεισμένοι στην καραντίνα κι έχουμε ανάγκη έναν παραμυθά. Ο πρώτος Έλληνας παραμυθάς ο Στέλιος Πελασγός καλείται από την ΚΕΠΑ Βέροιας να ανοίξει το εργαστηρίου του και να διηγηθεί ότι κλωσάει τούτο τον καιρό της περισυλλογής και την αναμονής. Μύθοι και παραμύθια, ποιήματα και ιστορίες ζωής από την όλη την Ελλάδα και την οικουμένη θα ακούγονται ζωντανά κάθε βράδυ στις 21.00 από την ηλεκτρονική  διεύθυνση https://www.facebook.com/Χώρος-Τεχνών-Δήμου-Βέροιας-396223730565747/

 

Συντονιστείτε…

 

Οι πρώτες 7 ενότητες έχουν θέματα

εγκλεισμός και μοναχισμός

εγκλεισμός κι υπομονή

εγκλεισμός και περιπλάνηση. Τσιγγάνικες ιστορίες

εγκλεισμός και τεμπελιά

Η κρίση και το χαρτί τουαλέτας

Εγκλεισμός και τρέλα

Τα πουλιά στα κλουβιά

 Στέλιος Πελασγός

Ιστορητής

Ο Σ. Πελασγός ξεκίνησε την αναβίωση της τέχνης της προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης (storytelling) στην Ελλάδα το 1991 και από τότε ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη δίνοντας παραστάσεις αφήγησης λαϊκών ιστοριών, παραμυθιών, μύθων αλλά και σύγχρονων δημιουργιών προφορικής λογοτεχνίας.

  Οι ιστορίες του αλλάζουν αποχρώσεις για να ταιριάξουν με το φως και τον τόπο, με την ηλικία, τους φόβους και τα όνειρα των ανθρώπων που τις απολαμβάνουν. Στο τέλος πάντοτε φροντίζει να μένει στο στόμα μια γεύση χαράς, εμπιστοσύνης κι ελπίδας για την επόμενη μέρα που θα ξημερώσει.

  Έχει δώσει παραστάσεις αφήγησης σε θέατρα και πλατείες χωριών, σε καταυλισμούς τσιγγάνων και σε μουσεία, σε ωδεία και σε λεωφορεία, σε ελληνιστικά ερείπια και βυζαντινές εκκλησίες, σε παλάτι ιπποτών στην Μάλτα και σε κρύπτη μοναχών στην Βυρηττό, σε γάμους και σε φυλακές, σε jazz club και σε γηροκομεία, σε κήπους στην Γαλλία και σε πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Βαρσοβία,  σε οθωμανικά λουτρά στην Πάφο και σε μεσαιωνικά παλάτια στην Λευκωσία, σε σχολεία και σε μπαράκια.

  Κληρονόμησε την τέχνη του από την γιαγιά του, την Δήμητρα από την Ελευσίνα. Μετά από περιπλάνηση και σπουδές στους δρόμους της φιλολογίας, του σωματικού θεάτρου, της παιδαγωγικής και της ψυχολογίας βρήκε το δρόμο των ιστορητών στη Γαλλία δίπλα σε μάστορες του λόγου. Ο δρόμος αυτός τον έφερε πίσω σε ελληνικά χωριά και πολιτείες δίπλα σε λαϊκούς αφηγητές και σοφούς σαλούς όπου συνεχίζει τη μαθητεία του. 

 

Παιδαγωγός

Σε όλη μου την ζωή μπαινοβγαίνω με χαρά στην θέση του μαθητή και του δάσκαλου, του κάλφα και του μάστορα.

 Η μαθητεία είναι η παιδαγωγική μέθοδος που υπηρετώ. Με έπλασε από τα γόνατα της γιαγιάς μου της Δήμητρας από την Ελευσίνα ως τους γάλλους μάστορες μου και τους λαϊκούς αφηγητές του χωριού. Η έρευνα μου οδήγησε στο διδακτορικό τίτλο από το Παιδαγωγικό τμήμα του Φ.Π.Ψ. και το τμήμα Θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνεχίζω να μελετώ την ανάπτυξη της πολλαπλής νοημοσύνης μέσω των δύο σταδιών της μαθητείας, της ενεργητικής παρατήρησης και της μίμησης που οδηγούν σε έναν ρόλο χρήσιμο για την κοινότητα -στον ιστορητή που είναι συγχρόνως καλιτέχνης, δάσκαλος, μνήμη της κοινότητας, ψυχικό στήριγμα και πνευματικός οδηγός.

  Η τέχνη μου είναι η βάση για πολλά παιδαγωγικά προγράμματα που δημιουργώ. Μερικά από αυτά είναι:

 Μην φοβάσαι. Εργαστήρια για την γνωριμία και την διαχείριση του φόβου σε καιρούς που πολλοί προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν.

Λαϊκά παραμύθια ενάντια στην εξάρτηση. Πρόγραμμα που λειτουργεί με επιτυχία από το 2000. Το δημιούργησα για το Υπουργείο παιδείας και πολιτισμού της Κύπρου και την υπηρεσία καταπολέμησης ναρκωτικών της Αστυνομίας Κύπρου. Μετά την πιλοτική του εφαρμογή εκπαίδευσα και επόπτευσα 80 εκπαιδευτικούς που συνεχίζουν να εφαρμόζουν την μέθοδο μου.

 Σαν παραμύθι όλη μου η ζωή. Εργαστήρι για παππούδες και γιαγιάδες που λειτούργησε από το 2002 ως το 2005 στο Βόλο. Οι τακτικές συναντήσεις προετοίμασαν αφηγήσεις σε σχολεία, παραστάσεις αφήγησης μαζί με παιδιά, μια διετή τακτική ραδιοφωνική εκπομπή και δύο βιβλία με ιστορίες και μαρτυρίες.

 Αφήγηση και Φυσική. Σε συνεργασία με τον επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βασίλη Κόλλια γράφουμε παραμύθια που προσπαθούν να εξοικιώσουν τα παιδιά με τον τρόπο σκέψης και έρευνας του φυσικού επιστήμονα και να παρουσιάσουν μυθοπλαστικά κάποια δύσκολα αντιληπτά φυσικά φαινόμενα.

 Επιμόρφωση ενηλίκων στην προφορική λογοτεχνία και αφήγηση. Εϊναι πια κάποιες χιλιάδες οι ενήλικες σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο οι οποίοι έχουν γνωρίσει την μυστική γλώσσα των μύθων και την τέχνη της ενσάρκωσης των από τα εργαστήρια μου

 Ειδική αγωγή και αφήγηση. Στα εργαστήρια και στις παραστάσεις μου τα παιδιά με

Στα εργαστήρια και στις παραστάσεις μου τα παιδιά με αναπηρίες χαίρονται και δημιουργούν

Ο Δρ. Στέλιος Πελασγός είναι και συγγραφέας πολλών βιβλίων.

Στα εργαστήρια και στις παραστάσεις μου τα παιδιά με αναπηρίες χαίρονται και δημιουργούν με μια τέχνη που δεν φτιάχτηκε για έξυπνους και αρτιμελείς αλλά για μας

ΠΑΡΑΓΩΓΗ : ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ

 

Έχει διαβαστεί 247 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Συννεφιασμένος
Συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 22 °C
Άνεμος ΝΝΔ 2-3 μποφόρ

Σάββατο, 30 Μαϊου

Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες
Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες
Θερμοκρασία 10 ως 22 °C
Άνεμος Α 1-3 μποφόρ

Κυριακή, 31 Μαϊου

Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες
Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες
Θερμοκρασία 11 ως 21 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 95 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά