Παρασκευή, 27 Νοέ, 2020

  • ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ: Πρώτη αιτία θανάτου πλέον στην Ευρώπη
  • ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2021 του ΣΟΦΨΥ
  • Σε τι άραγε είμαστε καλύτερα;
  • Τυχαία η αποσιώπηση;
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 26/9
  • Δωρεάν παράδοση βιβλίων κατ΄ οίκον από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας και το My Market Βέροιας
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ: Πρώτη αιτία θανάτου πλέον στην Ευρώπη1 ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2021 του ΣΟΦΨΥ2 Σε τι άραγε είμαστε καλύτερα;3 Τυχαία η αποσιώπηση;4 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 26/95 Δωρεάν παράδοση βιβλίων κατ΄ οίκον από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας και το My Market Βέροιας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αγιάτρευτο αδιέξοδο

Ενα από τα αιτήματα που κυριάρχησαν και στη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση ήταν αυτό της άμεσης επίταξης του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, της ένταξής του σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, αξιοποιώντας το προσωπικό, τον εξοπλισμό και τις υποδομές του. Ομως, ακόμα και αυτήν την ώρα, που οι ανάγκες έχουν ξεπερά... Περισσότερα

ΚΕΠΑ on Line I

από Η Άλλη Άποψη
ΚΕΠΑ on Line  I

Η Κοινωφελής  Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης Δήμου Βέροιας  (ΚΕΠΑ) αντιλαμβανόμενη τις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε όλοι μας ,  την ανάγκη για εκτόνωση , αλλαγή σκέψης , ψυχαγωγία και δημιουργική δράση κατ’ οικον,   μα πάνω απ’ όλα   πιστή στους σκοπούς της  , προσαρμόζει το πρόγραμμά  της στις παρούσες συνθήκες και προτείνει live διαδικτυακές δράσεις  , που απευθύνονται σε όλα τα ηλικιακά groups  …

2η δράση : Το εργαστήρι του παραμυθά

Τον καιρό που τα ελληνικά καράβια πηγαίνανε με τα πανιά ,οι ναυτικοί μέναν κλεισμένοι μήνες και τα ταξίδια έμοιάζαν ατελείωτα. Ένας ανάμεσα τους δεν ίδρωνε και δεν τραβούσε σκοινιά, δεν αγωνιούσε πάνω στον χάρτη και δεν ξαγρυπνούσε στο τιμόνι. Δούλευε πάντοτε νύχτα και ήσυχα. Ήταν ο παραμυθάς των καραβιών. Οι ναύτες αγρίευαν από τον εγκλεισμό, σκάζαν περιμένοντας τον ούριο άνεμο να φυσήξει. Ο παραμυθάς τους γαλήνευε την ψυχή και τους παρηγορούσε, χάριζε κέφι και καλή καρδιά.

Με ναυτικούς κλεισμένους μοιάζουμε κι εμείς, κλεισμένοι στην καραντίνα κι έχουμε ανάγκη έναν παραμυθά. Ο πρώτος Έλληνας παραμυθάς ο Στέλιος Πελασγός καλείται από την ΚΕΠΑ Βέροιας να ανοίξει το εργαστηρίου του και να διηγηθεί ότι κλωσάει τούτο τον καιρό της περισυλλογής και την αναμονής. Μύθοι και παραμύθια, ποιήματα και ιστορίες ζωής από την όλη την Ελλάδα και την οικουμένη θα ακούγονται ζωντανά κάθε βράδυ στις 21.00 από την ηλεκτρονική  διεύθυνση https://www.facebook.com/Χώρος-Τεχνών-Δήμου-Βέροιας-396223730565747/

 

Συντονιστείτε…

 

Οι πρώτες 7 ενότητες έχουν θέματα

εγκλεισμός και μοναχισμός

εγκλεισμός κι υπομονή

εγκλεισμός και περιπλάνηση. Τσιγγάνικες ιστορίες

εγκλεισμός και τεμπελιά

Η κρίση και το χαρτί τουαλέτας

Εγκλεισμός και τρέλα

Τα πουλιά στα κλουβιά

 Στέλιος Πελασγός

Ιστορητής

Ο Σ. Πελασγός ξεκίνησε την αναβίωση της τέχνης της προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης (storytelling) στην Ελλάδα το 1991 και από τότε ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη δίνοντας παραστάσεις αφήγησης λαϊκών ιστοριών, παραμυθιών, μύθων αλλά και σύγχρονων δημιουργιών προφορικής λογοτεχνίας.

  Οι ιστορίες του αλλάζουν αποχρώσεις για να ταιριάξουν με το φως και τον τόπο, με την ηλικία, τους φόβους και τα όνειρα των ανθρώπων που τις απολαμβάνουν. Στο τέλος πάντοτε φροντίζει να μένει στο στόμα μια γεύση χαράς, εμπιστοσύνης κι ελπίδας για την επόμενη μέρα που θα ξημερώσει.

  Έχει δώσει παραστάσεις αφήγησης σε θέατρα και πλατείες χωριών, σε καταυλισμούς τσιγγάνων και σε μουσεία, σε ωδεία και σε λεωφορεία, σε ελληνιστικά ερείπια και βυζαντινές εκκλησίες, σε παλάτι ιπποτών στην Μάλτα και σε κρύπτη μοναχών στην Βυρηττό, σε γάμους και σε φυλακές, σε jazz club και σε γηροκομεία, σε κήπους στην Γαλλία και σε πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Βαρσοβία,  σε οθωμανικά λουτρά στην Πάφο και σε μεσαιωνικά παλάτια στην Λευκωσία, σε σχολεία και σε μπαράκια.

  Κληρονόμησε την τέχνη του από την γιαγιά του, την Δήμητρα από την Ελευσίνα. Μετά από περιπλάνηση και σπουδές στους δρόμους της φιλολογίας, του σωματικού θεάτρου, της παιδαγωγικής και της ψυχολογίας βρήκε το δρόμο των ιστορητών στη Γαλλία δίπλα σε μάστορες του λόγου. Ο δρόμος αυτός τον έφερε πίσω σε ελληνικά χωριά και πολιτείες δίπλα σε λαϊκούς αφηγητές και σοφούς σαλούς όπου συνεχίζει τη μαθητεία του. 

 

Παιδαγωγός

Σε όλη μου την ζωή μπαινοβγαίνω με χαρά στην θέση του μαθητή και του δάσκαλου, του κάλφα και του μάστορα.

 Η μαθητεία είναι η παιδαγωγική μέθοδος που υπηρετώ. Με έπλασε από τα γόνατα της γιαγιάς μου της Δήμητρας από την Ελευσίνα ως τους γάλλους μάστορες μου και τους λαϊκούς αφηγητές του χωριού. Η έρευνα μου οδήγησε στο διδακτορικό τίτλο από το Παιδαγωγικό τμήμα του Φ.Π.Ψ. και το τμήμα Θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνεχίζω να μελετώ την ανάπτυξη της πολλαπλής νοημοσύνης μέσω των δύο σταδιών της μαθητείας, της ενεργητικής παρατήρησης και της μίμησης που οδηγούν σε έναν ρόλο χρήσιμο για την κοινότητα -στον ιστορητή που είναι συγχρόνως καλιτέχνης, δάσκαλος, μνήμη της κοινότητας, ψυχικό στήριγμα και πνευματικός οδηγός.

  Η τέχνη μου είναι η βάση για πολλά παιδαγωγικά προγράμματα που δημιουργώ. Μερικά από αυτά είναι:

 Μην φοβάσαι. Εργαστήρια για την γνωριμία και την διαχείριση του φόβου σε καιρούς που πολλοί προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν.

Λαϊκά παραμύθια ενάντια στην εξάρτηση. Πρόγραμμα που λειτουργεί με επιτυχία από το 2000. Το δημιούργησα για το Υπουργείο παιδείας και πολιτισμού της Κύπρου και την υπηρεσία καταπολέμησης ναρκωτικών της Αστυνομίας Κύπρου. Μετά την πιλοτική του εφαρμογή εκπαίδευσα και επόπτευσα 80 εκπαιδευτικούς που συνεχίζουν να εφαρμόζουν την μέθοδο μου.

 Σαν παραμύθι όλη μου η ζωή. Εργαστήρι για παππούδες και γιαγιάδες που λειτούργησε από το 2002 ως το 2005 στο Βόλο. Οι τακτικές συναντήσεις προετοίμασαν αφηγήσεις σε σχολεία, παραστάσεις αφήγησης μαζί με παιδιά, μια διετή τακτική ραδιοφωνική εκπομπή και δύο βιβλία με ιστορίες και μαρτυρίες.

 Αφήγηση και Φυσική. Σε συνεργασία με τον επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βασίλη Κόλλια γράφουμε παραμύθια που προσπαθούν να εξοικιώσουν τα παιδιά με τον τρόπο σκέψης και έρευνας του φυσικού επιστήμονα και να παρουσιάσουν μυθοπλαστικά κάποια δύσκολα αντιληπτά φυσικά φαινόμενα.

 Επιμόρφωση ενηλίκων στην προφορική λογοτεχνία και αφήγηση. Εϊναι πια κάποιες χιλιάδες οι ενήλικες σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο οι οποίοι έχουν γνωρίσει την μυστική γλώσσα των μύθων και την τέχνη της ενσάρκωσης των από τα εργαστήρια μου

 Ειδική αγωγή και αφήγηση. Στα εργαστήρια και στις παραστάσεις μου τα παιδιά με

Στα εργαστήρια και στις παραστάσεις μου τα παιδιά με αναπηρίες χαίρονται και δημιουργούν

Ο Δρ. Στέλιος Πελασγός είναι και συγγραφέας πολλών βιβλίων.

Στα εργαστήρια και στις παραστάσεις μου τα παιδιά με αναπηρίες χαίρονται και δημιουργούν με μια τέχνη που δεν φτιάχτηκε για έξυπνους και αρτιμελείς αλλά για μας

ΠΑΡΑΓΩΓΗ : ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ

 

Έχει διαβαστεί 297 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 5 °C
Άνεμος ΝΝΔ 0 μποφόρ

Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 5 ως 16 °C
Άνεμος ΝΑ 0-1 μποφόρ

Σάββατο, 28 Νοεμβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 6 ως 16 °C
Άνεμος ΝΑ 0-1 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 203 επισκέπτες και 0 μέλη.