Πέμπτη, 01 Οκτ, 2026

  • ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ
  • Στην τελική ευθεία το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας της ΚΕΠΑ Δήμου  Βέροιας
  • Την Τρίτη ο Ρούμπιο στην Αθήνα
  • Νέες ασφυκτικές κυρώσεις στην Κούβα από τις ΗΠΑ
  • Ασπρόπυργος: Σε άλλο ένα επικοινωνιακό σόου, ο Κ. Μητσοτάκης παρέδωσε σχολικό κτίριο... μετά από 27 ολόκληρα χρόνια!
  • ΠΑΜΕ: Όσο τα κέρδη των ομίλων μένουν στο απυρόβλητο, κάθε κυβερνητικό «μέτρο» θα είναι σκέτη κοροϊδία
ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ1 Στην τελική ευθεία το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας της ΚΕΠΑ Δήμου  Βέροιας   2 Την Τρίτη ο Ρούμπιο στην Αθήνα3 Νέες ασφυκτικές κυρώσεις στην Κούβα από τις ΗΠΑ4 Ασπρόπυργος: Σε άλλο ένα επικοινωνιακό σόου, ο Κ. Μητσοτάκης παρέδωσε σχολικό κτίριο... μετά από 27 ολόκληρα χρόνια!5 ΠΑΜΕ: Όσο τα κέρδη των ομίλων μένουν στο απυρόβλητο, κάθε κυβερνητικό «μέτρο» θα είναι σκέτη κοροϊδία6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οι δύο όψεις

Οι δύο όψεις

«Τόσα αντέχει η οικονομία»... Αυτή είναι η πρώτη παραδοχή με την οποία ξεπετάει η κυβέρνηση τα υποτιθέμενα «μέτρα στήριξης» που ανακοίνωσε χθες για το ενεργειακό κόστος, ξεκαθαρίζοντας σαν δεδομένο ότι ο λαός θα ξεπαγιάσει τον χειμώνα και ότι τα καύσιμα θα ξεκοκαλίσουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.Γιατί όπως έλεγε ο ίδιος ο πρωθ... Περισσότερα

«Κομπάρσοι» ή πρωταγωνιστές;

από Η Άλλη Άποψη
«Κομπάρσοι» ή πρωταγωνιστές;

Η ανάπτυξη «έρχεται»... Σημασία έχει βέβαια για ποιον, με τι όρους και τελικά ποιος ωφελείται. Το παράδειγμα της διεθνούς παραγωγής «Barracunda», με πρωταγωνιστή τον Αντόνιο Μπαντέρας, μέρος της οποίας θα γυριστεί στη Θεσσαλονίκη, είναι απόλυτα εύγλωττο ως προς το ποιος θα βγει τελικά κερδισμένος.

Η συγκεκριμένη παραγωγή υλοποιείται μέσω του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) και θα λάβει το 40% του περίφημου cash rebate (επενδυτικό κίνητρο για τις επιλέξιμες δαπάνες μιας κινηματογραφικής ταινίας που θα γυριστεί στην Ελλάδα). Μιλάμε για εκατομμύρια ευρώ, που προέρχονται από χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Και, βέβαια, για να λάβει κανείς την επιστροφή 40% των δαπανών πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ταινία. Άρα, καταλαβαίνουμε ότι κάτι τέτοιο αφορά αποκλειστικά και μόνο μονοπώλια του χώρου και όχι τον σκηνοθέτη - παραγωγό. Η σύσταση επομένως αυτού του οργανισμού, από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η αξιοποίησή του από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ πατάνε πάνω στο πρόβλημα της ανυπαρξίας εθνικής κινηματογραφικής παραγωγής, με στόχο τη διευκόλυνση των επιχειρηματικών ομίλων, ελληνικών και ξένων, να διεισδύσουν και να επενδύσουν στον τομέα.

Τα μονοπώλια του οπτικοακουστικού τομέα είναι ξεκάθαρα: Ζητούν χώρες για παραγωγή ταινιών που να έχουν φτηνό και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Έτσι, σύμφωνα με καταγγελίες θα εργαστούν κατά κύριο λόγο εργαζόμενοι τεχνικοί από βαλκανικές χώρες, κυρίως από τα περίφημα βουλγαρικά «Nu Boyana Film Studios», με αμοιβές πολύ χαμηλότερες από αυτές που ισχύουν στη χώρα μας. Γι' αυτόν τον λόγο χρειάζεται να εξισωθούν άμεσα προς τα κάτω και οι αμοιβές των Ελλήνων τεχνικών.

Οι εργαζόμενοι, οι κινηματογραφιστές, δεν έχουν κανένα συμφέρον από το να γίνουν «κομπάρσοι» στα σχέδια των οπτικοακουστικών «μεγαθηρίων» με τις πλάτες των κυβερνήσεων. Αντίθετα, μπορούν να γίνουν πρωταγωνιστές στον αγώνα για τις δικές τους ανάγκες, δυναμώνοντας την πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους του χώρου του οπτικοακουστικού. Δυναμώνοντας τον αγώνα για να υπάρχει κρατική μέριμνα και στήριξη στον ανεξάρτητο κινηματογραφιστή.

Α. Π.

Αναδημοσιεύεται από τον «Ριζοσπάστη», 30/6/2021.


Έχει διαβαστεί 2481 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 1249 επισκέπτες και 0 μέλη.