Δευτέρα, 17 Αυγ, 2026

  • «Σύγχρονος Προαστιακός τώρα / όχι νέα διόδια χωρίς εναλλακτική για τους πολίτες»
  • Οι αναχωρήσεις των λεωφορείων για το παλλαϊκό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ
  • ΚΚΕ: Διαψεύδεται το κυβερνητικό αφήγημα των «ήρεμων νερών» αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τα αδιέξοδα της εμπλοκής στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ
  • Η ΝΕΕΑ ΠΑΣΟΚ Ημαθίας αποχαιρετά τον Παντελή Ζωγράφου
  • Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Ερώτηση για τη «ρήτρα διαφυγής» που αβαντάρει τους ομίλους ενώ ο λαός στενάζει από την ακρίβεια
  • "Εφυγε" ο Παντελής Ζωγράφου
«Σύγχρονος Προαστιακός τώρα / όχι νέα διόδια χωρίς εναλλακτική για τους πολίτες»1 Οι αναχωρήσεις των λεωφορείων για το παλλαϊκό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ2 ΚΚΕ: Διαψεύδεται το κυβερνητικό αφήγημα των «ήρεμων νερών» αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τα αδιέξοδα της εμπλοκής στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ3 Η ΝΕΕΑ ΠΑΣΟΚ Ημαθίας αποχαιρετά τον Παντελή Ζωγράφου4 Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Ερώτηση για τη «ρήτρα διαφυγής» που αβαντάρει τους ομίλους ενώ ο λαός στενάζει από την ακρίβεια5 "Εφυγε" ο Παντελής Ζωγράφου6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου, για να πάψει το νερό να είναι εμπόρευμα

του Αλέκου ΧατζηκώσταΣτη Νάουσα η Δημοτική Αρχή παραχωρεί μέρος του νερού σε εταιρεία εμφιάλωσης. Στη Βουλή ψηφίστηκε πρόσφατα νόμος με τίτλο "Επέκταση αρμοδιοτήτων της Εταιρείας Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Πρωτευούσης και της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, ενίσχυση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων... Περισσότερα

Ζωγραφική συνομιλία με την Ποίηση : Αντώνης Φωστιέρης, Γιάννης Ψυχοπαίδης

από Η Άλλη Άποψη
Ζωγραφική συνομιλία με την Ποίηση : Αντώνης Φωστιέρης, Γιάννης Ψυχοπαίδης

Γράφει η Ευγενία Καβαλλάρη, φιλόλογος

Ένα βιβλίο έκπληξη από τις εκδόσεις Καστανιώτη προστέθηκε στις προθήκες των βιβλιοπωλείων και στις βιβλιοθήκες τη χρονιά που πέρασε. Ένα βιβλίο που προσφέρει την αισθητική απόλαυση και τη βαθιά συγκίνηση δύο Τεχνών, της Ποίησης και της Ζωγραφικής, που αποτελούν στοιχεία ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, όσο η αναπνοή και το οξυγόνο. Και φυσικά η αξία του συγκεκριμένου βιβλίου μεγεθύνεται καθώς η εικαστική ευαισθησία του Γιάννη Ψυχοπαίδη, συνδιαλέγεται με «το ρυθμικά σκεπτόμενο αίσθημα» του Αντώνη Φωστιέρη.
Η ποίηση πάντα είχε την ευεργετική ιδιότητα να εκφράζει και να απαλύνει τις υπαρξιακές αγωνίες του ανθρώπου, να καθαγιάζει τα πάθη του και όχι σπάνια οι λέξεις της έχουν την δύναμη να αποφασίζουν, να χαράσσουν δρόμους, να ανοίγουν προοπτικές αλλαγής του κόσμου. Από την άλλη η ζωγραφική είναι η τέχνη της παραγωγής ή αναπαράστασης μιας πραγματικής ή φανταστικής εικόνας του κόσμου του αισθητού ή του εσωτερικού του καλλιτέχνη. Οι υπόγειες διαδρομές μεταξύ τους επισημάνθηκαν από την αρχαιότητα: «Η ζωγραφική είναι η ποίηση σιωπώσα ή δε ποίηση η ζωγραφική λαλούσα»Σιμωνίδης- « Εικόνα είναι ποίηση χωρίς λέξεις» Οράτιος. «Η ζωγραφική είναι ποίηση που βλέπεται αλλά η ποίηση είναι ζωγραφική που ακούγεται» Λεονάρντο Ντα Βίντσι.
Αυτόν τον εικαστικό – ποιητικό διάλογο ο Γιάννης Ψυχοπαίδης που τον έχει ξεκινήσει από το 1980, τον εξελίσσει με τη συγκεκριμένη καλαίσθητη έκδοση, συνομιλώντας με τον Αντώνη Φωστιέρη. Στις σελίδες του βιβλίου 2 αυτόνομες τέχνες με τους δικούς τους εκφραστικούς τρόπους ενώνονται, αλλά διατηρούν και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.
Τα ποιήματα που επιλέγονται και τροφοδοτούν την έμπνευση του Γιάννη Ψυχοπαίδη προέρχονται από τις συλλογές του Αντώνη Φωστιέρη: Σκοτεινός Έρωτας, Το θα και το να του θανάτου, Η σκέψη ανήκει στο πένθος, Πολύτιμη Λήθη, Τοπία του Τίποτα.
Στο προλογικό σημείωμα που φέρει τον ποιητικότατο τίτλο «ΑΝΤΙ-ΛΑΛΟ ΦΩΣ»και που διαπνέεται από άρωμα ποίησης, ο αναγνώστης απολαμβάνει τον ποιητικό οίστρο του Γιάννη Ψυχοπαίδη, διαπιστώνει τη βαθιά γνώση που διαθέτει για τον ποιητικό κόσμο του Αντώνη Φωστιέρη, κατατοπίζεται επαρκώς, ακόμη κι αν είναι ανυποψίαστος, στο «ποιητικό του αλφάβητο». Οριοθετείται η αναγνωστική προσέγγιση του Ψυχοπαίδη της ποιητικής του Φωστιέρη, που κατηύθυνε και καθόρισε τα κριτήρια επιλογής των ποιημάτων του και μετουσιώθηκε κατόπιν σε εικόνα.
Η αναγνωστική εμπειρία που ακολουθεί στις σελίδες του βιβλίου είναι συναρπαστική και απαιτητική καθώς ο αναγνώστης είτε ως ακροατής- θεατής αυτής της συνομιλίας, είτε ως τρίτος ενεργός συνομιλητής περνά από την ανάγνωση του ποιήματος στην αξιολογική διαδικασία του πίνακα προσπαθώντας να διακρίνει πώς η ζωγραφική αντλεί την έμπνευση από τον ρυθμό, το ξεχωριστό αίσθημα και την ψυχική ατμόσφαιρα του ποιητικού λόγου. Αναπόφευκτα μπαίνει στον πειρασμό και παρασύρεται να καταθέσει και τις δικές του συλλήψεις και προσεγγίσεις. Σε κάθε περίπτωση η διαπίστωση είναι πως σε κάθε ποίημα – διαμάντι αντιστοιχεί και ένας υπέροχος πίνακας που κρύβει μέσα του μια νέα αλήθεια.

Έχει διαβαστεί 461 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 754 επισκέπτες και 1 μέλος.