Τρίτη, 09 Μάρ, 2021

  • Συνάντηση Δημάρχου Βέροιας με τον απερχόμενο Διοικητή της 1ης Μεραρχίας Πεζικού
  • Δελτίο Τύπου του ΜΕΡΑ 25
  • Τιμώντας την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας το ΔΣ του συνδικάτου ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ και ΠΕΛΛΑΣ πραγματοποίησε εξόρμηση σε διαλογητήρια του νομού Πέλλας
  • Οι αριθμοί, οι ανάγκες και η πραγματικότητα…
  • Άξιζε τουλάχιστον τον βαθμό κόντρα στους "Πειρατές" ο πολύ καλός, αλλά άτυχος, Φίλιππος Βέροιας Volleyball
  • Χιλιάδες μίλια μακριά από τα σύνορα οι Ενοπλες Δυνάμεις
Συνάντηση Δημάρχου Βέροιας με τον απερχόμενο Διοικητή της 1ης Μεραρχίας Πεζικού1 Δελτίο Τύπου του ΜΕΡΑ 252 Τιμώντας την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας το ΔΣ του συνδικάτου ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ και ΠΕΛΛΑΣ πραγματοποίησε εξόρμηση σε διαλογητήρια του νομού Πέλλας 3 Οι αριθμοί, οι ανάγκες και η πραγματικότητα…4 Άξιζε τουλάχιστον τον βαθμό κόντρα στους "Πειρατές" ο πολύ καλός, αλλά άτυχος, Φίλιππος Βέροιας Volleyball5 Χιλιάδες μίλια μακριά από τα σύνορα οι Ενοπλες Δυνάμεις6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ακορντεόν...

Ακορντεόν...

«Είμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση, είναι οι τελευταίες δύσκολες μέρες που πρέπει να κάνουμε όλοι μια τελευταία μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσουμε να βγούμε από αυτή», δήλωνε χτες η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, την ίδια ώρα που ανακοινωνόταν ότι τα νοσοκομεία της Αττικής δεν έχουν πλέον ούτε ένα κενό κρεβάτι ΜΕΘ για ασθενείς με κορονοϊό ... Περισσότερα

Αντιεκπαιδευτική επέλαση εν μέσω πανδημίας

από Η Άλλη Άποψη
Αντιεκπαιδευτική επέλαση εν μέσω πανδημίας

Εν μέσω πανδημίας, με τα προβλήματα στην Εκπαίδευση να γιγαντώνονται, με σχολεία και πανεπιστήμια κλειστά, επέλεξε η κυβέρνηση να φέρει αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, υλοποιώντας έτσι τις εξαγγελίες και τη γνωστή τακτική της προώθησης σοβαρών αντιεκπαιδευτικών μέτρων «στα κλεφτά».

Το πολυνομοσχέδιο, που από χτες τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, περιλαμβάνει ρυθμίσεις οι οποίες βρίσκονται στον αντίποδα των πραγματικών σύγχρονων αναγκών, που «κλείνουν το μάτι» σε μέτρα καταδικασμένα μέσα από αγώνες που αποκάλυψαν τον αντιεκπαιδευτικό χαρακτήρα τους. Το υπουργείο Παιδείας, από την πλευρά του, θεωρεί πως έτσι «κάνει το καθήκον» του, στην υλοποίηση του αντιεκπαιδευτικού σχεδιασμού ενόψει της επόμενης σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς.

Παρουσιάζοντας τις αλλαγές χτες, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έδωσε ιδιαίτερα έμφαση στα νέα προγράμματα σπουδών και τις θεματικές ενότητες που εισάγονται στο υποχρεωτικό πρόγραμμα του σχολείου χαρακτηρίζοντας «σημαία» των αλλαγών τα εργαστήρια δεξιοτήτων. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για υλοποίηση της χρόνιας αξίωσης των αστικών επιτελείων να στραφεί πιο αποφασιστικά το σχολείο στις δεξιότητες που εκείνα ξεχωρίζουν ως απαραίτητες για τη στρατηγική τους, όπως οι νέες τεχνολογίες, η επιχειρηματικότητα, η καλλιέργεια στάσεων και συμπεριφορών στα μέτρα του συστήματος. Αυτή η διαδικασία ξεκινά από το Νηπιαγωγείο, στο οποίο το υπουργείο προβλέπει την εισαγωγή πιλοτικά Αγγλικών, Πληροφορικής και Φυσικής Αγωγής, ενώ στο Δημοτικό αυξάνονται οι ώρες Αγγλικών στις μικρότερες τάξεις και εφαρμόζονται πιλοτικά νέες θεματικές.

Χτίζοντας νέους φραγμούς στην Εκπαίδευση για τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας, η κυβέρνηση προωθεί μια σειρά από διατάξεις που αφορούν τη φοίτηση, προαγωγή και το περιεχόμενο των σπουδών στο Γυμνάσιο και το Λύκειο. Στο Γυμνάσιο, τα εξεταζόμενα μαθήματα αυξάνονται σε 7, από 4 που είναι σήμερα, ενώ για την προαγωγή και απόλυσή του ο μαθητής θα πρέπει να συγκεντρώνει βαθμολογία τουλάχιστον 10 σε κάθε μάθημα ή 13 μέσο όρο σε όλα τα μαθήματα. Οι επαναληπτικές εξετάσεις περιορίζονται μόνο το Σεπτέμβρη, στα μαθήματα που η βαθμολογία του είναι κάτω από τη βάση (μέχρι 4 μαθήματα).

Στο Λύκειο θεσμοθετείται η τυποποιημένη και με τις γνωστές αρνητικές επιπτώσεις κατά την πρώτη εφαρμογή της «Τράπεζα Θεμάτων», με πρώτη εφαρμογή για τους μαθητές που θα φοιτήσουν το Σεπτέμβρη στην Α' τάξη, ενώ πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο υπολογισμός του βαθμού του Λυκείου για την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση, χωρίς ωστόσο να το νομοθετεί ακόμα. Οι ομάδες προσανατολισμού γίνονται 3 από 4: α) Ανθρωπιστικές επιστήμες, β) Θετικές Σπουδές και Σπουδές Υγείας και γ) Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής. Από το 2021 - 2022 αντικαθίσταται το μάθημα της Κοινωνιολογίας στη θεωρητική κατεύθυνση από τα Λατινικά. Στη Γ' Λυκείου μειώνεται η 7ωρη διδασκαλία συγκεκριμένων μαθημάτων στις κατευθύνσεις και εισάγεται το λεγόμενο «κόντρα μάθημα», δηλαδή όσοι ακολουθούν θεωρητική κατεύθυνση θα κάνουν υποχρεωτικά μία ώρα Μαθηματικά και όσοι ακολουθούν πρακτική κατεύθυνση, Ιστορία, ενώ αυξάνονται τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα στο Λύκειο. Πρόθεση του υπουργείου είναι το ερχόμενο σχολικό έτος να επανέλθουν και οι συντελεστές βαρύτητας στις πανελλαδικές εξετάσεις, κάτι που θα οριστεί με Υπουργικές Αποφάσεις.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χτες το υπουργείο, από το Σεπτέμβρη του 2020 σχεδιάζεται να ξεκινήσει η «αξιολόγηση» της σχολικής μονάδας στους εξής άξονες: Σχολείο και σχολική ζωή, εκπαιδευτικές διαδικασίες και επαγγελματική ανάπτυξη εκπαιδευτικών, εκπαιδευτικά αποτελέσματα. Ακολουθεί η «αξιολόγηση» των εκπαιδευτικών καθώς δρομολογείται η σύσταση επιτροπής που θα συντάξει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και στόχο την υλοποίησή της από τη σχολική χρονιά 2021 - 2022.

Υπό τον τίτλο «Για ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον», το υπουργείο προχωρά στην επαναφορά της διαγωγής στους τίτλους σπουδών, εισάγει «Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας Σχολικών Μονάδων» σύμφωνα με το πρότυπο που θα συντάξει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, επαναφέρει 3ήμερες, 4ήμερες και 5ήμερες αποβολές μαθητών (το ανώτατο όριο ήταν 2ήμερες) ενώ θεσμοθετεί τον «εκπαιδευτικό εμπιστοσύνης».

Με το υπουργείο να εξαγγέλλει νέο νόμο - πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση στα επόμενα βήματά του, το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε περιέχει ρυθμίσεις και για τα Πανεπιστήμια. Στο πλαίσιο της προώθησης της αυτονομίας και επιχειρηματικής λειτουργίας, εισάγονται προπτυχιακά ξενόγλωσσα προγράμματα με δυνατότητα επιβολής διδάκτρων. Πρόκειται για προγράμματα που θα απευθύνονται σε κατοίκους ΕΕ (πλην Ελλάδας) και τρίτων χωρών, με δυνατότητα επιβολής διδάκτρων, ενώ θεσμοθετούνται παράλληλα κοινά και διπλά προγράμματα σπουδών μεταξύ ελληνικών και ξένων ιδρυμάτων.

Νέα εμπόδια υψώνονται για τις ήδη ελάχιστες σε σχέση με τις ανάγκες μετεγγραφές φοιτητών, για πολλούς από τους οποίους το να καταφέρουν να μεταφερθούν σε μία σχολή του τόπου κατοικίας αποτελεί όρο για να σπουδάσουν. Συγκεκριμένα, εισάγεται «βαθμολογικός κόφτης» στις αιτήσεις καθώς ορίζεται ότι για να πάρει μετεγγραφή ένας φοιτητής από το Τμήμα που έχει περάσει σε ένα άλλο, θα πρέπει η βάση του Τμήματος υποδοχής να είναι έως 2.750 μόρια υψηλότερη των μορίων που είχε συγκεντρώσει ο φοιτητής (αν είναι πιο υψηλή η βάση του Τμήματος υποδοχής δεν μπορεί να μετεγγραφεί ο φοιτητής). Στα οικονομικά κριτήρια των μετεγγραφών θα εξετάζεται ο μέσος όρος των εισοδημάτων των τριών τελευταίων ετών. Προβλέπεται στη συνέχεια δεύτερος κύκλος στη διαδικασία αιτήσεων, με δυνατότητα μετεγγραφής χωρίς τον «βαθμολογικό κόφτη».

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για την ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στο εξωτερικό, τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, τους εκπαιδευτικούς, την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης των πανεπιστημίων κ.ά. Σύμφωνα με το υπουργείο, θα ακολουθήσουν νομοσχέδια για την Ανώτατη Εκπαίδευση, την επιλογή στελεχών και τις νέες δομές Εκπαίδευσης, την Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση.

Έχει διαβαστεί 96 φορές
«Εγγύηση»...
Επόμενο άρθρο
«Εγγύηση»...

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως συννεφιασμένος
Κυρίως συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 11 °C
Άνεμος ΒΒΔ 2 μποφόρ

Τρίτη, 09 Μαρτίου

Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Θερμοκρασία 7 ως 14 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 10 Μαρτίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 3 ως 14 °C
Άνεμος Α 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 409 επισκέπτες και 1 μέλος.