Παρασκευή, 25 Σεπ, 2020

  • ΝΑΟΥΣΑ: Οι μαθητές μαζικά και μαχητικά διεκδίκησαν μέτρα για την υγεία και την μόρφωσή τους
  • ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Δωρεάν και υποχρεωτική μετάδοση μηνυμάτων από τα ΜΜΕ για την προστασία της υγείας
  • Αθλήτρια της Ρυθμικής Γυμναστικής του Α.Ο.Ρ.Γ. στο Δήμαρχο Βέροιας
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΜΠΕΟ
  • Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Βέροιας
  • Τοποθέτηση Δημάρχου Η.Π. Νάουσας για την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την συζήτηση για το Χιονοδρομικό Κέντρο των 3-5 Πηγαδιών
ΝΑΟΥΣΑ: Οι μαθητές μαζικά και μαχητικά διεκδίκησαν μέτρα για την υγεία και την μόρφωσή τους1 ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Δωρεάν και υποχρεωτική μετάδοση μηνυμάτων από τα ΜΜΕ για την προστασία της υγείας2 Αθλήτρια της Ρυθμικής Γυμναστικής του Α.Ο.Ρ.Γ. στο Δήμαρχο Βέροιας 3 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΜΠΕΟ4 Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Βέροιας5 Τοποθέτηση Δημάρχου Η.Π. Νάουσας για την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την συζήτηση για το Χιονοδρομικό Κέντρο των 3-5 Πηγαδιών6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ακούστε τους μαθητές

Οι μαθητές κινητοποιούνται απέναντι σε μια κατάσταση που - εν μέσω πανδημίας - είναι επικίνδυνη για την υγεία των ίδιων και των οικογενειών τους. Μαζί τους είναι η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών και των γονιών. Η κυβέρνηση φέρει την απόλυτη ευθύνη, καθώς, πέρα από κάτι γελοίες μάσκες - αλεξίπτωτα, δεν πήρε κανένα μέτρο για το ασφαλέ... Περισσότερα

Αντιλαϊκή «κούρσα»

από Η Άλλη Άποψη
Αντιλαϊκή «κούρσα»

Σε «αγώνα δρόμου» για το ποιος θα δώσει πιο πολλά στο κεφάλαιο και σε διαγκωνισμό για το ποιανού το πρόγραμμα είναι πιο «ρεαλιστικό» και «κοστολογημένο», φορτώνει δηλαδή πιο αποτελεσματικά την κρίση στο λαό, έχουν επιδοθεί τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κοινός παρονομαστής και των δύο είναι τα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, είτε απαλλάσσοντάς τους από μέρος του μισθού των εργαζομένων και με εισφοροαπαλλαγές, είτε με αναδιαρθρώσεις στην αγορά εργασίας, που μεγαλώνουν την «ευελιξία» και την εκμετάλλευση, είτε με το άνοιγμα νέων κερδοφόρων πεδίων για το κεφάλαιο, διαμορφώνοντας «φιλικότερο επενδυτικό περιβάλλον».

Κι όλα αυτά «συνδυαστικά» με τα μέτρα της πανδημίας που ήρθαν για να μείνουν, προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, όπως είπε τις προάλλες ο πρωθυπουργός.

Σε αυτούς απευθύνεται όμως και το πρόγραμμα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο κι αν προσπαθεί να πείσει ότι τα μέτρα που προτείνει αποτυπώνουν τάχα τις «ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές» με τη ΝΔ και ότι στόχο έχουν «να μείνουν όρθιοι» οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι.

Είναι τέτοια η αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ να πείσει ότι το δικό του πρόγραμμα είναι αυτό που υπηρετεί καλύτερα την «επανεκκίνηση» της καπιταλιστικής κερδοφορίας, που «καρφώνεται» από μόνος του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρώην υπουργός Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου, που έφτασε να υποστηρίζει ότι το πρόγραμμά τους εξασφαλίζει φτηνότερους εργαζόμενους στους ομίλους απ' ό,τι αυτό της ΝΔ!

Οπως εξήγησε σε δήλωσή της, το «μισθολογικό κόστος» για ένα σημερινό μισθό της τάξης των 1.000 ευρώ θα είναι με το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ μόλις 600 ευρώ στην Εστίαση, στον Τουρισμό και στις Μεταφορές και για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις 880 ευρώ, όταν η αντίστοιχη πρόταση της ΝΔ επιβαρύνει τον εργοδότη με 968 ευρώ, ανεξαρτήτως επιχείρησης!

Μάλιστα για να ανεβάσει πόντους σε αυτό το άθλιο χρηματιστήριο, προσθέτει στη δήλωσή της: «Αφήνω στην άκρη το ότι με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ οι επιχειρήσεις λαμβάνουν και άλλες ενισχύσεις, όπως η μη επιστρεπτέα ενίσχυση συνολικού ύψους 3 δισ. και η μείωση προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50%...».

Δίκαια λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ «αγανακτεί» με την κριτική της ΝΔ ότι το πρόγραμμά του επιβαρύνει υπέρμετρα τους επιχειρηματικούς ομίλους και αναφωνεί: «Είναι δυνατόν στ' αλήθεια ο κ. Σταϊκούρας να ισχυρίζεται ότι με τις δικές μας προτάσεις οι επιχειρήσεις θα κλείσουν λόγω υπέρμετρης επιβάρυνσης "εργατικού κόστους" ενώ με τα μέτρα της ΝΔ οι επιχειρήσεις θα μείνουν ανοιχτές;».

Πράγματι, δεν μπορεί την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει «τα ρέστα του» για την ενίσχυση του κεφαλαίου, ύστερα από τρεις μήνες όπου έκανε ό,τι μπορούσε για να σημάνει σιγή νεκροταφείου σε χώρους δουλειάς απέναντι στο ξεσάλωμα της εργοδοσίας, να ακούει κι από πάνω την κυβέρνηση που κάνει ακριβώς τα ίδια να μην αναγνωρίζει τις υπηρεσίες του και να τον κακολογεί.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά η πρότασή του επαυξάνει συνολικά το κυβερνητικό πρόγραμμα και στους άλλους άξονές του: Στα μέτρα για την επιδότηση των επιχειρηματικών ομίλων και το δανεισμό τους με τις πλάτες του αστικού κράτους, όπου ζητάει «περισσότερα και γρηγορότερα», χρησιμοποιώντας ως προπέτασμα καπνού τη δήθεν στήριξη της «μεσαίας τάξης».

Στα μέτρα για να «μείνει όρθιος» ο τζίρος των επιχειρηματικών ομίλων, που - όπως και η κυβέρνηση - τα βαφτίζει «μέτρα για στήριξη του λαϊκού εισοδήματος», με το λαό να καλείται να πληρώσει τα διπλά «από την άλλη τσέπη».

Για το λαό, αν κάτι δείχνει η άθλια αυτή «κούρσα» πάνω στο κοινό έδαφος που διαμορφώνουν τα «θέλω» του κεφαλαίου, είναι ότι πρέπει να αμφισβητήσει συνολικά τον σημερινό χρεοκοπημένο δρόμο ανάπτυξης, για να ανοίξει με τον αγώνα του δρόμο για την κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων, το ξήλωμα των νέων αντεργατικών μέτρων που ήρθαν για να μείνουν, για να μην πληρώσει και πάλι την καπιταλιστική κρίση.

Έχει διαβαστεί 51 φορές
Παραμύθια «άνευ όρων»
Προηγούμενο άρθρο
Παραμύθια «άνευ όρων»
Με παλιά υλικά
Επόμενο άρθρο
Με παλιά υλικά

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 29 °C
Άνεμος ΝΝΑ 2-3 μποφόρ

Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 17 ως 29 °C
Άνεμος Ν 1-2 μποφόρ

Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου

Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες
Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες
Θερμοκρασία 11 ως 23 °C
Άνεμος Ν 2-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 788 επισκέπτες και 0 μέλη.