Κυριακή, 05 Ιούλ, 2020

  • Να ζήσουν ευτυχισμένοι!
  • ΕΟΔΥ: Εννέα νέα κρούσματατου κορονοϊου
  • Κλείνουν τα ελληνικά σύνορα για τους Σέρβους λόγω κορονοϊού
  • Για  την διαφημιστική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ
  • Κυκλοφόρησε "Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ" (Νο 602)
  •  Παρέμβαση του Λ. Λακηνάνου για τη κλήση εκπαιδευτικών στην Αστυνομία της Νάουσας
Να ζήσουν ευτυχισμένοι!1 ΕΟΔΥ: Εννέα νέα κρούσματατου κορονοϊου2 Κλείνουν τα ελληνικά σύνορα για τους Σέρβους λόγω κορονοϊού3 Για  την διαφημιστική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ4 Κυκλοφόρησε "Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ" (Νο 602)5  Παρέμβαση του Λ. Λακηνάνου για τη κλήση εκπαιδευτικών στην Αστυνομία της Νάουσας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: Επικίνδυνη και φέτος

print
email
από Η Άλλη Άποψη
ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: Επικίνδυνη και φέτος

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, παρά τις συσκέψεις και τα επικοινωνιακά τρικ των κυβερνήσεων, ο βαθμός ετοιμότητας του μηχανισμού πυροπροστασίας της χώρας υπολείπεται σημαντικά, αφού υποφέρει χρόνια από την έλλειψη μόνιμου προσωπικού, υποδομών, κατάλληλου μηχανολογικού και ατομικού εξοπλισμού. Οι πιστώσεις του προϋπολογισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα που διατέθηκαν για το 2019 είναι αυξημένες σε σχέση με το 2018 μόνο κατά 18.528.000 ευρώ (από αυτά μόνο τα 3.800.000 είναι για λειτουργικές ανάγκες) και δεν λύνουν το πρόβλημα, διότι από το Πυροσβεστικό Σώμα έχουν περικοπεί σωρευτικά από το 2010 μέχρι και σήμερα 1.153.894.800 ευρώ, με σημείο αναφοράς τον προϋπολογισμό του 2009, που και αυτός υπολειπόταν σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες. Σχετικά δε με τη Δασική Υπηρεσία, από το 1998 και μετά που έγινε ο αντιεπιστημονικός και καταστροφικός διαχωρισμός πρόληψης - καταστολής, περιορίστηκαν τραγικά οι προληπτικές παρεμβάσεις στα δασικά οικοσυστήματα. Αυτή η υποχρηματοδότηση του ΠΣ έχει και για το 2019 την αντανάκλασή της στο σχεδιασμό του για την αντιπυρική περίοδο.

Για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας διαθέτει 13.603 πυροσβέστες. Από αυτούς οι 10.873 είναι μόνιμοι, οι 1.780 πενταετείς σε οργανικές θέσεις και οι 731 σε προσωποπαγείς, αλλά και 219 ειδικών καθηκόντων. Σε αυτούς προστίθενται 535 εποχικοί, ενώ σταδιακά εντάχθηκαν άλλοι 962 (ένας μικρός αριθμός από αυτούς έγιναν στο μεταξύ πενταετείς, ενώ άλλος ένας μικρός αριθμός δεν παρουσιάστηκε). Ο συνολικός αριθμός των οχημάτων είναι 3.320. Από αυτά τα 1.945 είναι υδροφόρα, τα 1.139 βοηθητικά και τα 236 ειδικά. Οσον αφορά τα εναέρια μέσα υπάρχουν τα πέντε ελικόπτερα του Σώματος, 13 μισθωμένα (τέσσερα βαρέως τύπου και εννέα μεσαίου τύπου), ενώ αναμένεται να παραληφθούν άλλα πέντε. Οσον αφορά τα αεροσκάφη «Καναντέρ» που ανήκουν στην Πολεμική Αεροπορία, υπάρχουν εννέα 215 και έξι 415. Αυτά τα αεροπλάνα χαρακτηρίζονται «κλιμακούμενα», γιατί λόγω παλαιότητας και καταπόνησης εμφανίζουν συχνά βλάβες και δεν είναι ίδιος ο αριθμός των διαθέσιμων αεροσκαφών κάθε μέρα. Η Αεροπορία Στρατού Ξηράς έχει διαθέσει τρία ελικόπτερα «Σινούκ». Επίσης, διαθέσιμα είναι και 19 αεροψεκαστικά PZL.

Ο κίνδυνος παραμένει

Οι παραπάνω αριθμοί μπορεί να δίνουν τη σιγουριά ότι φέτος όλα θα «πάνε ρολόι»... όμως ο κίνδυνος παραμένει. Αλλωστε, ανάλογες διαβεβαιώσεις είχαμε και πέρσι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μέχρι που ζήσαμε την εκατόμβη νεκρών στο Μάτι. Ηδη και φέτος, στις μεγάλες φωτιές της Εύβοιας, σε όλα τα μέτωπα της πυρκαγιάς επιχείρησαν δυνάμεις από τις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου. Αντίστοιχες μετακινήσεις πραγματοποιήθηκαν στις φωτιές στον Κιθαιρώνα και στην Ασωπία. Οι συχνές μετακινήσεις προσωπικού από περιοχή σε περιοχή, από όμορους αλλά και απομακρυσμένους νομούς σε μεγάλα συμβάντα δείχνουν την αναγκαιότητα ενίσχυσης του προσωπικού. Αυτό σημαίνει ότι οι τοπικές δυνάμεις δεν καλύπτουν την πυρασφάλεια της περιοχής και έχουν προβλήματα κάλυψης σοβαρών συμβάντων. Συνέπεια της έλλειψης προσωπικού είναι τα πληρώματα των υδροφόρων οχημάτων στις περισσότερες των περιπτώσεων να απαρτίζονται από δύο άτομα. Αν ληφθούν υπόψη αυτά που προβλέπει ο κανονισμός της Πυροσβεστικής για τα αστικά συμβάντα, ότι, δηλαδή, κάθε έξοδος πρέπει να αποτελείται από δύο οχήματα με τέσσερα άτομα το καθένα, τότε γίνεται αντιληπτή η έλλειψη του απαραίτητου προσωπικού. Ιδιαίτερα στις δασικές πυρκαγιές, τα δύο άτομα πλήρωμα δεν αρκούν. Γιατί, ο οδηγός πρέπει να παραμένει κοντά στο όχημα για λόγους ασφαλείας, οπότε ένα άτομο μόνο του δεν μπορεί να απλώσει τους σωλήνες και να κάνει έργο κατάσβεσης. Ετσι βοηθά ο οδηγός εγκαταλείποντας το όχημα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Παράλληλα, γίνεται κατάχρηση της γενικής επιφυλακής για την κάλυψη των κενών χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες οι πυροσβέστες,παρά μόνο λαμβάνουν ως αποζημίωση ρεπό. Οσον αφορά τους συμβασιούχους, τα κονδύλια για τις υπερωρίες τους είναι περιορισμένα. Ενώ, στον αντιπυρικό σχεδιασμό δεν υπολογίζεται η πραγματική δύναμη κάθε υπηρεσίας, αφού δεν μπορούν να ανταποκριθούν όλοι οι υπάλληλοι που την απαρτίζουν στις βάρδιες.

Επιπλέον, συχνά εμφανίζονται φαινόμενα αδυναμίας αξιοπρεπούς κάλυψης των αναγκών του προσωπικού σε σίτιση, όπως προμήθεια και διατήρηση φαγητού, δροσερού νερού κ.ά. Στην πυρκαγιά του Κιθαιρώνα πολλά τμήματα πυροσβεστών που ενεπλάκησαν στο έργο πυρόσβεσης έμειναν χωρίς νερό για αρκετές ώρες, αλλά και με ελάχιστο φαγητό, ενώ δύο πυροσβέστες μεταφέρθηκαν από το μέτωπο της φωτιάς με συμπτώματα εξάντλησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο «φόρτο» του ΠΣ την αντιπυρική περίοδο πρέπει να υπολογίζονται και τα υπόλοιπα συμβάντα. Πέρσι το ΠΣ πραγματοποίησε 65.298 εξόδους, 179 κατά μέσο όρο τη μέρα. Συνολικά δε 40.475 άτομα κινητοποιήθηκαν σε 8.006 αγροτικές - δασικές πυρκαγιές (22 κατά μέσο όρο τη μέρα) και χρησιμοποιήθηκαν 18.074 πυροσβεστικά οχήματα.

Από την κυβέρνηση της ΝΔ δεν αναμένεται τίποτα καλύτερο, αφού βρίσκεται στο ίδιο μήκος με την προηγούμενη και ήταν μαζί με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν αυτές που προώθησαν τις αντιδασικές πολιτικές και την πολιτική υποβάθμισης της πυροπροστασίας της χώρας. Οσον αφορά τον τωρινό υπουργό Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδη, πρόκειται για υπουργό «δοκιμασμένο», αφού επί υπουργίας του το 2009 προωθήθηκαν περαιτέρω οι προσπάθειες συρρίκνωσης των δομών πυροπροστασίας, που εκφράστηκαν στη συνέχεια με σχετικό πόρισμα επιτροπής του αρχηγείου του ΠΣ για την κατάργηση 45 πυροσβεστικών υπηρεσιών και κλιμακίων. Με τις αντιδράσεις, όμως, που προκλήθηκαν από τους εργαζόμενους και το ΚΚΕ, μέχρι και τις μέρες μας δεν έχουν υλοποιηθεί, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι έχει εγκαταλειφθεί η προσπάθεια, αφού παραμένουν σε ισχύ οι διατάξεις των Ν.4249/2014 και 3511/2006.

Έχει διαβαστεί 157 φορές

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 22 °C
Άνεμος Ν 2-4 μποφόρ

Κυριακή, 05 Ιουλίου

Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες
Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες
Θερμοκρασία 19 ως 28 °C
Άνεμος Β 2-4 μποφόρ

Δευτέρα, 06 Ιουλίου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 20 ως 31 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 118 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά