Πέμπτη, 25 Φεβ, 2021

  • Η Αττική ξεμένει από ΜΕΘ και οι χώροι εργασίας είναι εστίες υπερμετάδοσης αλλά η κυβέρνηση ενοχοποιεί τις πορείες...
  • Συνάντηση της Φρόσως Καρασαρλίδου με προέδρους Κοινοτήτων του Δήμου Νάουσας
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 24/2
  • Εθιμοτυπική επίσκεψη του νέου Αστυνομικού Διευθυντή Ημαθίας στον Δήμαρχο Βέροιας
  • Ολοκληρώθηκαν τα Rapid Test στην Τ.Κ. Βεργίνας.Δύο (2) τα θετικά δείγματα σε σύνολο 120 δειγματοληψιών
  • Ασημένιο βραβείο στη διοργάνωση «Best City Awards 2020» απέσπασε ο Δήμος Νάουσας, στην ενότητα Κοινωνική Συνοχή και Βιώσιμη Ανάπτυξη
Η Αττική ξεμένει από ΜΕΘ και οι χώροι εργασίας είναι εστίες υπερμετάδοσης αλλά η κυβέρνηση ενοχοποιεί τις πορείες...1 Συνάντηση της Φρόσως Καρασαρλίδου με προέδρους Κοινοτήτων του Δήμου Νάουσας2 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 24/23 Εθιμοτυπική επίσκεψη του νέου Αστυνομικού Διευθυντή Ημαθίας στον Δήμαρχο Βέροιας4 Ολοκληρώθηκαν τα Rapid Test στην Τ.Κ. Βεργίνας.Δύο (2) τα θετικά δείγματα σε σύνολο 120 δειγματοληψιών5 Ασημένιο βραβείο στη διοργάνωση «Best City Awards 2020» απέσπασε ο Δήμος Νάουσας, στην ενότητα Κοινωνική Συνοχή και Βιώσιμη Ανάπτυξη6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Σήψη σε κάθε του πτυχή

Οι σοβαρές καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού σηκώνουν το «καπάκι» μιας κατάστασης δύσοσμης, καθρεφτίζουν τη σήψη του συστήματος η οποία έχει απλωθεί σε κάθε του πτυχή. Το «δεν άκουσα - δεν ήξερα» της κυβέρνησης και η κατόπιν εορτής προσπάθεια να εμφανιστεί με τη ρομφαία της κά... Περισσότερα

Για την απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ

από Η Άλλη Άποψη
Για την απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ

Η ένταξη γιατρών του ΕΟΠΥΥ στο καθεστώς της διαθεσιμότητας, οι απολύσεις και η κατάργηση αναγκαίων ιατρικών ειδικοτήτων, αποτελούν μέρος ενός συνολικότερου κυβερνητικού σχεδίου περαιτέρω υποβάθμισης της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας για το λαό. Αυτό το σχέδιο περιλαμβάνει περιορισμό των κρατικών δαπανών και των δημόσιων παροχών για την Υγεία σ’ ένα ελάχιστο «βασικό πακέτο» και εξαναγκασμό των λαϊκών στρωμάτων στην αγορά ενός μεγάλου μέρους αναγκαίων υπηρεσιών από τον εμπορευματοποιημένο και συρρικνωμένο δημόσιο τομέα και από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις της Υγείας.

Η δημιουργία ενός ενιαίου δημόσιου συστήματος ΠΦΥ δεν είναι ούτε στις προθέσεις, ούτε στις κατευθύνσεις που υλοποιεί η κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα, συγκεντρώνουν σε ένα φορέα τις δημόσιες μονάδες ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία και υγειονομικές μονάδες του πρώην ΙΚΑ).Οι μονάδες του νέου δημόσιου φορέα, μαζί με τους ιδιώτες, τους επιχειρηματίες, τους επιχειρηματικούς ομίλους στην Υγεία, τα ιατρεία των Δήμων και οι ΜΚΟ, αποτελούν ένα συνονθύλευμα μονάδων παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ και όχι «ενιαίο σύστημα». Επιπλέον οι μονάδες αυτού του συνονθυλεύματος θα βρίσκονται σε οξύτατο ανταγωνισμό μεταξύ τους, διεκδικώντας μεγαλύτερο ποσό από τον προϋπολογισμό του υποχρηματοδοτούμενου ΕΟΠΥΥ.

 

 

Ολα αυτά έχουν ως αιτία το γεγονός ότι η ΠΦΥ δε «χτίζεται» με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αλλά με ενισχυμένο το κριτήριο ότι η υγεία αποτελεί εμπόρευμα και «κόστος» για το κεφάλαιο και το κράτος τους. Γι' αυτό προβλέπεται οι δωρεάν παροχές να περιορίζονται σε ένα ελάχιστο «βασικό πακέτο» ιατρικών και εργαστηριακών εξετάσεων, συνταγογράφησης, να διασφαλίζει δηλαδή στοιχειώδεις υπηρεσίες ενιαία σε όλους και να αυξάνει το μέρος των αναγκών που θα εξαρτάται ανάλογα τη δυνατότητα των ασθενών να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη.

Αν κάποιος ήθελε να αντιμετωπίσει ανεπάρκειες και αδυναμίες, κατ' αρχήν θα έπρεπε να ενισχύσει με το απαραίτητο προσωπικό τις υποστελεχωμένες δημόσιες δομές (ΚΥ και πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ), να διασφαλίσει σύγχρονο εξοπλισμό και να αναπτύξει νέες. Ομως η κυβερνητική πολιτική είναι αντίθετη. Απαξίωση, υποχρηματοδότηση και κλείσιμο είναι το μέλλον που προδιαγράφεται για μία σειρά πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ.

Αντίστοιχα, η κυβέρνηση θεωρεί αυθαίρετα ότι μία σειρά ειδικότητες γιατρών είναι «αχρείαστες» από το πρωτοβάθμιο επίπεδο, που σημαίνει «κούρεμα» των υπηρεσιών που θα παρέχουν οι μονάδες της ΠΦΥ, μετατροπή τους σε μονάδες «περιορισμένης ευθύνης» αλλά αυξημένου περιορισμού των κρατικών δαπανών για τη λειτουργία τους, που σημαίνει και απολύσεις γιατρών.

Η απόκρουση των αντιλαϊκών σχεδίων στο χώρο της Υγείας απαιτεί το συντονισμένο αγώνα όλων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, για ένα σύστημα Υγείας καθολικό, ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, με στόχο να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων. Σε ένα τέτοιο σύστημα, όχι μόνο δεν περισσεύει κανείς εργαζόμενος, αλλά μπορούν να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι, όλες οι ειδικότητες, με σχέση εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Έχει διαβαστεί 373 φορές

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 7 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-2 μποφόρ

Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 6 ως 18 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-2 μποφόρ

Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 7 ως 19 °C
Άνεμος ΑΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 125 επισκέπτες και 0 μέλη.