Παρασκευή, 22 Οκτ, 2021

  • Κατά 28% αυξήθηκε το επιδημιολογικό φορτίο
  • ΝΕ ΗΜΑΘΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Α. ΞΑΝΘΟΥ
  • Παρουσίαση του βιβλίου "Ερωτας Μάγος" στη Βέροια
  • ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΑΣΟΚ ΧΩΡΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ,ΔΕ ΝΟΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ
  • Συγκέντρωση ενάντια στην ακρίβεια στη Βέροια
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό  21/10
Κατά 28% αυξήθηκε το επιδημιολογικό φορτίο1 ΝΕ ΗΜΑΘΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Α. ΞΑΝΘΟΥ2 Παρουσίαση του βιβλίου "Ερωτας Μάγος" στη Βέροια3 ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΑΣΟΚ ΧΩΡΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ,ΔΕ ΝΟΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ4 Συγκέντρωση ενάντια στην ακρίβεια στη Βέροια5 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό  21/106

Το Σχόλιο της Ημέρας

Το «νέο σχολείο»...

Το «νέο σχολείο», που διαμορφώνεται ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ και που αποτυπώνεται στον πρόσφατο νόμο, που πέρασε καλοκαιριάτικα η κυβέρνηση της ΝΔ, κάνει το ταξικό σχολείο, το σχολείο των κοινωνικών φραγμών ακόμα χειρότερο.Το κράτος απαλλάσσεται από τις ευθύνες του για τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία των σχο... Περισσότερα

Για την απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ

από Η Άλλη Άποψη
Για την απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ

Η ένταξη γιατρών του ΕΟΠΥΥ στο καθεστώς της διαθεσιμότητας, οι απολύσεις και η κατάργηση αναγκαίων ιατρικών ειδικοτήτων, αποτελούν μέρος ενός συνολικότερου κυβερνητικού σχεδίου περαιτέρω υποβάθμισης της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας για το λαό. Αυτό το σχέδιο περιλαμβάνει περιορισμό των κρατικών δαπανών και των δημόσιων παροχών για την Υγεία σ’ ένα ελάχιστο «βασικό πακέτο» και εξαναγκασμό των λαϊκών στρωμάτων στην αγορά ενός μεγάλου μέρους αναγκαίων υπηρεσιών από τον εμπορευματοποιημένο και συρρικνωμένο δημόσιο τομέα και από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις της Υγείας.

Η δημιουργία ενός ενιαίου δημόσιου συστήματος ΠΦΥ δεν είναι ούτε στις προθέσεις, ούτε στις κατευθύνσεις που υλοποιεί η κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα, συγκεντρώνουν σε ένα φορέα τις δημόσιες μονάδες ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία και υγειονομικές μονάδες του πρώην ΙΚΑ).Οι μονάδες του νέου δημόσιου φορέα, μαζί με τους ιδιώτες, τους επιχειρηματίες, τους επιχειρηματικούς ομίλους στην Υγεία, τα ιατρεία των Δήμων και οι ΜΚΟ, αποτελούν ένα συνονθύλευμα μονάδων παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ και όχι «ενιαίο σύστημα». Επιπλέον οι μονάδες αυτού του συνονθυλεύματος θα βρίσκονται σε οξύτατο ανταγωνισμό μεταξύ τους, διεκδικώντας μεγαλύτερο ποσό από τον προϋπολογισμό του υποχρηματοδοτούμενου ΕΟΠΥΥ.

 

 

Ολα αυτά έχουν ως αιτία το γεγονός ότι η ΠΦΥ δε «χτίζεται» με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αλλά με ενισχυμένο το κριτήριο ότι η υγεία αποτελεί εμπόρευμα και «κόστος» για το κεφάλαιο και το κράτος τους. Γι' αυτό προβλέπεται οι δωρεάν παροχές να περιορίζονται σε ένα ελάχιστο «βασικό πακέτο» ιατρικών και εργαστηριακών εξετάσεων, συνταγογράφησης, να διασφαλίζει δηλαδή στοιχειώδεις υπηρεσίες ενιαία σε όλους και να αυξάνει το μέρος των αναγκών που θα εξαρτάται ανάλογα τη δυνατότητα των ασθενών να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη.

Αν κάποιος ήθελε να αντιμετωπίσει ανεπάρκειες και αδυναμίες, κατ' αρχήν θα έπρεπε να ενισχύσει με το απαραίτητο προσωπικό τις υποστελεχωμένες δημόσιες δομές (ΚΥ και πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ), να διασφαλίσει σύγχρονο εξοπλισμό και να αναπτύξει νέες. Ομως η κυβερνητική πολιτική είναι αντίθετη. Απαξίωση, υποχρηματοδότηση και κλείσιμο είναι το μέλλον που προδιαγράφεται για μία σειρά πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ.

Αντίστοιχα, η κυβέρνηση θεωρεί αυθαίρετα ότι μία σειρά ειδικότητες γιατρών είναι «αχρείαστες» από το πρωτοβάθμιο επίπεδο, που σημαίνει «κούρεμα» των υπηρεσιών που θα παρέχουν οι μονάδες της ΠΦΥ, μετατροπή τους σε μονάδες «περιορισμένης ευθύνης» αλλά αυξημένου περιορισμού των κρατικών δαπανών για τη λειτουργία τους, που σημαίνει και απολύσεις γιατρών.

Η απόκρουση των αντιλαϊκών σχεδίων στο χώρο της Υγείας απαιτεί το συντονισμένο αγώνα όλων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, για ένα σύστημα Υγείας καθολικό, ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, με στόχο να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων. Σε ένα τέτοιο σύστημα, όχι μόνο δεν περισσεύει κανείς εργαζόμενος, αλλά μπορούν να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι, όλες οι ειδικότητες, με σχέση εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Έχει διαβαστεί 403 φορές

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 10 °C
Άνεμος Β 1 μποφόρ

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 18 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 17 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 475 επισκέπτες και 0 μέλη.