Παρασκευή, 22 Οκτ, 2021

  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 22/10
  • Κανονικά θα γίνει η παρέλαση και οι Εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου στην Αλεξάνδρεια
  • Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021
  • Συνεργασία Δήμου Βέροιας με ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ για τις δράσεις "Θαλάσσια απορρίμματα, από τα ποτάμια στο Δέλτα "
  • Εντείνονται οι πιέσεις στο Facebook
  • Μαθητές Προγράμματος Erasmus στο Δημαρχείο Βέροιας
Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 22/101 Κανονικά θα γίνει η παρέλαση και οι Εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου στην Αλεξάνδρεια2 Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 20213 Συνεργασία Δήμου Βέροιας με ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ για τις δράσεις "Θαλάσσια απορρίμματα, από τα ποτάμια στο Δέλτα "4 Εντείνονται οι πιέσεις στο Facebook5 Μαθητές Προγράμματος Erasmus στο Δημαρχείο Βέροιας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Το «νέο σχολείο»...

Το «νέο σχολείο», που διαμορφώνεται ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ και που αποτυπώνεται στον πρόσφατο νόμο, που πέρασε καλοκαιριάτικα η κυβέρνηση της ΝΔ, κάνει το ταξικό σχολείο, το σχολείο των κοινωνικών φραγμών ακόμα χειρότερο.Το κράτος απαλλάσσεται από τις ευθύνες του για τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία των σχο... Περισσότερα

Για τους προϋπολογισμούς των Δήμων: Οι απαιτήσεις της κυβέρνησης και το χρέος των αιρετών

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Για τους προϋπολογισμούς των Δήμων: Οι απαιτήσεις της κυβέρνησης και το χρέος των αιρετών

Την περίοδο αυτή, τα Δημοτικά Συμβούλια και στην Ημαθία, όπως και σε ολόκληρη τη χώρα καλούνται να ψηφίσουν τους νέους προϋπολογισμούς τους, για το 2014.Τα πολιτικά και κοινωνικά δεδομένα, σημαδεύονται από την μια από τις απαιτήσεις της κυβέρνησης και της τρόικα, που είναι σε αντιλαϊκή κατεύθυνση και από την άλλης από ανάγκες της κοινωνίας, των πολλών που βρίσκονται μετά από την εφαρμογή της πολύχρονης βάρβαρης πολιτικής στα όρια τους.Οι κατευθύνσεις της κυβέρνησης έχουν έγκαιρα δοθεί:

Στις 31 Ιούλη 2013 οι υπουργοί Οικονομικών κι Εσωτερικών υπέγραψαν κοινή απόφαση τιτλοφορούμενη ως «Παροχή οδηγιών για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των δήμων έτους 2014» και μια σειρά δημοτικές αρχές την ακολούθησαν ωσάν ...ευαγγέλιο. Οι κυβερνώντες όρισαν ένα καθ' όλα σφιχτό «κουστουμάκι», ξεκαθαρίζοντας ότι «ο προϋπολογισμός καταρτίζεται και υποβάλλεται ισοσκελισμένος» και με οδηγίες όπως «το σύνολο των δαπανών μη συμπεριλαμβανομένων των χρεολυσίων (...) δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το σύνολο των εσόδων αφαιρουμένων των εσόδων από δάνεια (...) Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έχουν αναληφθεί υποχρεώσεις και πραγματοποιηθεί δαπάνες καθ' υπέρβασιν των εγγεγραμμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού, τα ποσά που αναλογούν στο ύψος αυτών, καταλογίζονται σε βάρος των οργάνων που ενέκριναν ή συνέπραξαν στην εκτέλεση της δαπάνης».

Εδώ εισβάλλει κυριολεκτικά το διαβόητο «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ», που παρακολουθεί στενά, βήμα- βήμα, την εκτέλεση των καταρτισμένων με τις τέτοιες κατευθύνσεις προϋπολογισμών των δήμων, το αν παραμένουν ταυτισμένοι με τους στόχους της περιλάλητης «δημοσιονομικής πειθαρχίας». Το «Παρατηρητήριο» προβλέπει (μετά πάροδο τριμήνου κι εφόσον υπάρχουν αποκλίσεις) να μπαίνει ο δήμος σε «πρόγραμμα υγειονομικής εξυγίανσης», με συνέπειες τον περιορισμό των δαπανών μόνο για τη μισθοδοσία, υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού και αύξηση ιδίων εσόδων (τέλη, τοπικοί φόροι). Το εμφανιζόμενο οικονομικό έλλειμμα των δήμων (που στην πραγματικότητα οφείλεται στην ελλιπή κρατική χρηματοδότηση) θα ισοσκελίζεται με δανεισμό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, δανεισμός που θα επιβαρύνει συνολικά τους εργαζόμενους, το λαό κάθε δήμου.

Φυσικά τα παραπάνω δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία».Τα προέβλεπε σε μεγάλο βαθμός και ο «Καλλικράτης» (και εδώ οι ευθύνες όσων των στήριζαν-εκθείαζαν είναι μεγάλες) . Σύμφωνα μ’ αυτόν η κεντρική διοίκηση αναπέμπει προϋπολογισμούς πίσω στο δημοτικό συμβούλιο αν δεν εφαρμόζονται όσα ορίζει η κυβέρνηση. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο η υπουργική απόφαση του Ιούλη ξεκαθαρίζει ότι οι δήμοι είναι «φορείς της γενικής κυβέρνησης», κάνοντας άλλη μια φορά σκόνη όσα παραμύθια λέγονται περί αυτοδιοίκησης και αυτοτέλειας.

Για την ύπαρξη τεχνικού προγράμματος, η κυβέρνηση ξεκαθάριζε ότι το «περιεχόμενό» του «προσδιορίζεται με γνώμονα τη δυνατότητα χρηματοδότησής του». Αρα, αν δεν εξασφαλίζονται κονδύλια (π.χ. με τέλη, φόρους ή συμπράξεις) έργα πετσοκόβονται ακόμα κι αν είναι βασικής ανάγκης για το λαό. Να σημειώσουμε εδώ ότι η ΣΑΤΑ (είναι το 1/3 της κρατικής επιχορήγησης προς τους δήμους, χρηματοδοτεί τεχνικά έργα, έργα υποδομής, επισκευές, συντηρήσεις) όριζε ότι το 2014 θα επέλθει μείωση 53%! Κι αυτό όταν σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, το 2013 σημειώθηκε ήδη μείωση 58%.

Αυτά είναι λοιπόν τα δεδομένα που ορίζουν κυβέρνηση-τρόικα. Το ερώτημα βαθύτατα πολιτικό. Τα Δημοτικά Συμβούλια, οι τοπικές Αρχές, θα «συμβιβαστούν με την μοίρα τους» ή θα αντιδράσουν; Και όταν μιλάμε αντίδραση δεν εννοούμε τις απειλές περί παραίτησης που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν. Τον «μπαμπούλα» του «Παρατηρητηρίου» θα τον χρησιμοποιήσουν ως άλλοθι για να «σκύψουν τον κεφάλι» ή ως πρόκληση για μαζί αγωνιστική αντίδραση των αιρετών μαζί με τον λαό της περιοχής και τους φορείς του; Το δίλλημα απλό: Με τον λαό και τις ανάγκες του ή με τις απαιτήσεις κυβέρνησης-τρόικα; Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει. Στο ερώτημα αυτό χρειάζονται ξεκάθαρες απαιτήσεις τόσο από τους αιρετούς, όσο και από τους φερόμενους υποψήφιους για τις προσεχείς τοπικές εκλογές! (ΦΩΤΟ αρχείου από συνεδρίαση του Δ.Σ Βέροιας)

 

Έχει διαβαστεί 507 φορές

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 13 °C
Άνεμος Β 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 18 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 17 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 154 επισκέπτες και 0 μέλη.