Μία ακόμα σκιαμαχία αναμένεται σήμερα στη Βουλή ανάμεσα στην κυβέρνηση και στα άλλα αστικά κόμματα, στη συζήτηση για το περιβόητο «κράτος δικαίου». Στη σκιά των σκανδάλων που παράγει με το τσουβάλι η πολιτική της, η κυβέρνηση ανακάλυψε «χρόνιες παθογένειες» του κράτους και υπόσχεται μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, την ώρα που η συστημική α... Περισσότερα
Πού θα βρεθούν τα λεφτά;
από Η Άλλη Άποψη
Με «πανηγυρικούς» και «διθυράμβους» παρουσίασε η κυβέρνηση μέσα στη βδομάδα το λεγόμενο «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», το σχέδιο δηλαδή που θα καταθέσει στην ΕΕ για την εκταμίευση των πόρων από το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης. Παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειές της να καλλιεργήσει προσδοκίες ότι το σχέδιο αυτό μπορεί τάχα να αλλάξει τη χώρα προς όφελος του λαού, παρά τη σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων που παρουσιάζουν σαν «μάννα εξ ουρανού» το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, με τίποτα δεν κρύβεται πως το σχέδιο αυτό φέρει τη «σφραγίδα» του κεφαλαίου και των στόχων του και σηματοδοτεί για τον λαό νέα σκληρά μέτρα σε βάρος του.
Η κυβέρνηση αλλά και τα άλλα αστικά κόμματα που παρουσιάζουν το Ταμείο Ανάκαμψης ως περίπου ένα «ουδέτερο αναπτυξιακό εργαλείο», κρύβουν το πού θα «βρεθούν» τα χρήματα αυτά, τα πάνω από 750 δισ. σε επίπεδο ΕΕ, από τη στιγμή που «δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα».
Απάντηση: Από τους προϋπολογισμούς των κρατών - μελών και από δάνεια με «εγγύηση» της ΕΕ, έναντι μελλοντικών εισπράξεων. Ολα αυτά θα φορτωθούν στις πλάτες των λαών σε βάθος πολλών δεκαετιών.
Οκρατικός προϋπολογισμόςθα αποτελέσει τον ενδιάμεσο κρίκο για τις ενισχύσεις - μεταβιβάσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ προς τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους, σε μια εξέλιξη που οδηγεί στην περαιτέρωαπογείωση του κρατικού χρέουςπου φορτώνεται στις πλάτες του λαού.
Η αποπληρωμή των κεφαλαίων στις χρηματαγορές σε μακροχρόνιο ορίζοντα -μέχρι το 2058- θα καλυφθεί από τουςμελλοντικούς μακροπρόθεσμους προϋπολογισμούς της ΕΕ(μετά το 2027), με τη μορφή, μεταξύ άλλων,νέων «ιδίων πόρων», αυξημένων «εθνικών συνεισφορών» κ.λπ., που σημαίνουν νέα χαράτσια και βάρη στους λαούς.
Σε αυτό το πλαίσιο, αποκαλύπτεται το γεγονός ότι τα διάφορα «αναπτυξιακά» ταμεία και οι μηχανισμοί υπερβαίνουν τη σημερινή συγκυρία, ενώ σε κάθε περίπτωση οι επιπτώσεις της πανδημίας αξιοποιούνται ως καταλύτης για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα και τις αναδιαρθρώσεις που κρίνονται αναγκαίες για το κεφάλαιο σε συνθήκες κρίσης.
Ενώ ο γενικός κανόνας εστιάζει σε ενισχύσεις από τοΤαμείο Ανάκαμψης στο 50% του επενδυτικού πλάνου, έναντι 30% τραπεζικού δανεισμού και μόλις 20% ίδιας συμμετοχήςτων ιδιωτών επενδυτών, δίνοντας «μια καλή γεύση» για την εγγυημένη κερδοφορία που θα απολαμβάνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, με τον «λογαριασμό» να πηγαίνει στον λαό.