Τετάρτη, 13 Νοέ, 2019

  • «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: Καταψήφισε τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό της διοίκησης της Περιφέρειας
  • Ανακοίνωση της ΚΝΕ για το Πολυτεχνείο
  • ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΡΓΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ : Συνάντηση με τον  Κωνσταντίνο Σκρέκα
  • Τον χώρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Προσφύγων στην Αγία Βαρβάρα επισκέφθηκε το Δ.Σ της ΕΛΜΕ Ημαθίας
  • Την Παρασκευή η επετειακή εκδήλωση του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας
  • Το ΚΚΕ καταδικάζει το αμερικανόπνευστο πραξικόπημα στη Βολιβία
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: Καταψήφισε τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό της διοίκησης της Περιφέρειας1 Ανακοίνωση της ΚΝΕ για το Πολυτεχνείο2 ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΡΓΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ : Συνάντηση με τον  Κωνσταντίνο Σκρέκα3 Τον χώρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Προσφύγων στην Αγία Βαρβάρα επισκέφθηκε το Δ.Σ της ΕΛΜΕ Ημαθίας4 Την Παρασκευή η επετειακή εκδήλωση του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας5 Το ΚΚΕ καταδικάζει το αμερικανόπνευστο πραξικόπημα στη Βολιβία6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πρόσφυγες...

print
email
από Η Άλλη Άποψη
Πρόσφυγες...

"Πρόσφυγες" ή "μετανάστες" ακούμε τις τελευταίες μέρες από διάφορα "παπαγαλάκια". Επί της ουσίας διεξάγεται μια μεγάλη επιχείρηση να αλλάξει η ουσία της ίδιας της έννοιας του αιτούντος άσυλο πρόσφυγα που προστατεύεται στοιχειωδώς από το Διεθνές Δίκαιο, που είχε θεσπιστεί παλιότερα σε συγκριτικά ευνοϊκότερες για τους λαούς συνθήκες, κάτω από την ισχυρή παρέμβαση των σοσιαλιστικών χωρών. Αντίθετα, ο οικονομικός μετανάστης διέπεται αποκλειστικά από τους νόμους της καπιταλιστικής προσφοράς και ζήτησης εργατικού δυναμικού και αντιμετωπίζεται σαν εργαζόμενος χωρίς ή με ελάχιστα δικαιώματα.

Εδώ και χρόνια, με κατευθύνσεις της ΕΕ που στήριξε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκεται να θεωρείται πρόσφυγας μόνο αυτός που εκτοπίζεται από συγκεκριμένη εμπόλεμη περιοχή. Ετσι, δεν είναι καθόλου τυχαία η στοχευμένη αναφορά της κυβέρνησης της ΝΔ ότι πλέον «δεν μιλούμε για πρόσφυγες αλλά για παράνομους οικονομικούς μετανάστες».

Αλήθεια, πώς τεκμηριώνεται κάτι τέτοιο; Πώς για παράδειγμα μπορεί άραγε να λογιστεί ως οικονομικός μετανάστης ο Αφγανός που εξοβελίζεται από τη χώρα του, γιατί σε αυτή υποφέρει από δεκαετίες ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και την αμερικανοΝΑΤΟική κατοχή, την καταπίεση από τους διαχρονικά χρηματοδοτούμενους από τους ιμπεριαλιστές Ταλιμπάν και τις εκάστοτε φιλοκατοχικές κυβερνήσεις; Είναι προκλητικό η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της να θεωρούν π.χ. το Αφγανιστάν ή το Ιράκ μη εμπόλεμη περιοχή, προκειμένου να απορρίπτονται μαζικά οι αιτήσεις ασύλου κατατρεγμένων προσφύγων.

Οι σχεδιαζόμενες ανατροπές που στοχεύουν στην άρνηση προστασίας των αιτούντων άσυλο προσφύγων έχουν στρατηγικό χαρακτήρα, ωστόσο επιταχύνονται αυτήν την περίοδο, παίρνοντας υπόψη και το γεγονός ότι π.χ. οι αφίξεις το 2019 κατά 60% - 70% προέρχονται από το Αφγανιστάν, 10% - 15% από τη Συρία, 5% - 7% από το Κονγκό και περίπου 10% - 12 % από άλλες χώρες.

Αλλοιώνοντας την έννοια του πρόσφυγα, τα κυβερνητικά μέτρα έρχονται να πατήσουν στις «ανησυχίες» της ΕΕ ότι από τις εντολές προς απέλαση «μόνο το 1/3 υλοποιείται». Ετσι η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί μέσα από το νέο νομοσχέδιο για το Ασυλο τον διακηρυγμένο στόχο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και με την προηγούμενη υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο για 100% εκτέλεση των εντολών απέλασης, αλλά και για επιτάχυνσή τους συνολικά με fast track διαδικασίες, που περιλαμβάνουν την αφαίρεση θεμελιωδών δικαιωμάτων του πρόσφυγα που συζητιούνται εδώ και χρόνια στα ευρωενωσιακά επιτελεία: Οπως η κατάργηση ενός δικαστικού βαθμού εξέτασης ασύλου, το να παύσουν οι πρόσφυγες με σύνδρομο μετατραυματικής διαταραχής να συμπεριλαμβάνονται στις «ευάλωτες ομάδες» αιτούντων άσυλο.

Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο προσφύγων και καταδικάζει τη στοχευμένη επιχείρηση συρρίκνωσης των δικαιωμάτων τους, όπως υπερασπίζεται και τα δικαιώματα των οικονομικών μεταναστών. Και οι δύο είναι θύματα και δημιουργήματα του καπιταλιστικού συστήματος και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Ως καμουφλάζ για τις παραπάνω βαθιά αντιδραστικές ανατροπές που ναρκοθετούν και υπονομεύουν συνολικά τη Συνθήκη της Γενεύης, η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις επιστρατεύουν «ανέξοδες διαβεβαιώσεις για σεβασμό του διεθνούς δικαίου» και παριστάνουν - για μια ακόμα φορά - τις... ευαίσθητες για τις ευάλωτες ομάδες.

Είναι όμως αυτές που με την πολιτική τους ευθύνονται που δεινοπαθούν για χρόνια χιλιάδες μη επανενωμένες οικογένειες, χιλιάδες παιδιά, πολλά από αυτά ασυνόδευτα, ακόμα και υπό κράτηση στις διάφορες Αμυγδαλέζες, τα άλλα κέντρα κράτησης. Μόνο στο αίσχος της Μόριας από τους 13.000 πρόσφυγες το 40% είναι παιδιά και το 62% οικογένειες... Αυτά είναι τα απάνθρωπα κολαστήρια των hot spots, με τα οποία η ίδια επιχειρεί να αποτρέψει τους πρόσφυγες από το να έρχονται στα κράτη - μέλη της.

Οι ρίζες του προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος εδράζονται βαθιά στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που τρέφεται από τον πόλεμο, τους ανταγωνισμούς για την κερδοφορία των μονοπωλίων και την προσφυγιά. Για αυτό και οι αστικές δυνάμεις και οι ενώσεις τους, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που υπηρετούν τον καπιταλιστικό μονόδρομο, θα επιδεινώνουν το πρόβλημα αναπαράγοντάς το.

Η ευαισθησία των ανθρώπων του μόχθου για το δράμα των προσφύγων, τις συνθήκες διαβίωσής τους δεν θα είναι αποτελεσματική, αν δεν συνδυάζεται με την αποφασιστική πάλη κατά των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, χωρίς αγώνα κατά της μετατροπής της χώρας μας σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων μέσα από τη Συμφωνία Αμοιβαίας Στρατιωτικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ, τις στρατιωτικές συμφωνίες στο πλαίσιο της ΕΕ όπως η PESCO, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας, το Στρατιωτικό Ευρωπαϊκό Εξάμηνο Aξιολόγησης εξοπλισμών (CARD).

 

Έχει διαβαστεί 61 φορές

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Συννεφιασμένος
Συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 15 °C
Άνεμος ΝΑ 3-5 μποφόρ

Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου

Βροχή
Βροχή
Θερμοκρασία 9 ως 19 °C
Άνεμος ΝΑ 1-2 μποφόρ

Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου

Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Θερμοκρασία 8 ως 18 °C
Άνεμος ΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 118 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά