Τρίτη, 18 Ιούν, 2019

  • Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, στο τμήμα Ημαθίας, Κοζάνης
  • Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην Ημαθία
  • Το Εκλογικό Κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ στη Βέροια
  • Δήλωση υποψηφιότητας του Τάσου Μπαρτζώκα
  • Το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ στην Ημαθία
  • Περιοδεία του ΚΚΕ στα χωριά Στενήμαχος και Μονόσπιτα
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, στο τμήμα Ημαθίας, Κοζάνης1 Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην Ημαθία2 Το Εκλογικό Κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ στη Βέροια3 Δήλωση υποψηφιότητας του Τάσου Μπαρτζώκα4 Το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ στην Ημαθία5 Περιοδεία του ΚΚΕ στα χωριά Στενήμαχος και Μονόσπιτα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

«Σκάνδαλο» η πολιτική ΕΕ και κυβέρνησης για το Προσφυγικό

print
email
από Η Άλλη Άποψη
«Σκάνδαλο» η πολιτική ΕΕ και κυβέρνησης για το Προσφυγικό

Διαφορετικές υποθέσεις που χαρακτηρίζονται «σκάνδαλα» έρχονται τις τελευταίες μέρες στο φως της δημοσιότητας και αφορούν το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό. Ευρωπαϊκά κονδύλια για σίτιση, στέγαση και άλλες υπηρεσίες, που έχουν «εξαϋλωθεί» από κάποιες «αόρατες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις». Προσλήψεις «με ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ με ανακύκλωση προσώπων και αδιαφανείς διαδικασίες». Θέματα που φιγουράρουν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και έχουν προκαλέσει εισαγγελική παρέμβαση και έρευνες περί «κακοδιαχείρισης». Και σαφώς, αυτές οι έρευνες θα πρέπει να προχωρήσουν και να βγουν όλα τα στοιχεία στο φως, εάν υπάρχουν.

* * *

Ομως, αυτές οι υποθέσεις, όσο σοβαρές και αν είναι, δεν είναι παρά η επιφάνεια του ζητήματος. Δεν πρέπει, λοιπόν, να αξιοποιηθούν για να συσκοτιστεί η βαθύτερη ουσία. Και αυτή είναι ότι το μεγαλύτερο σκάνδαλο στο θέμα του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οποία υλοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και συμφωνεί η ΝΔ. Είναι η απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που μετατρέπει τα νησιά σε χώρους διπλού εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών. Δική τους πολιτική είναι ο Κανονισμός του Δουβλίνου, που ζει και βασιλεύει, στέλνοντας πρόσφυγες στις «πύλες εισόδου» της ΕΕ όπως είναι η Ελλάδα. Εργο δικό τους είναι η αυξανόμενη δύναμη της ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής, η καταστολή, οι «φαστ τρακ» απελάσεις. Δική τους αθλιότητα είναι τα «hot spots» τύπου Μόριας, τόσο ως σχεδιασμός όσο και ως υλοποίηση. Και βέβαια, αυτοί ετοιμάζονται να φτιάξουν και νέα κλειστά κέντρα και τρίτες χώρες - «αποθήκες ψυχών». Δική τους πολιτική είναι η παράδοση των «κέντρων υποδοχής» σε μια σειρά ΜΚΟ, πολλές από τις οποίες έχουν και ύποπτο ρόλο, είναι διασυνδεδεμένες με ιμπεριαλιστικά κέντρα, με κράτη της Μ. Ανατολής και επιχειρηματικά συμφέροντα.

* * *

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια, για τα οποία γίνονται έρευνες για το πού πηγαίνουν, πάνε μέσα από την Τοπική Διοίκηση για να στηρίξουν αυτές ακριβώς τις αντιδραστικές συμφωνίες και τους ευρωκανονισμούς. Αυτά τα κονδύλια ταΐζουν ΜΚΟ και κυκλώματα για να εξυπηρετήσουν άλλες σκοπιμότητες. Και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, ούτε ανακούφιση στους πρόσφυγες ούτε ανάσα στους νησιώτες μπορούν να δώσουν. Αντίθετα, όλοι τους βιώνουν τις συνέπειες μιας άθλιας και επικίνδυνης κατάστασης, με το χειμώνα να είναι μπροστά. Τα κονδύλια αποτελούν κυριολεκτικά μία εξαγορά, προκειμένου χιλιάδες άνθρωποι να παραμένουν στη χώρα μας και να ζουν μέσα σε επικίνδυνες συνθήκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Μόρια ζουν 9.000 άνθρωποι σε χώρο που αντέχει μόλις 3.000.

* * *

Ανεξάρτητα από την πορεία των ερευνών για την κακοδιαχείριση των κονδυλίων για το Προσφυγικό, πρέπει άμεσα να παρθούν μέτρα για να υπάρξει μία ανακούφιση σε αυτήν την εκρηκτική κατάσταση. Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να κλείσει τη Μόρια και όλα τα ΚΥΤ («hot spots») των νησιών και οι αιτούντες άσυλο να μεταφερθούν άμεσα στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε αξιοπρεπείς δομές φιλοξενίας, με προτεραιότητα στους ανήλικους, στις έγκυες γυναίκες, στα ΑμεΑ, γενικά τις λεγόμενες «ευάλωτες» ομάδες, με προοπτική τη γρήγορη μεταφορά τους στις χώρες προορισμού τους. Ολες οι διαδικασίες κατάθεσης των αιτημάτων τους να γίνονται στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ακόμα, ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα είναι να επιταχυνθούν οι οικογενειακές επανενώσεις, χωρίς τα απάνθρωπα και απαράδεκτα μηνιαία όρια και πλαφόν και να μην εφαρμοστεί η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με τη Γερμανία για επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο από τη Γερμανία στην Ελλάδα.

* * *

Για όλα αυτά πρέπει να παλέψουν από κοινού οι πρόσφυγες και οι μετανάστες με τους Ελληνες εργαζόμενους, μέσα από τα εργατικά συνδικάτα και τις μαζικές οργανώσεις. Σε έναν αγώνα που - πέρα από τα ιδιαίτερα προβλήματα των προσφύγων και των μεταναστών - θα βάζει στο στόχαστρο τον πραγματικό ένοχο. Εναν αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις, ενάντια στα σχέδια για διαμελισμό κρατών και αλλαγές συνόρων.

Έχει διαβαστεί 101 φορές
Τελικά έγινε το σωστό…
Προηγούμενο άρθρο
Τελικά έγινε το σωστό…

Αναζήτηση

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 29 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2-3 μποφόρ

Τρίτη, 18 Ιουνίου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 18 ως 31 °C
Άνεμος ΒΒΔ 1-3 μποφόρ

Τετάρτη, 19 Ιουνίου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 18 ως 29 °C
Άνεμος Α 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 139 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά