Πέμπτη, 27 Νοε, 2025

  • Εξεταστική Επιτροπή ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναδείχθηκαν πλευρές της ασύλληπτης κομπίνας με τα κοινοτικά κονδύλια
  • Ξανά ψέματα από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου
  • Θεσσαλονίκη: Μεγάλη συναυλία για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη στις 13 Δεκέμβρη
  • Εκδήλωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ: «2.5+ χρόνια μετά το έγκλημα των Τεμπών. Η άθλια και επικίνδυνη κατάσταση των σιδηροδρόμων σε Ελλάδα και ΕΕ»
  • ΚΚΕ: Τα πανηγύρια περί "επαναφοράς των ΣΣΕ» αποτελούν πρόκληση και προσβολή της νοημοσύνης εκατομμυρίων μισθωτών εργαζομένων
  • ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ: Προσπάθεια αποπροσανατολισμού και στοχοποίησης των εκπαιδευτικών
Εξεταστική Επιτροπή ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναδείχθηκαν πλευρές της ασύλληπτης κομπίνας με τα κοινοτικά κονδύλια1 Ξανά ψέματα από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου2 Θεσσαλονίκη: Μεγάλη συναυλία για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη στις 13 Δεκέμβρη3 Εκδήλωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ: «2.5+ χρόνια μετά το έγκλημα των Τεμπών. Η άθλια και επικίνδυνη κατάσταση των σιδηροδρόμων σε Ελλάδα και ΕΕ»4 ΚΚΕ: Τα πανηγύρια περί "επαναφοράς των ΣΣΕ» αποτελούν πρόκληση και προσβολή της νοημοσύνης εκατομμυρίων μισθωτών εργαζομένων5 ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ: Προσπάθεια αποπροσανατολισμού και στοχοποίησης των εκπαιδευτικών6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Είναι αγώνας όλων!

Με την απόγνωση να ξεχειλίζει στα χωριά, οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι ξεκίνησαν να βγάζουν τα τρακτέρ στους δρόμους και την ερχόμενη Κυριακή στήνουν τα πρώτα μπλόκα. Κλιμακώνουν τον αγώνα και διεκδικούν το αυτονόητο: Να παράγουν για να ζουν στον τόπο τους, να έχουν αξιοπρεπές εισόδημα.Ο αγώνας τους είναι δίκαιος και πρέπει να στηρ... Περισσότερα

Στον τόπο του εγκλήματος

από Η Άλλη Άποψη
Στον τόπο του εγκλήματος

Ούτε μήνας δεν πέρασε από όταν η κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι ξεκινάει τις ...«fast track» παρεμβάσεις για την «αποκατάσταση» του σιδηρόδρομου, και αποδεικνύεται ότι στόχος της είναι να ενισχύσει τις ράγες του κέρδους και της «απελευθέρωσης».

Μόλις προχθές, λοιπόν, η «Hellenic Train», επιστρέφοντας στον τόπο του εγκλήματος, ήρθε να επιβεβαιώσει ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης θα έχουν «οδηγό» ακριβώς την πολιτική που οδήγησε στα Τέμπη: Την πολιτική του «κόστους - οφέλους», της «εξοικονόμησης πόρων» και της μεγιστοποίησης των κερδών.

Τι άλλο είναι το «κόψιμο» του δεύτερου μηχανοδηγού από τον θάλαμο διακυβέρνησης των τρένων, που προωθεί η εταιρεία, με την κυβέρνηση να εξετάζει την ικανοποίηση του αιτήματος;

Σημειωτέον, ο δεύτερος μηχανοδηγός προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας του σιδηρόδρομου για λόγους ασφαλείας, σε ένα δίκτυο όπου δεν έχουν εγκατασταθεί και δεν λειτουργούν τα απαραίτητα συστήματα αποφυγής συγκρούσεων, όπως αποδείχθηκε και την τραγική νύχτα του Φλεβάρη του 2023 με τους 57 νεκρούς.

Ο δεύτερος μηχανοδηγός, η παρουσία του οποίου αποτελεί στοιχειώδες μέτρο προστασίας, «κοστίζει» στην εταιρεία, τόσο σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση όσο και στη μισθοδοσία του. Οπότε, με την περικοπή που προωθείται, ουσιαστικά η «Hellenic Train» απαλλάσσεται από «περιττά κόστη» που αποτελούν βαρίδι για την κερδοφορία της.

Μάλιστα, η νέα αυτή εγκληματική πρακτική έρχεται ενώ είναι σε γνώση κυβέρνησης και εταιρείας ότι τα τρένα εξακολουθούν να πηγαίνουν «στα τυφλά», ότι το σύστημα ETCS δεν λειτουργεί, η τηλεδιοίκηση δεν έχει ολοκληρωθεί και οι μονές γραμμές εκτείνονται σε δεκάδες χιλιόμετρα, οι δε μηχανοδηγοί φτάνουν να επικοινωνούν με κινητά τηλέφωνα, γιατί η ασύρματη επικοινωνία έχει σοβαρά προβλήματα.

Αντί δηλαδή η εταιρεία και η κυβέρνηση να προσλάβουν επιπλέον προσωπικό και να κάνουν καλύτερη εκπαίδευση, αντί να στελεχώσουν όλες τις θέσεις και να βελτιώσουν τις υποδομές, κάνουν το ακριβώς αντίθετο: Αυξάνουν την εντατικοποίηση σε τρένα και σταθμαρχεία, μειώνουν το αναγκαίο προσωπικό, σε καίριες μάλιστα θέσεις, και φορτώνουν περισσότερα βάρη σε όσους εργαζόμενους απομένουν στις θέσεις τους.

Τελικά, τα όποια «μέτρα» προωθούνται ενισχύουν ακόμα περισσότερο τους παράγοντες ανασφάλειας για προσωπικό και επιβάτες. Αυτό είναι το «τίμημα» για τη θωράκιση της κερδοφορίας της «Hellenic Train», που βλέπει να απειλείται μετά τα Τέμπη.

Πρόκειται για εξέλιξη που δίνει «στο πιάτο» την επόμενη φάση της υλοποίησης της στρατηγικής της ΕΕ για τις σιδηροδρομικές μεταφορές, την οποία υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις, οδηγώντας τελικά στα Τέμπη. Η ίδια η κυβέρνηση έλεγε άλλωστε ότι στόχος των παρεμβάσεών της είναι η εξασφάλιση, μέσω νέας εταιρείας, της «ευέλικτης και αποδοτικής διαχείρισης της σιδηροδρομικής υποδομής», αξιοποιώντας γι' αυτόν τον σκοπό και το πόρισμα της διορισμένης από την ίδια επιτροπής διερεύνησης της σύγκρουσης των Τεμπών.

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι κάθε μεταρρύθμιση σ' αυτό το ναρκοθετημένο πλαίσιο, της «απελευθέρωσης» και της ενίσχυσης της επιχειρηματικής λειτουργίας, γίνεται με κριτήριο το μέγιστο κέρδος, σε βάρος της ασφάλειας εργαζομένων και επιβατών.

Όσο συνεχίζεται η εγκληματική αυτή πολιτική τόσο οι επιβάτες και οι σιδηροδρομικοί θα είναι εκτεθειμένοι σε κάθε λογής κινδύνους, δεν θα αξιοποιούνται τα σύγχρονα μέσα που υπάρχουν για να αποτρέπουν από μικρά ατυχήματα μέχρι τραγωδίες.

Απάντηση μπορεί να δώσει μόνο η αμφισβήτηση και σύγκρουση με αυτόν τον ματωμένο δρόμο. Η πάλη για φτηνό, σύγχρονο και ασφαλή σιδηρόδρομο, που θα βάζει στο στόχαστρο τις ράγες του κέρδους, για να ξεμπερδεύει ο λαός με τους επιχειρηματικούς ομίλους και το κράτος τους, όλους όσοι μετατρέπουν μια βασική ανάγκη σε πεδίο για μπίζνες, με τραγικά αποτελέσματα.


Έχει διαβαστεί 462 φορές
Φαύλος κύκλος
Προηγούμενο άρθρο
Φαύλος κύκλος
Απλησίαστα
Επόμενο άρθρο
Απλησίαστα

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 256 επισκέπτες και 0 μέλη.