Παρασκευή, 22 Οκτ, 2021

  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 22/10
  • Κανονικά θα γίνει η παρέλαση και οι Εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου στην Αλεξάνδρεια
  • Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021
  • Συνεργασία Δήμου Βέροιας με ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ για τις δράσεις "Θαλάσσια απορρίμματα, από τα ποτάμια στο Δέλτα "
  • Εντείνονται οι πιέσεις στο Facebook
  • Μαθητές Προγράμματος Erasmus στο Δημαρχείο Βέροιας
Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 22/101 Κανονικά θα γίνει η παρέλαση και οι Εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου στην Αλεξάνδρεια2 Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 20213 Συνεργασία Δήμου Βέροιας με ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ για τις δράσεις "Θαλάσσια απορρίμματα, από τα ποτάμια στο Δέλτα "4 Εντείνονται οι πιέσεις στο Facebook5 Μαθητές Προγράμματος Erasmus στο Δημαρχείο Βέροιας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Το «νέο σχολείο»...

Το «νέο σχολείο», που διαμορφώνεται ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ και που αποτυπώνεται στον πρόσφατο νόμο, που πέρασε καλοκαιριάτικα η κυβέρνηση της ΝΔ, κάνει το ταξικό σχολείο, το σχολείο των κοινωνικών φραγμών ακόμα χειρότερο.Το κράτος απαλλάσσεται από τις ευθύνες του για τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία των σχο... Περισσότερα

Ανησυχητικά τα στοιχεία για τη γυναικεία κακοποίηση και ευαλωτότητα στο Νομό Ημαθίας

από Η Άλλη Άποψη
Ανησυχητικά τα στοιχεία για τη γυναικεία κακοποίηση και ευαλωτότητα στο Νομό Ημαθίας

Ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία που δημοσιοποιεί το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Βέροιας σχετικά με τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών που καταγράφονται στο Νομό Ημαθίας κατά τη διάρκεια των 7 χρόνων (Οκτώβριος 2013) της αδιάλειπτης λειτουργίας του. Σκοπός είναι να αποτυπωθεί η εικόνα που παρουσιάζει το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας σε τοπικό επίπεδο και να τονιστεί η ανάγκη στήριξης των ευάλωτων ομάδων (γυναίκες άνεργες, μονογονείς, ΑμεΑ κα.).

Ο αριθμός των γυναικών που, έως σήμερα, έχουν λάβει κοινωνική, ψυχολογική και νομική στήριξη από το Κέντρο ανέρχεται στις 600. Από αυτές, το 64% έχουν τη μόνιμη κατοικία τους στο Δήμο Βέροιας και την ευρύτερη περιοχή, το 12% στο Δήμο Αλεξάνδρειας, το 10% στο Δήμο Νάουσας, ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 14% κατάγεται από περιοχές εκτός του Νομού Ημαθίας (ενδεικτικά Ν. Πέλλας, Ν. Σερρών, Ν. Κατερίνης).

Το 40% των ωφελούμενων γυναικών ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 36-45 ετών και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 46-55 ετών με ποσοστό 25%. Επιβεβαιωτικό του γεγονότος ότι η βία είναι ανεξάρτητη από το εκπαιδευτικό επίπεδο και άξιο προσοχής, αποτελεί το ότι 1 στις 4 γυναίκες που εξυπηρετήθηκαν από το κέντρο είναι απόφοιτες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ – ΤΕΙ), με τις αποφοίτους δευτεροβάθμιας και μεταλυκειακής εκπαίδευσης να αποτελούν το 26% και 20% αντίστοιχα.

Η οικογενειακή κατάσταση της πλειοψηφίας των γυναικών είναι έγγαμες (57%) με παιδιά. Ακόμη, από το σύνολο των εξυπηρετούμενων το 37% είναι εργαζόμενες, το 6% σε συνταξιοδότηση και ένα μεγάλο ποσοστό που αγγίζει το 57% άνεργες.

Η παραπομπή των γυναικών έγινε  από λοιπούς φορείς σε ποσοστό 43% και ακολουθεί η παραπομπή τους από φιλικό – συγγενικό πρόσωπο ή άλλη συμβουλευόμενη γυναίκα σε ποσοστό 35%. Στην αύξηση που παρουσίασε το τελευταίο αυτό ποσοστό συνέβαλαν οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που διεξήχθησαν από τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου, αλλά και η εδραίωση και ενίσχυση της συμβουλευτικής σχέσης με τις εξυπηρετούμενες γυναίκες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί, μάλιστα, για περαιτέρω αύξηση των περιστατικών βίας κατά την περίοδο κρίσης που βιώνουμε, τονίζοντας ότι η κατάσταση παραμένει εύθραυστη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Παράλληλα παροτρύνει τις εθνικές αρχές να στηρίξουν τη λειτουργία των κοινωνικών υπηρεσιών ώστε να προστατευθούν οι ευάλωτες ομάδες.

Η προοδευτική αύξηση των περιστατικών βίας κατά των γυναικών της τοπικής κοινωνίας που επισκέπτονται το Συμβουλευτικό Κέντρο Βέροιας προκαλεί έντονο προβληματισμό και καθιστά αναγκαίο τον μη εφησυχασμό των πολιτών για όσα συμβαίνουν δίπλα μας.

Η εν λόγω δράση εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας (2014 -2020). Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).


Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Βέροιας
Ωράριο Λειτουργίας: 08:00 – 16:00
Διεύθυνση: Καπετάν Άγρα 3Α
Τηλ. Επικ.: 2331065304
mail: isotita@veria.gr

Έχει διαβαστεί 324 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 13 °C
Άνεμος ΔΒΔ 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 18 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 17 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 145 επισκέπτες και 0 μέλη.