Σάββατο, 28 Νοέ, 2020

  • ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ: Ανέξοδες υποσχέσεις και παιχνίδια επικοινωνίας από τον Πρωθυπουργό
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 28/11
  • Οταν ο «προοδευτικός» Ζάεφ ξεπλένει τη φασιστική κατοχή
  • Δηλώσεις του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα μετά το πέρας της σύσκεψης με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο ΥφΜΑΘ
  • ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ΗΜΑΘΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
  • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΗΛΙΟΣ»: Επιβεβαιώνουν τη σταθερή μείωση των νέων συντάξεων
ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ: Ανέξοδες υποσχέσεις και παιχνίδια επικοινωνίας από τον Πρωθυπουργό1 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 28/112 Οταν ο «προοδευτικός» Ζάεφ ξεπλένει τη φασιστική κατοχή3 Δηλώσεις του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα μετά το πέρας της σύσκεψης με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο ΥφΜΑΘ4 ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ΗΜΑΘΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ5 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΗΛΙΟΣ»: Επιβεβαιώνουν τη σταθερή μείωση των νέων συντάξεων6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ζητούνται υπεύθυνες απαντήσεις

Με αφορμή την άσχημη πορεία της πανδημίας και σε επίπεδο Ημαθίας, ζητούνται υπεύθυνες απαντήσεις (να σταματήσει δηλαδή το "κρυφτούλι" ή η παραπληροφόρηση) από κάθε αρμόδιο για τα παρακάτω ζητήματα που τα θέτουμε εδώ και μήνες (Αφορά πρώτιστα ΕΟΔΥ, αλλά και Διοίκηση Νοσοκομείου, τοπικές αρχές- Πόσα τεστ έχουν γίνει μέχρι τώρα (όσοι βρέθ... Περισσότερα

Ανησυχητικά τα στοιχεία για τη γυναικεία κακοποίηση και ευαλωτότητα στο Νομό Ημαθίας

από Η Άλλη Άποψη
Ανησυχητικά τα στοιχεία για τη γυναικεία κακοποίηση και ευαλωτότητα στο Νομό Ημαθίας

Ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία που δημοσιοποιεί το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Βέροιας σχετικά με τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών που καταγράφονται στο Νομό Ημαθίας κατά τη διάρκεια των 7 χρόνων (Οκτώβριος 2013) της αδιάλειπτης λειτουργίας του. Σκοπός είναι να αποτυπωθεί η εικόνα που παρουσιάζει το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας σε τοπικό επίπεδο και να τονιστεί η ανάγκη στήριξης των ευάλωτων ομάδων (γυναίκες άνεργες, μονογονείς, ΑμεΑ κα.).

Ο αριθμός των γυναικών που, έως σήμερα, έχουν λάβει κοινωνική, ψυχολογική και νομική στήριξη από το Κέντρο ανέρχεται στις 600. Από αυτές, το 64% έχουν τη μόνιμη κατοικία τους στο Δήμο Βέροιας και την ευρύτερη περιοχή, το 12% στο Δήμο Αλεξάνδρειας, το 10% στο Δήμο Νάουσας, ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 14% κατάγεται από περιοχές εκτός του Νομού Ημαθίας (ενδεικτικά Ν. Πέλλας, Ν. Σερρών, Ν. Κατερίνης).

Το 40% των ωφελούμενων γυναικών ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 36-45 ετών και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 46-55 ετών με ποσοστό 25%. Επιβεβαιωτικό του γεγονότος ότι η βία είναι ανεξάρτητη από το εκπαιδευτικό επίπεδο και άξιο προσοχής, αποτελεί το ότι 1 στις 4 γυναίκες που εξυπηρετήθηκαν από το κέντρο είναι απόφοιτες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ – ΤΕΙ), με τις αποφοίτους δευτεροβάθμιας και μεταλυκειακής εκπαίδευσης να αποτελούν το 26% και 20% αντίστοιχα.

Η οικογενειακή κατάσταση της πλειοψηφίας των γυναικών είναι έγγαμες (57%) με παιδιά. Ακόμη, από το σύνολο των εξυπηρετούμενων το 37% είναι εργαζόμενες, το 6% σε συνταξιοδότηση και ένα μεγάλο ποσοστό που αγγίζει το 57% άνεργες.

Η παραπομπή των γυναικών έγινε  από λοιπούς φορείς σε ποσοστό 43% και ακολουθεί η παραπομπή τους από φιλικό – συγγενικό πρόσωπο ή άλλη συμβουλευόμενη γυναίκα σε ποσοστό 35%. Στην αύξηση που παρουσίασε το τελευταίο αυτό ποσοστό συνέβαλαν οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που διεξήχθησαν από τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου, αλλά και η εδραίωση και ενίσχυση της συμβουλευτικής σχέσης με τις εξυπηρετούμενες γυναίκες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί, μάλιστα, για περαιτέρω αύξηση των περιστατικών βίας κατά την περίοδο κρίσης που βιώνουμε, τονίζοντας ότι η κατάσταση παραμένει εύθραυστη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Παράλληλα παροτρύνει τις εθνικές αρχές να στηρίξουν τη λειτουργία των κοινωνικών υπηρεσιών ώστε να προστατευθούν οι ευάλωτες ομάδες.

Η προοδευτική αύξηση των περιστατικών βίας κατά των γυναικών της τοπικής κοινωνίας που επισκέπτονται το Συμβουλευτικό Κέντρο Βέροιας προκαλεί έντονο προβληματισμό και καθιστά αναγκαίο τον μη εφησυχασμό των πολιτών για όσα συμβαίνουν δίπλα μας.

Η εν λόγω δράση εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας (2014 -2020). Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).


Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Βέροιας
Ωράριο Λειτουργίας: 08:00 – 16:00
Διεύθυνση: Καπετάν Άγρα 3Α
Τηλ. Επικ.: 2331065304
mail: isotita@veria.gr

Έχει διαβαστεί 261 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Μερική συννεφιά
Μερική συννεφιά
Θερμοκρασία 12 °C
Άνεμος ΝΝΑ 0-1 μποφόρ

Σάββατο, 28 Νοεμβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 6 ως 16 °C
Άνεμος ΝΝΑ 0-1 μποφόρ

Κυριακή, 29 Νοεμβρίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 7 ως 10 °C
Άνεμος Β 1 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 191 επισκέπτες και 0 μέλη.