Κυριακή, 23 Φεβ, 2020

  • Έχασε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ στο μπάσκετ
  • Πέθανε η σπουδαία ποιήτρια Κική Δημουλά
  • Το…ΠΑΣΟΚ είναι παντού
  • Πρόσκληση για κούλουμα από τον ΣΟΦΨΥ
  • Καρναβαλικές νότες!
  • Στο Πλατύ παρουσιάστηκε η «Μακρινή παρουσία» του Αλέκου Χατζηκώστα
Έχασε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ στο μπάσκετ1 Πέθανε η σπουδαία ποιήτρια Κική Δημουλά2 Το…ΠΑΣΟΚ είναι παντού3 Πρόσκληση για κούλουμα από τον ΣΟΦΨΥ4 Καρναβαλικές νότες!5 Στο Πλατύ παρουσιάστηκε η «Μακρινή παρουσία» του Αλέκου Χατζηκώστα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Βιβλιοπαρουσίαση των Πρακτικών της Α΄ Επιστημονικής Ημερίδας Τοπικής Ιστορίας «Μιλάμε για τη Νάουσα του 20ου αιώνα»

print
email
από Η Άλλη Άποψη
Βιβλιοπαρουσίαση των Πρακτικών της Α΄ Επιστημονικής Ημερίδας Τοπικής Ιστορίας «Μιλάμε για τη Νάουσα του 20ου αιώνα»

Πραγματοποιήθηκε η βιβλιοπαρουσίαση των Πρακτικών της Α΄ Επιστημονικής Ημερίδας Τοπικής Ιστορίας «Μιλάμε για τη Νάουσα του 20ου αιώνα», το απόγευμα της Τετάρτης 27/9 στον «ΣΕΙΡΙΟΣ» στη Νάουσα.Ομιλητές ήταν οι  Μαρία Τορορή – Δικηγόρος,δημοτική σύμβουλος, , ο Αλέκος Χατζηκώστας – Δημοσιογράφος – Συγγραφέας και ο π. Αθανάσιος Γ. Βουδούρης – Δρ. Ιστορίας. Συντόνισε η Αντωνία Χαρίση και έκανε χαιρετισμό η πρόεδρος της Ε.Μ.Ι.Π.Η. Ολυμπία Μπέτσα.
Πρόκειται για τα Πρακτικά ημερίδας που είχε πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2014 στη Νάουσα με τη συμμετοχή ερευνητών τόσο από τη Νάουσα, όσο και από την ευρύτερη περιοχή.

Η παρέμβαση του Α.  Χατζηκώστα
"Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου των πρακτικών, της Α’ Επιστημονικής Ημερίδας της ΕΜΙΠΗ που έγινε στη Νάουσα - που συμπεριλαμβάνεται και δική μου εισήγηση ανάμεσα στις άλλες 10- επιτρέψτε μου να καταθέσω από την πλευρά μου , συνοπτικά 10 σχόλια - θέσεις με γενικότερη σημασία!
1Η ΕΜΙΠΗ στα χρόνια παρουσίας της έχει να παρουσιάσει σημαντικό έργο (με συνέπεια και συνέχεια) με διοργάνωση ημερίδων, συνεδρίων, παραγωγή βίντεο, εκδηλώσεων αλλά και με την έκδοση του περιοδικού της καθώς και βιβλίων με τα πρακτικά των συνεδρίων αλλά και των συγγραφέων συνεργατών της. Είναι ένα έργο που θα πρέπει να στηριχτεί- αγκαλιαστεί πολύπλευρά από την τοπική κοινωνία και τους φορείς της.
2.Η Α ’Ημερίδα στη Νάουσα έκανε ένα βήμα παραπέρα, συνδέοντας ουσιαστικά τις δυνάμεις της Βέροιας με αυτές της Νάουσας. Η άποψη μου είναι ότι μακριά από στείρους τοπικισμούς θα πρέπει να υπάρχει στενή συνεργασία και άλληλο-τροφοδότηση των ιστορικών και των μελετών τους σε επίπεδο νομού (Βέροια, Νάουσα, κάμπος-Αλεξάνδρεια). Η αντικειμενική ιστορική βάση τουλάχιστον μετά το 1912 (ή το1946 που γίνεται νομός Ημαθίας) πέρα από τις τοπικές ιδιομορφίες είναι κοινή!
3.Είναι ανάγκη να διευρυνθεί ο κύκλος αυτών που ασχολούνται- έστω και όχι συστηματικά-με την τοπική ιστορία. Έχουμε πλέον εκατοντάδες αποφοίτους π.χ Ιστορικών Σχολών, εκατοντάδες με μεταπτυχιακά , δεκάδες με διδακτορικά που όμως μετά τη λήψη του σχετικού πτυχίου, «εξαφανίστηκαν».Είναι χρέος μας (και της ΕΜΙΠΗ) να τους προσεγγίσει, να τους παρακινήσει, να τους αξιοποιήσει. Τέτοιο πολύτιμο επιστημονικό δυναμικό δεν πρέπει να μένει σε αδράνεια, αναξιοποίητο.
4.Είναι ανάγκη να διευρυνθεί η θεματολογία ενασχόλησης με την τοπική ιστορία. Να ανοίξουν ζητήματα τόσο χρονικά (π.χ περίοδος επτάχρονης δικτατορίας, συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την επιβολή της) όσο και θεματικά (π.χ ιστορία του πλούσιου εργατικού κινήματος της περιοχής) να ξεπεραστούν «διαμάχες» θα έλεγα «φολκλορικού χαρακτήρα».
5.Να διευρυνθεί ο κύκλος σ’ αυτών που απευθύνονται οι εκδηλώσεις της ΕΜΙΠΗ, να διευρυνθεί ο κύκλος αυτών στον οποίο απευθύνονται οι διάφορες ιστορικές μελέτες, άρθρα κλπ. Για παράδειγμα από την πλευρά μέσω της εφημερίδας που διατηρώ σε κάθε τεύχος υπάρχει- με μεγάλη αναγνωσιμότητα- η σελίδα της ιστορίας (τοπικής, πανελλαδικής, παγκόσμιας), το ίδιο  γίνεται π.χ με το περιοδικό «ΝΙΑΟΥΣΤΑ» όμως το κοινό τους, δεν ξεπερνά τα 2.000 άτομα σε ένα νομό πάνω από 150.000. Χρειάζεται αποφασιστική στροφή – συνεργασία με τα σχολεία, αλλά και τους διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους, μπολιάζοντας τους όχι μόνο με την παράδοση αλλά και με πλευρές της τοπικής ιστορίας.
Ας έλθουμε τώρα και σε 5 παρατηρήσεις- σχόλια σχετικά με τον τόμο των πρακτικών που παρουσιάζουμε:
1.Ο όγκος του τόμου 350 σελίδες, η τυπογραφική ποιότητα και η γενικότερη επιμέλεια, κάτι που δύσκολα βρίσκει κανείς στην επαρχία και ιδιαίτερα σε συνέδρια που δεν διοργανώνονται από ΑΕΙ, δείχνει την σημαντική δουλειά που γίνεται.
2.Οι συγγραφείς ξεκινούν από διαφορετική ιδεολογική σκοπιά προσέγγισης των γεγονότων και από όσο γνωρίζω έχουν και διαφορετικές εκτιμήσεις για τα ίδια τα γεγονότα που φάνηκε και κατά τη διάρκεια του διαλόγους στην ημερίδα, που δεν αποτυπώθηκε όμως στα πρακτικά. Πάντως όλοι το κάνουν με μεράκι και ενδιαφέρον, χωρίς κανένα «ίδιον όφελος».
3.Η πλειοψηφία των εισηγητών δεν είναι επαγγελματίες ιστορικοί. Έχουν όμως μεράκι και χρόνια ασχολούνται αρθρογραφώντας ή συγγράφοντας για αυτήν. Αυτό εκφράζεται και στον τρόπο γραφής τους που είναι περισσότερο «ζωντανός» και όχι στεγνά «ακαδημαϊκός» χωρίς φυσικά να λείπει η επιστημονική τεκμηρίωση.
4. Οι εισηγήσεις καταπιάνονται με ιστορικές στιγμές της Νάουσας ή και γενικότερα ζητήματα (π.χ οι δήμαρχοι της) προσπαθώντας ταυτόχρονα να ανιχνεύσου γενικότερες τάσεις της ιστορικής της πορείας. «Αδυναμία» τους ότι φτάνουν μόνο μέχρι το πρώτο μισό του 20ουαιώνα.
5Οι εισηγήσεις στηρίζονται σε ιστορικά αρχεία και αξιοποιούν τον τοπικό και πανελλαδικό Τύπο. Ως δημοσιογράφος θέλω να εξάρω την πλευρά αυτή,  γιατί δείχνει άλλη μία πλευρά της σημασίας του Τοπικού έντυπου Τύπου και με τη σειρά της τη πολύμορφη στήριξη του και σήμερα!"

Έχει διαβαστεί 165 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως καθαρός
Κυρίως καθαρός
Θερμοκρασία 4 °C
Άνεμος ΒΔ 2-4 μποφόρ

Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 6 ως 14 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 6 ως 19 °C
Άνεμος ΒΒΔ 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 50 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά