Δευτέρα, 17 Αυγ, 2026

  • ΚΚΕ: Τεράστιες οι ευθύνες του επιτελικά ανίκανου κράτους να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή και το φυσικό πλούτο που τα θεωρεί «κόστος»
  • Νέοι κρίκοι εμπλοκής από την Ουκρανία έως τη Μέση Ανατολή
  • Αποστολή
  • ΠΑΣΟΚ και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα: Έργα και ημέρες της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας για τις ανάγκες του συστήματος
  • Το ΠΑΣΟΚ Ημαθίας στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου στο Βέρμιο
  • Γνώριμες οι Σειρήνες, γνωστός και ο προορισμός
ΚΚΕ: Τεράστιες οι ευθύνες του επιτελικά ανίκανου κράτους να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή και το φυσικό πλούτο που τα θεωρεί «κόστος»1 Νέοι κρίκοι εμπλοκής από την Ουκρανία έως τη Μέση Ανατολή2 Αποστολή3 ΠΑΣΟΚ και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα: Έργα και ημέρες της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας για τις ανάγκες του συστήματος4 Το ΠΑΣΟΚ Ημαθίας στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου στο Βέρμιο5 Γνώριμες οι Σειρήνες, γνωστός και ο προορισμός6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Δύσκολα

Δύσκολα

Δύσκολες ώρες για τον ...μεγαλύτερο και ισχυρότερο στρατό του κόσμου. Ο διοικητής των αμερικάνικων δυνάμεων που επιχειρούν στον Κόλπο γράφει τη μια έκθεση μετά την άλλη για τις αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις σε βάρος του Ιράν που δεν μπορούν να προκαλέσουν άλλη καταστροφή, ούτε να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση. Οπότε, δεν έχει νόημα ... Περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ για τις ζημιές από χαλαζοπτώσεις στα οπωροφόρα της ΠΕ Ημαθίας και της ΠΕ Πέλλας

από Η Άλλη Άποψη
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ για τις ζημιές από χαλαζοπτώσεις στα οπωροφόρα της ΠΕ Ημαθίας και της ΠΕ Πέλλας

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: «Ζημιές από χαλαζοπτώσεις στα οπωροφόρα της ΠΕ Ημαθίας και της ΠΕ Πέλλας», κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής: 

«Οι πρόσφατες χαλαζοπτώσεις έπληξαν σχεδόν ολοκληρωτικά και με σφοδρότητα την παραγωγή φρούτων στην ΠΕ Πέλλας καθώς και στην ΠΕ Ημαθίας.

Οι αγρότες των παραπάνω Περιφερειακών Ενοτήτων βρίσκονται σε απόγνωση, γιατί πρόκειται για συνεχόμενες ζημιές τα τελευταία τρία χρόνια στην αναμενόμενη παραγωγή και το εισόδημά τους, ενώ έχουν ήδη πραγματοποιήσει όλα σχεδόν τα καλλιεργητικά έξοδα και φροντίδες που απαιτούνται στις κατεστραμμένες από το χαλάζι και την ανεμοθύελλα καλλιέργειες.

Το πολυδάπανο σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) με τα αεροπλάνα, για άλλη μια φορά δεν μπόρεσε να προστατεύσει τους παραγωγούς της περιοχής.

Οι αγρότες των παραπάνω περιοχών βρίσκονται αντιμέτωποι για πολλοστή φορά με τα στοιχεία της φύσης, με πολλές ζημιές να καταγράφονται κάθε χρόνο στις σοδειές τους, χωρίς την πλήρη κάλυψη τους από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς από όλα τα ζημιογόνα αίτια στην αναμενόμενη παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο, μιας και δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση και -επιπλέον- δεν διασφαλίζει την έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωσή τους.

Οι αγρότες της περιοχής, όπως και οι μικρομεσαίοι συνάδελφοί τους σε όλη τη χώρα, δυσκολεύονται να επιβιώσουν εξαιτίας των κυβερνητικών πολιτικών που επιβάλουν φοροληστεία στα πενιχρά εισοδήματά τους, σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου, υπέρογκα ασφάλιστρα για τους ίδιους, αυξημένο κόστος παραγωγής, εξευτελιστικές τιμές παραγωγού για όλα τα προϊόντα τους, κινδυνεύουν από τα "κόκκινα δάνεια" και τους πλειστηριασμούς.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:

  • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών στις δενδρώδεις καλλιέργειες των χωριών της Πέλλας και της Ημαθίας, με έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου γεωτεχνικού προσωπικού, και να προχωρήσει η γρήγορη και δίκαιη αποζημίωση των αγροτών στο 100% της ζημιάς.

  • Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να εξασφαλίσει την αναγκαία και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους χωρίς καθυστερήσεις.

  • Να λειτουργήσει η αντιχαλαζική προστασία, με εναέρια και επίγεια μέσα, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους.

  • Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών μέχρι την αποζημίωσή τους για τις ζημιές τους».

Έχει διαβαστεί 425 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 775 επισκέπτες και 0 μέλη.