Δευτέρα, 11 Μαΐ, 2026

  • Με μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αλέκου Χατζηκώστα στο Κομνήνιο
  • Κυβερνητική σύσκεψη με φόντο την ένταση της επίθεσης στους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους
  • Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Ερώτηση για την ένταξη των ΑΕΙ στην πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας μέσω της πολεμικής έρευνας
  • ΚΚΕ: Αντί να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για το ουκρανικό ναυτικό drone, η κυβέρνηση επιδίδεται σε έναν συνδυασμό κυνισμού και επικίνδυνου εφησυχασμού
  • Μία ξεχωριστή εκδήλωση στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη από τις εκδόσεις Ατεχνως για το έργο του Αλέκου Χατζηκώστα
  • Η ΔΑΣ στην ΑΔΕΔΥ αναδεικνύει τον κυβερνητικό συνδικαλισμό της ΔΑΚΕ, που δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα
Με μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αλέκου Χατζηκώστα στο Κομνήνιο1 Κυβερνητική σύσκεψη με φόντο την ένταση της επίθεσης στους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους2 Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Ερώτηση για την ένταξη των ΑΕΙ στην πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας μέσω της πολεμικής έρευνας3 ΚΚΕ: Αντί να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για το ουκρανικό ναυτικό drone, η κυβέρνηση επιδίδεται σε έναν συνδυασμό κυνισμού και επικίνδυνου εφησυχασμού4 Μία ξεχωριστή εκδήλωση στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη από τις εκδόσεις Ατεχνως για το έργο του Αλέκου Χατζηκώστα5 Η ΔΑΣ στην ΑΔΕΔΥ αναδεικνύει τον κυβερνητικό συνδικαλισμό της ΔΑΚΕ, που δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πτυχία με αξία, όχι με τιμή .Το Αρθρο 16 να μην αναθεωρηθεί!

Του Αλέκου Χατζηκώστα *Με αυτό τον τίτλο πρόσφατα- και πριν τις φοιτητικές εκλογές- 96 φοιτητικοί σύλλογοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη πρόθεση της κυβέρνησης για κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για την ουσιαστική απελευθέρωση της δυνατότητας δημιουργίας ιδιωτικών ΑΕΙ.Από την αρχή να τονίσουμε τα εξής: Αυτό που είναι πραγματ... Περισσότερα

«Καταδικάστηκε» από το ΣτΕ η αντιδημοκρατική μεθόδευση Θεοδωρικάκου για τους ΟΤΑ

από Η Άλλη Άποψη
«Καταδικάστηκε» από το ΣτΕ η αντιδημοκρατική μεθόδευση Θεοδωρικάκου  για τους ΟΤΑ

Ανακοίνωση του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

 

Η Ν.Δ. μας έχει συνηθίσει τα τελευταία τρία χρόνια σε αυταρχικές πρακτικές που παραπέμπουν στην δεκαετία του ΄50. Όμως η απολύτως αντιδημοκρατική νομοθέτηση Θεοδωρικάκου για την εκ των υστέρων αλλαγή των εκλογικών συσχετισμών και τη μετατροπή μικρών μειοψηφιών σε μεγάλες πλειοψηφίες στα όργανα  των δήμων, ξεπέρασε κάθε όριο.

Σωστά το ΣτΕ έκρινε με την πρόσφατη απόφασή του (760/2022) ότι αυτές οι ρυθμίσεις είναι αντισυνταγματικές. Να υπενθυμίσουμε ότι είναι η τέταρτη απόφαση του Γ’ Τμήματος του ΣτΕ που κρίνει διατάξεις νομοθετημάτων της κυβέρνησης για τους Δήμους ως αντισυνταγματικές.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ οι διατάξεις της κυβέρνησης της ΝΔ παραβιάζουν τα δικαιώματα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι με αποτέλεσμα να νοθεύεται η λαϊκή βούληση, αλλά και συνιστούν παρέμβαση του νομοθέτη στη λειτουργία των Δήμων σε διπλό επίπεδο: με τη συγκρότηση των επιτροπών με τέτοιο τρόπο ώστε να  εξασφαλιστεί η πλειοψηφία, η παντοδυναμία δηλαδή της παράταξης του δημάρχου στα έμμεσα συλλογικά όργανα του δήμου,  καθώς και  με τη μεταφορά αποφασιστικών αρμοδιοτήτων από τα Δημοτικά Συμβούλια, από τα άμεσα δηλαδή εκλεγμένα όργανα διοίκησης του Δήμου, στις Οικονομικές Επιτροπές. Και όλα αυτά χωρίς να περιμένουν να εφαρμοστεί στην πράξη ο νόμος Κλεισθένης  για την απλή αναλογική και να διορθωθούν τυχόν ατέλειες που θα προέκυπταν.

Στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από την πρώτη στιγμή καταγγείλαμε αυτές τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και τώρα και αυτή η απόφαση του ΣτΕ ήρθε να μας δικαιώσει, κατόπιν της αίτησης ακύρωσης που κατέθεσαν και υποστήριξαν επιτυχώς οι αυτοδιοικητικοί και νομικοί,  Αντώνης Μαρκούλης, επικεφαλής της  παράταξής μας  στο δήμο Βέροιας και ο δημοτικός σύμβουλος, Κωνσταντίνος Τροχόπουλος.  

Η νέα προοδευτική κυβέρνηση με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που θα προκύψει από τη λαϊκή ετυμηγορία, θα καταργήσει αυτές τις απαράδεκτες διατάξεις. Θα  προχωρήσει στη συνέχεια, σε συνεννόηση με την Αυτοδιοίκηση,  σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα κατοχυρώνει τη δημοκρατική και αποτελεσματική λειτουργία των ΟΤΑ με νέες αρμοδιότητες, πόρους και προγράμματα, όπως ο Φιλόδημος, το πιο επιτυχημένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

 


Έχει διαβαστεί 800 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 500 επισκέπτες και 0 μέλη.