Τρίτη, 13 Απρ, 2021

  • Γ.Ξ.ΤΡΟΧΟΠΟΥΛΟΣ «JE SUIS ARMENIEN», μυθιστόρημα (ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ)
  • Φρόσω Καρασαρλίδου: «Άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτικών φορέων για τις ζημιές από τον παγετό»
  • ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ: Να διαφυλαχτεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ, να ενισχυθεί η θεραπευτική φιλοσοφία του
  • Προθεσμία υποβολής δηλώσεων ζημιάς από παγετό 25 έως 28/3/2021 σε δένδρα της Κοινότητας Βέροιας
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 13/4
  • Δελτίο Τύπου του ΜέΡΑ 25 Ημαθίας
Γ.Ξ.ΤΡΟΧΟΠΟΥΛΟΣ «JE SUIS ARMENIEN», μυθιστόρημα (ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ)1 Φρόσω Καρασαρλίδου: «Άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτικών φορέων για τις ζημιές από τον παγετό»2 ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ: Να διαφυλαχτεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ, να ενισχυθεί η θεραπευτική φιλοσοφία του3 Προθεσμία υποβολής δηλώσεων ζημιάς από παγετό 25 έως 28/3/2021 σε δένδρα της Κοινότητας Βέροιας4 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 13/45 Δελτίο Τύπου του ΜέΡΑ 25 Ημαθίας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Επενδύσεις...

Επενδύσεις...

Την «εκτόξευση του ελατηρίου» που συμπιέστηκε στη διάρκεια της πανδημίας και θα προκαλέσει «αναπτυξιακό άλμα», όταν φύγει η βαριά σκιά της από την οικονομία, προαναγγέλλουν τα αστικά επιτελεία, καλλιεργώντας προσδοκίες στο λαό ότι τα δύσκολα πέρασαν και τα καλύτερα είναι μπροστά.Ισχυρίζονται λοιπόν ότι η «δοκιμασία» της πανδημίας φτάνε... Περισσότερα

Ξεκάθαρο ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΤ στη Νάουσα!

από Η Άλλη Άποψη

Έγκαιρα καταθέσαμε- ως ΜΜΕ- τις απόψεις μας για το μεγάλο ζήτημα της ΔΕΤ στη Νάουσας και εκφράσαμε τη αντίθεση μας στην εκποίηση της, καθώς και στην με οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης της. Μέσω του «στρατηγικού επενδυτή» που προωθεί η νέα Δημοτική Αρχή. Ταυτόχρονα δεν αθωώσαμε από τις ευθύνες που έχουν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές για την κατάσταση που έφτασε η δημοτική αυτή επιχείρηση. Μετά από παρέμβαση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το πρωί της Κυριακής 5/4. Παρουσιάζουμε το σχετικό ρεπορτάζ του pliroforiodotis.gr

«Τις προθέσεις του για το μέλλον της ΕΤΑ (ξενοδοχείο Βέρμιον) παρουσίασε ο δήμαρχος Νίκος Κουτσογιάννης στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο δήμαρχος στην εισήγησή του περιέγραψε την σημερινή κατάσταση της ΕΤΑ και τα προβλήματά της και παρουσίασε τις σκέψεις της διοίκησης για το μέλλον. Συγκεκριμένα είπε: "Η ΕΤΑ ΑΕ και κυρίως το ξενοδοχείο αποτελεί βασικό κομμάτι της τουριστικής πολιτικής και του στρατηγικού σχεδιασμού του δήμου. Στο πλαίσιο αυτό, ο βασικός στόχος είναι η επιχείρηση να συμβάλει καθοριστικά στην ευρύτερη ανάπτυξη του τόπου. Επιδιώξαμε να υλοποιήσουμε έναν σχεδιασμό για να παραμείνει η επιχείρηση ανοιχτή και να καταστεί κερδοφόρα, να γίνει μοχλός ανάπτυξης.

Όλοι γνωρίζομε ότι η κατάσταση της επιχείρησης δεν είναι καλή. Το γενικότερο περιβάλλον δεν βοηθάει αυτή τη στιγμή διότι η επιχείρηση ήταν εστιασμένη στον εσωτερικό τουρισμό και με την μείωση των Ελληνικών εισοδημάτων, μειώθηκε και η κίνηση της επιχείρησης. Από την πρώτη στιγμή ζήτησα από το Δ.Σ. τις προτάσεις τους για την επιχείρηση. Ως διοίκηση οφείλουμε να διατυπώσουμε μια πρόταση για διαβούλευση. Σημαντική ήταν η αγαστή συνεργασία με τους εργαζομένους. Αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα της αγαστής συνεργασίας, επιλέξαμε να βάλουμε και τους εργαζόμενους στην κουβέντα γύρω από το αύριο της επιχείρησης. Στην διάρκεια αυτής της προσπάθειας, έγιναν σοβαρές κινήσεις για να βρούμε πώς θα ανακοπεί η πτωτική πορεία της επιχείρησης. Βασική διαπίστωση είναι ότι το νομικό πλαίσιο οδηγεί σε ασφυξία τις δημοτικές επιχειρήσεις. Έγινε μια προσπάθεια με την προηγούμενη κυβέρνηση να αλλάξει το νομικό πλαίσιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις που έμειναν, να λειτουργήσουν με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Δυστυχώς η προσπάθεια αυτή δεν στέφθηκε με επιτυχία διότι μεσολάβησαν οι εκλογές. Η προσπάθεια αυτή δεν σταματά. Ζητήσαμε με υπόμνημα από τους βουλευτές να προχωρήσει αυτή η ρύθμιση. Το δεύτερο πρόβλημα της επιχείρησης είναι η κακή κατάσταση των υποδομών της που δεν της επιτρέπουν να αυξήσει τις τιμές. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα ρευστότητας και δεν της επιτρέπει να προχωρήσει σε ανακαίνιση για να βελτιώσει τις τιμές της.Επίσης λείπει ένα εξειδικευμένο στο τουριστικό μανατζμεντ διοικητικό προσωπικό. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού, η αλήθεια είναι ότι αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στο συγκεκριμένο κομμάτι. Στην εποχή μας η εξειδίκευση κυριαρχεί. Η επιχείρηση έφτασε στο σημείο μηδέν και καταθέσαμε μια καταρχήν πρόταση για συζήτηση με τους εργαζομένους. Η πρόταση βασίζεται στην εξεύρεση ενός στρατηγικού επενδυτή ώστε η επιχείρηση να συνεχίζει να λειτουργεί, να σταματήσει να αποτελεί ανοιχτή πληγή για τον δήμο, να συμβάλει στην αύξηση της απασχόλησης και του τουριστικού προϊόντος και να φέρει έσοδα στον δήμο. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε τεκμηριωμένη πρόταση. Η βασική μας προσπάθεια θα είναι η επιχείρηση να παραμείνει ανοιχτή. Αυτό δεν θα γίνει με οποιαδήποτε θυσία. Στην προσπάθεια αυτή, είναι απαραίτητο να είναι αρωγοί οι εργαζόμενοι. Έχουν δίκαια για τα δεδουλευμένα τους αλλά κάποιοι από αυτούς επέλεξαν την χειρότερη στιγμή να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας. Θα καλέσω αυτούς που προχώρησαν στην επίσχεση εργασίας να γυρίσουν στις θέσεις τους και να δώσουν μια τελευταία μάχη μαζί μας για την σωτηρία της επιχείρισης. Γνωρίζουμε την δυσχερή τους θέση αλλά υπάρχουν και κάποιες αδιανόητες ενέργειες για προκαταβολή μισθών ενός έτους. Μια τέτοια πρακτική δεν συμβάλει στο να παραμείνει η επιχείριση ανοιχτή".

Οι βουλευτές

Στην συνεδρίαση παραβρέθηκαν οι δυο Ναουσαίοι βουλευτές. Η Φρόσω Καρασαρλίδου τόνισε: "Ο αήμνηστος Δημήτρης Βλάχος την αποκαλούσε ναυαρχίδα. Η Επιχείρηση για πολλά χρόνια έδωσε δουλειά σε κόσμο, έφερε έσοδα και βοήθησε την ανάπτυξη του Αγίου Νικολάου.Τα τελευταία χρόνια η επιχείρηση αντιμετωπίζει προβλήματα. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι οκτώ μήνες. Και η ΕΤΑ είναι θύμα της κρίσης και των πολιτικών των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια. Ως κυβέρνηση πιστεύουμε ότι πρέπει να στηριχθούν οι δημοτικές επιχειρήσεις και να αποτελούν μοχλούς ανάπτυξης των κατά τόπους δήμων. Θέλουμε να μείνουν δημοτικές επιχειρήσεις στους δήμους και να μην περάσουν στους ιδιώτες. Θα βοηθήσουμε στην προώθηση της τροπολογίας που ζητά ο δήμος αλλά η επιχείρηση να διατηρήσει τον Δημοτικό της χαρακτήρα".

Ο Κώστας Λαπαβίτσας τόνισε: "Αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι ότι η επιχείρηση είναι σημαντικό εργαλείο για την πόλη. Έχει προβλήματα αλλά όχι αξεπέραστα. Το πρόβλημα είναι δυσεπίλητο διότι υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας και γιατί είναι δύσκολο να αλλάξει το νομικό πλαίσιο. Πρέπει η επιχείρηση να μείνει δημόσια αλλά να έχει νέο πνεύμα. Δεν υπάρχει λόγος να πάμε σε ιδιωτικοποίηση. Μπορεί να λειτουργήσει αποδοτικά και κερδοφόρα ως δημόσια. Θα χρειαστεί νέα διοίκηση, να αναζητηθεί χρηματοδότηση για την ανανέωση που χρειάζεται".

Οι επικεφαλείς των παρατάξεων

Ο Τάσος Καραμπατζός σημείωσε: "Είμαστε αντίθετοι με την λύση και εκκαθάριση της επιχείρισης. Έρχεται μετά από επτά μήνες το θέμα. Υπάρχει μια κατεύθυνση προς ιδιωτικοποίηση και είμαστε αντίθετοι σε αυτό. Αν δεν το φέρναμε εμείς δεν θα το συζητούσαμε. Όταν ανέλαβα πρόεδρος είχε 65 εργαζόμενους και τώρα έχει 28. Έγινε μια προσπάθεια απαξίωσης. Έγινε αναφορά για χρέη 1,7 εκατομμυρίων αλλά δεν ισχύει. Τα χρέη είναι 700 χιλιάδες. Κάναμε επενδύσεις με ανακαινίσεις. Ότι μπορούσαμε από ίδια έσοδα το κάναμε. Πήραμε διαχειριστική επάρκεια. Υπήρχε ένα κενό διάστημα διοίκησης, έγινε μια προσπάθεια απαξίωσης. Θα πρέπει ο δήμαρχος να παραχωρήσει την διοίκηση σε κάποιο συνάδελφό του. Δεν γίνεται πολλά καρπούζια σε μια μασχάλη. Έγιναν ελάχιστα συμβούλια. Ας μας πει ο δήμαρχος τι έκανε αυτό το 7μηνο.Τι έγιναν αυτά που υποσχόταν προεκλογικά ο δήμαρχος. Εμείς παραδώσαμε την επιχείρηση ανοιχτή και η σημερινή διοίκηση πάει να την κλείσει. Ανέβασε ψηλά τον πήχη προεκλογικά ο δήμαρχος και σήμερα περνάει από κάτω. Ας διοικήσει και ας αναλάβει την ευθύνη του. Μέσα σε ένα εξάμηνο απαξιώθηκαν τα πάντα. Δεν έδωσε αγώνα για να την βοηθήσει ο δήμαρχος. Προτάση μας είναι να παραμείνει ζωνταντή στα χέρια του δήμου η επιχείρηση. Όχι με την πρώτη δυσκολία πάμε σε ιδιωτικοποίηση. Συμφωνούμε ότι πρέπει να αλλάξει το νομικό πλαίσιο. Να το παλέψουμε, να πάμε να βρούμε τον Υπουργό των Εσωτερικών και να διεκδικήσουμε την αλλαγή του. Δεν γίνεται να χρειάζεσαι σερβίτόρους και να πρέπει να προσλαμβάνεις με ΑΣΕΠ".

Ο Δημήτρης Ρίζος τόνισε: "Ενημερωθήκαμε για τις προθέσεις του δημάρχου από την συνέντευξη τύπου που έδωσε γι αυτό το θέμα γι αυτό προκαλέσαμε έκτακτη συνεδρίαση. το Άλσος Αγίου Νικολάου αναδείχθηκε από την επιχείρηση. Πριν την συνέντευξη τύπου ο δήμαρχος μάζεψε τους εργαζόμενους και τους έκανε γνωστές τις προθέσεις του γι αυτό κάποιοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας. Προκαλώ τον δήμαρχο και θέλω απάντηση. Ποιος είναι ο στρατηγικός επενδυτής. Ποιος είναι, ας μας πει το όνομά του. Θα πρέπει να αλλάξει η διοίκηση της ΕΤΑ. Πρέπει να παραιτηθεί ο κ. Μάντζιος, έχει ασυμβίβαστο. Έκλεισε το εστιατόρειο της επιχείρισης και για τους κολυμβητικούς αγώνες, πήρε το ξενοδοχείο κέτεριγκ από την Σκύδρα. Είναι δυνατόν το Κιόσκι να χορταριάζει; Το κέντρο οινογνωσίας που προτείνει ο δήμος, θα πρέπει να το κάνουν οι οινοπαραγωγοί. Το Κιόσκι όμως πρέπει να λειτουργήσει ως αναψυκτήριο".

Ο Γιώργος Καρτσιούνης υποστήριξε: "Η τροπολογία που ζητά ο δήμαρχος είναι για να πάρει εργαζόμενους με ακόμη χειρότερους όρους εργασίας. Ακούσαμε μια έκθεση ιδεών από τον δήμαρχο και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Αν γίνει ιδιωτική η επιχείρηση θα βοηθήσει μόνο τον επιχειρηματία. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση κι όχι αντιπολίτευση κι ετοιμάζει σχέδιο για παραχώρηση σε ιδιώτες. Στηρίζουμε το αίτημα των εργαζομένων για μόνιμη δουλειά και στηρίζουμε την μορφή του αγώνα που επιλέγουν. Απαράδεκτο να είναι τόσους μήνες απλήρωτοι. Ως ΛΑΣ είμαστε κατά του ξεπουλήματος. Εσείς φέρατε την επιχείρηση σε αυτή την κατάσταση. Στο πίσω μέρος του μυαλού σας είχατε την ιδιωτικοποίηση της ΕΤΑ. Προτείνουμε να μεταφερθεί η επιχείρηση στον δήμο καθώς επίσης και οι εργαζόμενοι.

Οι σύμβουλοι

Ο Τάκης Δημισκής σημείωσε ότι ο κ. Κουτσογιάννης έβλαψε τα συμφέροντα της ΕΤΑ με την συνέντευξη τύπου και πρόσθεσε ότι ο δήμος θα επιβαρυνθεί με ζημιές της επιχείρησης μόνο αν υπάρξει λύση και εκκαθάριση της ΕΤΑ. Ο κ. Δημισκής σημείωσε ότι πρέπει να γίνει ανασυγκρότηση της επιχείρησης και ανέφερε ονόματα Ναουσαίων που μπορούν να αναλάβουν ρόλο σε αυτή την προσπάθεια όπως ο Τ. Μαρκοβίτης, ο Β. Γεδεών κ.α.

Η Δώρα Μπαλτατζίδου πρότεινε την συγκρότηση μια διακομματικής επιτροπής και ζήτησε την αντικατάσταση του προέδρου της ΕΤΑ διότι ο κ. Κουτσογιάννης έχει πολύ δουλειά ως δήμαρχος.

Ο Γιώργος Βασιλείου συμφώνησε με την πρόταση Δημισκή, τόνισε ότι πρέπει οι δημοτικές επιχειρήσεις εκτός από υποχρεώσεις Α.Ε. να έχουν και δικαιώματα Α.Ε. Σημείωσε ακόμη ότι η πρόταση της κ. Μπαλτατζίδου για αλλαγή προέδρου δεν μπορεί να προχωρήσει διότι δεν θέλει κανένας να αντικαταστήσει τον κ. Κουτσογιάννη μπροστά στόν κίνδυνο να βρεθεί κατηγορούμενος λόγω οφειλών της επιχείρησης. Ο κ. Βασιλείου πρότεινε να ανοίξει εστιατόρειο και καφετέρια του ξενοδοχείου ώστε να μπουν στο ταμείο έσοδα και να πληρωθούν χρήματα στους εργαζόμενους.”

 

Έχει διαβαστεί 335 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 15 °C
Άνεμος ΝΝΑ 2-3 μποφόρ

Τρίτη, 13 Απριλίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 8 ως 16 °C
Άνεμος ΝΔ 1-3 μποφόρ

Τετάρτη, 14 Απριλίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 3 ως 18 °C
Άνεμος Δ 2-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 278 επισκέπτες και 1 μέλος.