Διαθέσιμο είναι από την Παρασκευή 24 Απρίλη το ντοκιμαντέρ - αφιέρωμα στους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής στο κανάλι της ΚΝΕ στο YouTube. Πρόκειται για μια δουλειά που δεν περιορίζεται σε μια τυπική ιστορική αναδρομή, αλλά επιχειρεί να αποδώσει με ζωντανό και άμεσο τρόπο το βάρος και το περιεχόμενο της θυσίας της Πρωτομαγιάς το... Περισσότερα
ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ 1958: Η ΕΔΑ στην αντιπολίτευση, όμως συνεχίζεται το κυνήγι των «αντιφρονούντων»
από Η Άλλη Άποψη
Το σπάνιο ντοκουμέντο που παρουσιάζουμε είναι αποκαλυπτικό. Λίγους μήνες μετά την ανάδειξη της ΕΔΑ σε αξιωματική αντιπολίτευση (11/5/1958), το αστικό κράτος και οι μηχανισμοί του (κυβέρνηση ήταν τότε η ΕΡΕ) συνεχίζει το κυνήγι των «αντιφρονούντων». Με έγγραφο της (25/11/1958) η Διοίκηση Χωροφυλακής (Γραφείο Εθνικής Ασφαλείας) προς την νομαρχία Ημαθίας ζητά μέτρα για τη εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας σχετικά με την «νομιμοφροσύνη» του υπαλληλικού προσωπικού στο Δημόσιο και στα ΝΠΔΔ. Αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής:
«Λαμβάνω την τιμή να αναφέρω , ότι ως διαπιστώθη εσχάτως εις την Ενωσιν γεωργικών Συνεταιρισμών Αλεξάνδρείας και εις το Κρατικόν Νοσοκομείον Βεροίας είχον προσληφθή και υπηρετούν πρόσωπα άνευ τηρήσεως των διατάξεων του Α.Ν (σ.σ Αναγκαστικού Νόμου) 516/48 ήτοι χωρίς να έχωσι κριθή υπό των οικίων Συμβουλίων Νομιμοφροσύνης και τα οποία ως προέκυψεν εκ της διεξαχθείσης ερεύνης ως προς τα κοινωνικά των φρονήματά των, ενεφορούντο υπό κομμουνιστικών φρονημάτων ή διάκειντο συμπαθώς προς τούτον.
Κατόπιν των ανωτέρων και επειδή δεν αποκλείεται και εις εταίρας κρατικάς υπηρεσία Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου κτλ υπερετώσι πρόσωπα μη κριθέντα υπό των προβλεπομένων Συμβουλίων Νομιμοφροσύνης , ανεξαρτήτως εάν έχωσι καταθέσεις σχετικάς αιτήσεις εις τας κατά τόπους Αστυνομικάς Αρχάς και έχωσι λάβη σχετικά προς τούτο σημαιώματα , παρακαλώ όπως διατάξητε τους Προϊσταμένους των Υφ’ Υμάς Υπηρεσιών και ενεργήσωσι σχετικόν έλεγχον επί του προσωπικού των, απομακρύνητε πάντα μη κριθέντα υπό του Οικείου Συμβουλίου Νομιμοφροσύνης, γνωρίζοντες και ημίν σχετικώς.