Σάββατο, 04 Ιούλ, 2020

  • Οι λαϊκοί αγώνες δεν μπαίνουν «στον γύψο»
  • ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΒΕΡΟΙΑΣ κ. Παντελεήμονα: ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
  • ΠΕΝΤΕ ΑΠΛΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΕΙΣ ΜΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ: ΕΝΑ ΧΟΥΝΤΙΚΟ REUNION ΠΟΥ ΘΑ ΓΡΑΨΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ!!!
  • Απάντηση της Μητρόπολης Βεροίας στην ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ημαθίας
  • Ενδιαφέρουσα ημερίδα στη Νάουσα για το Βέρμιο
  • Ανακοίνωση της ΟΛΜΕ για τα "γεγονότα της Νάουσας" με την κλήση εκπαιδευτικών από την Αστυνομία
Οι λαϊκοί αγώνες δεν μπαίνουν «στον γύψο»1 ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΒΕΡΟΙΑΣ κ. Παντελεήμονα: ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ2 ΠΕΝΤΕ ΑΠΛΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΕΙΣ ΜΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ: ΕΝΑ ΧΟΥΝΤΙΚΟ REUNION ΠΟΥ ΘΑ ΓΡΑΨΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ!!!3 Απάντηση της Μητρόπολης Βεροίας στην ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ημαθίας4 Ενδιαφέρουσα ημερίδα στη Νάουσα για το Βέρμιο5 Ανακοίνωση της ΟΛΜΕ για τα "γεγονότα της Νάουσας" με την κλήση εκπαιδευτικών από την Αστυνομία6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ολόκληρη η ομιλία του Γιάννη Πρωτούλη μέλους του Π.Γ της Κ.Ε του ΚΚΕ στη Βέροια

print
email
από Η Άλλη Άποψη
Ολόκληρη η ομιλία του Γιάννη Πρωτούλη μέλους του Π.Γ της Κ.Ε του ΚΚΕ στη Βέροια

υντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι

Απευθύνουμε θερμό χαιρετισμό στους χιλιάδες αγωνιστές, νέους και νέες αλλά και παλιότερους ασπρομάλληδες που συνέβαλλαν τα μέγιστα για την επιτυχία των εκδηλώσεων για τον γιορτασμό των 100 χρόνων αγώνων και θυσίων του ΚΚΕ, των 50 χρόνων της ΚΝΕ.

Πρόσφεραν χρόνο, μεράκι, δεν λογάριασαν έξοδα, στήριξαν οικονομικά, κουράστηκαν για να αναδειχτούν παντού άγνωστες στιγμές της ιστορίας των αγώνων του λαού μας, του επαναστατικού κινήματος, να συνδεθεί το κόκκινο νήμα εκεί που ο χρόνος το είχε κόψει, να ποτιστούν οι ρίζες μας.

Σε όλη τη χώρα από άκρη σε άκρη είναι γεγονός ότι γέμισαν ασφυκτικά τα στάδια, πλημμύρισαν από συγκίνηση και αισιοδοξία. Πιο συλλογικά θα αποτιμήσουμε όλο αυτό τον πλούτο των εκδηλώσεων και παρεμβάσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ τα τελευταία χρόνια, που ανάμεσα σε άλλα συσπείρωσε ότι καλύτερο έχει αναδείξει η πολιτιστική δημιουργία στον τόπο μας. Όμως ένα συμπέρασμα βγαίνει αβίαστα. Είναι πολλοί περισσότεροι όσοι θέλουν να μάθουν για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, όσοι αναγνωρίζουν το ρόλο και την προσφορά του, όσοι δηλώνουν τη στήριξή τους στον αγώνα που διεξάγουμε.

Μας έρχονται στο μυαλό οι στίχοι του αγαπημένου μας Φώντα Λάδη:

 

“ένας ξεχωριστός διαβάτης,

δεν ήσουν αδερφέ μου εσύ.

Ήσουν υπάλληλος κι εργάτης

σαν όλους μες στην πόλη αυτή.

Στην διαδήλωση σε είδα

μ απόφαση να προχωράς.

Ανοίξαμε την αλυσίδα

κι έγινες ένας από μας.

Κι όπως ερχόσουν βήμα βήμα,

κι όπως ζυγώναμε κι εμείς

του φόβου έσπασες το νήμα

και τη μιζέρια μιας ζωής”.

 

Ακριβώς έτσι είναι και σήμερα αγαπητοί φίλοι. Τώρα είναι η ώρα για συμπόρευση με το ΚΚΕ, ακόμα και αν υπάρχουν επιμέρους επιφυλάξεις. Ενίσχυση του ΚΚΕ με νέες δυνάμεις, εδώ είναι η ελπίδα και όχι στις δικαιολογίες για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ή στην επιστροφή σε χρεοκοπημένες επιλογές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και άλλων “σωτήρων” και διαχειριστών της αστικής εξουσίας.

Αυτές τις μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ενταθεί τους επόμενους μήνες η προσπάθεια να κυριαρχήσουν τα γνώριμα εκβιαστικά ψευτοδιλήμματα στα εργατικά - λαϊκά στρώματα, ώστε να συντηρεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μαζί με τη ΝΔ ένα δίπολο κάλπικο για το λαό. Ένα δίπολο που και οι δυο όψεις του είναι εξίσου καταστροφικές για τους εργαζόμενους και ευεργετικές για το κεφάλαιο. Είναι όμως μια επικίνδυνη προσπάθεια εγκλωβισμού γιατί παρότι είναι χιλιοπαιγμένο το έργο από τη μια “προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις” και από την άλλη “συντηρητικές δεξιές”, “το φως και το σκοτάδι”, πατάνε πάνω στο επίπεδο χαμηλών απαιτήσεων που και οι δυο μαζί καλλιεργούν.

Από τη μία  η κυβέρνηση προπαγανδίζει ξεδιάντροπα ότι το μοίρασμα μερικών ψίχουλων στα πιο εξαθλιωμένα τμήματα του λαού γίνεται εφικτό επειδή αυτή κατάφερε να «πετύχει εκεί που οι άλλοι απέτυχαν», δηλαδή στην απαρέγκλιτη ολοκλήρωση του τρίτου και πιο βάρβαρου μνημονίου που όλοι μαζί ψήφισαν το καλοκαίρι του 2015.

Παίρνουν δέκα από τους φτωχούς επιστρέφουν ένα ψίχουλο στους πιο εξαθλιωμένους με την προϋπόθεση ότι θα πιάνονται τα ματωμένα πλεονάσματα ως το 2060, δηλαδή ο λαός σε μόνιμη πρέσα!

Την ίδια στιγμή, από το ίδιο αυτό υπερπλεόνασμα η κυβέρνηση προσφέρει κι άλλο φρέσκο χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους, φοροαπαλλαγές, εισφοροαπαλλαγές, επενδυτικά προγράμματα. Κι αυτό το βαφτίζει «ταξική πολιτική υπέρ των πολλών», την οποία καλεί το λαό να στηρίξει και στην κάλπη ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ.

Φυσικά ούτε λόγος για επαναφορά όλων των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι στα χρόνια της κρίσης!

Χτες το απόγευμα η κυβέρνηση αγκαλιά με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, και τα άλλα αστικά κόμματα απέρριψαν μία ακόμα τροπολογία του ΚΚΕ για την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και την επαναφορά των συντάξεων ξεκόβοντας κάθε συζήτηση για κατάργηση του μνημονιακού οπλοστασίου.

Την προηγούμενη βδομάδα ξανά από κοινού απέρριψαν με συνοπτικές διαδικασίες την τροπολογία του ΚΚΕ για πλήρη κατάργηση του χαρατσιού του ΕΝΦΙΑ, με την κυβέρνηση να επικαλείται τα «δημοσιονομικά περιθώρια».

Βέβαια μεταξύ τους δεν έλλειψε ο σκυλοκαβγάς για το ποιος είναι η πρόοδος και ποιος η συντήρηση, ποιος είναι το νέο και ποιος το παλιό.

Ακόμα και στα θέματα που με μοιρασμένους ρόλους αξιοποιούν για να στηθεί ο δικομματικός καυγάς αποκαλύπτεται ότι και οι δύο μοιράζονται την ίδια στρατηγική.

Η κυβέρνηση κατηγορεί τη ΝΔ ότι επιθυμεί τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, την ίδια στιγμή που όλα τα στοιχεία δείχνουν τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης, και μάλιστα έχει ξεκινήσει την εφαρμογή του εμβληματικού μνημονιακού νόμου Βρούτση για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού.

Η κυβέρνηση κατηγορεί επίσης τη ΝΔ για απολύσεις στον δημόσιο τομέα, την ίδια στιγμή που πετιούνται στο δρόμο συμβασιούχοι στην Υγεία, στους ΟΤΑ κ.α.

Την κατηγορεί για πλήρη ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού αξιοποιώντας την αντιλαϊκή πλειοδοσία της ΝΔ, όταν ήδη οι ρυθμίσεις που εφαρμόζονται με τον νόμο Κατρούγκαλου διαλύουν την Κοινωνική Ασφάλιση.

Τα παραδείγματα είναι αμέτρητα και φανερώνουν ότι τα διλήμματα που θέτουν, δεν είναι τίποτα παραπάνω από το «διάλεξε πόσα και από ποιους θα χάσεις».

Το θράσος της κυβέρνησης δεν περιορίζεται στο πεδίο της οικονομίας. Γίνεται ακόμα πιο προκλητικό και επικίνδυνο όταν αναφέρεται στην περιβόητη «νέα εθνική στρατηγική», δηλαδή στην εμπλοκή της Ελλάδας ακόμα πιο ενεργά στα διάφορα περιφερειακά «σχήματα» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, στις τριμερείς και πολυμερείς συναντήσεις, στις οποίες πρωτοστατεί για να προχωρούν πιο αποφασιστικά οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί.

Υπάρχουν όμως και κάποια πράγματα που μας ξεπερνούν, και είναι αναγκαίο να αναδεικνύονται για να παίρνουν θέση και όσοι ακόμα παρά τα όσα έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση από την υπεράσπιση του αγάλματος του Τρούμαν μέχρι το στριπτίζ μπροστά στον Τράμπ, που τον ονόμασε και “διαβολικά καλό”, παρόλα αυτά, ίσως έχουν ακόμα αυταπάτες.

Ξέπλυμα στον ιμπεριαλισμό και μάλιστα με «αναδρομική ισχύ» μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ μπορούσαμε να δούμε!

Την Κυριακή που πέρασε η «Αυγή» είχε ολόκληρη «αγιογραφία» στον πρόσφατα αποβιώσαντα Τζ. Μπους τον πρεσβύτερο, που  ήταν Πρόεδρος των ΗΠΑ την περίοδο 1989-1993.

Τέτοια μπουγάδα σε έναν κατά γενική ομολογία, και από τους ίδιους Αμερικανούς, μακελάρη δεν τόλμησε κανένας άλλος!

Γράφει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον 41ο Πρόεδρο των ΗΠΑ ότι είχε ...«άστρο» και ότι «πρώτιστη φροντίδα του ήταν να μην προξενούν ζημιά οι πολιτικές του»... πιο κάτω γράφει: «σημείο αναφοράς ήταν το πολιτικό τακτ, η πειθώ και ο μοχλός επιρροής»! Και φτάνοντας στο «διά ταύτα», ασυγκράτητη η «Αυγή» γράφει με συγκίνηση - για τις «επιτυχίες» του Τζ. Μπους στα τέλη της δεκαετίας του '90: Η «επανενωθείσα Γερμανία γινόταν μέλος του ΝΑΤΟ και το σύμφωνο της Βαρσοβίας διαλυόταν...».

Και όλα αυτά για τον υπεύθυνο του ιμπεριαλιστικού μακελειού στον Περσικό Κόλπο, την επέμβαση των ΗΠΑ στον Παναμά, τη λυσσασμένη πάλη του ενάντια στο σοσιαλισμό!

Η αμερικανοΝΑΤΟική χαρά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν τους αφήνει να κρατήσουν ούτε τα προσχήματα πια, και με τη φόρα που έχουν πάρει, δεν θα εκπλαγούμε αν δούμε μέχρι και ανδριάντες όλων των Προέδρων των ΗΠΑ στα πεζοδρόμια γύρω από την Κουμουνδούρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι αυτή η πολιτική εξασφαλίζει «σταθερότητα» και «ευημερία» για το λαό, ενώ στην πραγματικότητα αφορούν μόνο το κεφάλαιο και τις μπίζνες του.

Άλλωστε, αυτή η «σταθερότητα», για να ξεδιπλώνουν τη δράση τους οι μονοπωλιακοί όμιλοι, είναι που φέρνει όλο και περισσότερη αστάθεια για το λαό, τον εκθέτει όλο και πιο άμεσα σε κινδύνους πολεμικών συγκρούσεων. Για τη διευκόλυνση των επιχειρηματικών ομίλων που στοχεύουν στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων Ενέργειας, την κατασκευή αγωγών και δρόμων μεταφοράς, τη μετατροπή της χώρας σε «κόμβο», η κυβέρνηση σηκώνει όλο και πιο ψηλά την αμερικανοΝΑΤΟική σημαία στα Βαλκάνια και μετατρέπει όλη τη χώρα σε βάση πολεμικής εφόρμησης του ΝΑΤΟ.

Φίλες και φίλοι συντρόφισσες και σύντροφοι

Διανύουμε μια περίοδο που δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι εγκυμονεί πολύ σοβαρές εξελίξεις.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί μετατρέπει τη χώρα σε μαγνήτη γεωπολιτικών συγκρούσεων, ή σε ένα τεράστιο αμερικανονατοϊκό αεροπλανοφόρο ή “γεωπολιτικό μεντεσέ” όπως ονόμασε την πατρίδα μας ο Αμερικανός Πρέσβης. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η δημιουργία νέων βάσεων στη χώρα μας, όπως στην Αλεξανδρούπολη, Πρέβεζα, Σύρο, Άραξο, Ανδραβίδα, η εγκατάσταση στρατιωτικού τύπου drones στη Λάρισα. Ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τις πρόσφατες επικίνδυνες αποφάσεις του ΝΑΤΟ που σηματοδοτούν κλιμάκωση των ανταγωνισμών, κυρίως ανάμεσα σε ΝΑΤΟ – Ρωσία, ενώ καλλιεργεί ψεύτικες ελπίδες ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι «νησίδα» σταθερότητας σε μια ταραγμένη περιοχή, να “αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά”.

Όσο και να προσπαθούν δεν μπορούν να κρύψουν ότι μέρος των επικίνδυνων σχεδιασμών είναι και η ένταξη της γειτονικής χώρας της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Αυτό είναι το κύριο στοιχείο της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και όχι το ονοματολογικό.

Τα πρώτα πρώτα άρθρα αυτής της συμφωνίας όπως το άρθρο 2, το αποκαλύπτουν, γίνεται καθαρός ο σκοπός αυτής της συμφωνίας και ποιόν υπηρετεί για όποιον την διαβάσει.

Για αυτό και οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πέσουν θύματα στις εθνικιστικές κραυγές που κρύβουν το βασικό που είναι η ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, να μην πέσει θύμα στις κοκορομαχίες της ΝΔ και των άλλων κομμάτων που στηρίζουν διαχρονικά το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, να απομονώσει τα κακαρίσματα της Χρυσής Αυγής.

Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οι εξελίξεις επιβάλλουν λαϊκή αγωνιστική  δράση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις επεμβάσεις, τη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτές.

Δεν ανεχόμαστε να γίνει η χώρα μας δολοφονικό ορμητήριο, βάση θανάτου απ όπου φορτώνονται πύραυλοι που ξεσπιτώνουν όσους δεν σκοτώνουν, δημιουργώντας κύματα προσφύγων, καταστροφές χωριών και πόλεων, εκατόμβες νεκρών!

Και τι μένει στο λαό από όλα τα παραπάνω;

Από τη μία η κλιμάκωση της επίθεσης στα δικαιώματά του, ώστε να παραμένει «ανταγωνιστική» η οικονομία και «φιλική στις επενδύσεις», και από την άλλη τα παιχνίδια με τη φωτιά δίπλα στην πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, όπως και η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Κάτι που την περασμένη βδομάδα έγινε ακόμα πιο καθαρό, με τις συμπλοκές Ρωσίας - Ουκρανίας στην Αζοφική Θάλασσα και τα Νατοϊκά αεροσκάφη να απογειώνονται από ελληνικό έδαφος.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα συμφέρον να διαλέξουν αν θα συνεχίσει η σημερινή κυβέρνηση ή αν θα αναλάβει η επόμενη να υλοποιήσει τις «δεσμεύσεις» για το μνημόνιο διαρκείας, όπως και τη συνέχιση της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Έχουν κάθε λόγο να απορρίψουν τη λογική του «μικρότερου κακού», βάζοντας στο προσκήνιο τις δικές τους ανάγκες.

Να συμπαραταχθούν με το ΚΚΕ, που σήμερα, μετά από έναν αιώνα ζωής και δράσης, μπορεί να τους κοιτά στα μάτια, απευθύνοντας το κάλεσμα της αντεπίθεσης.

Η πλούσια δράση του Κόμματος για τα 100χρονά του, που κορυφώθηκε με τη συγκλονιστική εκδήλωση στο ΣΕΦ στον Πειραιά και στο παλαί ντε σπορ στην Θεσσαλονίκη  την περασμένη Κυριακή, αποτελεί ήδη μια σημαντική παρακαταθήκη. Πράγματι τώρα είναι περισσότεροι όσοι προσβλέπουν στο Κόμμα μας, όσοι ξεπερνούν προκαταλήψεις και παίρνουν κουράγιο από την αταλάντευτη και συνεπή στάση μας, ανακάμπτουν στο πλάι μας. Με αυτήν τη μαχητική αισιοδοξία, το πείσμα μας ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά, για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού!

Δεν υπάρχει τίποτα να περιμένουμε, καλούμε τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τη νεολαία, για μαχητική δράση τώρα, για την οργάνωση μιας μεγάλης λαϊκής αντεπίθεσης.

Αυτή είναι η απάντηση στα ερωτήματα:

Πώς θα καταργηθεί όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο;

Πώς θα πάψουν να πληρώνουν χρυσάφι οι λαϊκές οικογένειες  για τη μόρφωση, την υγεία, την πρόνοια;

Πώς θα γυρίσουν οι μισθοί; Πώς θα μειωθεί η ανεργία;

Πώς θα ζούμε ανθρώπινα με αξιοπρέπεια όπως αξίζει στην εποχή μας και τις δυνατότητές της;

Να πρωτοστατήσουμε για την μαζική συμμετοχή, τη ζωντανή λειτουργία και δράση σωματείων και μαζικών φορέων, με δυνάμωμα της αλληλεγγύης και των ριζοσπαστικών συσπειρώσεων, να πολλαπλασιαστούν οι εστίες αντίστασης.

Από τον καναπέ και τη μοιρολατρία δεν αλλάζουν συνειδήσεις, έτσι θα ξαναβγαίνουν επίδοξοι σωτήρες, θα ξεγελούν, θα εξαπατούν.

Γι’ αυτό χρειάζεται ένα κίνημα ακόμη πιο μαζικό, οργανωμένο, ριζωμένο στους τόπους δουλειάς, ανασυνταγμένο, που θα αμφισβητεί το σημερινό δρόμο ανάπτυξης. Θα έρχεται σε σύγκρουση με τις αυταπάτες του παρελθόντος, με τις λογικές του «μικρότερου κακού», αλλά και σύγχρονες προσπάθειες ενσωμάτωσης.

Φίλες και φίλοι

Καλούμε ιδιαίτερα τον κόσμο που αισθάνεται αριστερός, που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα δυσανασχετεί, να κάνει το βήμα τώρα και να συμπορευτεί με το ΚΚΕ.

Σας καλούμε να συναντηθούμε, να συζητήσουμε και ταυτόχρονα να παλέψουμε μαζί στο κίνημα για την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ που απαντάει στη δυνατότητα οι εργαζόμενοι να ζήσουν με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Το ΚΚΕ έχει στρατηγικό στόχο την εργατική εξουσία, την οικοδόμηση του σοσιαλισμού κομμουνισμού, αυτό δεν γίνεται με ανάθεση, δεν το κάνουν κάποιοι άλλοι εξ ονόματος των εργαζομένων.

Είναι έργο της συνειδητής πάλης των εργατών και της συμμαχίας τους με τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Για αυτό από σήμερα δίνουμε βάρος στην γερή οργάνωση των εργαζομένων πρώτα και κύρια στο χώρο δουλειάς τους, στην εκπαίδευσή τους στον αγώνα, στο να αναγνωρίζουν τον κύριο αντίπαλο, να δείχνουν αντοχή στην πίεση της αστικής τάξης αλλά και ανώτερων μεσαίων στρωμάτων που πιέζουν για προσαρμογή, επιστροφή στο παρελθόν, συμβιβασμό.

Στην χώρα μας παράγεται πλούτος και μπορεί να παραχθεί πολύ περισσότερος. Τα εργοστάσια να μην κλείνουν αλλά να ανοίγουν και οι εργάτες σε αυτά να δουλεύουν και να αμείβονται όπως τους αξίζει και όχι σαν σύγχρονοι σκλάβοι με την τρομοκρατία του αφεντικού,  αρκεί οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές, τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία, με κεντρικό σχεδιασμό, με ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων στην οργάνωση - διεύθυνση της κοινωνικής παραγωγής, με νέους λαογέννητους θεσμούς εξουσίας, που θα αντικαταστήσουν το σημερινό σάπιο και διεφθαρμένο κράτος.

Στην εργατική εξουσία για την οποία παλεύει το ΚΚΕ οι εργαζόμενοι δεν ακολουθούν, ούτε τους δίνεται να ρίξουν μια ψήφο κάθε τέσσερα χρόνια, αποφασίζουν από τον χώρο δουλειάς τους και τον κλάδο για σημαντικά ζητήματα που αφορούν την παραγωγή και διανομή, την άσκηση της εξουσίας. Εκλέγουν τους βουλευτές τους που είναι συνάδελφοί τους εργαζόμενοι χωρίς κανένα προνόμιο, τους ανακαλούν όταν δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους.

Σκεφτείτε τις τεράστιες παραγωγικές και τεχνολογικές  δυνατότητες, τη γνώση που υπάρχει σήμερα.

Κι όλα αυτά, αντί να αξιοποιούνται για να μειώνουν τα ανθρώπινα βάσανα, τον κόπο και το χρόνο εργασίας, αντί να ζούμε καλύτερα, μας καταδικάζουν να ζούμε με όρους προηγούμενων δεκαετιών, δουλειά με μισθούς πείνας, χωρίς ανάσα, ούτε καν μια Κυριακή για ξεκούραση για να δει μια εργαζόμενη μάνα τα παιδιά της.

Αυτός ο παραλογισμός είναι η λογική ενός σάπιου συστήματος που στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, ενός συστήματος που οι ιδιοκτήτες των μέσων παραγωγής, οι κεφαλαιοκράτες, μετατρέπουν τα τεχνολογικά επιτεύγματα σε μέσα υποδούλωσης των εργαζομένων, ενώ θα μπορούσαν να ήταν μέσα απελευθέρωσης.

Μας λένε ορισμένοι: “δεν γίνονται αυτά, δεν βλέπετε τί γίνεται γύρω μας, πού θα στηριχτούμε;”

Η εργατική εξουσία, που θα στηρίζεται σε ένα λαό αποφασισμένο κι οργανωμένο, μπορεί μέχρι να βγει στο ξέφωτο να περάσει και από δύσβατα μέρη δυσκολίες, εύκολος δρόμος δεν υπάρχει.

Σήμερα είναι εύκολη η ζωή; Το μέλλον χωρίς ριζικές αλλαγές προμηνύεται ευοίωνο;

Η διαφορά είναι ότι οργανωμένος λαός με την εξουσία του δεν αφήνει κανέναν πίσω του, κανέναν αβοήθητο, κανέναν μόνο του με τα βάσανα, κανέναν ανήμπορο. Κάνει πράξη την αλληλεγγύη.

Το κίνημα της πατρίδας μας έχει ζήσει τέτοιες μεγάλες στιγμές και μεγαλούργησε, έγινε παράδειγμα ο λαός μιας μικρής χώρας στα πέρατα του κόσμου. Μεγαλούργησε όποτε υιοθέτησε τα συνθήματα του ΚΚΕ, συμπορεύτηκε με το ΚΚΕ. Αυτές είναι οι μόνες φορές στη νεότερη ιστορία που στάθηκε όρθιος, χειραφετημένος, αληθινά ελεύθερος.

Και η ιστορία έχει δείξει ότι όταν ένας λαός βαδίζει μπροστά, βρίσκονται κι άλλοι λαοί που όχι μόνο θα δείξουν αλληλεγγύη, αλλά θα τον ακολουθήσουν στον ίδιο δρόμο.

Το πραγματικό δίλημμα της επόμενης ημέρας, από τη σκοπιά του λαού και των συμφερόντων του είναι:

Ή από τώρα θα ξεκινήσει με αντεπίθεση μια μεγάλη πορεία, με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ που θα μας οδηγήσει σε ανάπτυξη σε όφελος του λαού ή θα έχουμε συνέχιση του ίδιου δρόμου της καπιταλιστικής ανάπτυξης που -αποδεδειγμένα πλέον- φέρνει νέα δεινά και καταστροφές με εναλλαγή των ίδιων στην εξουσία.

            Τον ζούμε στο πετσί μας τον μονόδρομο του καπιταλισμού μέσα στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

            Σε αυτό το δρόμο θα μάθουμε και τα παιδιά μας να υπομένουν την βελτίωση της ζωής τους, δηλαδή στη δευτέρα παρουσία;

Με τη συνήθεια στα κακοπληρωμένα ολιγόμηνα προγράμματα, τα οποία τα εκμεταλλεύονται για να κρατούν κόσμο και διάφοροι πολιτευτάδες;

Με τη συνήθεια στα επιδόματα της φτώχειας και κοινωνικών εισοδημάτων, τα οποία γίνονται όχημα ενσωμάτωσης και εξαγοράς;

Θα δεχτούμε αυτό να είναι το μέλλον για τα νέα παιδιά;

Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΕΦΚΑ, από τις αρχές του 2017 τρεις στους δέκα εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα είναι μερικώς απασχολούμενοι και λαμβάνουν καθαρό μισθό 326 ευρώ!

Με αυτά τα ψίχουλα αμείβονται κάθε μήνα, όποτε τα βρουν οι 636.424 εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους νέοι και νέες.

Αυτό το μέλλον δεν μας αξίζει, αξίζει κάθε αγώνας μικρότερος ή μεγαλύτερος μέχρι την ανατροπή του.

Φίλες και φίλοι

Σήμερα είναι πολλοί περισσότεροι όσοι αναγνωρίζουν ότι το ΚΚΕ είχε δίκιο στις εκτιμήσεις του, κάθε άνθρωπος καλής θέληση λέει: “αν δεν υπήρχε το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ ίσως και να μην κουνιόταν φύλλο”.

Προειδοποίησε έγκαιρα για την καπηλεία του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στην ιστορία του κινήματος, προκειμένου να χειραγωγεί και να εξαπατά ριζοσπαστικές συνειδήσεις, αριστερούς αγωνιστές, με ραφιναρισμένο αντικομουνισμό, που, όσο μεγαλώνει η λαϊκή οργή, δίνει τη θέση του ακόμα και στον ωμό αντικομουνισμό. Τώρα είναι η ώρα οργάνωσης και αντεπίθεσης.

            Δεν αλλάζει η κατάσταση, οι συνθήκες ζωής και δουλειάς αν δεν πάρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ο λαός  την υπόθεση στα χέρια του.

            Πρώτα πρέπει να νικηθεί η αδράνεια και ο φόβος, η έλλειψη οργάνωσης σε κάθε κλάδο και χώρο για να νικηθεί η ισχυρή εργοδοσία και οι μηχανισμοί της, το κράτος της. Να ηττηθούν πολιτικά και μέσα στο κίνημα των εργαζομένων, των αγροτών, των ΕΒΕ, της νεολαίας οι δυνάμεις του συμβιβασμού και της υποταγής στον καπιταλιστικό μονόδρομο, τον μονόδρομο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

            Αυτός ο μονόδρομος μας έφερε ως εδώ και το μέλλον δεν προβλέπεται ευοίωνο. Δεν υπάρχει λύση μέσα στα τείχη της καπιταλιστικής εξουσίας. Τώρα είναι η ώρα να στηριχθεί με όλους τους τρόπους η πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ που είναι πρόταση για να σπάσει ο φαύλος κύκλος των καπιταλιστικών κρίσεων, της ανεργίας, των πολέμων, της προσφυγιάς, της ανάπτυξης για το καπιταλιστικό κέρδος και πάλι από την αρχή.

            Απέναντι στο μαύρο «μέλλον της εργασίας» που ετοιμάζουν το κεφάλαιο και οι εκπρόσωποί του,  οι εργαζόμενοι έχουν να αντιτάξουν τις δικές τους διεκδικήσεις, την πάλη για την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών τους, τη συγκέντρωση δυνάμεων για το πέρασμα στην αντεπίθεση, για την ικανοποίηση των δικών τους σύγχρονων αναγκών.

            Τι σημαίνει αυτό;

            Σημαίνει ότι σήμερα οι σύγχρονες ανάγκες περιλαμβάνουν τη γενική μείωση του εργάσιμου χρόνου, την αύξηση του ελεύθερου χρόνου, και άλλους παράγοντες που σχετίζονται με το βιοτικό επίπεδο όπως τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών για να μην θρηνούμε εκατόμβες νεκρών από φυσικές καταστροφές τον 21ο αιώνα, όπως φέτος που θρηνήσαμε μέσα σε ένα χρόνο πάνω από 130 πνιγμένους και καμένους! Υποδομές δηλαδή για τις λαϊκές ανάγκες και την προστασία της ζωής του λαού που μένει και δουλεύει σε πόλεις αθωράκιστες για να αβγαταίνουν τα κέρδη των λίγων.

            Για σκεφτείτε στην Ελλάδα γράφτηκε για πρώτη φορά σε απεργιακή σημαία το αίτημα για 8ωρη δουλειά πριν ένα και πλέον αιώνα και σήμερα ξανανομοθέτησαν το 12ωρο στην καρδιά της Ευρώπης, στην Αυστρία, την δουλειά τις Κυριακές! Στην Γαλλία του Προέδρου Μακρόν, σύμμαχου και επιστήθιου φίλου του Τσίπρα στο “προοδευτικό τους μέτωπο στην Ευρώπη”, παιδιά που διαδήλωναν στο σχολείο τους, τα είχαν δεμένα μέσα στο κρύο όπως ακριβώς στο κολαστήριο του Γκουαντάναμο. Όλοι το είδαμε και ανατριχιάσαμε!

            Τώρα είναι ανάγκη να αναπτυχθεί κίνημα μαχητικό μαζικό με σύνθημα “μπροστά οι δικές μας ανάγκες, όχι τα κέρδη των καπιταλιστών”.

            Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, το ζωντάνεμα των σωματείων, την απαλλαγή των εργατικών οργανώσεων από τους ανθρώπους της εργοδοσίας, την άνοδο των αγώνων και των διεκδικήσεων για όλα τα οξυμμένα προβλήματα στους χώρους δουλειάς, τις πόλεις και τα χωριά, τα σχολειά, τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, για όλα όσα απασχολούν τους εργαζόμενους.

            Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή για την κοινή δράση και την οικοδόμηση της κοινωνικής συμμαχίας των εργατών με τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες της πόλης, όλα τα καταπιεζόμενα από τα μονοπώλια και τους καπιταλιστές λαϊκά στρώματα.

            Αυτή η προσπάθεια έδειξε την μεγάλη της δύναμη τα προηγούμενα χρόνια, στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις εργατών αγροτών αυτοαπασχολούμενων ενάντια στο νόμο Κατρούγκαλου που παρέλυσε όλες τις μεγάλες πόλεις, που έφτασαν χιλιάδες στο μεγάλο πανελλαδικό εργατοαγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα με τα τρακτέρ και ανάγκασαν την κυβέρνηση να τον ψηφίσει σαν τον κλέφτη την Κυριακή του Πάσχα!

            Εδώ βρίσκεται ο δρόμος, αυτή τη μεγάλη κοινωνική συμμαχία θέλουμε να χτίσουμε, ανασυντάσσοντας το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, αυξάνοντας το βαθμό οργάνωσης των αγροτών με συλλόγους και ομοσπονδίες, οργανώνοντας τους φτωχούς επαγγελματίες, συντονίζοντας με το κίνημα των φοιτητών σπουδαστών μαθητών, των ριζοσπαστικών γυναικείων συλλόγων.

            Ο δύσκολος δρόμος του αγώνα, μέσα στο μαζικό κίνημα είναι πολύ πλατύς και χωράει κάθε αγωνιστή που θέλει με ανιδιοτέλεια να προσφέρει. Εδώ θα κριθεί και κάθε δύναμη και όχι στα λόγια και τα προεκλογικά μπαλκόνια.

            Είναι ανάγκη σήμερα να ενισχύεται από τα κάτω, από τον ίδιο τον τόπο δουλειάς, από το σωματείο, τη γειτονιά, το σχολείο, το χωριό η γραμμή πάλης που θέτει στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες των εργατικών - λαϊκών δυνάμεων και δείχνει το εμπόδιο στην ικανοποίηση τους που είναι η ίδια η καπιταλιστική ιδιοκτησία και το καπιταλιστικό κέρδος, η πολιτική εξουσία των καπιταλιστών που δεν αλλάζει με την εναλλαγή αστικών κομμάτων στην διακυβέρνηση αλλά απαιτεί ανατροπή, ριζοσπαστικές αλλαγές.

            Ισχυρό ΚΚΕ μέσα στους εργάτες, στους κλάδους, τις πόλεις και τα χωριά, δυνατή ΚΝΕ στη νεολαία, στα πανεπιστήμια και τα σχολεία, τις επαγγελματικές σχολές. Ισχυρό ΚΚΕ και στις εκλογές. Με το κόκκινο γαρύφαλλο των τιμημένων αγώνων του λαού μας στο Δήμο Βέροιας και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και τις βουλευτικές δυναμώνοντας την ελπίδα και τη δύναμη του λαού για τους νικηφόρους αγώνες που ξεκινάμε!

            Συνεχίζουμε γράφοντας σήμερα νέες σελίδες στην ταξική αναμέτρηση, μέχρι τη τελική νίκη, για το σοσιαλισμό κομμουνισμό.

 

 

 

 

Έχει διαβαστεί 166 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 23 °C
Άνεμος Β 1-2 μποφόρ

Σάββατο, 04 Ιουλίου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 19 ως 33 °C
Άνεμος ΑΝΑ 2 μποφόρ

Κυριακή, 05 Ιουλίου

Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες
Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες
Θερμοκρασία 19 ως 30 °C
Άνεμος ΒΑ 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 94 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά