Πέμπτη, 04 Μάρ, 2021

  • Νέος ισχυρός μετασεισμός
  • Υπάρχει αντισεισμική προστασία σε όλα τα σχολεία μας;
  • Λουκέτο ξανά στον Ερασιτεχνικό αθλητισμό για δύο εβδομάδες
  • Lockdown   Νέα μέτρα: Για ψώνια στα 2 χλμ και άσκηση πεζή ή με ποδήλατο
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό
  • ΔΕΥΑΒ τεστ αντιγόνου covid 19
Νέος ισχυρός μετασεισμός 1 Υπάρχει αντισεισμική προστασία σε όλα τα σχολεία μας;2 Λουκέτο ξανά στον Ερασιτεχνικό αθλητισμό για δύο εβδομάδες3 Lockdown   Νέα μέτρα: Για ψώνια στα 2 χλμ και άσκηση πεζή ή με ποδήλατο4 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 5 ΔΕΥΑΒ τεστ αντιγόνου covid 196

Το Σχόλιο της Ημέρας

Χωρίς αυταπάτες…

Ιδιαίτερα τοπικά προβλήθηκε η είδηση σχετικά με την πορεία ενοποίησης των κεντρικών συνεταιριστικών οργανώσεων. Από την πλευρά μας δεν θέλουμε να καλλιεργήσουμε αυταπάτες σχετικά με το αν η ενοποίηση αυτή αφενός θα ξαναδώσει τους αγροτικούς συνεταιρισμούς τον παλιό τους χαρακτήρα και αφετέρου για το αν οι μεσαίοι και μικροί αγρότ... Περισσότερα

Ομιλία της Φρόσως Καρασαρλίδου στη Βουλή για την Διαφάνεια και την Αξιοκρατία στη Δημόσια Διοίκηση

από Η Άλλη Άποψη
Ομιλία της Φρόσως Καρασαρλίδου στη Βουλή για την Διαφάνεια και την Αξιοκρατία στη Δημόσια Διοίκηση

Ως μια βαθιά τομή για το σύγχρονο ελληνικό κράτος χαρακτήρισε η βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου, στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για τη Διαφάνεια, την Αξιοκρατία και την Αποτελεσματικότητα στη Δημόσια Διοίκηση. Κι αυτό, γιατί, όπως τόνισε, γίνεται με μοναδικό κριτήριο την αποκομματικοποίηση και την αξιοκρατία και έχει ως στόχο τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού σε όλο το δημόσιο τομέα.
 «Ουσιαστικά απαντά στην έντονη ανάγκη αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Αποτελεί μια ιστορική καινοτομία, εφάμιλλης της ίδρυσης του ΑΣΕΠ, και είναι το αποτέλεσμα μιας, πραγματικά, ανοιχτής και πλατιάς διαβούλευσης με συνεχείς συζητήσεις αλλά και επαφές με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς», τόνισε η βουλευτής.
Οι βασικοί πυλώνες είναι:
1. Η θέσπιση του Εθνικού Μητρώου Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης.
2. Η εισαγωγή νέων ρυθμίσεων αναφορικά με το σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων και τη στοχοθεσία των υπηρεσιών, και
3. Η θέσπιση ενός νέου συστήματος βαθμολογικής προαγωγής των υπαλλήλων και επιλογής των προϊσταμένων οργανικών μονάδων.
 Όπως τόνισε η Φρόσω Καρασαρλίδου:
«Το Μητρώο θα αποτελεί μια "δεξαμενή" στελεχών και θα αφορά την κάλυψη θέσεων Γενικών Γραμματέων, Αναπληρωτών, Προέδρων, Διοικητών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.  Θέσεις οι οποίες, ως κυβερνητικό και κομματικό "φέουδο", στελεχώνονταν, μέχρι σήμερα, με διορισμούς από την εκάστοτε κυβέρνηση και "ξηλώνονταν" από την επόμενη. Αυτή την απαράδεκτη πρακτική όλων των προηγούμενων χρόνων έχει ως στόχο η παρούσα ρύθμιση...
 Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί μια ανοιχτή λίστα ικανών ανθρώπων ανεξάρτητα απο κομματικά και ιδεολογικά κριτήρια. Η επιλογή των στελεχών θα γίνεται μέσω μοριοδότησης, ενώ ο διορισμός τους θα γίνεται κατόπιν απόφασης του Υπουργού μετά και την γνωμοδότηση Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής που θα καταρτιστεί. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η τετραετής θητεία των στελεχών με δικαίωμα ανανέωσης μία μόνο φορά, έχει δηλαδή ανώτατο όριο την 8ετία. Μια ακόμη μεγάλη αλλαγή που έρχεται, αφορά την επιστημονικά τεκμηριωμένη αξιολόγηση, η οποία θα γίνεται με τρόπο διαφανή και με στόχο την πραγματική βελτίωση της δημόσιας διοίκησης».
«Είναι γεγονός ότι έχει υπάρξει μια τεράστια κακοδιαχείριση του δημόσιου τομέα κατά τη διάρκεια των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ, ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπήρξε ο πιο πιστός συνεχιστής των παραδόσεων του κομματικού κράτους. Καθαίρεσε το σύνολο των προϊσταμένων της δημόσιας διοίκησης για να διορίσει με διαδικασίες μη διαφανείς, μη αντικειμενικές, αυτούς που ο ίδιος επέλεξε. Η ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας, λοιπόν, σε όλους μας είναι επιτακτική. Δεν μας ανήκει τίποτα. Είμαστε απλοί διαχειριστές και όσο καλύτερα κάνουμε τη δουλειά μας τόσο περισσότερο θα ωφεληθεί το κράτος και κατ’ επέκταση, οι πολίτες. Ο στόχος μας είναι η “αποκομματικοποίηση” και όχι η “απολιτικοποιήση” της δημόσιας διοίκησης. Το καθεστώς της κομματοκρατίας και οικογενειοκρατίας παραπέμπει σε τριτοκοσμικές χώρες και όχι σε χώρα που ανήκει στον πυρήνα της ΕΕ.
 Στόχος, λοιπόν, του νομοσχεδίου, είναι η κατοχύρωση της διαφάνειας, της επιστημονικότητας στην αξιολόγηση και ο τερματισμός της στερεοτυπικής αντίληψης της μη-παραγωγικότητας του Δημοσίου τομέα. Η μετάβαση δηλαδή, από την πελατειακή συγκρότηση της ιεραρχίας σε ένα πραγματικά λειτουργικό, διαφανές, αντικειμενικό και αξιοκρατικό σύστημα. Όπου θα δίνεται η δυνατότητα σε μεγάλες ομάδες ανθρώπων που δεν είχαν ταυτιστεί με κομματική και πελατειακή εξάρτιση να αναδείξουν τις ικανότητές τους και να λάβουν ενεργά μέρος στη συγκρότηση μιας σύγχρονης δημόσιας διοίκησης», κατέληξε η βουλευτής.

 

Έχει διαβαστεί 276 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 7 °C
Άνεμος Ν 2-3 μποφόρ

Πέμπτη, 04 Μαρτίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 4 ως 17 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Παρασκευή, 05 Μαρτίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 8 ως 18 °C
Άνεμος ΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 736 επισκέπτες και 0 μέλη.