Τρίτη, 23 Ιούλ, 2019

  • Τελετή ορκωμοσίας της νέας Περιφερειακής Αρχής και του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας
  • Δήμος Βέροιας: Δράσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (16 22 Σεπτεμβρίου 2019)
  • Οι προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού και τα σημεία που υπογραμμίζει ο βουλευτής Τάσος Μπαρτζώκας
  •  ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
  • «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» από το Θεσσαλικό Θέατρο στη Νάουσα
  • Συζητήθηκε στο Πρωτοδικείο το σχέδιο εξυγίανσης της ΕΒΖ
Τελετή ορκωμοσίας της νέας Περιφερειακής Αρχής και του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας1 Δήμος Βέροιας: Δράσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (16 22 Σεπτεμβρίου 2019)2 Οι προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού και τα σημεία που υπογραμμίζει ο βουλευτής Τάσος Μπαρτζώκας3  ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ4 «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» από το Θεσσαλικό Θέατρο στη Νάουσα5 Συζητήθηκε στο Πρωτοδικείο το σχέδιο εξυγίανσης της ΕΒΖ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Παρουσιάστηκε στη Βέροια το βιβλίο της Φ.Μεγαλούδη "Στη χώρα των Κιμ"

print
email
από Η Άλλη Άποψη
Παρουσιάστηκε στη Βέροια το βιβλίο της Φ.Μεγαλούδη "Στη χώρα των Κιμ"

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου (μεταξύ τους ο αντιδήμαρχος Παιδείας Βέροιας Γ. Σοφιανίδης) πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 19/11 στην «ΕΛΙΑ» η παρουσίαση του βιβλίου «Στη χώρα των Κιμ» της Φραγκίσκας Μεγαλούδη. Για το βιβλίο μίλησαν ο υπεύθυνος των εκδόσεων «Εντύποις» Γιάννης Κρανιάς, η φιλόλογος Ευγενία Καβαλλάρη και η ίδια η συγγραφέας.

Στην εισήγηση της η Ε. Καβαλλάρη σημείωσε χαρακτηριστικά: « Κατά καιρούς έχουμε ακούσει για έναν ηγέτη, ο οποίος σκοτώνει όποιον βρει μπροστά του, επιβάλλεται στους πολίτες του δια του φόβου, η χώρα ζει στο απόλυτο σκοτάδι και άλλα πολλά παρανοϊκά και ασύλληπτα να λαμβάνουν χώρας στην Λ.Δ της Κορέας, με κορυφαίο να απειλείται η διεθνής ειρήνη από την πυρηνική επίθεση αυτού του παρανοϊκού ηγέτη και του αιμοσταγούς του καθεστώτος.

Είναι όμως πραγματικά έτσι;

Μία σύντομη ιστορική ματιά αρκεί για να αναδειχθεί η αλήθεια. Προς επίρρωση των δεδομένων της ιστορικής έρευνας, αρκεί κανείς να ανατρέξει στις σελίδες του βιβλίου της Φραγκίσκας Μεγαλούδη «Στην χώρα των Κιμ» όπου η δημοσιογραφική εμπειρία και ματιά της συνέλεξε και κατέγραψε στοιχεία – πληροφορίες για την καθημερινότητα της χώρας αυτής, τους μύθους , την οικονομία και για τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν.  Η οπτική της συγγραφέως καθαρά προϊόν βιωματικής εμπειρίας, έζησε και εργάστηκε εκεί 2 χρόνια, δεν έχει καμία σχέση με τις προσεγγίσεις και κατασκευές μυστικών υπηρεσιών ή ΜΚΟ που συνήθως κερδοσκοπούν σε βάρος χωρών και λυμαίνονται ανθρώπινες μοίρες και συνειδήσεις. Πρόκειται επομένως για μια προσωπική προσέγγιση. Η συγγραφέας δεν απολογείται για το καθεστώς, απλώς καθώς δραστηριοποιείται στη χώρα, βλέπει, καταγράφει εντυπώσεις, μαθαίνει ,συναναστρέφεται με τους ανθρώπους της και σαφώς όλο αυτό το υλικό προσκρούει στα τερατώδη ψέματα και τα καταρρίπτει. Το βιβλίο της Φ. Μεγαλούδη αποκτά  μια ιδιαίτερη αξία καθώς εκδόθηκε σε μια περίοδο έξαρσης της προπαγάνδας κατά της Λ.Δ της Κορέας, που στηρίζεται στην ολοκληρωτική παραπληροφόρηση, την αναστροφή της πραγματικότητας και στον χυδαίο αντικομμουνισμό που συμπυκνώνεται σε δύο ρεύματα.

Το πρώτο αυτό που ταυτίζεται πλήρως με την πιο μαύρη ιμπεριαλιστική προπαγάνδα, που περιλαμβάνει τις πιο συντηρητικές και αντιδραστικές πολιτικές δυνάμεις και θεωρήσεις, βλέπει το πρόβλημα στο «αιμοσταγές καθεστώς, ενός παρανοϊκού ηγέτη» που ξαφνικά απειλεί τη Ν. Κορέα, τις ΗΠΑ και ολόκληρο τον κόσμο με πυρηνική επίθεση.

Το δεύτερο, αυτό στο οποίο αθροίζονται δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας αλλά και κάποιες δήθεν «αριστερές» που κάνουν λόγο για μια αναμέτρηση «δύο παρανοϊκών ηγετών (δηλαδή Κιμ και Τραμπ) «από τους οποίους κινδυνεύει εξίσου ο πλανήτης να οδηγηθεί σε τοπική ή παγκόσμια σύρραξη. Αρνείται όμως επί της ουσίας να στηρίξει το δικαίωμα της ανεξαρτησίας και ανεξάρτητης πολιτικής της Λ.Δ της Κορέας, στη δεδομένη στιγμή που δέχεται την απροκάλυπτη επίθεση των ΗΠΑ.

Πολύ λίγο ως και καθόλου είναι γνωστή στους περισσότερους ότι η απροκάλυπτη και πολύμορφη επέμβαση των ΗΠΑ εδώ και πάνω από 70 χρόνια είναι αυτή που ευθύνεται για τη διχοτόμηση της Κορεατικής Χερσονήσου,  που εξαπέλυσε τον καταστροφικό πόλεμο του 1950-53 , που συνιστά μια μόνιμη απειλή για την ειρήνη στην περιοχή ,είναι αυτή που στέρησε και στερεί από τον Κορεατικό λαό το δικαίωμα να ζει ενωμένος, είναι αυτή που αρνήθηκε και αρνείται το δικαίωμα στην ανεξαρτησία, τη δημοκρατία και την ευημερία στον  πολύπαθο λαό της Λ.Δ της Κορέας…Εν τέλει η στάση της Λ.Δ της Κορέας στην πραγματικότητα δεν απορρεέι από κάποιες επιλογές. Αποτελεί μονόδρομο που χαράζουν οι ΗΠΑ και οι διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΗΕ με την πολιτική τους. Μια πολιτική που συνοψίζεται σε δεκαετίες αποκλεισμών, εμπάργκο, κυρώσεων με τρομακτικές συνέπειες για το λαό και την οικονομία της χώρας και συνιστούν ένα έγκλημα ε βάρος του λαού της.

Έτσι λοιπόν ο καθένα μας πρώτα και κύρια οφείλει να τοποθετηθεί απέναντι στην κυρίαρχη αντίθεση ανάμεσα στον ιμπεριαλισμό και το λαό της Λ.Δ της Κορέας.

Το βιβλίο της Φ. Μεγαλούδη επιτρέπει στον αναγνώστη να ενημερωθεί για την καθημερινότητα του Κορεάτικου λαού μακριά από το φιλτράρισμα των μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων ,να προβληματιστεί για το γιατί και το πώς, να ερευνήσει , να προβεί στα δικά του συμπεράσματα. Και από αυτήν την άποψη είναι διαφωτιστικό και πολύτιμο.»

Η συγγραφέας στην σύντομη εισηγητική της ομιλία  αφού σημείωσε ότι «Η Βόρειος Κορέα δεν είναι σοσιαλιστικός παράδεισος, ούτε ένα ατέλειωτο γκούλαγκ, είναι μια μέση κατάσταση… Για εμένα το πρόβλημα είναι η ποιότητα της ενημέρωσης που έχουμε. Η εικόνα που φτάνει είναι διαστρεβλωμένη. Δεν είναι το αγγελικό καθεστώς αλλά ούτε το διαβολικό που μας λένε" σχολίασε.»  απάντησε σε μια σειρά ερωτήσεις του κοινού δίνοντας ανάγλυφα πλευρές της ζωής εκεί. Για παράδειγμα τόνισε ότι δεν υπάρχει ανεργία εκεί, προσφέρεται δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία για όλους , υπάρχει πλούσια πολιτιστική ζωή, ενώ σημείωσε το κλίμα αλληλεγγύης που υπάρχει  εκεί και που τη θύμισε την  Ελλάδα παλιότερων εποχών. Αναφέρθηκε επίσης σε πλευρές του πολιτικού τρόπου διακυβέρνησης ασκώντας κριτική, καθώς και για τις συνέπιες του πολύχρονου αποκλεισμού, αλλά και για την εξάπλωση των εμπορευματικών (καπιταλιστικών) σχέσεων σ’αυτήν. Στο τέλος υπέγραψε τα βιβλία της.

Έχει διαβαστεί 200 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 32 °C
Άνεμος ΒΒΔ 3-4 μποφόρ

Τρίτη, 23 Ιουλίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 20 ως 33 °C
Άνεμος Β 2-4 μποφόρ

Τετάρτη, 24 Ιουλίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 18 ως 32 °C
Άνεμος ΒΒΔ 2-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 125 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά