Τετάρτη, 25 Νοέ, 2020

 • ΠΟΕΔΗΝ: Απαράδεκτη η μετακίνηση προσωπικού από το ΕΣΥ σε ιδιωτικές κλινικές
 • Ανακοίνωση του αγροτικού συλλόγου Νάουσας  ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ
 • Οδυσσέας Γωνιάδης: ένας ακάματος εργάτης του Θεάτρου
 • Κατάθεση Αναφοράς: Η βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου φέρνει στη Βουλή την επιστολή του συλλόγου «Τα Παιδιά της Άνοιξης» για την παροχή βοηθήματος στα Άτομα με Αναπηρία
 • Σύσκεψη με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη Βέροια για τα μέτρα κατά της υγειονομικής πανδημίας.ΜΙΧ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: «ΘΑ ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ». Κ. ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ: «ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ»
 • Όλοι στην 24ωρη απεργία και στις διαδηλώσεις! Η ΑΔΕΔΥ και η ΔΟΕ να προκηρύξουν άμεσα απεργιακή συγκέντρωση!
ΠΟΕΔΗΝ: Απαράδεκτη η μετακίνηση προσωπικού από το ΕΣΥ σε ιδιωτικές κλινικές1 Ανακοίνωση του αγροτικού συλλόγου Νάουσας  ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ2 Οδυσσέας Γωνιάδης: ένας ακάματος εργάτης του Θεάτρου3 Κατάθεση Αναφοράς: Η βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου φέρνει στη Βουλή την επιστολή του συλλόγου «Τα Παιδιά της Άνοιξης» για την παροχή βοηθήματος στα Άτομα με Αναπηρία4 Σύσκεψη με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη Βέροια για τα μέτρα κατά της υγειονομικής πανδημίας.ΜΙΧ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: «ΘΑ ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ». Κ. ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ: «ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ»5 Όλοι στην 24ωρη απεργία και στις διαδηλώσεις! Η ΑΔΕΔΥ και η ΔΟΕ να προκηρύξουν άμεσα απεργιακή συγκέντρωση!6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Στάση ευθύνης!

Στάση ευθύνης!

Πιάσαν πάλι στασίδι. Τους καλεί βλέπετε το ...καθήκον, αφού βλέπουν ότι οι εργαζόμενοι φοράνε μάσκες για να προστατευτούν και όχι για να φιμωθούν, και αντιλαμβάνονται ότι αυτές ακριβώς οι ειδικές συνθήκες απαιτούν αγωνιστικές παρεμβάσεις και διεκδικήσεις, παίρνοντας βέβαια όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Ο λόγος για το νέο γαϊταν... Περισσότερα

Συνέντευξη με τον ιατρό Χρήστο Κούτρα, περιφερειακό σύμβουλο

από Η Άλλη Άποψη
Συνέντευξη με τον ιατρό Χρήστο Κούτρα, περιφερειακό σύμβουλο

Ο  ιατρός Χρήστος Κούτρας, Περιφερειακός Σύμβουλος Ημαθίας, έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή «ΛΟΓΙΑ ΣΤΑΡΑΤΑ», του Ράδιο Αιχμή (με παρουσιαστές τους Αλέκο Χατζηκώστα και Παύλο Χρ. Τουτουντζίδη.) Αναφέρθηκε βασικά σε ζητήματα λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά και σε ζητήματα πανδημίας με την  ιδιότητα του ιατρού-λοιμωξιολόγου και επιστημονικά υπεύθυνου γι’αυτήν.

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κ. Μακεδονίας λειτουργεί ως ... ένα υπηρεσιακό Συμβούλιο»

Την (εύλογη) απορία του, αλλά συνάμα και την έντονη δυσαρέσκεια του, για τον τρόπο που λειτουργεί το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, εξέφρασε ο κ. Χρήστος Κούτρας, περιφερειακός σύμβουλος Ημαθίας, μιλώντας στην χθεσινή εκπομπή «ΛΟΓΙΑ ΣΤΑΡΑΤΑ» (12.00-13.00), του Ράδιο Αιχμή 102,8 Fm,

«Πραγματικά δεν πίστευα σ’ αυτά που έβλεπα, μπαίνοντας σε μία σύγκριση για το πώς πραγματοποιούνται οι συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου σε σχέση με αυτές που είχαν να κάνουν με το Νομαρχιακό Συμβούλιο και το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, στα οποία και συμμετείχα ως Δημοτικός Σύμβουλος σ’ αυτά. Ο τρόπος που συνεδριάζει το περιφερειακό Συμβούλιο Κ. Μακεδονίας, δεν τιμά κανέναν. Δεν μπορεί να μην υπάρχει καταστατικό λειτουργίας και δεν μπορεί να μην υπάρχει η αντιπολίτευση. Η πλειοψηφούσα παράταξη του κ. Τζιτζικώστα παρουσιάζεται κατά τρόπο να λειτουργεί χωρίς αντιπάλους. Ειναι δυνατόν να μην συμμετέχει η αντιπολίτευση; Γι’ αυτό φρονώ πως θα πρέπει να λειτουργήσει πιο δημοκρατικά το περιφερειακό συμβούλιο, το οποίο με τον τρόπο που λειτουργεί, κάθε άλλο παρά τέτοιο χαρακτήρα έχει. Ενα περιφερειακό συμβούλιο το οποίο λειτουργεί ως ...ένα υπηρεσιακό συμβούλιο. Οπότε επαναλαμβάνω η εικόνα λειτουργίας του περιφερειακού συμβουλίου δεν συνάδει με τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει αυτό» επεσήμανε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Το παρόν περιφερειακό συμβούλιο, στον δεύτερο χρόνο της θητείας του που συμμετέχω κι εγώ, είναι ένα όργανο στο οποίο κανείς περιφερειακός σύμβουλος δεν πάει με όρεξη. Ακόμα, και οι περιφερειακοί σύμβουλοι της πλειοψηφούσας παράταξης δεν έχουν άποψη. Είναι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει, οι επικεφαλής των παρατάξεων να ψηφίζουν χωρίς να εκφράζονται. Επιχειρήθηκε δυο φορές να γίνει αλλαγή του καταστατικού λειτουργίας του περιφερειακού συμβουλίου, που έχει να κάνει από την θητεία του πρώην Περιφερειάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη και έμεινε έτσι. Είναι ένα καταστατικό λειτουργίας κατάπτυστο. Οπότε καλό είναι να μας στείλουν το καταστατικό λειτουργίας του περιφερειακού συμβουλίου Κρήτης και με βάση αυτό να ψηφίσουμε κάτι αντίστοιχο και στη δική μας περίπτωση εδώ».

Προχωρώντας ακόμα παραπέρα, ο κ. Κούτρας διέγνωσε πως «έχοντας ο κ. Τζιτζικώστας ισχυρή πλειοψηφία στο περιφερειακό συμβούλιο Κ. Μακεδονίας, υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις, ενώ θα έπρεπε να τεθούν προ ημερησιας διάταξης θέματα και να τα συζητήσουμε. Όμως ο Περιφερειάρχης βλέπει την λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου ως μία ... λειτουργία ενός υπηρεσιακού συμβουλίου».

Ο κ. Κούτρας έκρινε ακόμα πιο δύσκολη την λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου εδώ και τρεισήμισι μήνες με την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού και την – εκ των πραγμάτων – πραγματοποίηση των συνεδριάσεων αυτού με τηλεδιάσκεψη. Θέτοντας συγχρόνως αναγκαίο στο να τεθούν ζητήματα μείζονος σημασίας (πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμοί), ενώ αναφερόμενος στα δάση τόνισε στο «να υπάρξει διάλογος με τους δασολόγους και να δημιουργηθούν κι άλλες αντιπυρικές ζώνες».

«Ο κ. Τζιτζικώστας στο τέλος δεν θα έχει να επιδείξει κανένα έργο»

Σ’ οτι αφορά στην απορροφητικότητα των κονδυλίων ΕΣΠΑ, για την οποία η διοικηση της Περιφερειας Κεντρικής Μακεδονίας επαίρεται ότι έρχεται πρώτη ανά την ελληνική επικράτεια, ο κ. Κούτρας εξήγησε πως «αυτό εχει να κάνει με το ότι υπάρχει καθυστερημένο ΕΣΠΑ (2014-2020) το οποίο και προστίθεται και με τα δυο κρατικά ζητήματα, κόμβοι, μετρό, θέλουν να τα εντάξουν στα δικά μας. Οπότε η πλειονότητα των κονδυλίων είναι εκτός αγοράς. Πρέπει να δωσουν προτεραιότητα σε εταιρίες που έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα. Και πολύ φοβούμαι, ότι με αυτή τη συνεχιζομενη πολιτική, ο κ. Τζιτζικώστας, 11 χρόνια Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, δεν θα έχει να επιδείξει κανένα έργο στο τέλος. Κι αυτο δεν θα έχει ξαναγίνει».

4 ζητήματα που εξακολουθούν να ταλαιπωρούν την Ημαθία

Ο ίδιος προβαίνοντας σε μία αναφορά για έργα τα οποία και εξακολουθούν να ταλανίζουν την Ημαθία, έθεσε την δημιουργία νέου διοικητηρίου («ενώ υπήρχε μελέτη, κάνουν τώρα νέα μελέτη, γιατί χάθηκε λέει η προηγούμενη. Ειναι ντροπή το ότι υπήρχε μελέτη και να δίνουμε χρήματα για νέα μελέτη» επεσήμανε), τον δρόμο Πατρίδας – Εγνατίας Οδού («το «κούμπωμα» του οποίου είναι καλύτερα να γίνει στη Βέροια – όπως παλαιότερα είχε προκρίνει ο κ. Γαβριηλίδης και έχει εκφράσει ο Δήμαρχος Βέροιας κ. Βοργιαζίδης – και που οικονομικά είναι η πιο συμφέρουσα πρόταση» υποστήριξε), το θέμα της ΑΜΑΛΘΕΙΑΣ ΑΕ («είναι δυνατόν να μην έχουμε τελειώσει με τους καταπατητές; Τί περιμένουμε; Τον Φεβρουάριο του 2012 επί Υπουργού Γεωργίας του Κώστα Σκανδαλίδη ήταν ευκαιρία στον χώρο εκεί να πάει το Τελωνείο, το Χημείο, το Κτηνιατρείο, το Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο Εισαγωγών Εξαγωγών. Πρέπει να βρεθεί τρόπος και το κράτος ή η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας να κάνει τις υποδομές και όχι  η ΑΜΑΛΘΕΙΑ ΑΕ, το 51% των μετοχών της οποίας έχει η Αντιπεριφέρεια Ημαθίας. Είναι μια υπόθεση που δεν προχωράει» σημείωσε χαρακτηριστικά) και την Τάφρο 66, (θέτοντας την ανάγκη να δημιουργηθούν σταθμοί με την είσοδο των νερών από την Πέλλα στο νομό, οι οποίοι και θα ελέγξουν την τοξικότητα των νερών πρώτα και μετά να προχωρήσουν σε καθαρισμό της κοίτης. «Δυστυχώς δεν υπάρχουν άνθρωποι δραστήριοι που θα κινήσουν τέτοιες διαδικασίες. Δεν κινείται τίποτα. Και επ’ αυτού ακόμη να αναφερθεί ότι δεν έχουμε μελετήσει το πόσιμο νερό και το αν ο υδροφόρος ορίζοντας του συνδέεται με την Τάφρο 66. Κι ο καθείς πιστεύω σε μία τέτοια περίπτωση να αντιλαμβάνεται τι σημαίνει αυτό για την υγεία των ανθρώπων που ζούν σε παράχθιες περιοχές της τάφρου 66», τόνισε).

Κορονοϊός: Τα μέτρα που θα πρέπει να τηρούνται

Ο Χρηστος Κούτρας, ως διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ημαθίας, ειδικός Λοιμωξιολόγος και επιστημονικά υπεύθυνος για την πανδημία, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στην εξέλιξη της παγκόσμιας απειλής του covid-19 και τα νέα δεδομένα που προκύπτουν γι’ αυτόν, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Χαρβαρντ στς ΗΠΑ. «Είναι μέτρα που τα είχα επισημάνει από τον περασμένο Μάρτιο και τώρα έρχονται να με επιβεβαιώσουν» επεσήμανε αρχικά και κατέστησε σαφές αμέσως μετά πως «αυτοί που μολύνονται με SARS covid – 2 ευθύνονται για το 80% της εξάπλωσης του», ενώ αναφερόμενος στα μέτρα τα οποία θα πρέπει να τηρούνται, εστίασε στην αποφυγή της παρουσίας μας σε κλειστούς χώρους ή δυνατόν την μείωση του χρόνου μέσα σ’ αυτούς», την χρήση μάσκας με υψηλή αναπνευστική προστασία (FFρs) στα αεροπλάνα, τον καλό εξαερισμό σε δημόσια κτίρια, γηροκομεία, σχολεία, νοσοκομεία κλπ. Σημείωσε δε, (σύμφωνα και με αυτά που ζητάει το Πανεπιστήμιο του Χαρβαρντ) πως «στην εκπαίδευση είναι προαιρετική η χρήση της μάσκας. Όμως είναι απαράδεκτο να μην φορούν μάσκα οι εκπαιδευτικοί. Μάσκα, όπως λέει το Χάρβαρντ, θα πρέπει να φορούν και τα παιδιά».

Όσο για το πώς βλέπει να εξελίσσεται η πορεία της πανδημίας , ο ίδιος είχε να πει: «Ο ιός σιγά – σιγά θα εξασθενίσει και δεν θα έχει την μεταδοτικότητα που βλέπουμε. Όμως είμαστε σε μία περίοδο που θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, κινούμενοι με αστικά, αεροπλάνα και κάνοντας χρήση του ασανσέρ».

Μέσα στο 2021 η παρασκευή ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου

Ο κ. Κούτρας, μάλιστα, προέβλεψε ότι με την εύρεση εμβολίου για τον νέο κορονοϊό, πιθανόν να μην χρειασθεί να εμβολιαστεί ο κοινωνικός πληθυσμός, εφόσον μέχρι τότε θα έχει εξασθενίσει ο ιός. Πάντως, εκτίμησε ότι η παρασκευή ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου θα είναι σε θέση να υπάρξει μέσα στην επόμενη χρονιά (2021). Και έως τότε, επανέλαβε πάλι, «να μην χαλαρώνουμε και να εφαρμόζουμε τα μέτρα, με τους γάμους και τα πανηγύρια αυτήν την εποχή να σταματήσουν».

Έχει διαβαστεί 350 φορές

Σχόλια

 • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 10 °C
Άνεμος Ν 2-3 μποφόρ

Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 3 ως 12 °C
Άνεμος Α 1-2 μποφόρ

Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 4 ως 14 °C
Άνεμος ΒΒΑ 0-1 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 209 επισκέπτες και 1 μέλος.