Τετάρτη, 17 Ιούλ, 2019

  • ΚΚΕ: Σχόλιο για την αντιπαράθεση σχετικά με τον Ποινικό Κώδικα
  • Το Επιμελητήριο Ημαθίας στην 84η ΔΕΘ . Κάλεσμα επιχειρήσεων
  • Δήμος Βέροιας: Προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες διαπλάτυνσης της οδού Πιερίων
  • Πέθανε στα 93 του χρόνια ο Αντρέα Καμιλέρι, συγγραφέας του «Επιθεωρητή Μονταλμπάνο»
  • Θ. Θεοχαρόπουλος: Θα τους ταράξουμε στην προγραμματική αντιπολίτευση
  • Δήμος Βέροιας: Περιβαλλοντική αδειοδότηση λατομείου μαρμάρου
ΚΚΕ: Σχόλιο για την αντιπαράθεση σχετικά με τον Ποινικό Κώδικα1 Το Επιμελητήριο Ημαθίας στην 84η ΔΕΘ . Κάλεσμα επιχειρήσεων2 Δήμος Βέροιας: Προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες διαπλάτυνσης της οδού Πιερίων 3 Πέθανε στα 93 του χρόνια ο Αντρέα Καμιλέρι, συγγραφέας του «Επιθεωρητή Μονταλμπάνο»4 Θ. Θεοχαρόπουλος: Θα τους ταράξουμε στην προγραμματική αντιπολίτευση5 Δήμος Βέροιας: Περιβαλλοντική αδειοδότηση λατομείου μαρμάρου6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Συνέντευξη του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, Στέργιου Καλπάκη

print
email
από Η Άλλη Άποψη
Συνέντευξη του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, Στέργιου Καλπάκη

Έντονη το διάστημα αυτό είναι η πολιτική ρευστότητα αλλά και γοργές και σύνθετες οι διεργασίες στην πολιτική σκηνή. Κομμάτι τους είναι οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ και η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από αυτό. Στο πλαίσιο αυτό φιλοξενούμε σήμερα μία αποκλειστική συνέντευξη του συμπατριώτη μας γραμματέα της Κ.Ε της ΔΗΜΑΡ Στέργιου Καλπάκη. Σ’αυτήν απαντά σε μία σειρά επίκαιρα πολιτικά ζητήματα τόσο πανελλαδικού χαρακτήρα όσο και τοπικού.

1.Ποια τελικά είναι η θέση και γιατί της ΔΗΜΑΡ για τη «Συμφωνία των Πρεσπών»;
Η «Συμφωνία των Πρεσπών» είναι σε θετική κατεύθυνση και εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Γι’ αυτό η ΔΗΜΑΡ αποφάσισε να πει ΝΑΙ στη σχετική ψηφοφορία στη Βουλή. Πριν την κύρωση της συμφωνίας από τα δύο κοινοβούλια, περισσότερες από 140 χώρες είχαν αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα ως «Μακεδονία». Χωρίς λύση του ζητήματος είναι βέβαιο ότι θα οδηγούμασταν στη de facto μονοπώληση του ονόματος από τους γείτονες. Αυτό πλέον αλλάζει με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία». Ας μην ξεχνούμε ότι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, με συνταγματική αναθεώρηση για την άρση των αλυτρωτισμών, αποτελεί την πάγια εθνική γραμμή. Σε αυτό λοιπόν το κρίσιμο ζητήματα εξωτερικής πολιτικής επιλέξαμε να σταθούμε με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα και όχι το πολιτικό κόστος. Άλλωστε, ο χώρος της ανανεωτικής αριστεράς διαχρονικά υποστήριζε την ειρηνική επίλυση των διαφορών με τους γείτονες και την ευρωπαϊκή προοπτική των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
2.Εκ των υστέρων εκτιμώντας τη συμμετοχή στο ΚΙΝΑΛ πώς βλέπετε την παρουσία σας το διάστημα αυτό εκεί;
Τον Σεπτέμβριο του 2015, υπερβαίνοντας δυσκολίες και ιστορικές διαφορές, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Στη συνέχεια, συμπορεύτηκαν μαζί μας κι άλλες προοδευτικές δυνάμεις. Η διαδικασία ανάδειξης της επικεφαλής τον Νοέμβριο του 2017, με τη συμμετοχή 212.000 πολιτών, ήταν το επόμενο βήμα που ολοκληρώθηκε με το ιδρυτικό συνέδριο του ΚΙΝΑΛ. Όλα αυτά τα χρόνια η ΔΗΜΑΡ λειτούργησε απολύτως προωθητικά. Προτείναμε και πιέσαμε για ενέργειες, όπως την εκλογή επικεφαλής από τη βάση και τη συμπόρευση όλων των δυνάμεων για έναν σύγχρονο και ισχυρό προοδευτικό φορέα. Σημαντικές προτάσεις μας βέβαια, όπως η διεξαγωγή του ιδρυτικού συνεδρίου με εκλογή οργάνων πριν από την ανάδειξη της επικεφαλής, δεν υιοθετήθηκαν με αποτέλεσμα να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση. Το ΚΙΝΑΛ σταδιακά μετατράπηκε σ’ ένα αρχηγικό κόμμα, χωρίς συλλογικές διαδικασίες, που απευθύνεται αποκλειστικά στην παραδοσιακή βάση του ΠΑΣΟΚ. Αντί ενός ισχυρού και πολυσυλλεκτικού φορέα, προέκυψε ένα μικρό και καθαρό κόμμα, μακριά από τις θέσεις όχι απλά της ανανεωτικής αριστεράς αλλά ακόμη και της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Οι μεγάλες προσδοκίες που είχαμε ένα χρόνο πριν διαψεύστηκαν παταγωδώς.
3.Και από εδώ και πέρα; Πολιτική μοναξιά ή συνεργασίες; Και αν ναι με ποιον;
Σε πρώτη φάση στόχος μας είναι να υπάρξει ξανά συσπείρωση του ευρύτερου χώρου της δημοκρατικής και μεταρρυθμιστικής αριστεράς που μόλις τα προηγούμενα χρόνια εξέφρασε ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας με ποσοστά άνω του 6%. Ήδη, την περασμένη Κυριακή, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία μία πρώτη ανοιχτή συνάντηση, την οποία οργάνωσαν ανένταχτοι ενεργοί πολίτες του χώρου, όπου συζητήθηκε το πολιτικό πλαίσιο και τα επόμενα βήματα, και μπορώ να πω ότι μεταξύ των ομιλητών υπήρξε σημαντική ταύτιση απόψεων σε πολλά ζητήματα. Επιδίωξή μας είναι το αμέσως επόμενο διάστημα αυτή η προσπάθεια να λάβει πιο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και –γιατί όχι- με ορίζοντα της Ευρωεκλογές να παρουσιαστεί ως εκλογική επιλογή για όλους εκείνους τους προοδευτικούς πολίτες που απογοητεύτηκαν από το Κίνημα Αλλαγής, αλλά δεν τους εκφράζει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ.
4.Πώς εκτιμάται συνολικά την κυβερνητική πολιτική. Τελικά είναι κυβέρνηση της αριστεράς όπως αυτοχαρακτηρίζεται;
Για όσους πραγματικά απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, η επιδοματική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά είναι ικανή να βελτιώσει σημαντικά τη ζωή τους. Σε συνδυασμό μάλιστα με την υπερφορολόγηση των μεσαίων στρωμάτων, με στόχο την επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, οδηγεί σε ανακύκλωση της φτώχειας. Οι φτωχοί παραμένουν φτωχοί και οι μεσαίοι συμπιέζονται προς τα κάτω. Με αυτό τον τρόπο, ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας μετατρέπεται σε κοινωνία χαμηλών προσδοκιών που αρκείται στο ελάχιστο και αδυνατεί να φανταστεί έναν καλύτερο τρόπο ζωής πέρα απ’ τους χριστουγεννιάτικους μποναμάδες της κυβέρνησης. Η Χάνα Άρεντ υποστήριζε πως υπάρχουν δυο «Αριστερές». Η πρώτη έχει ως κεντρικό χαρακτηριστικό τον οίκτο. Η δεύτερη τη δικαιοσύνη και τη μείωση των ανισοτήτων. Απέναντι, λοιπόν, στην αριστερή πολιτική του οίκτου που εφαρμόζει η κυβέρνηση, η δική μας αριστερά αντιτείνει πως η καλύτερη πολιτική για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών είναι αυτή που ενισχύει την ανοδική κοινωνική κινητικότητα, μέσω μιας οικονομίας της παραγωγής καινοτόμων και ποιοτικών προϊόντων, ανταγωνιστικών στη διεθνή αγορά, κι ενός σύγχρονου κράτους που θα προσφέρει ποιοτικές κοινωνικές υπηρεσίες στην υγεία, στην παιδεία, στις συγκοινωνίες και αλλού.
5.Σε επίπεδο Ημαθίας τι θα πράξετε στις τοπικές εκλογές;
Μόλις πριν δύο εβδομάδες η ΔΗΜΑΡ συμμετείχε στο Κίνημα Αλλαγής το οποίο είχε ανακοινώσει την υποστήριξή του σε συγκεκριμένους υποψήφιους για τις τοπικές εκλογές. Βέβαια, στη συνέχεια, με απόφαση της κας Γεννηματά, η ΔΗΜΑΡ τέθηκε εκτός Κινήματος Αλλαγής. Τα γεγονότα είναι πάρα πολύ πρόσφατα. Επειδή, όμως, ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός, άμεσα, εντός Φεβρουαρίου, θα συνεδριάσουν τα αρμόδια όργανα του κόμματός μας και θα αποφασίσουμε για τις επιλογές μας και σε τοπικό επίπεδο.
6.Τελικά με το χέρι στην καρδιά η ΔΗΜΑΡ έχει νόημα ύπαρξης; Ποιο είναι το πολιτικό της στίγμα στην κοινωνία;
Την ίδια ερώτηση μας απηύθυναν και μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, όταν η ΔΗΜΑΡ βρέθηκε εκτός Βουλής, και πιστέψτε με, το ερώτημα τότε ήταν πιο δύσκολο από ότι είναι σήμερα. Έκτοτε, η ΔΗΜΑΡ προχώρησε σε ριζική ανανέωση στην ηγεσία και στα όργανά της, το καλοκαίρι του 2015 υποστήριξε ανοιχτά την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και μέσα σε λίγους μήνες επανήλθε στη Βουλή, μέσα από ένα συνασπισμό κομμάτων, αλλά με την πολιτική και οργανωτική της αυτονομία. Όλο αυτό το διάστημα η ΔΗΜΑΡ άσκησε εποικοδομητική αντιπολίτευση ψηφίζοντας νομοσχέδια που ήταν σε θετική κατεύθυνση, όπως η απλή αναλογική, τα νομοσχέδια που αφορούσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, η μη περικοπή των συντάξεων, το κοινωνικό μέρισμα και πρόσφατα η «Συμφωνία των Πρεσπών». Την ίδια υπεύθυνη στάση θα κρατήσουμε και στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, όπου μεταξύ άλλων υποστηρίζουμε την κατάργηση των προνομίων του πολιτικού συστήματος με αναθεώρηση του άρθρου «περί ευθύνης υπουργών», όπως και τον πλήρη διαχωρισμό των σχέσεων εκκλησίας-κράτους. Όλα τα παραπάνω διαμορφώνουν το στίγμα μιας σύγχρονης αριστεράς του 21ου αιώνα η οποία αποδέχεται την παγκοσμιοποίηση, αποστρέφεται τον εθνικισμό και το λαϊκισμό, υπερασπίζεται την κοινοβουλευτική δημοκρατία και αγωνίζεται για τα δικαιώματα όσων βιώνουν τον αποκλεισμό όχι μόνο στην οικονομία αλλά σε κάθε πεδίο του κοινωνικού χώρου.

(Δημοσιεύτηκε στην έντυπη "Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ"

 

Έχει διαβαστεί 123 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 28 °C
Άνεμος ΒΔ 0-1 μποφόρ

Τετάρτη, 17 Ιουλίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 16 ως 27 °C
Άνεμος ΒΒΑ 2-3 μποφόρ

Πέμπτη, 18 Ιουλίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 17 ως 29 °C
Άνεμος ΑΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 79 επισκέπτες και 1 μέλος.

Αρχική σελίδα για κινητά