Παρασκευή, 24 Ιαν, 2020

  • Με «υλικά Κατρούγκαλου» ο νέος γύρος της αντιασφαλιστικής επίθεσης
  • ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ : Το πιο αποκρουστικό πρόσωπο αυτού του συστήματος είναι η ναζιστική Χρυσή Αυγή
  • ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ: Σε αναζήτηση ξένων επενδυτών με «ντελάλη» τα αντιλαϊκά μέτρα
  • ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΡΝΤΙΦ: Ελπίδες από προκαταρκτικά ευρήματα για θεραπεία όλων των καρκίνων
  • ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να σταματήσει ο εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών, να κλείσουν τα hot spot και να μην δημιουργηθούν νέα
  • Αναβολή σύσκεψης με Μ. Βορίδη και η ανάγκη αγωνιστικών πρωτοβουλιών!
Με «υλικά Κατρούγκαλου» ο νέος γύρος της αντιασφαλιστικής επίθεσης1 ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ : Το πιο αποκρουστικό πρόσωπο αυτού του συστήματος είναι η ναζιστική Χρυσή Αυγή2 ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ: Σε αναζήτηση ξένων επενδυτών με «ντελάλη» τα αντιλαϊκά μέτρα3 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΡΝΤΙΦ: Ελπίδες από προκαταρκτικά ευρήματα για θεραπεία όλων των καρκίνων4 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να σταματήσει ο εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών, να κλείσουν τα hot spot και να μην δημιουργηθούν νέα5 Αναβολή σύσκεψης με Μ. Βορίδη και η ανάγκη αγωνιστικών πρωτοβουλιών!6

Το Σχόλιο της Ημέρας

«Τα κέρδη τους περνούν από το δικό μας σακάτεμα»

print
email
Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
«Τα κέρδη τους περνούν από το δικό μας σακάτεμα»

Συνέντευξη Τύπου για προβλήματα των χιλιάδων εργαζόμενων στα διαλογητήρια- κονσερβοποιεία της περιοχής έδωσαν το πρωί της Τρίτης 31/7 το Κλαδικό Σωματείο Γάλακτος – Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας και Πέλλας στον πολυχώρο «Ελιά».

Στη συνέντευξη πήραν μέρος ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου  Νάουσαςς Σάκης Τίτσης, τα μέλη του Δ.Σ του κλαδικού σωματείου Γιάννης Διάκογλου (πρόεδρος) , Κούλα Χατζηθεοδώρίδου (Γενικός Γραμματέας) και ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Κώστας Κατσιαμάνης.

Στην αρχική του παρέμβαση ο Σ. Τσίτσης αναφέρθηκε στα βασικά προβλήματα των περίπου 10.000 εργαζόμενων τονίζοντας τις «τρισάθλιες συνθήκες εργασίας ,με 14ωρα, χωρίς ρεπό και με εντατικοποίηση της εργασίας» . Σημείωσε ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των «εργατικών ατυχημάτων» που αρκετά από αυτά είτε αποσιωπώνται, είτε οι εργαζόμενοι φοβούνται να καταγγείλουν επώνυμα. Αναφέρθηκε ακόμη στο φαινόμενο έμποροι να νοικιάζουν εργοστασιακούς χώρους να απασχολούν εργαζόμενους και στη συνέχεια να φεύγουν χωρίς να τους πληρώσουν.

Τόνισε τον δυναμισμό του κλάδου, αλλά και την αύξηση της κερδοφορίας που υπάρχει ακόμη και στην περίοδο της κρίσης κάτι όμως που δεν έχει αντανάκλαση στο μισθό των εργαζόμενων ή στις συνθήκες εργασίας μιας και στηρίζεται ακριβώς σ’αυτά.

Σημείωσε ότι υπήρχαν περιστατικά πώς μετά την παρέμβαση σωματείων είχαμε και εμφάνιση αστυνομίας και απειλές συνδικαλιστών, υπογραμμίζοντας ότι «η δημοκρατία σταματά στις πύλες των εργοστασίων». Για  τα «εργατικά ατυχήματα» υπογράμμισε ότι χρειάζεται ενίσχυση του κρατικού μηχανισμού έλεγχου μιας και υπάρχει μία υπάλληλος στην Επιθεώρηση Εργασίας και 3 στο Τεχνικό Γραφείο για τα μέτρα Ασφάλειας. Επίσης ζήτησε να υπάρχει ξεχωριστή φροντίδα σε περιοχές που είναι συγκεντρωμένα πολλά τέτοια εργοστάσια. Αναφέρθηκε ακόμη στα προβλήματα που δημιουργεί ο καύσωνας και στην ανάγκη αύξησης των διαλειμμάτων και άλλων μέτρων (π.χ κλιματιστικά).

Για τα υπόλοιπα προβλήματα των εργαζόμενων σημείωσε ότι με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία νομιμοποιείται η ανασφάλιστη εργασία ,ενώ με τον χαρακτηρισμό των εργοστάσια ως «εποχικά» αυξάνεται ο αριθμός ενσήμων σε 125 προκειμένου να μπορεί κάποιος να εισπράττει το Ταμείο Ανεργίας. Έγινε ακόμη αναφορά στα προβλήματα με την αύξηση των ενσήμων για θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας, καθώς και το πρόβλημα διπλής ασφάλισης σε πρώην ΙΚΑ και ΟΓΑ. Τέλος αναφέρθηκε στη στάση των εργοδοτικών συνδικάτων στο χώρο λέγοντας χαρακτηριστικά «τι κάνουν; Πού είναι;», ενώ στάθηκε στη δράση του κλαδικού συνδικάτου (που στις πρόσφατες εκλογές αύξησε τον αριθμό ψηφισάντων από 300 σε 500) τονίζοντας : «Οι εργαζόμενοι να πιστέψουν στις δυνάμεις τους. Να διεκδικήσουν συλλογικά μέσα από το κλαδικό τους συνδικάτο τα δικαιώματα τους». Επίσης απηύθυνε κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ.

Από την πλευρά του ο Κ. Κατσιαμάνης σημείωσε την έμφαση που δίνει η Ομοσπονδία σε ζητήματα Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς τονίζοντας ότι «υπάρχει ακήρυχτος πόλεμος εναντίον των εργαζομένων» αναφερόμενος σε νεκρούς στους χώρους δουλειάς στην Κ. Μακεδονίας. Ως αιτίες σημείωσε την εντατικοποίηση της εργασίας, αλλά και την εφαρμογή ολόκληρου του αντεργατικού οπλοστασίου της Ε.Ε που λύνει τα χέρια της εργοδοσίας. Ζήτησε  να διερευνώνται και αποδίδονται ευθύνες για αυτά. Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι «όπου οι εργαζόμενοι αντιστάθηκαν τα πράγματα άλλαξαν προς το καλύτερο.»

Στα θετικά αποτελέσματα από τη δράση του σωματείου σε συνεταιριστικό εργοστάσιο της περιοχής (όπου μετά από παρέμβαση του σωματείου , μπήκαν ανεμιστήρες, ψύκτες κ.α) αναφέρθηκε η Κ. Χατζηθεοδωρίδου.

Τέλος ο εργαζόμενος Φώτης Τζώρος σημείωσε τις συνέπειες μακροχρόνια στην υγεία των εργαζομένων, καθώς και σε ειδικότερα προβλήματα που υπάρχουν π.χ η έλλειψη  τρόπου διαφυγής σε πιθανά ατυχήματα .

Απαντώντας σε σχετική μας ερώτηση τονίστηκε ότι η δράση του σωματείου δεν είναι μόνο στα "συνεταιριστικά εργοστάσια" αλλά και σε αυτά που ανήκουν σε ιδιώτες, άλλωστε και το 50% των πρόσφατα ψηφισάντων ανήκει σε τέτοια.

Έχει διαβαστεί 335 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 0 °C
Άνεμος Β 1-2 μποφόρ

Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 1 ως 9 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Σάββατο, 25 Ιανουαρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 3 ως 13 °C
Άνεμος ΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 81 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά