Πέμπτη, 03 Δεκ, 2020

  • ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Παρέμβαση για την ένταση της καταστολής την περίοδο της πανδημίας
  • Ζητούνται ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ απαντήσεις!
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 3/12
  • Φωτιά και λάβρα
  • Ανέβηκε η νέα ιστοσελίδα του Δήμου Βέροιας για την υιοθεσία αδέσποτων σκύλων
  • Πέτρος Τσαπαρόπουλος: «Εκ του αποτελέσματος η κυβερνητική διαχείριση στο δεύτερο κύμα της πανδημίας αποδεικνύεται προβληματική μέχρι τραγική»
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Παρέμβαση για την ένταση της καταστολής την περίοδο της πανδημίας1 Ζητούνται ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ απαντήσεις!2 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 3/123 Φωτιά και λάβρα4 Ανέβηκε η νέα ιστοσελίδα του Δήμου Βέροιας για την υιοθεσία αδέσποτων σκύλων 5 Πέτρος Τσαπαρόπουλος: «Εκ του αποτελέσματος η κυβερνητική διαχείριση στο δεύτερο κύμα της πανδημίας αποδεικνύεται προβληματική μέχρι τραγική»6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πέφτει στα 534 ευρώ η αποζημίωση για τις αναστολές συμβάσεων...

Στα 534 ευρώ μόλις καθόρισε η κυβέρνηση για τον μήνα Δεκέμβρη το ποσό της ειδικής αποζημίωσης για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας. Ετσι, από τα 800 ευρώ για τον μήνα Νοέμβρη, η κυβέρνηση μειώνει το ποσό των ειδικών αποζημιώσεων σε αυτό που ίσχυσε από την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου από την περασμένη άνοιξη. Σημειώνεται ό... Περισσότερα

Θεολόγοι και…θεολόγοι (Με αφορμή την κλήση εκπαιδευτικών της Νάουσας στην αστυνομία)

από Η Άλλη Άποψη
Θεολόγοι και…θεολόγοι (Με αφορμή την κλήση εκπαιδευτικών της Νάουσας στην αστυνομία)

Παραθέτουμε δύο ανακοινώσεις που προέρχονται από θεολόγους και αφορούν την υπόθεση με την κλήση στην αστυνομία εκπαιδευτικών από τη Νάουσα για το ζήτημα της διδασκαλίας των θρησκευτικών. Η διαφορά μεταξύ τους έντονη, δείγμα ότι το ζήτημα αντιμετωπίζεται εντελώς διαφορετικά από τον χώρο των θεολόγων και μάλιστα εκτοξεύονται και σοβαρές κριτικές…

Δυστυχώς οι απόψεις ορισμένων μας ξαναγυρίζουν στα χρόνια του «Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια», διχάζουν, στοχοποιούν, απειλούν, εκπέμπουν μίσος , ζητήματα που φυσικά δεν έχουν σχέση με την «Θρησκεία της Αγάπης»…(Οι υπογραμμίσεις δικές μας)

Ανακοίνωση του Πανελλήνιου Θεολογικού Συνδέσμου «Καιρός»

Ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «Καιρός» για την κλήση στο Αστυνομικό Τμήμα Νάουσας των Διευθυντών-Διευθυντριών των Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων του Δήμου Νάουσας για ένορκη κατάθεση σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών.

Ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «Καιρός» έχει αποδοκιμάσει επανειλημμένα τις πρακτικές συκοφάντησης, εκφοβισμού και δίωξης των εκπαιδευτικών του μαθήματος των Θρησκευτικών, αλλά και όλων των εμπλεκομένων στη σχολική διαδικασία, από όπου και αν αυτές προέρχονται.

Πρόσφατα η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Νάουσας κατέθεσε καταγγελία, για διάπραξη του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος δημοσίου υπαλλήλου, στην εισαγγελία Βέροιας εναντίον των Διευθυντών των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Νάουσας και κατ’ επέκταση και των καθηγητών θεολόγων και δασκάλων που διδάσκουν το μάθημα των Θρησκευτικών, οι οποίοι εφάρμοσαν το ισχύον αναλυτικό πρόγραμμα, κατά το σχ. έτος 2019-2020, όπως όριζαν οι εγκύκλιοι και οι οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Εξ αιτίας της παραπάνω καταγγελίας κλήθηκαν για ένορκη κατάθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Νάουσας όλοι οι Διευθυντές- Διευθύντριες των σχολείων του Δήμου Νάουσας, για να διερευνηθεί εάν στα σχολεία τους διδασκόταν το μάθημα των Θρησκευτικών σύμφωνα με τα “νέα αναλυτικά προγράμματα” και από τους φακέλους μαθήματος 2018-2019, οι οποίοι είχαν διανεμηθεί στους μαθητές από το Υπουργείο Παιδείας.

Οι εκφοβιστικές, διχαστικές και αντιπαιδαγωγικές τακτικές συνεχίζονται εδώ και μερικά χρόνια από διάφορους κύκλους, επίδοξους «σωτήρες» του μαθήματος των Θρησκευτικών, μην υπολογίζοντας όμως τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν οι πρακτικές αυτές για την εκπαιδευτική-σχολική κοινότητα, για το ίδιο το μάθημα, αλλά και για το συμφέρον των τελικών αποδεκτών της θρησκευτικής εκπαίδευσης, που είναι οι μαθητές και οι μαθήτριές μας.

Ύστερα από τις παραπάνω αρνητικές εξελίξεις, ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «Καιρός» επανέρχεται στο θέμα αυτό για να δηλώσει και πάλι προς κάθε κατεύθυνση ότι:

Εκφράζει την απόλυτη διαφωνία του προς την προωθούμενη ποινικοποίηση των παιδαγωγικών απόψεων και ιδεών, αποδοκιμάζοντας και κάθε προσπάθεια εκφοβισμού των εκπαιδευτικών, από όπου και αν προέρχεται.

Συντάσσεται με τις Ομοσπονδίες Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στη θέση που πήραν για το πρόβλημα που έχει ανακύψει, να στηρίξουν όλους τους εκπαιδευτικούς που διώκονται επιτελώντας το έργο τους στο δημόσιο σχολείο.

Δηλώνει τη συμπαράστασή του προς τους θεολόγους εκπαιδευτικούς της τάξης, τους οποίους στηρίζει έμπρακτα στο εκπαιδευτικό έργο τους.

Αποδοκιμάζει τις τακτικές παραπληροφόρησης, καθώς επίσης και τις νοοτροπίες και τις πρακτικές πόλωσης που διχάζουν τόσο την εκπαιδευτική κοινότητα, όσο και ολόκληρη την κοινωνία.

 

Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ενωσης Θεολόγων

Την στήριξή της προς την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Νάουσας δίνει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων σχετικά με το θέμα της διδασκαλίας των Θρησκευτικών, αλλά και της δικαστικής έρευνας που διατάχθηκε από την Εισαγγελία Βέροιας.
Στην ανακοίνωσή της η Ένωση αναφέρει:
Επιλεκτική εφαρμογή των νόμων προκρίνουν κάποια πολιτικά, θεολογικά, εκκλησιαστικά και συνδικαλιστικά στελέχη

Η ΕΛΜΕ Ημαθίας εξέδωσε Δελτίου Τύπου (29/6/2020), στο οποίο αναφέρει ότι η καταγγελία προς την Εισαγγελία, από την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Νάουσας (βλ. ανακοινώσεις 27/2/2020 και 30/6/2020), για διάπραξη του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος Δημοσίου Υπαλλήλου, που αφορά στους Εκπαιδευτικούς εκείνους που εφαρμόζουν στην τάξη τα κατηργημένα από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) Προγράμματα και βιβλία του μαθήματος των Θρησκευτικών, που εισήγαγαν στα σχολεία οι κ.κ.  Φίλης – Γαβρόγλου και τα οποία συνέχισε η κ. Κεραμέως, τους δημιουργεί, ακούσια ή εκούσια, αίσθημα εκφοβισμού.  Αναφέρει επίσης, ότι η καταγγελία έχει ως στόχο την ποινικοποίηση της σχολικής ζωής και μάλιστα για ένα θέμα, που υπεύθυνο είναι το Υπουργείο Παιδείας. Υπέρ αυτού του Δελτίου Τύπου της ΕΛΜΕ Ημαθίας ήλθε να συνηγορήσει με ανακοίνωσή της (03/07/2020) και η ΟΛΜΕ.

Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων(ΠΕΘ), με αφορμή τα παραπάνω Δελτία Τύπου, οφείλει να επισημάνει προς κάθε κατεύθυνση, τα παρακάτω:

1. Εκείνοι που εξέδωσαν τέτοιες ανακοινώσεις οφείλουν να γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να εμπαίζονται ολοφάνερα: α) ο θεσμός της Δικαιοσύνης,  το ΣτΕ, οι δικαστικοί λειτουργοί και οι αποφάσεις τους, β) οι μαθητές και οι γονείς τους, γ) οι Θεολόγοι καθηγητές, δ) ο εκκλησιαστικός και θεολογικός κόσμος και ε) το σύνολο του ελληνικού λαού, από ελάχιστα πολιτικά, θεολογικά, εκκλησιαστικά και συνδικαλιστικά στελέχη, τα οποία, ίσως, δεν επιθυμούν να εφαρμόζονται οι νόμοι και το Σύνταγμα σε αυτήν εδώ την χώρα, κυρίως, όταν θεωρούν ότι δεν είναι προς ίδιον όφελος η εφαρμογή συγκεκριμένων νόμων.

2. Δεν μπορεί να είναι παντοτινά στην Ελλάδα επιλεκτική η εφαρμογή των νόμων και, εν προκειμένω, με πρόφαση την ποινικοποίηση της σχολικής ζωής. Πιο συγκεκριμένα, δεν μπορούν ορισμένοι να χύνουν σήμερα κροκοδείλια δάκρυα και να μιλάνε για ποινικοποίηση  της σχολικής ζωής, όταν εδώ και χρόνια, κοιτούν αδιάφορα, σιωπούν και δεν συνηγορούν στο να εφαρμοστούν από το Υπουργείο Παιδείας και τους εκπαιδευτικούς οι αποφάσεις του ΣτΕ, που αφορούν στα αντισυνταγματικά και αντιπαιδαγωγικά Προγράμματα και Βιβλία του μαθήματος των Θρησκευτικών, που εισήγαγαν στα σχολεία οι κ.κ.  Φίλης – Γαβρόγλου και τα οποία συνέχισε η κ. Κεραμέως. Δεν είναι σωστό ούτε δίκαιο, επίσης, να σιωπούν, ως συνδικαλιστές, εκπρόσωποι όλων των συναδέλφων, όταν διώκονται Θεολόγοι καθηγητές, οι οποίοι, σύννομα φερόμενοι, προσπάθησαν να εφαρμόσουν στην σχολική τάξη τις αποφάσεις του ΣτΕ (βλ. περίπτωση Θεολόγου καθηγητή στην Αττική) και να εμφανίζονται τώρα, στη Νάουσα, υπερασπιστές άλλων εκπαιδευτικών, αποδεικνύοντας ότι εφαρμόζουν δύο μέτρα και δύο σταθμά απέναντι στους συναδέλφους τους.

3. Δεν εκφράζει την αλήθεια των πραγμάτων η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ημαθίας, όταν αναφέρει ότι για το «θέμα υπεύθυνο είναι το Υπουργείο». Πληροφορούμε τους συντάκτες της προειρημένης ανακοίνωσης ότι σχετική διάταξη του Ποινικού Κωδικός (άρθρον 21) ρητά αναφέρει, ότι «ο δημόσιος υπάλληλος τιμωρείται ποινικώς, ακόμη και αν εκτελεί εντολή ανωτέρου του, και δεν απαλλάσσεται εκ τούτου, καθ' όσον η διάταξη του Υπαλληλικού Κωδικός (άρθρον 25 § 3) όχι μόνον επιτρέπει, αλλά και επιβάλλει εις τον δημόσιο υπάλληλο, να ελέγχει την νομιμότητα των εντολών, που λαμβάνει».

4. Προσθέτουμε ακόμη, ότι στην παραπάνω κατηγορία εντάσσονται, όχι μόνον οι Θεολόγοι καθηγητές και οι δάσκαλοι του Δημοτικού, που δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας (ΣτΕ), αλλά και:

α) Οι συντάκτες του νέου ΦΕΚ Κεραμέως (04-03-2020), που αφορά στα Προγράμματα και στα Βιβλία του μαθήματος των Θρησκευτικών, οι οποίοι, μέσα σε αυτό το νέο ΦΕΚ, απροκάλυπτα εκθειάζουν και χρησιμοποιούν και εισάγουν, από την πίσω πόρτα στα σχολεία, στο μεγαλύτερο μέρος τους, τα ακυρωμένα από το ΣτΕ Προγράμματα και βιβλία του μαθήματος των Θρησκευτικών.

β) Οι συντάκτες των νέων Βιβλίων για το μάθημα των Θρησκευτικών, που πρόκειται να ισχύσουν  στα σχολεία, από τον προσεχή Σεπτέμβριο και οι οποίοι είχαν λάβει εντολή από την Υπουργό Παιδείας να προτείνουν τη «βέλτιστη δυνατή μεταβατική λύση του ζητήματος, με στόχο την πλήρη συμμόρφωση των Προγραμμάτων Σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών με τις αποφάσεις του ΣτΕ, για το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί μέχρι τη συγγραφή και εφαρμογή των νέων Προγραμμάτων Σπουδών και του αντιστοίχου διδακτικού υλικού για το μάθημα των Θρησκευτικών». Είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό ότι, στις πρώτες κιόλας σελίδες αυτών των νέων Βιβλίων οι υπεύθυνοι συγγραφείς ή συντονιστές τους ομολογούν ανερυθρίαστα ότι τα νέα Βιβλία τους βασίζονται στα ακυρωμένα από το ΣτΕ Προγράμματα και Βιβλία του μαθήματος των Θρησκευτικών.

γ) Τα πρόσωπα, επίσης, που καλούνται να στελεχώσουν τις επιτροπές του ΙΕΠ για τα νέα Προγράμματα και Βιβλία του μαθήματος των Θρησκευτικών και τα οποία είχαν συμμετάσχει στην εκπόνηση ή τη διαδικασία επιμόρφωσης των ακυρωθέντων από το ΣτΕ Προγραμμάτων και Βιβλίων.  

Δεν είναι δυνατόν, συνεχώς και αδιάκοπα,  σε αυτήν εδώ την χώρα κάποιοι επιτήδειοι πολιτικοί ή πολίτες της, να προσπαθούν, συνήθως με τα δεκανίκια της εξουσίας, να εφευρίσκουν τρόπους, με τους οποίους να επιχειρούν να ακυρώνουν, στην πράξη, τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Η ΠΕΘ λοιπόν, αφού συγχαρεί δημόσια την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Νάουσας για το έμπρακτο ενδιαφέρον της, ως προς τη θρησκευτική αγωγή των παιδιών τους και των παιδιών του ορθόδοξου ελληνικού λαού επαναλαμβάνει, για μία ακόμη φορά,  προς κάθε ενδιαφερόμενο, ότι είναι αποφασισμένη να τιμά την αποστολή της και να απαιτεί  με κάθε νόμιμο μέσο και τρόπο  την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ, που αφορούν στο μάθημα των Θρησκευτικών.

5. Τέλος, η ΠΕΘ θεωρεί ότι πρέπει άμεσα να διερευνηθεί ο κομβικός ρόλος που διαδραματίζει ο μη Θεολόγος Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας κ. Γεώργιος Καλαντζής   -στον οποίον, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ανατεθεί το έργο της εποπτείας της συγγραφής των Προγραμμάτων  και των βιβλίων του μαθήματος των Θρησκευτικών- αναφορικά με όσα περίεργα και αντισυνταγματικά συμβαίνουν σε βάρος του ορθόδοξου Μαθήματος των Θρησκευτικών αλλά και σε άλλα θέματα, όπως στη δημιουργία του Ισλαμικού Τμήματος στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ και, σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύνταξη της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), που αφορούσε στο κλείσιμο των Ιερών Ναών κατά την περίοδο του lockdown στη χώρα, λόγω της εξάπλωσης του κορωναϊού COVID-19.

Ο κ. Πρωθυπουργός, η κ. Υπουργός Παιδείας, η Κυβέρνηση, το Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, που όλοι γνωρίζουν ότι τον στηρίζει αλλά και ο ορθόδοξος ελληνικός λαός δεν αξίζει να επιβαρύνονται  και να ταλαιπωρούνται από τους σχεδιασμούς ενός ανθρώπου, άσχετου με την Επιστήμη της Θεολογίας και τη Χριστιανική Παιδαγωγική, που αποφασίζει και διατάσσει, χωρίς να υπολογίζει το Σύνταγμα και τους Νόμους και χωρίς να ακούει τις θέσεις της Πανελλήνιας Ένωσή μας και ο οποίος διαρκώς ενεργεί αντορθόδοξα και αυταρχικά, χωρίς διάλογο, έχοντας φυσικά την εκ μέρους της κ. Υπουργού εξουσιοδότηση. Και φυσικά ο ίδιος ως Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, πιθανόν να διατυμπανίζει Urbi et Orbi την επάρκειά του σε αυτά τα θέματα, στην πράξη, όμως, αποδεικνύεται, ότι αυτός, με την ανοχή άλλων, είναι ουσιαστικά ο εγκέφαλος του πνευματικού εγκλήματος, που τελείται σε βάρος του Ορθόδοξου εκκλησιαστικού χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών και του εκτροχιασμού του από την χριστιανική και συνταγματική κανονικότητα.

Επιτέλους, θα προστατέψει κάποιος το χριστιανικό μάθημα, το οποίο είναι το μόνο που αναπτύσσει την ορθόδοξη χριστιανική ταυτότητα και συνείδηση των βαπτισμένων από την Εκκλησία μας ορθοδόξων μαθητών μας, προσφέροντάς τους ταυτόχρονα και τα απαιτούμενα πρότυπα για μια αληθινή ηθικοπνευματική ζωή;

Έχει διαβαστεί 159 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Συννεφιασμένος
Συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 8 °C
Άνεμος ΔΒΔ 1-2 μποφόρ

Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου

Κυρίως συννεφιασμένος
Κυρίως συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 6 ως 8 °C
Άνεμος ΑΝΑ 0-1 μποφόρ

Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου

Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Θερμοκρασία 6 ως 11 °C
Άνεμος Β 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 272 επισκέπτες και 0 μέλη.