Σύμφωνα με τα στοιχεία του #ΠΟΥ και της
@UNICEF που αποτυπώνονται στο γράφημα:
- 1στα 4νοσοκομεία στο
κόσμο δεν διαθέτει τρεχούμενο νερό
- 1στα 10 βασικές υπηρεσίες υγιεινής και απολύμανσης.
Ο καπιταλισμός σε όλο του το μεγαλείο!
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Περισσότερα
Η ανάγκη και η ΜΚΟ
Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Την ένταξή της στη Δημοτική Ενότητα Μακεδονίδος ζήτησε από τον δήμο Βέροιας η εταιρεία Hopegenesis, μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, με σκοπό την ανατροπή του κλίματος της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει η εταιρεία στο αίτημά της προς τον δήμο, με βάση τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑ.Τ., η συγκεκριμένη δημοτική ενότητα παρουσιάζει ιδιαίτερα χαμηλές γεννήσεις και ανησυχητικό ισοζύγιο γεννήσεων - θανάτου και θέλουν να δράσουν υποστηρικτικά, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση στη σταδιακή αύξηση των γεννήσεων και την υποστήριξη του γηγενούς πληθυσμού.
Διαβάζοντας στη σχετική ιστοσελίδα της ΜΚΟ «Η HOPEgenesis είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας και ασχολείται με το θέμα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα. Αποστολή της είναι να παρέχει ολοκληρωμένη ιατρική περίθαλψη και φροντίδα σε γυναίκες από τη στιγμή που μένουν έγκυες έως τη μέρα του τοκετού τους. Η οργάνωση επικεντρώνεται κυρίως στις γυναίκες που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή απομονωμένα νησιά στην Ελλάδα. Για να είναι πιο αποτελεσματική η δράση της, η HOPEgenesis έχει αναπτύξει στενή συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες προκειμένου να παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια στις γυναίκες που κυοφορούν ή επιθυμούν να μείνουν έγκυες.»
Η συζήτηση στο Δ.Σ ήταν ενδιαφέρουσα:
«Γνωρίζουμε τα αποτελέσματα στις 350 περιοχές που ήδη δραστηριοποιείται η συγκεκριμένη ΜΚΟ, πόσοι θα απασχοληθούν και σε ποιους χώρους;», ρώτησε ο Παύλος Παυλίδης, συμπληρώνοντας, «Να δούμε σοβαρά το θέμα της υπογεννητικότητας, με κάποιο επίδομα για τα νέα ζευγάρια και να μην βάζουμε ΜΚΟ που δεν μπορούν να ελεγχθούν, μέσα στις τοπικές κοινωνίες».
Ερωτήματα σχετικά με το πού θα παρακολουθούνται οι ωφελούμενες, πού θα γεννούν, ποιος θα τα πληρώνει, έκανε ο Γιώργος Μελιόπουλος, ασκώντας παράλληλα κριτική στη διοίκηση του δήμου για το κομμάτι της ιατρικής περίθαλψης, που άφησε, όπως είπε, στο έλεος τις απομακρυσμένες περιοχές και δεν αντέδρασε στις σοβαρές ελλείψεις του ΚΥ Βέροιας.
Να γίνει ευρεία σύσκεψη για το θέμα ζήτησε ο Αντώνης Μαρκούλης, λέγοντας προτείνοντας αν μπορεί ο δήμος να το αναλάβει μόνος του, με αυτή ή κάποια άλλη εταιρεία. Ρώτησε επίσης ποιο θα είναι το όφελος της εταιρείας, καθώς όπως είπε, κανένας δεν εργάζεται δωρεάν χωρίς αντιπαροχή και δηλώνοντας πως η παράταξή του δε θα ψηφίσει το θέμα.
Την πρότασή του να συμπεριληφθούν στον γηγενή πληθυσμό και οι οικογένειες μεταναστών που μένουν νόμιμα στην περιοχή, μετέφερε ο Θανάσης Δέλλας. «Ευτυχώς που υπάρχουν και οι μετανάστες που τεκνοποιούν και βοηθάνε να κρατήσουμε όρθια τα σχολεία στην περιοχή, αλλιώς τα σχολεία της περιοχής μας θα κλείσουν»,προτείνοντας να αποσαφηνιστεί ο όρος «γηγενής πληθυσμός» και να ωφεληθούν και αυτές οι οικογένειες από τις δωρεάν παροχές του προγράμματος. «Το κόστος παρακολούθησης και γέννας είναι υψηλό και το πρόγραμμα θα ωφελήσει την περιοχή», είπε κλείνοντας.
Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στον δήμο Μακεδονίδος είναι αποτέλεσμα οικονομικό μαρασμού», σημείωσε ο Γιάννης Τσαναξίδης, λέγοντας πως «δεν είναι λύση να βάλουμε μια ΜΚΟ να ξεγεννά τα παιδιά μας. Πρέπει να λύσουμε την αιτία του προβλήματος».
Το θέμα ψηφίστηκε από τις παρατάξεις Βοργιαζίδη και Μπατσαρά. ΛΕΥΚΟ ψήφισαν οι παρατάξεις του Παύλου Παυλίδη και Γιώργου Μελιόπουλου και ΚΑΤΑ η παράταξη του Αντώνη Μαρκούλη.
ΣΧΟΛΙΟ: Προφανώς και η κατάσταση στο πρώην δήμο Μακεδονίδος είναι σοβαρή για το ζήτημα αυτό. Όμως η υπογεννητικότητα έχει κοινωνικά-οικονομικά αίτια που προφανώς δεν αντιμετωπίζονται μέσω «εθελοντισμού» πολύ δε περισσότερα με ΜΚΟ. Χρειάζεται κρατική φροντίδα μέσω φορέων δημόσιας υγείας (Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας) και ταυτόχρονα αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων στη συγκεκριμένη περιοχή. Ανεξάρτητα λοιπόν από προθέσεις παρόμοιες ενέργειες δεν λύνουν στη ουσία ζητήματα, ούτε αντιμετωπίζουν τις αιτίες τους!