«Ανησυχώ ότι δεν έχουμε ακόμη πλήρως ενσωματώσει την ιδέα ότι έτσι θα είναι ο κόσμος. Δεν πρόκειται να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου τα σοκ θα εξαφανιστούν», έλεγε τον περασμένο Ιούνη η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εκφράζοντας τις ανησυχίες αστικών επιτελείων για τις κρίσεις, τους ανταγωνισμούς και τις συγκρούσεις, που ε... Περισσότερα
Η ζούγκλα της εμπορευματοποιημένης Υγείας αφήνει εκτεθειμένο τον λαό
από Η Άλλη Άποψη
Όσα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την υπόθεση του θανάτου του Γ. Μαζωνάκη αναδεικνύουν την απουσία του κράτους από τους ελέγχους στις επιχειρήσεις «Υγείας» που πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες στην ελεύθερη αγορά, και η μπόχα που αναδίδεται από την εμπορευματοποιημένη Υγεία και το «wellness economy» αποτυπώνεται και στην πρόσφατη ανάρτηση του υπουργού Υγείας. Αυτό που επιβεβαιώνεται είναι όχι μόνο ότι οι έλεγχοι θα είναι ανεπαρκείς, αλλά και ότι τα μέτρα σε περίπτωση παραβάσεων είναι στην καλύτερη «χάδι».
Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, βάσει των ευρημάτων στο διαδίκτυο για παράνομες διαδικτυακές αναφορές σε ιατρικές υπηρεσίες πρόκειται να ελεγχθούν 118 δομές - επιχειρήσεις από τις χιλιάδες που λειτουργούν στην Αττική και πανελλαδικά. Σε εξέλιξη βρίσκονται μόλις 8 έλεγχοι, καθώς η υποστελέχωση παραμένει και μετά τη συγχώνευση του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας το 2019. Κατόπιν καταγγελιών σε 17 επιχειρήσεις Υγείας βρίσκονται σε εξέλιξη 4 έλεγχοι. Υπενθυμίζεται ότι για την υποβολή επίσημης καταγγελίας στις αρμόδιες αρχές οι πολίτες υποχρεούνται να καταβάλουν παράβολο ύψους 50 ευρώ.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, παίζοντας το παιχνίδι της ατομικής ευθύνης, κούνησε το δάχτυλο στα θύματα των επικίνδυνων τσαρλατάνων στο Κολωνάκι, καθώς διερωτήθηκε: «Σε αυτό το ιατρείο γινόντουσαν αυτές οι διαδικασίες και κανείς δεν είχε πάθει τίποτα; Κανείς δεν κατήγγειλε τίποτα;».
Ενδεικτικά της ζούγκλας που έχει διαμορφώσει η αγορά της «ελεύθερης πρόσβασης» και της «ελεύθερης επιλογής» και στην Υγεία είναι τα όσα βρέθηκαν από τους ελάχιστους ελέγχους που είναι σε εξέλιξη:
- Ιατρείο βιοπαθολόγου, με άδεια λειτουργίας από τον ΙΣΑ, λειτουργεί εργαστήριο χωρίς την παρουσία της επιστημονικά υπεύθυνης στον χώρο. Στο ψυγείο με τα αναλώσιμα του εργαστηρίου, όπου φυλάσσονταν τα δείγματα αίματος και οι οροί, εντοπίστηκαν ενέσιμα σκευάσματα (υαλουρονικά, fillers, εξωσώματα).
- Σε «Κέντρο Φυσικοπαθητικής Φροντίδας» βρέθηκαν μηχανήματα «υδροθεραπείας εντέρου», «συσκευή βιοσυντονισμού», συσκευές για αφαίρεση σπλαχνικού λίπους και για λιπόλυση. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο κέντρο είχε ελεγχθεί από την ΕΑΔ το 2024 και η έκθεση διαβιβάστηκε σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (υπουργείο Υγείας, ΚΕΣΥ, Εισαγγελία), γεγονός που αναδεικνύει το κενό που διατηρείται και μετά τους δειγματοληπτικούς ελέγχους.
- «Ιδιωτικό ιατρείο ...ΙΚΕ», όπου έχει χορηγηθεί από τον ΙΣΑ βεβαίωση νόμιμης λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου με επιστημονικά υπεύθυνο ιατρό άνευ ειδικότητας. Κατά τον επιτόπιο έλεγχο βρέθηκαν ενέσιμα σκευάσματα, δύο χώροι βελονισμού, μηχανήματα για την «ενεργοποίηση - αναγέννηση των κυττάρων» και για την «ανάλυση σώματος».
- Πάροχος υπηρεσιών «κβαντικής βιοανάδρασης», όπου βρέθηκαν τρία μηχανήματα που κατά δήλωση της παρόχου υπηρεσιών χρησιμοποιούνται για τη «διαπίστωση πηγών στρες στο σώμα». Σε βίντεο σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζει τον χώρο όπου δραστηριοποιείται ως «ιατρείο».
Εξάλλου, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κατέθεσε παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας στον ανακριτή για τον θάνατο του τραγουδιστή Γιώργου Μαζωνάκη στο ιδιωτικό ιατρείο στο Κολωνάκι των προφυλακιστέων γιατρών Θεοδωρόπουλου και Γάκα, που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ελέγχεται με κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, ώστε να διερευνηθεί αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες του Συλλόγου ή άλλου αρμόδιου δημόσιου φορέα για τους ελέγχους που είχαν πραγματοποιηθεί στο συγκεκριμένο ιατρείο.
Χτες κατέθεσε μία από τις νοσηλεύτριες στο ιδιωτικό ιατρείο. Η μάρτυρας φέρεται να επιβεβαίωσε πως έγινε μέθη στον τραγουδιστή από τη Γάκα, τονίζοντας: «Ξέρω ότι έγινε μέθη. Μου ζητήθηκε το αντίδοτο της μέθης... Εγώ έκανα το τηλέφωνο σε αναισθησιολόγο στη συνέχεια». Η γυναίκα φέρεται να είπε: «Μας είπε η γιατρός να έχουμε κοινή γραμμή, αλλά δεν είχαμε καταλάβει τι έχει συμβεί. Μου τηλεφώνησε πριν δώσω κατάθεση στην αστυνομία, αλλά έως εκείνη την ώρα δεν είχε καταλάβει κανείς μας τι είχε συμβεί». Σύμφωνα δε με πληροφορίες επιβεβαίωσε ότι υπήρχαν περισσότερα του ενός μηχανήματα, και έτσι μπορούσαν να γίνονται και δύο παράλληλες πλασμαφαιρέσεις σε διαφορετικά δωμάτια.