Πέμπτη, 02 Ιουλ, 2026

  • Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Η προσπάθεια τσουβαλιάσματος και συκοφάντησης θα πέσει στο κενό
  • Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Εντείνονται τα εκατέρωθεν χτυπήματα ενώ ΝΑΤΟ και ΕΕ ενισχύουν στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο
  • Πλήθος κόσμου στο καθιερωμένο αντάμωμα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα
  • ΟΓΕ: Η «κανονικότητα» της γυναικείας ανισοτιμίας σφυρηλατείται από τη στρατηγική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων
  • ΚΚΕ: Άθλια η προσπάθεια της ΝΔ να αξιοποιήσει μια εγκληματική ενέργεια για να επιτεθεί στους αγώνες του λαού και να στήσει κάλπικα δίπολα
  • ΗΠΑ: Δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος και από κρυπτονομίσματα
Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Η προσπάθεια τσουβαλιάσματος και συκοφάντησης θα πέσει στο κενό1 Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Εντείνονται τα εκατέρωθεν χτυπήματα ενώ ΝΑΤΟ και ΕΕ ενισχύουν στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο2 Πλήθος κόσμου στο καθιερωμένο αντάμωμα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα3 ΟΓΕ: Η «κανονικότητα» της γυναικείας ανισοτιμίας σφυρηλατείται από τη στρατηγική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων4 ΚΚΕ: Άθλια η προσπάθεια της ΝΔ να αξιοποιήσει μια εγκληματική ενέργεια για να επιτεθεί στους αγώνες του λαού και να στήσει κάλπικα δίπολα5 ΗΠΑ: Δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος και από κρυπτονομίσματα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιλαϊκό από χέρι

Η συζήτηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας τη θέση του ΚΚΕ ότι η συνταγματική αναθεώρηση στοχεύει σε ένα πιο ισχυρό και ευέλικτο κράτος για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, επομένως πιο εχθρικό και επιθετικό απέναντι στον λαό. Τόσο οι προτάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και η στάση των άλλων κομμ... Περισσότερα

ΕΙΝΑΠ: Τα DRGs αποτελούν βασικά εργαλεία εμπορευματοποίησης των νοσοκομείων

από Η Άλλη Άποψη
ΕΙΝΑΠ: Τα DRGs αποτελούν βασικά εργαλεία εμπορευματοποίησης των νοσοκομείων

«Τα DRGs (Diagnosis Related Groups) αποτελούν εξέλιξη των ΚΕΝ (Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων) και αποτελούν βασικά εργαλεία εμπορευματοποίησης των νοσοκομείων που επιχειρούν να ενισχύσουν την ιδιωτικοοικονομικού τύπου λειτουργία τους», τονίζει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), σε ανακοίνωσή της.

«Δεν κοστολογούμε τη νόσο!», επισημαίνει η ΕΙΝΑΠ, η οποία απαιτεί να ανακληθεί το μέτρο και καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς να αντισταθούν και να μην εφαρμόσουν αντιδραστικές οδηγίες.

    Με αφορμή τα αλλεπάλληλα καλέσματα των Διοικήσεων νοσοκομείων -κατ’ εντολή του υπουργείου Υγείας- σε γιατρούς για παρακολούθηση σεμιναρίων του ΚΕΤΕΚΝΥ για τα DRGs το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ επισημαίνει:

    1. «Τα DRGs (Diagnosis Related Groups) αποτελούν εξέλιξη των ΚΕΝ (Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων) και αποτελούν βασικά εργαλεία εμπορευματοποίησης των νοσοκομείων που επιχειρούν να ενισχύσουν την ιδιωτικοοικονομικού τύπου λειτουργία τους.

    2. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ άνοιξε το δρόμο με την πιλοτική εφαρμογή τους σε 18 νοσοκομεία – πιλότους (8 στην Αθήνα και 10 στην υπόλοιπη χώρα) και η τωρινή της ΝΔ γενικεύει τη διαδικασία εφαρμογής. Ουσιαστικά τα DRGs αποτελούν κοστολόγηση της κάθε πάθησης, προσδιορίζουν το ποιο οικονομικό πακέτο αντιστοιχεί σε κάθε νόσο, και αφορούν το τι θα πληρώνει ο ασθενής μέσω του ταμείου του, έμμεσα ή άμεσα, όταν χρειαστεί νοσηλεία. Μέσω αυτών καθορίζεται το οικονομικό εύρος και οι ημέρες νοσηλείας ανά πάθηση, στα πλαίσια των οποίων θα πρέπει να κινούνται οι θεραπευτικές αλλαγές των γιατρών, καταργώντας ουσιαστικά την αναγκαία εξατομίκευση στην αντιμετώπιση των περιστατικών.

    1. Είναι μεγάλο ψέμα ότι τα DRGs θα οδηγήσουν στην αύξηση της χρηματοδότησης της υγείας. Αυτή θα συνεχίσει να παραμένει στα επίπεδα που προσδιορίζει η κάθε κυβέρνηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σκοπός των DRGs είναι να μειωθούν όσο γίνεται οι δαπάνες νοσηλείας γενικά και να υπάρξει πιθανή αναδιανομή πόρων προς τη μία ή την άλλη δομή ειδικά.

    2. Το τελευταίο έγγραφο της Διευθύντριας της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Ευαγγελισμός αναφέρει ότι: ''για τους μέχρι τώρα Επιστημονικά και Διοικητικά Υπεύθυνους- θα προσμετρηθούν 1) η εφαρμογή των DRGs, … 4) ο εξορθολογισμός / συγκράτηση του κόστους κλινικής (υλικά, φάρμακα)…''. Πρόκειται για κυνική ομολογία ότι για να ασκήσει κάποιος συνάδελφος καθήκοντα επιστημονικού υπεύθυνου σε ιατρική κλινική ή τμήμα θα πρέπει να μειώσει το κόστος της περίθαλψης των ασθενών του και μάλιστα να χρησιμοποιεί τα DRGs ως εργαλείο περικοπών.

    3. Το τελευταίο διάστημα οικονομικές υπηρεσίες και Διοικήσεις νοσοκομείων ασκούν πιέσεις στους νοσοκομειακούς γιατρούς με επίκληση διάφορων νομοθετικών διατάξεων να επισπευθεί η διαδικασία συμπλήρωσης των DRGs. Τα DRGs, εκτός από τον εμπορικό τους χαρακτήρα, επιβαρύνουν όλο το ιατρικό προσωπικό στο να κοστολογεί την κάθε πάθηση. Οι ειδικευόμενοι συνάδελφοι αφιερώνουν ώρες για να κοστολογήσουν, μετατρέπονται σε λογιστές, και αν περισσέψει χρόνος γίνονται γιατροί! Εκτός λοιπόν από την πάγια διαφωνία μας για την ουσία του θέματος, σε καθαρά υπηρεσιακό επίπεδο, αυτονόητα, η όποια τέτοια διαδικασία είναι καθαρά αρμοδιότητα των οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών. Το καθήκον των γιατρών εκτός από την προσφορά περίθαλψης εξαντλείται στην περιγραφή της διάγνωσης σύμφωνα με τα σχετικά ιατρικά συστήματα κωδικοποίησης (ICD 10) καθώς και την περιγραφή των θεραπευτικών πράξεων και της τελικής έκβασης».


    Έχει διαβαστεί 841 φορές

    Σχόλια

    • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
     
    Παρακαλώ περιμένετε...

    Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

    Αναζήτηση

    Γλυκιά γιασεμιά μου

    advertisement
    advertisement
    advertisement
    advertisement
    advertisement
    advertisement

    Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

    advertisement

    Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

    advertisement

    Ημερολόγιο

    Ποιός είναι online

    Έχουμε online 481 επισκέπτες και 0 μέλη.