Κυριακή, 11 Απρ, 2021

  • Ας μπουν λουλούδια!
  • Η ΔΗΠΑΚ ΓΙΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ: «Η Ιατρική δεν είναι κυβερνητική επιστήμη»
  • Μαίρη Δούτση, τραγουδίστρια: "Πάντα να πηγαίνουμε με χαμηλά την μπάλα , με ταπεινότατα χωρίς έπαρση και αξιολογούμαστε κάθε φορά για το έργο μας."
  • Κυκλοφόρησε "Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ" (Νο 639)
  • ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΟΝΕΩΝ και ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: Για το άνοιγμα των σχολείων
  • ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ: «Δείξαμε τη δύναμη μας και ετοιμαζόμαστε για πιο σκληρές μάχες» για την απόσυρση του νομοσχεδίου
Ας μπουν λουλούδια!1 Η ΔΗΠΑΚ ΓΙΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ: «Η Ιατρική δεν είναι κυβερνητική επιστήμη»2 Μαίρη Δούτση, τραγουδίστρια: "Πάντα να πηγαίνουμε με χαμηλά την μπάλα , με ταπεινότατα χωρίς έπαρση και αξιολογούμαστε κάθε φορά για το έργο μας."3 Κυκλοφόρησε "Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ" (Νο 639)4 ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΟΝΕΩΝ και ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: Για το άνοιγμα των σχολείων5 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ: «Δείξαμε τη δύναμη μας και ετοιμαζόμαστε για πιο σκληρές μάχες» για την απόσυρση του νομοσχεδίου6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κυβέρνηση: «Αυτοδιάγνωση» και «ατομική ευθύνη» αντί για μέτρα προστασίας

Ως υποκατάστατο των απαραίτητων μέτρων προστασίας, που εδώ και ένα χρόνο δεν έχουν ληφθεί στα σχολεία, στους εργασιακούς χώρους και αλλού, σχεδιάζει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση την «αυτοδιάγνωση».Οι μαθητές του Λυκείου θα επιστρέψουν από την Δευτέρα στις τάξεις, με μοναδικό «όπλο» τα self tests, χωρίς καμία μέριμνα για αραίωση των παιδι... Περισσότερα

ΕΜΑ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ «ASTRAZENECA»: «Οι ασυνήθιστοι θρόμβοι είναι πολύ σπάνιες παρενέργειες»

από Η Άλλη Άποψη
ΕΜΑ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ «ASTRAZENECA»: «Οι ασυνήθιστοι θρόμβοι είναι πολύ σπάνιες παρενέργειες»

Η Επιτροπή Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου (EMA) σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου αναφορικά με την εκτίμησή της για το εμβόλιο της «AstraZeneca» και το κατά πόσο συνδέεται με περιστατικά θρομβώσεων που καταγράφονται σε ορισμένους εμβολιασμένους, σημείωσε ότι «οι ασυνήθιστοι θρόμβοι αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια πρέπει να αναφέρονται ως πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες παρενέργειες».

Με δεδομένο ότι με τα μέχρι τώρα στοιχεία οι αιματικοί θρόμβοι σε εμβολιασμένους με το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι πολύ σπάνια περιστατικά, ο ΕΜΑ επισημαίνει ότι «τα συνολικά οφέλη του εμβολίου στην πρόληψη της COVID-19 υπερτερούν των κινδύνων παρενεργειών». Συγκεκριμένα, μέχρι τις 4 Απρίλη είχαν αναφερθεί στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο 222 περιπτώσεις σπάνιων θρομβοεμβολών σε 34 εκατομμύρια δόσεις από το σκεύασμα της «AstraZeneca», ανέφερε η Σ. Στράους, επικεφαλής της Επιτροπής Ασφάλειας του ΕΜΑ, προσθέτοντας ότι οι παρενέργειες δεν είναι κάτι μη αναμενόμενο, δεδομένου ότι τα εμβόλια διανέμονται σε μεγάλη κλίμακα. Η δε εκτελεστική διευθύντρια του Οργανισμού, Ε. Κουκ, υπογράμμισε ότι ο κίνδυνος θανάτου από την Covid-19 είναι «πολύ μεγαλύτερος» από τον κίνδυνο θανάτου από σπάνιες παρενέργειες.

Ο ΕΜΑ υπενθυμίζει στους υγειονομικούς και σε άτομα που λαμβάνουν το εμβόλιο να ενημερώνονται για την πιθανότητα εμφάνισης πολύ σπάνιων περιπτώσεων θρόμβων αίματος σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων εντός 2 βδομάδων από τον εμβολιασμό και να αναζητούν αμέσως ιατρική βοήθεια αν εμφανίσουν αντίστοιχα συμπτώματα (δύσπνοια, πόνος στο στήθος, πρήξιμο στα πόδια, επίμονος πόνος στην κοιλιά ή πονοκέφαλος, μικροί θρόμβοι κάτω από το δέρμα, μακριά από το σημείο εμβολιασμού).

Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες από τις αναφερόμενες περιπτώσεις θρομβώσεων έχουν καταγραφεί σε γυναίκες κάτω των 60 ετών εντός 2 βδομάδων από τον εμβολιασμό. Ο ΕΜΑ ωστόσο σημειώνει ότι με βάση τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία, «δεν συμπεραίνει πως η ηλικία και το φύλο αποτελούν σαφείς παράγοντες κινδύνου για αυτές τις πολύ σπάνιες παρενέργειες», και με αυτή την έννοια δεν δίνει κάποια ειδική σύσταση για περιορισμούς.

Οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ συνεδρίαζαν αργά χτες το βράδυ για το θέμα, ενώ πιθανότατα τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει η κάθε χώρα ξεχωριστά - όπως γίνεται μέχρι τώρα - καθώς όπως σημειώνει και ο ΕΜΑ, στη χρήση του εμβολίου «συνυπολογίζονται η κατάσταση της πανδημίας και η διαθεσιμότητα εμβολίων σε κάθε κράτος - μέλος».

Την ίδια ώρα, στη Βρετανία δόθηκε σύσταση σε άτομα ηλικίας κάτω των 30 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα που έχουν χαμηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης ή θανάτου από Covid-19 να δίνεται μια εναλλακτική στο εμβόλιο της «AstraZeneca». Η δεύτερη δόση θα συνεχιστεί με εμβόλιο της «AstraZeneca» σε όσους έχουν ήδη λάβει την πρώτη.

Σύμφωνα με τη συμβουλευτική επιτροπή για την ασφάλεια των εμβολίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η αιτιώδης σχέση μεταξύ του εμβολίου της «AstraZeneca» και των σπάνιων περιπτώσεων θρόμβων αίματος θεωρείται «εύλογη αλλά δεν επιβεβαιώνεται». Η επιτροπή θα συνεδριάσει την επόμενη βδομάδα για να εξετάσει νέα δεδομένα.


Έχει διαβαστεί 378 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 14 °C
Άνεμος ΝΝΑ 1-2 μποφόρ

Κυριακή, 11 Απριλίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 5 ως 17 °C
Άνεμος Α 1-2 μποφόρ

Δευτέρα, 12 Απριλίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 7 ως 19 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 524 επισκέπτες και 0 μέλη.