Από πού να το πρωτοπιάσει κανείς με τον τραγικό θάνατο της 19χρονης στην Κεφαλονιά...Από την ευκολία με την οποία τα ναρκωτικά κυκλοφορούν σε έναν «τουριστικό παράδεισο»; Από τον σάπιο κόσμο του διαδικτύου και των social media, όπου σε κάθε στροφή παραμονεύει κι ένας μεγαλύτερος κίνδυνος; Από τις «αξίες» όπως «ο θάνατός σου η ζωή μου» ... Περισσότερα
Χαράτσια και «κοινωνικός αυτοματισμός» αντί για μέτρα προστασίας, στη σκιά του πρώτου κρούσματος της «Όμικρον» στην Ελλάδα
Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Σε μια περίοδο που η μετάλλαξη «Όμικρον» προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία - ήδηανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμααυτής της παραλλαγής στην Ελλάδα- η κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται έστω και τώρα να λάβει μέτρα πρόληψης και θεραπείας. Αντί για την οργάνωση ενός εμβολιαστικού προγράμματος με ιατρικό έλεγχο, φαρμακοεπαγρύπνηση, ουσιαστική και προσωποποιημένη ενημέρωση του λαού, αντί για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, αντί για την αποσυμφόρηση των κρίσιμων χώρων διασποράς η κυβέρνηση απογειώνει την λογική της «ατομικής ευθύνης».
Εξειδικεύοντας τα μέτρα για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στις ηλικίες άνω των 60 και του «κορονοσηλίου» το οποίο ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για την καθιέρωση αντίστοιχων χαρατσιών σε όσους θεωρούνται ότι «δεν τηρούν υπεύθυνη στάση», ο υπουργός ΥγείαςΘάνος Πλεύρηςαποθέωσε για ακόμη μια φορά τον «κοινωνικό αυτοματισμό», για να συγκαλύψει τις εγκληματικές ευθύνες που έχει η κυβέρνηση για την τραγική κατάσταση με την πανδημία.
Όσοι είναι άνω των 60 ετών θα πρέπει να έχουν προγραμματίσει έστω την πρώτη δόση εμβολιασμού ως τις 16 Γενάρη, αλλιώς θα τους επιβάλλεται οικονομικό πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα, το οποίο θα βεβαιώνεται μέσω της ΑΑΔΕ που θα αντλεί στοιχεία από τις σχετικές πλατφόρμες.
Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότιθα συσταθούν ειδικές Επιτροπέςπροκειμένου να εξετάσουν τις αιτήσεις όσων δεν μπορούν να εμβολιαστούν για λόγους υγείας.
Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι το διάστημα από τις6 έως τις 11 Δεκεμβρίου θα διαθέσει δωρεάν ένα self-test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα. Το ίδιο ακριβώς θα επαναληφθείκαι από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου, μετά τις γιορτές δηλαδή, χωρίς βέβαια η «αυτοδιάγνωση» να συνιστά μια σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση.
Όσον αφορά ταθεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκαπου θα ανοίξουν αυτές τις ημέρες θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο και τα ανήλικα παιδιά θα μπαίνουν με rapid test. Για το πιστοποιητικό νόησης δεν θα αρκεί το rapid test αλλά θα χρειάζεται μοριακός έλεγχος (PCR τεστ).
Ανακοίνωσε ότι η επιτροπή άναψε ήδη το πράσινο φως για τονεμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών. Ο εμβολιασμός των παιδιών θα ξεκινήσει όπως είπε μόλις έρθουν στην Ελλάδα οι κατάλληλες παρτίδες των εμβολίων.
Για τησύντμηση της αναμνηστικής δόσης στο τετράμηνοσημείωσε ότι είναι υπό συζήτηση. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας,Μάριο Θεμιστοκλέουςεντός των επόμενων 24ωρων θα υπάρξει και η επίσημη απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμού για τον εμβολιασμό των πολιτών στους τέσσερις αντί στους 6 μήνες με την αναμνηστική δόση.
Ο Μ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς και έδωσε στατιστικά στοιχεία για την πορεία τους. Σημείωσε ότι έχει εμβολιαστεί πλήρως το 63,3% επί του γενικού πληθυσμού και το 72,7% του ενήλικου πληθυσμού.