Του Αλέκου Χατζηκώστα *Με αυτό τον τίτλο πρόσφατα- και πριν τις φοιτητικές εκλογές- 96 φοιτητικοί σύλλογοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη πρόθεση της κυβέρνησης για κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για την ουσιαστική απελευθέρωση της δυνατότητας δημιουργίας ιδιωτικών ΑΕΙ.Από την αρχή να τονίσουμε τα εξής: Αυτό που είναι πραγματ... Περισσότερα
Τους εργαζόμενους του νοσοκομείου Νάουσας συνάντησε κλιμάκιο του ΚΚΕ
από Η Άλλη Άποψη
Κινητοποίηση την Κυριακή 30 Μάρτη στις 11 π.μ. έξω από την Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Νάουσας διοργανώνουν το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Νάουσας μαζί με σωματεία και φορείς της περιοχής καταγγέλλοντας τις τεράστιες ελλείψεις που βάζουν την «Υγεία των παιδιών μας σε μεγάλο κίνδυνο» όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν.
Με αφορμή την κινητοποίηση τους εργαζόμενους του Σωματείου στο Νοσοκομείο συνάντησε σήμερα κλιμάκιο του Κόμματος αποτελούμενο από τον βουλευτήΛεωνίδα Στολτίδη, τονΝίκο Νατζμέ,στέλεχος του ΚΚΕ και πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ημαθίας και τονΓιώργο Καρτσιούνη,στέλεχος του Κόμματος και πρόεδρο των Νοσοκομειακών Γιατρών Ημαθίας, για να εκφράσουν τη στήριξη του ΚΚΕ στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων και του λαού της περιοχής και να ενημερωθούν περαιτέρω για τη κατάσταση.
Η υποστελέχωση έχει «βαρέσει συναγερμό»!
«Η παιδιατρική λειτουργούσε με 3 μόνιμους και 1 επικουρικό...», «Αυτή τη στιγμή η παιδιατρική του νοσοκομείου μας, έχει μείνει με 2 γιατρούς με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εφημερίες της κλινικής, ενώ οι εναπομείναντες παιδίατροι βρίσκονται αντιμέτωποι με την υπερκόπωση που σημαίνει επικινδυνότητα τόσο για το προσωπικό όσο και για τα παιδιά – ασθενείς...» μετέφεραν οι εργαζόμενοι, κάνοντας λόγω για εφημερίες που καλύπτονται προσωρινά με μετακινήσεις ιατρών από τη Θεσσαλονίκη, ενώ «την ίδια στιγμή η κλινική της παιδιατρικής δεν είναι ενταγμένη στο οργανόγραμμα του νοσοκομείου, πράγμα που ανοίγει πιο εύκολα το δρόμο ώστε να υποβαθμιστεί παραπάνω ή και να κλείσει».
Επίσης, τόνισαν ότι πέρα από τη Παιδιατρική, η υποστελέχωση εμφανίζεται και σε άλλες κλινικές του νοσοκομείου όπως η Ακτινολογική, σε ειδικότητες όπως οι αναισθησιολόγοι κ.ά., ενώ συνολικά το προσωπικό (μόνιμο - επικουρικό - προγράμματα ΟΑΕΔ) έχει μειωθεί περίπου στα 2/3 τη τελευταία δεκαετία.
Οι δηλώσεις τους αποκαλυπτικές για την κατάσταση που βιώνουν στο νοσοκομείο:
«Η λειτουργία της παιδιατρικής ολοκληρωμένα και χωρίς καμία έλλειψη είναι αναγκαία και αποτελεί και κριτήριο για το αν μια νέα οικογένεια θα μείνει στη πόλη (…) Μας λένε συχνά για τους νέους που φεύγουν στο εξωτερικό… Πως θα πάνε νέοι γονείς σε μια πόλη που δεν έχει παιδιατρική...».
«Η περιοχή μας είναι κυρίως αγροτική περιοχή, με κόσμο που έχει ανάγκη την δωρεάν δημόσια περίθαλψη...», «Δεν μας ικανοποιεί το μπλοκάκι… Θέλουμε μόνιμους γιατρούς που θα μείνουν και θα προσφέρουν… η περιοχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά… όπως συγκεκριμένες ασθένειες λόγω κλίματος (άσθμα λόγω υγρασίας κ.ά.) ... Στην υγεία δεν μπορεί να μην υπάρχει μονιμότητα!»
Όσο για τα σχέδια της κυβέρνησης για τη ανάγκη σχεδιασμού ενός νέου νοσοκομειακού χάρτη στη χώρα, χαρακτηρίζοντας από μεριάς της «αδιανόητο να υπάρχουν δύο νοσοκομεία σε απόσταση 20 ή 30 χιλιομέτρων» στην επαρχία οι εργαζόμενοι σχολίασαν με βάση τη πείρα τους και τα περιστατικά που καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν: «Τις προάλλες είχαμε ένα κοριτσάκι με αλλεργικό σοκ! Θα προλάβαινε άραγε να φτάσει μέχρι τη Βέροια;», «έχουμε περιστατικά οξείας βρογχίτιδας που χρειάζεται άμεσα διασωληνωτής...».
«Θέλουμε να καλλιεργηθεί στη κοινή γνώμη, στη κοινωνία, ότι η υγεία δεν είναι εμπόρευμα...», «δεν θα αφήσουμε τα παιδιά να πεθάνουν!», «ευτυχώς έχουμε ένα Εργατικό Κέντρο που είναι δίπλα μας, συντονίζει τον αγώνα και έχει συμβάλλει στο να επιβιώσει το Νοσοκομείο μας...»
Τέλος, καλούν τα Σωματεία και τους πολίτες να στηρίξουν τη διαμαρτυρία της Κυριακής και «να δώσουμε όλοι μαζί το ηχηρό μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουμε να στερηθούμε την υγεία και το μέλλον των παιδιών μας»!