Του Αλέκου Χατζηκώστα *
Η κυβέρνηση κάνει λόγο για
«ελεγχόμενη αντιπαράθεση», μετά την πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Σερβίρει
μάλιστα αυτό προπαγανδιστικά με αναφορές περί «ισχυρών συμμάχων» και «διαφορετικών
δεδομένων» που δημιουργεί η παρουσία γαλλικών και αμερικάνικων μονοπωλίων, όπως
και η αναβαθμισμένη σχέση με το ... Περισσότερα
Ιός Δυτικού Νείλου: 34 νέα κρούσματα και 6 ακόμα θάνατοι . Αναγκαία η λήψη ολοκληρωμένων μέτρων με ευθύνη του κράτους
από Η Άλλη Άποψη
Συνεχίζεται η κυκλοφορία τουιού του Δυτικού Νείλουστη χώρα, με τον αριθμό των εγχώριων κρουσμάτων και των θανάτων να αυξάνεται.
Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του ΕΟΔΥ, μέσα σε μία βδομάδα καταγράφηκαν34 νέα κρούσματακαι6 ακόμη θάνατοι.
Συνολικά, από την αρχή της περιόδου φέτος έχουν καταγραφεί30 θάνατοισε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 65 ετών.
Αντίστοιχα, έχουν καταγραφεί συνολικά324 κρούσματαλοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 217 κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 107 κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις.
Επισημαίνεται ότι 36 ασθενείς νοσηλεύονται σε κλινικές εκτός ΜΕΘ και 32 σε ΜΕΘ και ΜΑΦ, ενώ 202 ασθενείς έχουν λάβει εξιτήριο.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ κρούσματα λοίμωξης από τον ιό έχουν καταγραφεί σε 73 δήμους της χώρας, σε 22 περιφερειακές ενότητες, στις περιφέρειες Αττικής, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας και Κρήτης, και συγκεκριμένα στις περιφερειακές ενότητες: Ανατολικής Αττικής, Βορείου Τομέα Αθηνών, Δυτικής Αττικής, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Νοτίου Τομέα Αθηνών, Πειραιώς, Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών, Λακωνίας, Εύβοιας, Βοιωτίας, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Ροδόπης και Εβρου.
Ιδίως στην περιφέρεια Αττικής καταγράφεται φέτος ιδιαίτερα έντονη κυκλοφορία του ιού, με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, σε σύγκριση με προηγούμενα έτη, σε συγκεκριμένες περιοχές/περιφερειακές ενότητες.
Η συνεχιζόμενη διάδοση του ιού επιβεβαιώνει τηνανάγκη για ένα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπισή του με ευθύνη του κράτους, όπως έχει υπογραμμίσει μεανακοίνωσή του το ΚΚΕ.