Παρασκευή, 03 Ιουλ, 2026

  • Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Η προσπάθεια τσουβαλιάσματος και συκοφάντησης θα πέσει στο κενό
  • Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Εντείνονται τα εκατέρωθεν χτυπήματα ενώ ΝΑΤΟ και ΕΕ ενισχύουν στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο
  • Πλήθος κόσμου στο καθιερωμένο αντάμωμα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα
  • ΟΓΕ: Η «κανονικότητα» της γυναικείας ανισοτιμίας σφυρηλατείται από τη στρατηγική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων
  • ΚΚΕ: Άθλια η προσπάθεια της ΝΔ να αξιοποιήσει μια εγκληματική ενέργεια για να επιτεθεί στους αγώνες του λαού και να στήσει κάλπικα δίπολα
  • ΗΠΑ: Δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος και από κρυπτονομίσματα
Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Η προσπάθεια τσουβαλιάσματος και συκοφάντησης θα πέσει στο κενό1 Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Εντείνονται τα εκατέρωθεν χτυπήματα ενώ ΝΑΤΟ και ΕΕ ενισχύουν στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο2 Πλήθος κόσμου στο καθιερωμένο αντάμωμα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα3 ΟΓΕ: Η «κανονικότητα» της γυναικείας ανισοτιμίας σφυρηλατείται από τη στρατηγική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων4 ΚΚΕ: Άθλια η προσπάθεια της ΝΔ να αξιοποιήσει μια εγκληματική ενέργεια για να επιτεθεί στους αγώνες του λαού και να στήσει κάλπικα δίπολα5 ΗΠΑ: Δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος και από κρυπτονομίσματα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιλαϊκό από χέρι

Η συζήτηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας τη θέση του ΚΚΕ ότι η συνταγματική αναθεώρηση στοχεύει σε ένα πιο ισχυρό και ευέλικτο κράτος για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, επομένως πιο εχθρικό και επιθετικό απέναντι στον λαό. Τόσο οι προτάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και η στάση των άλλων κομμ... Περισσότερα

"Μια Εθνική Αγροτική Πολιτική" από την Ολυμπία Αποστόλου

από Η Άλλη Άποψη
"Μια Εθνική Αγροτική Πολιτική" από την Ολυμπία Αποστόλου

Ενώ ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε αναβρασμό, η Ολυμπία Αποστόλου, υποψήφια βουλευτής με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. - Κίνημα Αλλαγής, καταθέτει τη δική της πρόταση για τη μακροπρόθεσμη επιβίωση του αγροτικού κόσμου στην Ελλάδα. Το Ινστιτούτο για τη Σοσιαλδημοκρατία “In Social”, δημοσίευσε το εκτενές κείμενο θέσεων, που πρόκειται να παρουσιαστεί αναλυτικά σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών την επόμενη εβδομάδα.

Στο κείμενο, με τίτλο «Μια Εθνική Αγροτική Πολιτική σήμερα, απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις του αύριο», η κ. Αποστόλου αναφέρει ότι: «Αγροτική οικονομία χωρίς τους παραγωγούς στη γη τους κάθε μέρα δε μπορεί να υπάρξει. Για αυτό και οι ανάγκες των παραγωγών είναι στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων ενός νέου σχεδίου για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.»

Στο πρώτο μέρος, καταγράφονται οι παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας, όπως η κλιματική αλλαγή, η εξάρτηση από την ενέργεια, οι αυξημένες απαιτήσεις για ασφάλεια και ποιότητα των τελικών προϊόντων, η υπερσυγκέντρωση δύναμης στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ αλλά και στις αγροτικές εισροές (φυτοφάρμακα, σπόροι κλπ) που συμπιέζουν το αγροτικό εισόδημα από δύο πλευρές.

Έπειτα, προσδιορίζονται οι ιδιαίτερες αδυναμίες της Ελλάδας. Η παραγωγικότητα είναι χαμηλή, ο κλήρος κατακερματισμένος, η μέση ηλικία των παραγωγών μεγάλη, η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών χαμηλή. Άλλοι αρνητικοί παράγοντες είναι η έλλειψη πληροφόρησης του αγρότη, η ελλιπής προστασία από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, η εξάρτηση από τις εισαγωγές (φυτοφάρμακα, ενέργεια, γενετικό υλικό, αγροτική τεχνολογία), οι συχνές αλλαγές στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των αγροτών, η μη συμμετοχή στην ευρωπαϊκή διαβούλευση. Όλα τα παραπάνω, δημιουργούν ένα τεράστιο έλλειμμα εμπιστοσύνης. Ο Έλληνας αγρότης δυσπιστεί. Δεν εμπιστεύεται τις πολιτικές ηγεσίες ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για να βρεθεί ο Έλληνας αγρότης και κτηνοτρόφος και πάλι στο προσκήνιο και να αντεπεξέλθει η ελληνική αγροτική παραγωγή στις παγκόσμιες προκλήσεις χρειάζεται μια νέα Εθνική Αγροτική Πολιτική. Βασικά συστατικά της είναι η συμπεριληπτική και δημοκρατική πράσινη μετάβαση. Ο Έλληνας αγρότης και κτηνοτρόφος πρέπει να εξοικειωθεί με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αλλά και με τις ευρωπαϊκές στρατηγικές για την αναχαίτισή της, που θα επηρεάσουν όλη τη νομοθεσία και την κατανομή των ευρωπαϊκών πόρων τα επόμενα χρόνια.

Η αναδιάρθρωση του ΕΛΓΑ ώστε με σαφήνεια να περιλαμβάνει τους νέους κινδύνους για τις παραγωγές είναι περισσότερο από απαραίτητη. Η δημιουργία χιλιάδων αγροτικών και κτηνοτροφικών φωτοβολταϊκών θα μειώσει την εξάρτηση από την εισαγόμενη ενέργεια και θα φέρει τα οφέλη της πράσινης μετάβασης σε χιλιάδες παραγωγούς. Μελέτες για τα νέα μοτίβα του κλίματος θα επιτρέψουν αλλαγές καλλιέργειας χωρίς μείωση της παραγωγικότητας. Αλλά και οι ευκαιρίες, όπως η αυξημένη ζήτηση για βιολογικά προϊόντα και φυτικές πρωτεΐνες θα πρέπει να αξιοποιηθούν.

Επιπλέον, χρειάζεται ένα στοχευμένο εθνικό σχέδιο για τη δημιουργία ελληνικής αγροτικής καινοτομίας. Να ξεκινήσουμε από τα εθνικά μας προϊόντα, τα αγροτικά προϊόντα που πρωταγωνιστούν στο τραπέζι μας και στις εξαγωγές μας και να μελετήσουμε έπειτα κάθε στάδιο της παραγωγής τους, το κοστολόγιό τους, τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Να βρούμε τα σημεία εκείνα στα οποία υστερούμε έναντι του ανταγωνισμού, να βρούμε τα σημεία στα οποία θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε μια εισαγόμενη τεχνολογία και να βρούμε πρωτότυπες, δικές μας, ελληνικές λύσεις σε αυτά.

Όσον αφορά την προώθηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, προτείνεται η χρήση εθνικού brand και όχι η πολυδιάσπαση σε δεκάδες περιφερειακές καμπάνιες. Τα ελληνικά προϊόντα μπορούν να βρουν το δρόμο τους προς τις διεθνείς αγορές, ως αναπόσπαστα συστατικά μιας ελληνικής-μεσογειακής διατροφής που ταιριάζει απόλυτα με τις νέες τάσεις της υγιεινής διατροφής. Τα ελληνικά εστιατόρια του εξωτερικού θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν πρέσβεις των ελληνικών προϊόντων.

Αναλυτικά το κείμενο θέσεων, μπορείτε να βρείτε δημοσιευμένο εδώ: https://in-social.gr/gggg/uploads/2022/12/Project13-1.pdf



Έχει διαβαστεί 4616 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 468 επισκέπτες και 0 μέλη.