Παρασκευή, 03 Ιούλ, 2020

  • Ενδιαφέρουσα ημερίδα στη Νάουσα για το Βέρμιο
  • Ανακοίνωση της ΟΛΜΕ για τα "γεγονότα της Νάουσας" με την κλήση εκπαιδευτικών από την Αστυνομία
  • Η ΑΝ.ΗΜΑ. Α.Ε. ανακοινώνει σήμερα τον Οριστικό Πίνακα Κατάταξης της 1ης Πρόσκλησης για έργα Ιδιωτικού χαρακτήρα
  • ΝΕΟΣ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: Οι ΗΠΑ αγόρασαν όλα τα αποθέματα του «Remdesivir» για τους επόμενους τρεις μήνες
  • Διανομή νωπών και ξηρών τροφίμων στους Δήμους Βέροιας, Αλεξάνδρειας και Νάουσας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
  • Συνέντευξη με τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Ημαθίας Αλέκο Μόσχο
Ενδιαφέρουσα ημερίδα στη Νάουσα για το Βέρμιο1 Ανακοίνωση της ΟΛΜΕ για τα "γεγονότα της Νάουσας" με την κλήση εκπαιδευτικών από την Αστυνομία2 Η ΑΝ.ΗΜΑ. Α.Ε. ανακοινώνει σήμερα τον Οριστικό Πίνακα Κατάταξης της 1ης Πρόσκλησης για έργα Ιδιωτικού χαρακτήρα3 ΝΕΟΣ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: Οι ΗΠΑ αγόρασαν όλα τα αποθέματα του «Remdesivir» για τους επόμενους τρεις μήνες4 Διανομή νωπών και ξηρών τροφίμων στους Δήμους Βέροιας, Αλεξάνδρειας και Νάουσας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας5 Συνέντευξη με τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Ημαθίας Αλέκο Μόσχο6

Το Σχόλιο της Ημέρας

«Ας σταθώμεν και ας αντιμετωπίσωμεν την αναρχίζουσαν ολιγαρχίαν εις τον χώρον της πατρίδος μας» : Η ΦΕΑΠΘ και το Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης το 1973…

print
email
από Η Άλλη Άποψη
«Ας σταθώμεν και ας αντιμετωπίσωμεν την αναρχίζουσαν ολιγαρχίαν εις τον χώρον της πατρίδος μας» : Η ΦΕΑΠΘ και το Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης το 1973…

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας

Στις 17 Νοέμβρη 1973 και ενώ έχει ξεκινήσει ο ξεσηκωμός στην Αθήνα, η Θεσσαλονίκη παίρνει τη σκυτάλη του αγώνα. Από την Παρασκευή 17 Νοέμβρη το πρωί, άρχισαν να εισέρχονται μαζικά οι φοιτητές στην Πολυτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης. Οι φοιτητές της κάθε σχολής έκαναν συνελεύσεις εκλέγοντας την επιτροπή τους και από αυτές τις επιτροπές στη συνέχεια εκλέχτηκε και η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή της κατάληψης, της οποίας το πρώτο μέλημά της, ήταν να οργανώσει τις λειτουργίες μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου. Έτσι, δημιουργήθηκαν επιτροπές περιφρούρησης, σίτισης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Το απόγευμα, νωρίς, όταν πια είχε πλημμυρίσει το Πολυτεχνείο από τους φοιτητές, άρχισε και η πολιορκία του χώρου από την ασφάλεια. Νωρίς μάλιστα, οι αστυνομικοί, αφού έσπασαν με τούβλα και πέτρες τα παράθυρα από την πίσω πλευρά του Πολυτεχνείου, προσπάθησαν να μπούνε μέσα, αποκρούστηκαν όμως από τους συγκεντρωμένους φοιτητές.

Γύρω στις 7 με 8 το βράδυ, άρχισε να λειτουργεί και ο ραδιοφωνικός σταθμός που είχε εγκατασταθεί στα υπόγεια της Αρχιτεκτονικής Θεσσαλονίκης. Κατά τις 9 μ.μ. άρχισαν να καταφθάνουν οι ειδήσεις από την Αθήνα ότι γίνονται συγκρούσεις και υπάρχουν νεκροί και τραυματίες. Η εκκένωση του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης, έγινε στις 4 το πρωί του Σαββάτου, κάτω από την απειλή ότι τα άρματα μάχης θα αρχίσουν τον κανονιοβολισμό της Σχολής. Ήδη, είχαν καταφθάσει τα τανκς μπροστά στην πύλη του Πολυτεχνείου και γύρω ήταν παραταγμένοι οι λοκατζήδες και οι αστυνομικοί. Μετά από αυτό υπήρξε συνεννόηση αστυνομία και φοιτητών ότι δεν θα υπάρξουν συλλήψεις και με αυτό τον όρο άρχισε η εκκένωση. Όμως η συμφωνία αθετήθηκε και έτσι, εκείνο το βράδυ στην έξοδο του Πολυτεχνείου πιάστηκαν 250 συνολικά άτομα τα οποία και μεταφέρθηκαν. Λίγο αργότερα 14 από τους φοιτητές και εργάτες, που μετείχαν στα γεγονότα του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης, συνελήφθησαν για την αντιδικτατορική τους δραστηριότητα μέσα από τις γραμμές της Αντι-Εφεε και της ΚΝΕ και μετά απο άγρια βασανιστήρια, κλείσθηκαν στις στρατιωτικές φυλακές Θεσσαλονίκης.

Η χούντα όμως δεν πρόλαβε να τους δικάσει, όπως σκόπευε, αλλά κατέρρευσε στις 24 Ιουλίου 1974 και έτσι μερικές μέρες αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι. Επρόκειτο για τους: Ακριτίδη Παναγιώτη, Βασιλείου Στέλιο, Βασιλειάδη Γιάννη, Γαλανό Χρήστο, Γκαγκανιάρα Αλέκο, Δεμουρτζίδη Βασίλειο, Ιωαννίδη Δημήτριο, Κοκολίδη Γρηγόρη, Καπλάνη Νίκο, Μπετσιμέα Γεράσιμο, Νάσκο Ρούλη, Οικονόμου Πέτρο, Τερζή Περικλή, Υψηλάντη Κούλη.

Η στάση της δοτής ΦΕΑΠΘ

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανακοίνωση της τότε ΦΕΑΠΘ (δοτής από το καθεστώς της Χούντας) που καταδικάζει την κινητοποίηση των φοιτητών, με «επιχειρήματα» που συναντάμε ακόμη και σήμερα από πολιτικές δυνάμεις και παρατάξεις με αφορμή φοιτητικές κινητοποιήσεις

Από την εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (17/11/1973) διαβάζουμε τη σχετική ανακοίνωση: Η Φοιτητική Ενωσις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και οι κλαδικοί σύλλογοι, λαβώντες γνώσιν των φοιτητικών γεγονότων των διαδραματιζομένων εις τον πανεπιστημικόν χώρον και ειδικότερον εις την πολυτεχνικήν σχολήν δηλούν τα κάτωθι:

Α. Ουδεμίαν σχέσιν έχουν με όσα συμβαίνουν εις τον χώρον του πολυτεχνείου και τούτο διότι:

1. Η ΦΕΑΠΘ και οι κλαδικοί σύλλογοι ως εκ του καταστατικού των, σκοπόν έχουν την επίλυσιν και προώθησιν όλων των καθαρώς φοιτητικών αιτημάτων και μόνον, απογορευομένης πάσης πολιτικοποιήσεως του έργου και των αγώνων των.

2. Συνθήματα ως «114», «Εξω οι Αμερικάνοιι», «Η Ελλάδα έξω από το ΝΑΤΟ», «Ζήτω η νεολαία Λαμπράκη» , «Αγρότες, εργάτες, φοιτητές, όλοι στον αγώνα» και πολλά άλλα, ουδεμίαν σχέσιν έχουν με το καθαρώς εκπαδευτικόν έργον το οποίο επιτελείται εις τον χώρον του πανεπιστημίου μας.

3. Τα ανωτέρω συνθήματα αλλά και ο τρόπος ενεργείας ορισμένων φοιτητών παρουσιάζουν σαφώς το ποιόν και το πολιτικόν χρώμα της δράσεώς των. Είναι φανερόν πλέον ότι πρόκειται περί αναρχικών και κομμουνιστικών στοιχείων.

Β. Η ΦΕΑΘ και οι κλαδικοί σύλλογοι στιγματίζουν τας πάσης φύσεως φθοράς αι οποίαι εγένοντο εις το κτήριον της πολυτεχνικής σχολής. Θεωρούν απαράδεκτον την καταστροφήν ή φθοράν της ιδιοκτησίας του ελληνικού λαού ,εν ονόματι του οποίου οι ταραχοποιοί τας πραγματοποιούν.

Γ. Πιστεύομεν και διαδηλούμεν ότι πρέπει να σεβασθώμεν τον μόχθον του φορολογουμένου Ελληνος ο οποίος καλύπτει τα έξοδα της εκπαιδεύσεως μας. Πιστεύομεν και διαδηλούμεν ότι οι γονείς μας δια της εισαγωγής μας εις τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, κοπιάζουν δια να πραγματοποιήσουν τας σπουδάς μας και όχι να προβαίνομεν εις αναρχικάς ενεργείας. Πιστεύομεν και διαδηλούμεν ότι ομόχθος και ο ιδρώτας των γονέων μας σκοπόνέχει την ολκλήρωσιν της προσωπικότητός μας ως και την επιστημονικήν μας κατάρτησιν επ’αγαθώ της ελληνικής κοινωνίας.
Καλούμεν τους γονείς μας, τους διδασκάλους μας και τη διοίκησιν του πανεπιστημίου μας, τους συαδέλφους μας και όλον τον ελληνικόν λαόν να λάβουν θέσιν έναντι τοιούτων ενεργειών των οποίων το πολιτικό χρώμα στιγματίζει τον Ελληνα και την ελληνικήν ιστορίαν.

Ας σταθώμεν έμπροσθεν των ευθυνών μας και ας εργασθώμεν όλοι μαζί δι’ εν καλλίτερον λέον, δι’ εν ευτυχέστερον αύριον. Ας σταθώμεν και ας αντιμετωπίσωμεν την αναρχίζουσαν ολιγαρχίαν εις τον χώρον της πατρίδος μας.

Συνάδελφοι, συνεχίσατε τας σπουδάς, αναπτύξατε την προσωπικότητά σας ίνα καταστώμεν ικανοί και βασικοί συντελεσταί ενός εθνκού, κοινωνικού, οικονομικού και ευρύθμου πολιτικού μέλλοντος τα ενδόξου πατρίδος μας».

(Πρώτη δημοσίευση atexnos.gr)

 

Έχει διαβαστεί 197 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες
Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες
Θερμοκρασία 35 °C
Άνεμος ΝΑ 2-3 μποφόρ

Παρασκευή, 03 Ιουλίου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 21 ως 34 °C
Άνεμος ΑΒΑ 1-2 μποφόρ

Σάββατο, 04 Ιουλίου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 19 ως 33 °C
Άνεμος ΑΝΑ 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 138 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά