Τρίτη, 26 Οκτ, 2021

  • Ενός λε­πτού σιγή για τους νε­κρούς της ερ­γα­τι­κής τάξης
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 26/10
  • Παρουσίαση βιβλίου της Νόρας Πυλόρωφ στη Βέροια
  • Διακοπή νερού στη Βέροια
  • Μήνυμα Δημάρχου Βέροιας για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940
  • Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Βέροιας: Υποβολή αιτήσεων
Ενός λε­πτού σιγή για τους νε­κρούς της ερ­γα­τι­κής τάξης1 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 26/102 Παρουσίαση βιβλίου της Νόρας Πυλόρωφ στη Βέροια3 Διακοπή νερού στη Βέροια4 Μήνυμα Δημάρχου Βέροιας για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 19405 Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Βέροιας: Υποβολή αιτήσεων6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Για τα μάτια των νέων

Μια παράσταση, με «ειδικό προσκεκλημένο» τη νέα γενιά, δίνουν σε «κόντρα ρόλους» η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, επιδιδόμενοι σε μια πλειοδοσία υποσχέσεων για δήθεν «μέτρα στήριξης», «ευκαιρίες» και επιδόματα. Αντιμετωπίζουν τη νεολαία σαν εκλογική λεία στο σαφάρι της κυβερνητικής εναλλαγής, προσπαθούν να εγκλωβίσουν και να ενσωματώσουν τη δίκαιη α... Περισσότερα

Δασικοί Χάρτες, Πρωτογενής Τομέας και λοιπές διατάξεις

από Η Άλλη Άποψη
  Δασικοί Χάρτες, Πρωτογενής Τομέας και λοιπές διατάξεις

Ουρσουζίδης Ν. Γιώργος Βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ

Τη Δευτέρα ψηφίζεται στην Βουλή των Ελλήνων, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Τροποποιήσεις διατάξεων της δασικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις», αφορά σε ένα ρεαλιστικό νομοσχέδιο, που λύνει προβλήματα που έχουν ανακύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών και επηρεάζουν κατά κύριο λόγο τον πρωτογενή τομέα.

Επιλύονται χρόνια ζητήματα, που επί σειρά ετών η πολιτεία απέφευγε να ρυθμίσει. Είναι αδιανόητο οι αγρότες να συνεχίζουν να είναι έρμαια της όποιας πολιτικής ανευθυνότητας. Αντίστοιχα, είναι αδιανόητο οι δασικές υπηρεσίες να απασχολούνται επί δεκαετίες με την έκδοση πράξεων χαρακτηρισμού, κατά κύριο λόγο σε βάρος του σπουδαιότερου καθήκοντος τους, που είναι η προστασία και η φροντίδα του δασικού πλούτου της χώρας.  

▲  Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος δεν είναι σε καμία περίπτωση, σε αντίθεση με την πρωτογενή παραγωγή ή την ανάπτυξη.

▲  Θέλουμε ή όχι; Oι αγρότες που κάποτε υπό αντίξοες συνθήκες, εκχέρσωσαν δασική γη, για να καλλιεργήσουν και να επιβιώσουν, να την κατέχουν νομίμως και να την αξιοποιούν με σκοπό την παραγωγή;

Είναι η πρώτη φορά, που μια Κυβέρνηση τολμά να προχωρήσει στην ανάρτηση των δασικών χαρτών, διασφαλίζοντας τη  δημόσια  περιουσία  και την προστασία της φύσης, αλλά και την εξασφάλιση δικαίου για τους πολίτες και την απαλλαγή τους από τις παθογένειες του παρελθόντος.

Η αποτύπωση λοιπόν της δημόσιας περιουσίας και κατ' επέκταση της ιδιοκτησίας του ελληνικού δημοσίου, εν προκειμένω των δασών και των δασικών εκτάσεων, ήταν πολύ βολικό να  είναι ασαφής. - Βολική για την εξυπηρέτηση της διαπλοκής και των καταπατήσεων – Αυτό ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ.

Παραθέτω τη θέση μου, κατά τη συζήτηση στην διαδικασία επεξεργασίας του νομοσχεδίου, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΥΡΣΟΥΖΙΔΗΣ:

«Κύριε Υπουργέ, αγαπητοί συνάδελφοι, σήμερα κάνουμε το αυτονόητο, δηλαδή, άνθρωποι, οι οποίοι με τα ίδια τους τα χέρια εκχέρσωσαν εκτάσεις προκειμένου να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να επιβιώσουν, εδώ και πάρα πολλά χρόνια - στην πλειοψηφία τους πρόσφυγες- που ήρθαν από την παλιά πατρίδα στη νέα τους πατρίδα - όχι πάντα ευπρόσδεκτοι - δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για να ζήσουν, να συντηρήσουν τις οικογένειές τους, να σπουδάσουν τα παιδιά τους, και ξαφνικά η Ελληνική Πολιτεία, μετά από πολλές δεκαετίες τους καλούσε να απολογηθούν για αυτή τους την πράξη, επειδή οι συγκεκριμένες εκτάσεις ήταν χαρακτηρισμένες ως δασικές.

Τέτοια προκλητική συμπεριφορά από πλευράς της Ελληνικής Πολιτείας, αντιμετώπισαν και οι πολίτες του Νομού Ημαθίας, αναφέρομαι ειδικότερα στο χωριό Συκιά (και αλλού), όπου εκτός των αγροτεμαχίων που είναι μια εντελώς ήπια μορφή ενασχόλησης και δραστηριότητας, αντιμετώπιζαν πριν την ψήφιση αυτού του νόμου να χάσουν και τα σπίτια τους, γιατί και τα ίδια τους τα σπίτια έχουν οικοδομηθεί πάνω σε εκτάσεις με παρόμοιο χαρακτηρισμό.

Έρχεται, λοιπόν, η Πολιτεία σήμερα να πράξει το αυτονόητο. Να αποτυπώσει την πραγματικότητα πάνω σε ένα χαρτί, που λέγεται νόμος, που κατοχυρώνει ουσιαστικά το δικαίωμα αυτών των ανθρώπων να συνεχίσουν να ζουν, χωρίς η Πολιτεία να τους προξενεί προβλήματα.

Δεν θα μπω καθόλου στο κομμάτι που αφορά στο τίμημα. Κάθε νόμος πρέπει να έχει την έννοια της προστασίας των ανθρώπων που δικαιούνται του ευεργετήματος, αλλά και των ανθρώπων που σκέφτονται πονηρά και προσπαθούν να τον καταστρατηγήσουν. Υπ' αυτή την έννοια, λοιπόν, εάν στο μέλλον προκύψουν ζητήματα, προφανώς και θα διευκολυνθούν, (εξάλλου σύντομα εισάγεται προς ψήφιση νομοσχέδιο, που αφορά στους ανθρώπους που δημιούργησαν υπέρογκα χρέη και έρχεται η Πολιτεία να καλύψει αυτή την ανάγκη για συνέχιση της βιοποριστικής τους δραστηριότητας και να καλύψει σε μεγάλο βαθμό αυτό το πρόβλημα, το οποίο δημιουργήθηκε στα χρόνια της κρίσης).

Αυτά όμως, είναι λάθη ή παραλείψεις, οι οποίες είναι αναστρέψιμες και αυτός ο νόμος αυτό κάνει. Κάνει αναστροφή μιας άδικης συμπεριφοράς απέναντι σε αυτούς τους πολίτες, προκειμένου να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Το πρόβλημα είναι, όταν οι συνέπειες της Πολιτείας παράγουν μη αναστρέψιμες βλάβες - και δεν μπορώ, παρά να κάνω αναφορά σήμερα - με ανάμικτα συναισθήματα, σε αυτή τη μεγάλη μέρα, που ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε, μετά από δεκατέσσερα χρόνια, από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, το τούνελ των Τεμπών, το οποίο ουσιαστικά είναι ένα τούνελ προς τη ζωή, γιατί εκεί θρηνήσαμε πάρα πολλά θύματα.

Αν λοιπόν, αυτές οι παραλείψεις που ενδεχομένως υπάρχουν σε αυτό το νομοσχέδιο, όπως καταγγέλλεται από συναδέλφους της Αντιπολίτευσης, συνιστούν μια πράξη επιπόλαια, τι θα μπορούσε να πει κανείς, όταν επί σειρά ετών, η Πολιτεία ανεχόταν να υλοποιούνται δρόμοι ανά την επικράτεια, αγνοώντας την οδυνηρή πραγματικότητα που αφορά, στη Ζεύξη του Μαλλιακού  και  στην παράκαμψη των Τεμπών.

Θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια και το αίσθημα ευγνωμοσύνης που νοιώθω, στους ανθρώπους που ασχολήθηκαν και ολοκλήρωσαν αυτό το έργο, γιατί πιστεύω, ότι δικαιώθηκε η μνήμη των παιδιών και των οικογενειών τους, που άφησε ανεξίτηλη πληγή πάνω στο υπόλοιπο της ζωή τους, αυτή η αβελτηρία, που επί σειρά ετών επέδειξε η Ελληνική Πολιτεία.

Έχει διαβαστεί 355 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 10 °C
Άνεμος Δ 2 μποφόρ

Τρίτη, 26 Οκτωβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 4 ως 15 °C
Άνεμος Ν 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 5 ως 15 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 312 επισκέπτες και 0 μέλη.