Παρασκευή, 18 Ιούν, 2021

 • Πασαρέλα...
 • «Ο ρόλος της ηγεσίας στην επικοινωνία» διαδικτυακό σεμινάριο με ελεύθερη συμμετοχή
 • Ζεστό χρήμα και αντιλαϊκά μέτρα για λογαριασμό του κεφαλαίου από τις εκταμιεύσεις...
 • ΝΑΟΥΣΑ: Με αγωνιστική παρέμβαση μπήκε νέος φραγμός στα σχέδια εγκατάστασης δικτύου ανεμογεννητριών στο Βέρμιο
 • ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να ληφθούν μέτρα για τους πρώην στάβλους στο Δήμο Βέροιας που έχουν μετατραπεί σε εστία μόλυνσης
 • Αρση περιοριστικών μέτρων
Πασαρέλα...1 «Ο ρόλος της ηγεσίας στην επικοινωνία» διαδικτυακό σεμινάριο με ελεύθερη συμμετοχή2 Ζεστό χρήμα και αντιλαϊκά μέτρα για λογαριασμό του κεφαλαίου από τις εκταμιεύσεις...3 ΝΑΟΥΣΑ: Με αγωνιστική παρέμβαση μπήκε νέος φραγμός στα σχέδια εγκατάστασης δικτύου ανεμογεννητριών στο Βέρμιο4 ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να ληφθούν μέτρα για τους πρώην στάβλους στο Δήμο Βέροιας που έχουν μετατραπεί σε εστία μόλυνσης5 Αρση περιοριστικών μέτρων6

Το Σχόλιο της Ημέρας

«Πράσινο φως» για μαζικές απολύσεις ως το τέλος του χρόνου

Σε κερκόπορτα για μαζικές απολύσεις εργατοτεχνιτών μέχρι το τέλος του χρόνου μετατρέπει τη διάταξη για εξομοίωση της αποζημίωσης απόλυσης με αυτή των υπαλλήλων η κυβέρνηση μέσα από σχετική τροπολογία που πρόσθεσε στα μουλωχτά λίγο πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου.Συγκεκριμένα, με διάταξη που μπήκε στις μεταβατικές διατάξεις η κυβέρν... Περισσότερα

Η κυβέρνηση μεθοδεύει περικοπές σε μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων;

από Η Άλλη Άποψη
Η κυβέρνηση μεθοδεύει περικοπές σε μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων;

Γράφει η Ευγενία Καβαλλάρη, εκπαιδευτικός

Εδώ και μέρες πληθαίνουν τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια που με ένα συντονισμένο τρόπο αναπαράγουν το σενάριο πως επίκεινται περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Πολλά σενάρια, γύρω από τους μισθούς στο δημόσιο τομέα, εξυφαίνονται και βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες και αυτό δεν είναι τυχαίο. Κοινός παρονομαστής όλων αυτών των σχεδίων είναι η πίεση που δέχονται τα δημοσιονομικά της χώρας και ο προϋπολογισμός λόγω του κορονοϊού. Οι ναυαρχίδες των αστικών δημοσιογραφικών επιτελείων θυμήθηκαν ξανά πως η ψαλίδα των μισθών ανάμεσα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι ήδη πολύ μεγάλη και θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο μετά την κρίση της επιδημίας σε βάρος των δεύτερων. Μεθοδεύουν έναν ύπουλο εκβιασμό απέναντι στους εργαζόμενους που έχει πολλές όψεις, ενεργοποιώντας και πάλι τον αντιδραστικό κοινωνικό αυτοματισμό. Από τη μια μεριά οι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα παρουσιάζονται ως φυσικό φαινόμενο ή το λιγότερο ως λογική συνέπεια και οι εργαζόμενοι οφείλουν να βάλουν πλάτη, διότι διαφορετικά υπάρχει η απειλή και η δαμόκλειος σπάθη της απόλυσης. Μπροστά σ’ αυτό το δίπολο οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα οφείλουν, σύμφωνα πάντα με την κυρίαρχη προπαγάνδα, να βάλουν πλάτη και να αποδεχθούν οριζόντιες μειώσεις στους μισθούς τους, που φτάνει ως και το 50%, ώστε να “διορθωθεί” το άνοιγμα της ψαλίδας των αποδοχών δημοσίου – ιδιωτικού τομέα. Στρέφουν τους ιδιωτικούς ενάντια στους δημόσιους υπαλλήλους, απαιτώντας μάλιστα από τους πρώτους να αποδεχθούν ως κανονικότητα τους λεηλατημένους μισθούς φτώχειας και εξαθλίωσης και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας και των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Κι αν τα σενάρια για οριζόντιες μειώσεις μισθών μοιάζουν “ακραία”, υπάρχει μια άλλη μερίδα του αστικού τύπου που κινείται στο ίδιο μήκος κύματος αλλά παρουσιάζει μια ελαφρώς διαφοροποιημένη εκδοχή της ίδιας κατεύθυνσης. Βάζει στο στόχαστρο ομάδες εργαζομένων στο Δημόσιο τομέα που σήμερα υποχρεωτικά δεν εργάζονται λόγω λουκέτου σε συγκεκριμένους τομείς (πχ εκπαιδευτικοί) ή εφαρμόζεται η εκ περιτροπής μερική εργασία. Για τις περιπτώσεις αυτές οι δημοσιογραφικοί λαγοί σπεύδουν να διαμορφώσουν ευνοϊκό κοινωνικό κλίμα για τα σχέδια που απεργάζονται τα αφεντικά τους, κάνοντας λόγο για άδικη μεταχείριση ανάμεσα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ώστε η επιβολή των μισθολογικών περικοπών σε αυτούς τους εργαζόμενους να προκύψει ως λογικό και δίκαιο μέτρο, στο πλαίσιο πάντα της “εθνικής ομοψυχίας” όπου όλοι οι καλούνται να βάλουν πλάτη και να αποδεχθούν πρόθυμα και υπάκουα τη νέα λεηλασία.

Η συζήτηση που εντείνεται αυτές τις μέρες καθόλου τυχαία δεν είναι. Μπορεί ο Σταϊκούρας καθώς και άλλα κυβερνητικά στελέχη να δηλώνουν πως δεν εξετάζουν αυτή τη στιγμή τέτοια μέτρα, σπεύδουν όμως να συμπληρώσουν με νόημα στην ίδια φράση πως για το μέλλον όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Χρησιμοποιώντας ως προσχηματικό επιχείρημα την αβεβαιότητα που υπάρχει γύρω από το χρονικό ορίζοντα της κρίσης δεν αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο περικοπής, οριζόντιας ή επιμέρους, για τους επόμενους μήνες. Τα σενάρια και η δημόσια συζήτηση, που αφήνει η κυβέρνηση να εξελίσσεται, δοκιμάζουν τις κοινωνικές αντιδράσεις αλλά και ταυτόχρονα τα αντανακλαστικά των εργαζομένων, ιδιαίτερα στο δημόσιο τομέα.

Τα δημοσιογραφικά επιτελεία που βρίσκονται στην υπηρεσία της κυβερνητικής προπαγάνδας προλειαίνουν το έδαφος, ενεργοποιούν τα συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας και με όχημα τον κοινωνικό αυτοματισμό εντοπίζουν και στοχοποιούν ως πρόβλημα τους δημοσίους υπαλλήλους, όπως άλλωστε έχει γίνει πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν.

Για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα δεν θα υπάρχει κανένας εφησυχασμός. Είναι βέβαιο πως θα βρεθούν και αυτοί στο μάτι του κυκλώνα και της αντιλαϊκής πολιτικής την επόμενη ημέρα.

Έχει διαβαστεί 271 φορές

Σχόλια

 • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 18 °C
Άνεμος Β 1-2 μποφόρ

Πέμπτη, 03 Ιουνίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 13 ως 25 °C
Άνεμος ΒΑ 2 μποφόρ

Παρασκευή, 04 Ιουνίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 13 ως 26 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 141 επισκέπτες και 0 μέλη.