Πέμπτη, 19 Σεπ, 2019

  • Κοινός Τόπος: Αναμένουμε πνεύμα σεβασμού, δικαιοσύνης και σύμπνοιας κύριε δήμαρχε
  • Ο Τάσος Μπαρτζώκας εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού στις εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων στη Βέροια
  • Υπογραφές Συμβάσεων έργων από την ΑΝΗΜΑ
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΒΕΡΟΙΑΣ :Καμιά ανοχή στην ανάπτυξή τους.Οργάνωση κι αγώνας για την ανατροπή τους
  • Ολιγόωρη διακοπή νερού λόγω βλαβών στην Δημοτική Κοινότητας Μακροχωρίου του Δήμου Βέροιας
  •  Κάλεσμα για συμμετοχή στον «ΣΥΡΙΖΑ  Προοδευτική Συμμαχία»
Κοινός Τόπος: Αναμένουμε πνεύμα σεβασμού, δικαιοσύνης και σύμπνοιας κύριε δήμαρχε1 Ο Τάσος Μπαρτζώκας εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού στις εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων στη Βέροια2 Υπογραφές Συμβάσεων έργων από την ΑΝΗΜΑ3 ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΒΕΡΟΙΑΣ :Καμιά ανοχή στην ανάπτυξή τους.Οργάνωση κι αγώνας για την ανατροπή τους4 Ολιγόωρη διακοπή νερού λόγω βλαβών στην Δημοτική Κοινότητας Μακροχωρίου του Δήμου Βέροιας5  Κάλεσμα για συμμετοχή στον «ΣΥΡΙΖΑ  Προοδευτική Συμμαχία»6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Εγκλωβισμός και καταστολή

print
email
από Η Άλλη Άποψη
Εγκλωβισμός και καταστολή

Για άλλη μια φορά, η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου είναι εκρηκτική. Εκατοντάδες διωγμένοι από τις χώρες τους, εξαιτίας κυρίως των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και των πολέμων, έρχονται να προστεθούν στους χιλιάδες που παραμένουν εγκλωβισμένοι και στοιβάζονται στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, κατ' εφαρμογή της αντιδραστικής και επικίνδυνης συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, που υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση, σε συνέχεια της προηγούμενης.

Αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στη Μόρια 10.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 4.500 ζουν μέσα στον καταυλισμό, όταν η δυνατότητα φιλοξενίας είναι για 3.000! Οι υπόλοιποι ζουν σε κατειλημμένα, τα περισσότερα, κτήματα γύρω από το Κέντρο, σε σκηνές ή άλλες πρόχειρες κατασκευές που έχουν στηθεί από τους ίδιους ή από ΜΚΟ. Αντίστοιχα στη Λέρο, στις δύο δομές, χωρητικότητας 950 ατόμων, αυτήν τη στιγμή φιλοξενούνται πάνω από 1.800!

* * *

Αξιοποιώντας αυτήν την οριακή κατάσταση στα νησιά, που με την πολιτική της ανακυκλώνει και συντηρεί, η κυβέρνηση προχωρά σε κλιμάκωση της καταστολής και του αυταρχισμού, όπως έδειξε και η χτεσινή επέμβαση των ΜΑΤ στη Μόρια. Ταυτόχρονα, ενισχύει το ρόλο του ΝΑΤΟ και της Frontex στο Αιγαίο, εμπλέκοντας το Μεταναστευτικό πιο βαθιά στα ευρωατλαντικά γρανάζια και παρουσιάζει ως διέξοδο την ένταση της πολιτικής που διαιωνίζει την ίδια απαράδεκτη κατάσταση για πρόσφυγες και νησιώτες. Σ' αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, απ' όπου συν τοις άλλοις εξαγγέλθηκε η απαράδεκτη κατάργηση του δικαιώματος προσφυγής των αιτούντων άσυλο, όταν απορριφθεί η αρχική τους αίτηση.

Οσο για τη μεταφορά από τα νησιά στην ενδοχώρα μερικών εκατοντάδων ανθρώπων που η κυβέρνηση διαφημίζει ως «αποσυμφόρηση», δεν είναι καν σταγόνα στον ωκεανό. Θυμίζουμε ότι το ίδιο έκανε κατά καιρούς και η προηγούμενη κυβέρνηση, όταν το 2018 το πρόβλημα ήταν και πάλι οξυμένο. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν λύθηκε, αφού ο εγκλωβισμός που επιβάλλει η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας συντηρεί σταθερά ψηλά τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών στις άθλιες υποδομές των νησιών, ενώ υπάρχει ραγδαία επιδείνωση όταν αυξάνονται οι ροές, με καθοριστική συμβολή και της Τουρκίας, που αξιοποιεί το Μεταναστευτικό στον ανταγωνισμό της με την Ελλάδα, την ΕΕ και ευρύτερα.

* * *

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στα αστικά κόμματα είναι υποκριτική. Στόχο έχει να κρύψει τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος και κυρίως τις τεράστιες ευθύνες που μοιράζονται η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ως θεματοφύλακας τάχα των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών, όταν ο διπλός εγκλωβισμός και οι «Μόριες» έχουν και τη δική του υπογραφή. Προχτές μάλιστα θυμήθηκε και τον ...πόλεμο (!) ως αιτία του Μεταναστευτικού, ενώ υποστήριξε ως κυβέρνηση όλο το εύρος του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού στην περιοχή, που σπέρνει πολέμους και προσφυγιά.

Από την πλευρά της, η ΝΔ, πατώντας στο έδαφος που έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζει την ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού ως λύση του προβλήματος και εξωραΐζει τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, ζητώντας από τους Ευρωπαίους εταίρους μέτρα για την πλήρη εφαρμογή της. Ταυτόχρονα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κρύβουν ότι ψήφισαν μαζί στην ΕΕ την ακόμη μεγαλύτερη καταστολή στα σύνορα, τη δημιουργία «ελεγχόμενων κέντρων», δηλαδή περισσότερες «Αμυγδαλέζες» και «Μόριες», αλλά και «πλατφορμών αποβίβασης», δηλαδή στρατοπέδων συγκέντρωσης σε τρίτες χώρες. Και βέβαια, εμπλέκουν από κοινού την Ελλάδα στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς, πλευρά των οποίων είναι και το ανοιγόκλεισμα της στρόφιγγας των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία.

* * *

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που από την πρώτη στιγμή καταδίκασε τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και τον διπλό εγκλωβισμό στα hot spots. Ταυτόχρονα, παίρνει πρωτοβουλίες στο κίνημα και καλεί συνδικάτα και φορείς να διεκδικήσουν: Να κλείσουν η Μόρια και όλα τα hot spots των νησιών, να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε αξιοπρεπείς και δημόσιες δομές φιλοξενίας, με προτεραιότητα στους ανηλίκους, με προοπτική τη γρήγορη μεταφορά τους στις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Ολες οι διαδικασίες κατάθεσης των αιτημάτων τους να γίνονται στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Και βέβαια, να στοχεύσει η πάλη Ελλήνων και μεταναστών τον πραγματικό αντίπαλο, την πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων της, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης, που γεννά φτώχεια, πρόσφυγες και μετανάστες.

(Αναδημοσίευση από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ)

Έχει διαβαστεί 28 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως συννεφιά με καταιγίδες
Κυρίως συννεφιά με καταιγίδες
Θερμοκρασία 20 °C
Άνεμος ΒΔ 2-3 μποφόρ

Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 13 ως 27 °C
Άνεμος ΒΑ 2-3 μποφόρ

Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 8 ως 19 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 166 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά