Δευτέρα, 01 Μάρ, 2021

  •  ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ . ΑΙΣΧΟΣ!! ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΔΙΑΚΟΠΤΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ!
  • Πληροφοριακός και Κριτικός Γραμματισμός στα ΜΜΕ για Εκπαιδευτικούς και Εφήβους
  • Πέντε περιπτώσεις κρατούμενων που πέθαναν έπειτα από απεργία πείνας
  • Μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Αποστακτήριο το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα, Ελευθέριου Κορυφίδη, με τίτλο “ΜΥΘΟΠΡΟΣΩΠΕΙΑ”
  • ΟΕΝΓΕ: Σχετικά με την απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 28/2
 ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ . ΑΙΣΧΟΣ!! ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΔΙΑΚΟΠΤΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ! 1 Πληροφοριακός και Κριτικός Γραμματισμός στα ΜΜΕ για Εκπαιδευτικούς και Εφήβους2 Πέντε περιπτώσεις κρατούμενων που πέθαναν έπειτα από απεργία πείνας3 Μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Αποστακτήριο το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα, Ελευθέριου Κορυφίδη, με τίτλο “ΜΥΘΟΠΡΟΣΩΠΕΙΑ”4 ΟΕΝΓΕ: Σχετικά με την απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα5 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 28/26

Το Σχόλιο της Ημέρας

Η αλήθεια…(Ότι λάμπει δεν είναι χρυσός…)

Προβλήθηκε από τα κανάλια ευρέως ο συγκεκριμένος γραφίστας ("Ευρυτος") για το έργο του σχετικά με την επανάσταση του ’21 στους δρόμους της Αθήνας. Μάλιστα με απόφαση του δημάρχου «στολίζει» τα 200 επανάστασης του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης. Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική σχετικά με το ίδιο το έργο του και τις αντιλή... Περισσότερα

Είναι σήμερα η πολιτική γένους θηλυκού;

από Η Άλλη Άποψη
Είναι σήμερα η πολιτική γένους θηλυκού;

Αρθρο της Γεωργίας Μπατσαρά *

Είναι σήμερα η πολιτική γένους θηλυκού; Η απάντηση που αβίαστα θα μπορούσε να δώσει ακόμα κι ένας άνθρωπος που δεν ασχολείται με την πολιτική, θα ήταν «μόνο στη γραμματική. ΟΧΙ όσον αφορά τη συμμετοχή των γυναικών σ’ αυτή».

Η ίση συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα χάραξης πολιτικής και λήψης αποφάσεων και η ισότιμη αντιπροσώπευσή τους, σε όργανα και θέσεις εξουσίας , αποτελεί ακόμα και σήμερα ζητούμενο για τη χώρα μας, παρά τις προόδους που έχουν σημειωθεί σε θεσμικό, νομοθετικό και κοινωνικό επίπεδο.

Συμφωνούμε όλοι ότι η πολιτική συνεχίζει και είναι μια ανδρική υπόθεση ,τόσο σε επίπεδο συμμετοχής ,όσο και σε επίπεδο εκλογής υποψηφίων γυναικών.

Η υποχρεωτική συμμετοχή των γυναικών, μέσω της ποσόστωσης (40%) στα ψηφοδέλτια των Ευρωεκλογών, Εθνικών και Αυτοδιοικητικών εκλογών, αποτελεί σίγουρα ένα βήμα προόδου και είναι ένα μέσο ενίσχυσης της συμμετοχής τους στην πολιτική ζωή και μια προσπάθεια εξάλειψης των διακρίσεων, τουλάχιστον όσον αφορά την ισότιμη αντιμετώπισή τους και τη συμμετοχή τους στη δημόσια ζωή.

Από την άλλη, παρά την ευνοϊκή αυτή νομική ρύθμιση για τη συμμετοχή περισσότερων γυναικών  στα πολιτικά δρώμενα, πολιτικά κόμματα, περιφερειακοί και δημοτικοί συνδυασμοί, αναζητούν υποψήφιες γυναίκες, αφού ο αριθμός των ενδιαφερομένων για τα κοινά γυναικών είναι ελάχιστος. Έτσι ελοχεύει και ο κίνδυνος «η ποσότητα να λειτουργήσει εις βάρος της ποιότητας», ιδιαίτερα όπου απαιτείται αυξημένος αριθμός γυναικών. Και προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, δεν αναφέρομαι στην ποιότητα της  προσωπικότητας των προς  πλήρωση των κενών θέσεων των ψηφοδελτίων επιστρατευομένων γυναικών, προκειμένου αυτά να καλύπτουν τις προϋποθέσεις που θέτει ο  νόμος, όσον αφορά  τη συμμετοχή των γυναικών, αλλά στο ενδιαφέρον τους για την πολιτική.

    Ο πολλαπλός ρόλος της γυναίκας στη δομή της σημερινής κοινωνίας, τα στερεότυπα των δύο φύλων, που είναι βαθειά ριζωμένα και αναπαράγονται μέσα από δομές και φορείς κοινωνικοποίησης με την παραδοσιακή, ιστορική ταύτιση της πολιτικής με την ανδρική εξουσία, το πολιτικό Bullying εις βάρος των γυναικών και άλλοι παράγοντες οι οποίοι προκύπτουν από σύγχρονες έρευνες, αποθαρρύνουν τη συμμετοχή της σύγχρονης γυναίκας στην πολιτική.

   Η μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών στην Ελλάδα, όπως αυτό προκύπτει, από σχετικές έρευνες, ιδιαίτερα για την τοπική Αυτοδιοίκηση δευτέρου βαθμού, παρατηρείται στην τοπική Αυτοδιοίκηση, σε σχέση με το Ελληνικό Κοινοβούλιο, το Ευρωκοινοβούλιο και τα Συνδικαλιστικά όργανα.

   Παρ’ όλα αυτά, τα ποσοστά των εκλεγμένων γυναικών, σε σχέση με τα αντίστοιχα των ανδρών, είναι απογοητευτικά, αν αναλογιστεί κανείς ότι η τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί τον εγγύτερο στον πολίτη δημοκρατικό θεσμό και ως εκ τούτου η ενεργοποίηση ενός νέου δυναμικού με τη συμμετοχή των γυναικών, θα έπρεπε να είναι απαίτηση όλων και να εκφράζεται στις αυτοδιοικητικές επιλογές.

 

   Σημειώνουμε ότι στο Δήμο Βέροιας, όπου είμαι και υποψήφια Δήμαρχος, από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, έχουμε μία γυναίκα δήμαρχο, την περίοδο 2006-2014, την κυρία Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, ενώ σήμερα, μεταξύ οχτώ υποψηφίων Δημάρχων  για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου του 2019, υπάρχει μόνο μία γυναίκα υποψήφια Δήμαρχος, η κυρία Γεωργία Μπατσαρά,( η γράφουσα).

   Η μειωμένη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική ζωή της χώρας μας και κάθε χώρας, αποδυναμώνει το σύγχρονο διακύβευμα περί δημοκρατικού μοντέλου διακυβέρνησης, εφόσον το ήμισυ και πλέον του εκλογικού σώματος (γυναίκες) της χώρας υπο-αντιπροσωπεύεται στα κέντρα χάραξης πολιτικής και λήψης αποφάσεων και αποδεικνύει περίτρανα ότι η ανισότητα των δύο φύλων, αποτελεί παρούσα πραγματικότητα και όχι παρελθούσα κατάσταση.

   «Η επίτευξη του στόχου της ίσης συμμετοχής των γυναικών και των ανδρών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, θα επιφέρει την ισορροπία η οποία θ’ αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τη σύνθεση της κοινωνίας και είναι απαραίτητη, ώστε να ενδυναμωθεί η δημοκρατία και να προωθηθεί η ορθή λειτουργία της τελευταίας…».(4η Παγκόσμια Διάσκεψη για τις γυναίκες 1995-Πλατφόρμα Πεκίνου, Στρατηγικός στόχος G1, άρθρο 181).  

*(Η Γεωργία Μπατσαρά υπήρξε Αντινομάρχης (2009),Περιφερειακή σύμβουλος(2010-20140) και βουλευτής ΝΔ Νομού Ημαθίας(Ιούνιος 2012- Δεκέμβριος 2014).Σήμερα είναι υποψήφια

Δήμαρχος Δήμου Βέροιας, για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου του 2019.             

 

Έχει διαβαστεί 160 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 12 °C
Άνεμος ΒΔ 2-3 μποφόρ

Δευτέρα, 01 Μαρτίου

Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Θερμοκρασία 2 ως 14 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 02 Μαρτίου

Κυρίως συννεφιασμένος
Κυρίως συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 4 ως 13 °C
Άνεμος Β 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 186 επισκέπτες και 0 μέλη.