Δευτέρα, 17 Αυγ, 2026

  • ΚΚΕ: Τεράστιες οι ευθύνες του επιτελικά ανίκανου κράτους να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή και το φυσικό πλούτο που τα θεωρεί «κόστος»
  • Νέοι κρίκοι εμπλοκής από την Ουκρανία έως τη Μέση Ανατολή
  • Αποστολή
  • ΠΑΣΟΚ και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα: Έργα και ημέρες της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας για τις ανάγκες του συστήματος
  • Το ΠΑΣΟΚ Ημαθίας στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου στο Βέρμιο
  • Γνώριμες οι Σειρήνες, γνωστός και ο προορισμός
ΚΚΕ: Τεράστιες οι ευθύνες του επιτελικά ανίκανου κράτους να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή και το φυσικό πλούτο που τα θεωρεί «κόστος»1 Νέοι κρίκοι εμπλοκής από την Ουκρανία έως τη Μέση Ανατολή2 Αποστολή3 ΠΑΣΟΚ και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα: Έργα και ημέρες της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας για τις ανάγκες του συστήματος4 Το ΠΑΣΟΚ Ημαθίας στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου στο Βέρμιο5 Γνώριμες οι Σειρήνες, γνωστός και ο προορισμός6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Δύσκολα

Δύσκολα

Δύσκολες ώρες για τον ...μεγαλύτερο και ισχυρότερο στρατό του κόσμου. Ο διοικητής των αμερικάνικων δυνάμεων που επιχειρούν στον Κόλπο γράφει τη μια έκθεση μετά την άλλη για τις αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις σε βάρος του Ιράν που δεν μπορούν να προκαλέσουν άλλη καταστροφή, ούτε να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση. Οπότε, δεν έχει νόημα ... Περισσότερα

Ενα νεύμα... δρόμος

από Η Άλλη Άποψη
Ενα νεύμα... δρόμος

«Εγώ γνώριζα μια βδομάδα ότι ο κ. Αποστολάκης έχει δεχτεί κρούση για να αναλάβει (...) Πήγα την Τετάρτη στη Βουλή και περίμενα να ακούσω, έστω να δω μια κίνηση, ένα νεύμα από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη ότι ενδιαφέρεται να πάμε σε μια συνεννόηση πολιτική, σε μια συναινετική επιλογή για το πρόσωπο που θα ηγηθεί της Πολιτικής Προστασίας...». Με αυτόν τον γλαφυρό τρόπο απέδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε προχτεσινή του συνέντευξη, το παζάρι πίσω από τον πρόσφατο κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Βέβαια, το έδαφος της συναίνεσης ανάμεσα στη ΝΔ, στον ΣΥΡΙΖΑ και στα άλλα αστικά κόμματα, άρα και η δυνατότητα μετακίνησης στελεχών από τον έναν στον άλλο, είναι υπαρκτό. Και δεν είναι άλλο από τη στρατηγική που υπηρετούν από κοινού, στα κρίσιμα για το κεφάλαιο ζητήματα.

Η περίπτωση της Πολιτικής Προστασίας δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα. Ποιος δεν θυμάται τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητάει επίμονα τον ορισμό υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία κατέρρεαν, με ευθύνη όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων και της πολιτικής τους για την εμπορευματοποίηση της Υγείας;

Ποιος ξεχνάει ότι την περασμένη άνοιξη ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε «πολιτικό μορατόριουμ» για να αντιμετωπιστεί η «έκρυθμη κατάσταση», όπως βαφτίζονταν οι κινητοποιήσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος; Διαφήμιζε μάλιστα ως μεγάλο πλεονέκτημα έναντι της ΝΔ ότι αυτός μπορεί καλύτερα να διασφαλίσει την «κοινωνική συνοχή», την ανοχή δηλαδή ή και τη συστράτευση στους στόχους και στα προτάγματα του κεφαλαίου.

Ποιος δεν θυμάται το «θα λογαριαστούμε μετά» του ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές της πανδημίας, που έδινε «χείρα βοηθείας» στην κυβέρνηση να βάλει κάτω από το χαλί τις τεράστιες ευθύνες της για το χάλι στη Υγεία, αλλά και για την απουσία μέτρων προστασίας σε «κρίκους» που αποδείχθηκαν κρίσιμοι για τη διάδοση της νόσου, όπως τα σχολεία, οι χώροι δουλειάς, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς;

Από την άλλη, η κίνηση Μητσοτάκη να επισφραγίσει το κλίμα της συναίνεσης με την υπουργοποίηση ενός πρώην υπουργού και σημερινού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί επιβεβαίωση ότι τα μεγάλα που τους φέρνουν κοντά είναι περισσότερα και πολύ πιο σημαντικά από τις διαφορές τους, που είναι υπαρκτές και αξιοποιούνται στον ανταγωνισμό για την κυβερνητική εναλλαγή, για να χαράσσονται κάλπικες διαχωριστικές γραμμές και να συντηρούνται ψευτοδιλήμματα.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το αντεργατικό τερατούργημα που πέρασε η κυβέρνηση το καλοκαίρι και που ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε πάνω από τα μισά άρθρα του, την ίδια ώρα που κατήγγελλε την κυβέρνηση για «νεοφιλελεύθερες αντεργατικές εμμονές»!

Οσο πυκνώνουν τα αδιέξοδα για τον λαό και επιβεβαιώνεται ότι το αντιλαϊκό κράτος «έχει συνέχεια», όσο τα διάφορα «γιατροσόφια» για την πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας, την πανδημία, το Μεταναστευτικό, τις συνέπειες της καπιταλιστικής ανάπτυξης στο περιβάλλον αποδεικνύονται φαρμάκι για τα δικαιώματα και τις ανάγκες του λαού, τόσο δυναμώνουν οι φωνές στο αστικό πολιτικό σύστημα για «ευρύτερες συναινέσεις», αλλά και ο καβγάς για το ποιος τις δυναμιτίζει.

Το κάλεσμά τους απευθύνεται πρώτα απ' όλα στον λαό, ζητώντας συγχωροχάρτι για την αντιλαϊκή πολιτική που τον έφερε ως εδώ και συναίνεση για την επιτάχυνσή της, με το «μαστίγιο» της καταστολής και το «καρότο» της εννσωμάτωσης.

Στο χέρι του λαού είναι να τους χαλάσει τα σχέδια, σπάζοντας τον «φαύλο κύκλο» των αδιεξόδων και της απογοήτευσης, κάθε φορά που εναποθέτει τις ελπίδες του στους «σωτήρες» της κυβερνητικής εναλλαγής, στο μικρότερο κακό, στον «καταλληλότερο» διαχειριστή της βάρβαρης πολιτικής. Χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος, τώρα είναι η ώρα να οργανώσει αποφασιστικά την πάλη του, να συγκροτήσει τη δική του συμμαχία, να παλέψει για τις σύγχρονες ανάγκες του.

Αναδημοσίευση από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ
Έχει διαβαστεί 2942 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Κλιμάκιο ή περιοδεύων θίασος;
Προηγούμενο άρθρο
Κλιμάκιο ή περιοδεύων θίασος;
Καταρρέουν με πάταγο!
Επόμενο άρθρο
Καταρρέουν με πάταγο!

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 465 επισκέπτες και 0 μέλη.