Δευτέρα, 25 Μάι, 2020

  • Περί φυσικού αερίου
  • Σε θετική κατεύθυνση
  • ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ:ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
  • Ο Κώστας Καλαϊτζίδης συγχαίρει Ζαφειράκη Νάουσα και Φίλιππο Βέροιας
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Ερωτηματικά για τους όρους λειτουργίας των σχολείων και επικίνδυνη επίκληση της ατομικής ευθύνης των γονέων
  • Τάσος Μπαρτζώκας: «Άμεση ανάγκη η ενίσχυση της αστυνόμευσης στην περιοχή της Αλεξάνδρειας και στην ευρύτερη Ημαθία»
Περί φυσικού αερίου1 Σε θετική κατεύθυνση2 ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ:ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ3 Ο Κώστας Καλαϊτζίδης συγχαίρει Ζαφειράκη Νάουσα και Φίλιππο Βέροιας4 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Ερωτηματικά για τους όρους λειτουργίας των σχολείων και επικίνδυνη επίκληση της ατομικής ευθύνης των γονέων5 Τάσος Μπαρτζώκας: «Άμεση ανάγκη η ενίσχυση της αστυνόμευσης στην περιοχή της Αλεξάνδρειας και στην ευρύτερη Ημαθία»6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ένας απολογισμός… από υποχρέωση

print
email
από Η Άλλη Άποψη
Ένας απολογισμός… από υποχρέωση

Παρέμβαση του Δημήτρη Μούρνου στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 21ης Νοεμβρίου

Συζητάμε σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο τον οικονομικό απολογισμό έτους 2015 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Κατατέθηκε από τη διοίκηση ένα πολυσέλιδο έγγραφο με πίνακες και αριθμούς χωρίς  όμως να συνοδεύεται από μία εισήγηση, ένα πολιτικό κείμενο δηλαδή, που σε γενικές γραμμές να αναφέρει, αρχικά, πως υλοποιήθηκε ο προϋπολογισμός, πού οφείλονται οι μεγάλες αποκλίσεις, ποια έσοδα δεν πραγματοποιήθηκαν.

Στη συνέχεια, ποιός ο βαθμός υλοποίησης του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ποιά σημαντικά έργα ολοκληρώθηκαν, ποιά δεν προχώρησαν.

Και τέλος, κατά Περιφερειακή Ενότητα, ποιός ήταν ο βαθμός υλοποίησης του τεχνικού προγράμματος, πως ανταποκρίθηκε η Αντιπεριφέρεια στις ανάγκες και τις υποχρεώσεις, πως εξηγεί ο κάθε αντιπεριφερειάρχης τα ταμειακά υπόλοιπα.

Προφανώς η διοίκηση, στερούμενη επιχειρημάτων, αποφεύγει να αναλύσει και να υποστηρίξει τον απολογισμό, και παραθέτει απλά λογιστικά δεδομένα. Τα ονομάζει απολογισμό επειδή είναι υποχρεωμένη από το νόμο να κάνει κάτι τέτοιο.

Καλούμαστε τώρα εμείς να ερμηνεύσουμε τα αριθμητικά δεδομένα, χωρίς να ακουστεί η άποψη της πλειοψηφίας. Γιατί πραγματικά κάτω από τους πίνακες και τους αριθμούς μπορεί κανείς να διακρίνει δυνατότητες και δράσεις, παραλήψεις και αδυναμίες, να βγάλει πολιτικά συμπεράσματα  και να κρίνει το έργο της  διοίκησης.

Ο προϋπολογισμός του έτους 2015 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως προκύπτει από τους πίνακες, δεν υλοποιήθηκε ούτε στο ήμισύ του. Ένας προϋπολογισμός, ήδη από την ψήφισή του φτωχός και διαχειριστικός, δεν εκτελέσθηκε ούτε αυτός, ενώ τα χρήματα υπήρχαν και μένουν ταμειακά υπόλοιπα.

Και να μην πει κανείς ότι τα ταμειακά υπόλοιπα είναι αποτέλεσμα νοικοκυρεμένης διαχείρισης. Σκοπός της Περιφέρειας δεν είναι να δημιουργεί πλεόνασμα και αποθεματικά αλλά να παράγει έργο και να διεκδικεί ακόμη περισσότερους πόρους.

Λειτουργικές δαπάνες και μισθοδοσία αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων και εξαντλούν τα προϋπολογισθέντα ποσά. Στον τομέα των έργων, νέων και συνεχιζόμενων, δεν υλοποιήθηκε ούτε το ένα τρίτο των ποσών που προϋπολογίσθηκαν για το τεχνικό πρόγραμμα.

Είναι ευθύνη της διοίκησης, και των χωρικών Αντιπεριφερειαρχών ειδικότερα,  που δεν προγραμμάτισαν σωστά και δεν παρακολουθούσαν στενά την υλοποίηση του προγράμματος έργων. Με αποτέλεσμα κάποια έργα να μην εκτελούνται, να αναβάλλονται, να απεντάσσονται, να καρκινοβατούν.

Και τι θα τα κάνουμε τώρα τα ταμειακά υπόλοιπα; Θα περάσουν στον επόμενο προϋπολογισμό.  Αυτό όμως ελαττώνει το βαθμό  της νέας χρηματοδότησης.

Δίκαια λοιπόν και σωστά κάνουμε όταν διεκδικούμε από την Κεντρική Διοίκηση πόρους και αυτοτέλεια. Πρέπει όμως να αποδεικνύουμε ότι είμαστε στη θέση και να τα αξιοποιήσουμε.  Στο ζήτημα αυτό φαίνεται ότι υστερεί η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Έχει διαβαστεί 182 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 15 °C
Άνεμος Β 1-2 μποφόρ

Δευτέρα, 25 Μαϊου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 9 ως 23 °C
Άνεμος ΒΒΑ 2-5 μποφόρ

Τρίτη, 26 Μαϊου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 9 ως 18 °C
Άνεμος ΒΒΔ 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 106 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά