Τα μέτρα που εξήγγειλε προχτές η υπουργός Παιδείας, όχι μόνο δεν λύνουν τα πολλά και οξυμένα προβλήματα των πανεπιστημίων, αλλά αντίθετα εντείνουν την πρόσδεσή τους στις μεγάλες επιχειρήσεις και υποτάσσουν ακόμα περισσότερο τη λειτουργία τους στις απαιτήσεις της αγοράς.
Αυτόν το στόχο υπηρετεί η σύνδεση της κρατικής χρηματοδότησης με την «αξιολόγηση» των ιδρυμάτων, που ανακοίνωσε η υπουργός, ως «πρώτη δόση» στη... Περισσότερα
Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία ( ΙΚΕ)
Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Γράφει η Δάφνη Αγγελική Τσαναξίδου, Φοιτήτρια στο τμήμα Χρηματοοικονομικής Λογιστικής του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας
Στην σημερινή οικονομική συγκυρία, μετά την τυπική λήξη των προγραμμάτων βίαιης προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας , κάποιοι οικονομικοί δείκτες δείχνουν να ανακάμπτουν έστω και αναιμικά.
Η οικονομική κρίση δεν είναι μια νεκρή οικονομικά περίοδος. Είχαμε και δημιουργία νέων επιχειρήσεων αλλά και διαγραφές . Ας δούμε μερικά στατιστικά στοιχεία , όπως αυτά περιγράφονται στην μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), στην μελέτη «Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα 2010-2018»
ΟΕ
ΕΕ
ΑΤΟΜΙΚΕΣ
ΕΠΕ
ΑΛΛΕΣ
ΑΕ
ΙΚΕ
ΣΥΝΟΛΟ
Έγραφες
42453
21976
687510
12883
51406
8307
31469
856004
Διαγραφές
16555
7172
205053
3430
12727
1060
2709
248796
39%
32,64%
29,83%
26,62%
24,76%
12,73
8,61%
29,05%
Θα παρατηρήσουμε, ότι η πιο δημοφιλής επιλογή στην κατηγορία των κεφαλαιουχικών επιχειρήσεων, είναι η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία ( ΙΚΕ) , ενώ παράλληλα έχει και την πιο χαμηλή θνησιμότητα.
Πριν επιλέξουμε την όποια νομική μορφή για την επαγγελματική μας δραστηριότητα, πρέπει να εξετάσουμε πολύ σοβαρά κάποιες παραμέτρους, όπως αν συνάδει το αντικείμενο δραστηριότητας με την νομική της μορφή, το κόστος ίδρυσης και λειτουργίας , θέματα πόθεν έσχες, το φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς, και φυσικά τις νομικές ευθύνες των μελών , των διαχειριστών, καθώς και τις ευθύνες της εταιρείας απέναντι στο δημόσιο και σε τρίτους.
Εδώ , θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε γιατί η μορφή αυτή (ΙΚΕ) είναι τόσο δημοφιλής, καθώς και τα πλεονεκτήματα της.
Με τον ν.4072/2012 θεσπίστηκε μια νέα μορφή εταιρείας, η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία ( ΙΚΕ) . Με βάση τα επίσημα στατιστικά του Γενικού Εμπορικού Μητρώου ( Γ.Ε.ΜΗ) το 2018, το 55,34% των εταιρειών που συστάθηκαν ήταν ΙΚΕ, δηλαδή μια στις δύο εταιρείες.
Η ίδρυση της συστήνεται μέσω της υπηρεσίας μιας στάσης του Γ.Ε.ΜΗ. Μάλιστα, ήδη από τα μέσα του 2018, η σύσταση της μπορεί να γίνει και μέσω της πλατφόρμας της αντίστοιχης ηλεκτρονικής υπηρεσίας, χωρίς τη μετάβαση σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία. Το καταστατικό της καταρτίζεται , κατά κανόνα, με ιδιωτικό καταστατικό, χωρίς να απαιτείται παράσταση δικηγόρου. Η σύμπραξη συμβολαιογράφου είναι υποχρεωτική , μόνο όταν την επιβάλλει ειδική διάταξη νόμου ή όταν εισφέρεται στην εταιρεία ακίνητο. Το κόστος σύστασης περιορίζεται μόνο σε ένα παράβολο των 70 ευρώ.
Ίσως το σημαντικότερο πλεονέκτημα της ΙΚΕ, σε σχέση με παρεμφερείς εταιρικούς τύπους, είναι η μη υποχρεωτική ασφάλιση στο ΕΦΚΑ όλων των εταίρων, αλλά μόνο του διαχειριστή και του μοναδικού εταίρου ( εφόσον είναι μονοπρόσωπη) . Υπενθυμίζω ότι οι εταίροι, σε εταιρείες μορφής Ο.Ε, Ε.Π.Ε, και Ε.Ε, υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ. Εδώ χρειάζεται προσοχή γιατί αν τα μελή της Ι.ΚΕ εργάζονται στην εταιρία πιθανόν να τίθεται θέμα ασφάλισης τους από την Ι.Κ.Ε.
Η ΙΚΕ, στην πράξη, έχει, εν πολλοίς, αντικαταστήσει την ΕΠΕ και παράλληλα αποτελεί τον ενδιάμεσο εταιρικό τύπο μεταξύ Ο.Ε, Ε.Ε και Α.Ε ως μια εταιρεία που συστήνεται και λειτουργεί με το μικρότερο δυνατό κόστος. Με τον νέο νόμο για τις Α.Ε ( ν. 4548/ 2018 ) είναι πλέον δυνατή και η ίδρυση Α.Ε με ιδιωτικό έγγραφο, γεγονός που αναμένεται να αυξήσει τα ποσοστά ίδρυσής της, χωρίς ωστόσο να στερήσει τα πρωτεία από τις ΙΚΕ, δεδομένου ότι το ελάχιστο κεφάλαιο για ίδρυση Α.Ε είναι 2500 ευρώ και το αντίστοιχο για ίδρυση ΙΚΕ είναι 1 ευρώ. Η όποια συμμέτοχη στο κεφάλαιο της Ι.Κ.Ε. μπορεί να είναι και σε είδος εφόσον αυτό μπορεί να αποτιμηθεί.
Πρέπει να γίνει σαφές ότι η Ι.Κ.Ε. δεν αποτελεί την μοναδική και καλύτερη επιλογή σε όλες τις περιπτώσεις. Η όποια απόφαση θα πρέπει να λαμβάνεται, μετά από επισταμένη εξέταση των παραπάνω παραμέτρων που αναφέραμε.