Σάββατο, 28 Νοέ, 2020

  • "Έφυγε" ο Θανάσης Γεωργιάδης
  • Ομολογία Χρυσοχοΐδη...
  • Αφού «θησαύρισαν»…μπαίνει πλαφόν στις τιμές των τεστ ανίχνευσης κορονοϊού
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 27/11
  • Η Ελλάδα πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ σε θανάτους ανά πληθυσμό
  • ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να δεσμευτούν ξενοδοχεία και καταλύματα για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού
"Έφυγε" ο Θανάσης Γεωργιάδης1 Ομολογία Χρυσοχοΐδη...2 Αφού «θησαύρισαν»…μπαίνει πλαφόν στις τιμές των τεστ ανίχνευσης κορονοϊού3 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 27/114 Η Ελλάδα πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ σε θανάτους ανά πληθυσμό5 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να δεσμευτούν ξενοδοχεία και καταλύματα για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αγιάτρευτο αδιέξοδο

Ενα από τα αιτήματα που κυριάρχησαν και στη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση ήταν αυτό της άμεσης επίταξης του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, της ένταξής του σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, αξιοποιώντας το προσωπικό, τον εξοπλισμό και τις υποδομές του. Ομως, ακόμα και αυτήν την ώρα, που οι ανάγκες έχουν ξεπερά... Περισσότερα

Η κυβέρνηση και το κόψιμο του ΕΚΑΣ

από Η Άλλη Άποψη

 «Προφάσεις εν αμαρτίαις» ψάχνει η κυβέρνηση, μπροστά στη διογκούμενη αγανάκτηση που προκάλεσε η κατάργηση του ΕΚΑΣ σε δεκάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους και η μείωση των ποσών σε πολλούς ακόμα, με την αλλαγή κλίμακας που υπέστησαν. Μόνο για φέτος, οι συνταξιούχοι θα χάσουν περί τα 170 εκ. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του 2019 οι σωρευτικές απώλειες για τους 340.000 δικαιούχους του συγκεκριμένου επιδόματος θα φτάσουν τα 2,4 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση, με προχτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, προβάλλει διάφορους ισχυρισμούς: Οτι το ΕΚΑΣ δεν ήταν σύνταξη, αλλά επίδομα, ότι όπως δινόταν δημιουργούσε «στρεβλώσεις» και πως δήθεν με το νέο σύστημα και τη λεγόμενη «εθνική σύνταξη» θα υπάρξει κάλυψη των απωλειών και μάλιστα ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα λαμβάνουν ακόμα μεγαλύτερη σύνταξη!

Σε όλα τα παραπάνω δεν υπάρχει ούτε δράμι αλήθειας. Το ΕΚΑΣ δόθηκε σε ορισμένους χαμηλοσυνταξιούχους, γιατί οι κυβερνήσεις μετά το 1990, αποσυνδέοντας τα κατώτερα όρια συντάξεων από το κατώτερο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη και μέσω του υψηλού πληθωρισμού, οδήγησαν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους σε καθεστώς φτώχειας. Απέναντι στο πάγιο αίτημα των συνταξιούχων για επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με την πορεία των μισθών, επιλέχθηκε η «λύση» του ΕΚΑΣ, που βέβαια μόνο εν μέρει ανταποκρινόταν στις διεκδικήσεις των συνταξιούχων.

Η πραγματική «στρέβλωση», λοιπόν, δεν ήταν ότι οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ λάμβαναν ίδιες περίπου αποδοχές με τους συνταξιούχους που είχαν ασφαλιστεί για περισσότερα χρόνια και με μεγαλύτερους μισθούς, όπως σήμερα ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Η «στρέβλωση» βρίσκεται στο γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων, εξαιτίας του διαχρονικά αντιασφαλιστικού συστήματος, ποτέ δεν κάλυπτε τις πραγματικές της ανάγκες.

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι, με 15ετία έως 20ετία και χαμηλά μεροκάματα, λάμβαναν συντάξεις πείνας. Οι συνταξιούχοι με 25 και 30 χρόνια Ασφάλισης και μεσαίους μισθούς, είχαν πάντα και αυτοί χαμηλές συντάξεις, κάτω από τις εισφορές τους και πολύ πιο κάτω από τις ανάγκες τους. Προκειμένου, λοιπόν, οι αστικές κυβερνήσεις να μην κάνουν ουσιαστικές αυξήσεις στις κατώτερες και μεσαίες συντάξεις,«μπάλωσαν» την κατάσταση με τη δημιουργία του ΕΚΑΣ, για να μην πεθαίνουν οι συνταξιούχοι στο δρόμο.

Τώρα, η κυβέρνηση κόβει το ΕΚΑΣ και σηκώνει τη σημαία της «δικαιοσύνης» και της «αναλογικότητας». Αλλά αν πραγματικά νοιαζόταν για τους συνταξιούχους και ήθελε να παραμερίσει τις «στρεβλώσεις», το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει είναι να αυξήσει τις συντάξεις, ιδιαίτερα τις μεσαίες, μαζί και τα κατώτερα όρια, στο ύψος που να καλύπτονται στοιχειωδώς οι ανάγκες των συνταξιούχων και να λειτουργεί η αρχή της «αναλογικότητας» με βάση τις εισφορές και τα έτη Ασφάλισης.

Αντί γι' αυτό, στην πεπατημένη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχωρά στην κατάργηση των κατώτερων ορίων στις συντάξεις όλων των Ταμείων, που βρίσκονταν 100 ευρώ πάνω (π.χ. ΙΚΑ) από την «εθνική σύνταξη» που θέσπισε. Επίσης, καταργεί το ΕΚΑΣ και δεν το αντικαθιστά με τίποτα.

Ετσι, κάποιος νέος συνταξιούχος του ΙΚΑ, με 15ετία Ασφάλισης και 750 ευρώ μισθό, θα λαμβάνει στο εξής 346 ευρώ ως «εθνική σύνταξη» και 86 ευρώ για το ανταποδοτικό μέρος - σύμφωνα με τις εισφορές του - με το συνολικό ποσό της σύνταξης να φτάνει μόλις στα 432 ευρώ. Ο παλιός συνταξιούχος (από τον οποίο σήμερα η κυβέρνηση κόβει το ΕΚΑΣ), λάμβανε 487 ευρώ (τα κατώτερα όρια του ΙΚΑ) και, μαζί με τα 230 του ΕΚΑΣ, έφτανε τα 717 ευρώ συντάξιμες αποδοχές κάθε μήνα.

Από τη σύγκριση προκύπτει ότι μετά την ψήφιση του 4387/2016, ο νέος συνταξιούχος θα λαμβάνει σύνταξη κατά 285 ευρώ μικρότερη από τον παλιό. Και, βέβαια, ο παλιός συνταξιούχος τα επόμενα χρόνια, όταν θα του κοπεί ολοσχερώς το ΕΚΑΣ, θα λαμβάνει μόνο τα 487 ευρώ. Ετσι οι νέοι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας θα έχουν μηνιαίο εισόδημα μικρότερο κατά 285 ευρώ και οι παλιοί κατά 230 ευρώ! Αυτοί είναι οι πραγματικοί αριθμοί και δεν αλλάζουν. Η κυβέρνηση κάνει φτωχότερους όλους τους συνταξιούχους, παλιούς και νέους.

Μάλιστα, ανάλογες και πολύ μεγαλύτερες μειώσεις θα επέλθουν μετά και την εφαρμογή των περικοπών στιςεπικουρικές (τα κακά μαντάτα έρχονται από Δευτέρα...), ενώ όλοι οι νέοι συνταξιούχοι, με τον καινούργιο τρόπο υπολογισμού, θα οδηγηθούν σε συντάξεις φτώχειας.

 

Έχει διαβαστεί 275 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 2 °C
Άνεμος Β 1-2 μποφόρ

Σάββατο, 28 Νοεμβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 6 ως 16 °C
Άνεμος ΝΑ 0-1 μποφόρ

Κυριακή, 29 Νοεμβρίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 7 ως 11 °C
Άνεμος ΒΒΔ 0-1 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 163 επισκέπτες και 0 μέλη.