Πέμπτη, 13 Αύγ, 2020

  • Στάχτη στα μάτια των αγροτών!
  • ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Σχόλιο για το διάγγελμα του πρωθυπουργού
  •  Κοινοβουλευτική πρωτοβουλία από το «Κίνημα Αλλαγής για τα Ριζώματα
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό: 262 κρούσματα!
  • Μητσοτάκης για Τουρκία: ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί
  • ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 2020 Έλλειμμα ύψους 8,2 δισ. ευρώ τον Ιούλη
Στάχτη στα μάτια των αγροτών!1 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Σχόλιο για το διάγγελμα του πρωθυπουργού2  Κοινοβουλευτική πρωτοβουλία από το «Κίνημα Αλλαγής για τα Ριζώματα 3 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό: 262 κρούσματα!4 Μητσοτάκης για Τουρκία: ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί5 ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 2020 Έλλειμμα ύψους 8,2 δισ. ευρώ τον Ιούλη6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μέτρα εδώ και τώρα!

Η κυβέρνηση εδώ και τώρα να σταματήσει να κουνάει το δάχτυλο στη νεολαία και το λαό για την πανδημία και να πάρει μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, συνολικά για την προστασία της υγείας των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Τα χτεσινά νέα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας και η εξέλιξη των κρουσμάτων ιδιαίτε... Περισσότερα

Ο Μαρξισμός σήμερα

από Η Άλλη Άποψη
Ο Μαρξισμός σήμερα

Γράφει ο Σίμος Ανδρονίδης υποψήφιος διδάκτορας ΑΠΘ

Στις σημερινές συνθήκες της βαθιάς και οξυμμένης οικονομικής-καπιταλιστικής κρίσης είναι αναγκαία όσο ποτέ η «επιστροφή» στα «νάματα» της μαρξιστικής θεωρίας και ανάλυσης. Η θεωρία της υπεραξίας, η απόσπαση κέρδους και υπερκέρδους και η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης από την αστική τάξη αποτελούν βασικές πτυχές της μαρξιστικής ανάλυσης του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Η έλευση της καπιταλιστικής κρίσης το 2007-2008, αποκάλυψε τον τρόπο λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος. Το προτσές της κοινωνικής και οικονομικής κίνησης του καπιταλισμού συντείνει στην εμφάνιση περιοδικών και κυκλικών κρίσεων, οι οποίες και επηρεάζουν την δεδομένη αναπαραγωγή του καπιταλιστικού κέρδους και του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής.

   Τις περιοδικές και κυκλικές κρίσεις του καπιταλισμού ακολουθούν περίοδοι οικονομικής ανάπτυξης και μεγέθυνσης του οικονομικού κύκλου με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα «αμάλγαμα» του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής που έγκειται είτε στην απότομη οικονομική επιβράδυνση είτε στη γρήγορη οικονομική μεγέθυνση.  Η παραπέρα όξυνση, η περαιτέρω «εμβάθυνση» της καπιταλιστικής κρίσης σχετίζεται οργανικά με τους τρόπους υπέρβασης της, με συνέπεια να παρατηρούμε την επιπλέον συμπίεση της τιμής της εργατικής δύναμης. Η προσπάθεια και η επιδίωξη δημιουργίας «αναχωμάτων» τα οποία και θα θωρακίσουν την εξουσία της αστικής τάξης και την καπιταλιστική κερδοφορία παράγει τους όρους για την δομική μετατόπιση των προσίδιων όρων της κρίσης προς την πλευρά των εργαζομένων.

 Με αυτό τον τρόπο, οι προσίδιοι όροι ξεσπάσματος της καπιταλιστικής κρίσης, (βλ. τις περίφημες «φούσκες» του χρηματοπιστωτικού τομέα στις ΗΠΑ καθώς και την ταυτόχρονη κρισιακή διάσταση στον τομέα των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων στην ίδια χώρα), απετέλεσαν το έναυσμα για την εφαρμογή πολιτικών που είχαν δύο στόχους: 1. Την επιδίωξη υπέρβασης της καπιταλιστικής κρίσης και την επιστροφή σε διατηρήσιμους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, και, 2. Την επιδίωξη της περαιτέρω θωράκισης της οικονομικής εξουσίας της κυρίαρχης αστικής τάξης. Έτσι, οι πολιτικές αυτές συνέβαλλαν σε μία ριζική και δομική μετατόπιση του καταμερισμού εργασίας μεταξύ κεφαλαίου και εργαζομένων. Με άλλα λόγια, τα βάρη της κρίσης κλήθηκαν να τα σηκώσουν οι εργαζόμενοι με αποτέλεσμα την περαιτέρω συμπίεση της τιμής της εργατικής δύναμης, κάτι που με πραγματικούς όρους μεταφράζεται ως φτωχοποίηση των εργαζομένων. Οι πολιτικές που πάρθηκαν σε μία συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, απέκτησαν ένα αντιλαϊκό-αντεργατικό πρόσημο. Σήμερα, το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών διευρύνεται όλο και περισσότερο. Οι κοινωνικές, οικονομικές και ταξικές ανισότητες εγγράφονται στους τρόπους και τις πολιτικές υπέρβασης και αντιμετώπισης της κρίσης.[1] Το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ αστικής και εργατικής τάξης αποτελεί σημαντικό παράγοντα για να κατανοήσουμε τον τρόπο λειτουργίας του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής.

 Αυτό το διευρυνόμενο χάσμα αποκτά δομικά χαρακτηριστικά, με άμεση συνέπεια να παγιωθεί και να αποκρυσταλλωθεί αφενός μεν στο κοινωνικό πεδίο, στο κατεξοχήν πεδίο δραστηριοποίησης της εργατικής τάξης, αφετέρου δε να αποκρυσταλλωθεί στη συσσώρευση πλούτου από πλευράς αστικής τάξης και στην  ταυτόχρονη επιδείνωση των υλικών όρων ζωής των εργαζομένων. Σήμερα, η μαρξιστική θεωρία και ανάλυση καθίσταται πιο επίκαιρη από ποτέ. Η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και του πλούτου που παράγει η παγκόσμια εργατική τάξη, η απόσπαση κέρδους από την πλευρά της αστικής τάξης αποτελούν τις κύριες και βασικές όψεις που εγγράφονται στα χαρακτηριστικά του καπιταλισμού και σήμερα.

 Ο Μαρξισμός φωτίζει τις «αθέατες γωνίες» του καπιταλισμού αποτελώντας ένα πολύτιμο και εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο ανάλυσης των τρόπων και των νόμων οικονομικής κίνησης του καπιταλισμού. Γιατί, «ο εργάτης, όσο περισσότερα αγαθά παράγει, τόσο φτηνότερο εμπόρευμα γίνεται. Η υποτίμηση του ανθρώπινου κόσμου αυξάνεται σε άμεση αναλογία με την αύξηση της αξίας του κόσμου των πραγμάτων. Η εργασία δεν παράγει μόνο εμπορεύματα. Παράγει επίσης τον εαυτό της και τους εργάτες σαν ένα εμπόρευμα. Και γίνεται αυτό στην ίδια αναλογία που παράγει εμπορεύματα γενικά».[2] Η ίδια η εργασία «παράγει τον εαυτό της και τους εργάτες σαν ένα εμπόρευμα».

 «Σαν ένα εμπόρευμα» που μπορεί  να χρησιμοποιείται κατά το δοκούν από την κυρίαρχη τάξη με στόχο την απόσπαση κέρδους και υπερκέρδους. Τα μεθοδολογικά εργαλεία του Μαρξισμού σκιαγραφούν με ενάργεια τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής καθώς και την προϊούσα ύπαρξη και δραστηριοποίηση της αστικής τάξης. Η καθημερινή επιδείνωση των υλικών όρων ζωής των εργαζομένων επαναφέρει τον δομικό και κινηματικό μαρξισμό στο προσκήνιο. Η μάλλον, οι ευφυείς αναλύσεις του Μαρξ δεν έφυγαν ποτέ από το προσκήνιο, καθώς όσο υπάρχει και λειτουργεί απερίσπαστος ο καπιταλισμός, άλλο τόσο θα προσφεύγουμε στα μαρξιστικά κρισιακά εργαλεία ερμηνείας και ταυτόχρονα υπέρβασης του. Όπως το έθεσε ο Λένιν, «βασιζόμαστε ολοκληρωτικά στη θεωρία του Μαρξ: αυτή για πρώτη φορά μετέτρεψε το σοσιαλισμό από ουτοπία σε επιστήμη».[3][1] Μία πολύ καλή χαρτογράφηση του σύγχρονου καπιταλισμού του 21ου αιώνα μας προσφέρει το βιβλίο του Γάλλου οικονομολόγου Τομά Πικετί, «Το Κεφάλαιο στον 21ο αιώνα». («Τhe Capital in the Twenty-First Century». Η Ελληνική μετάφραση του βιβλίου θα  ολοκληρωθεί το 2015.) Ο συγγραφέας εστιάζει στις οξυμμένες ταξικές και οικονομικές ανισότητες που ενυπάρχουν οργανικά στον σύγχρονο καπιταλισμό, δίνοντας όμως υπερβολική έμφαση στα εισοδήματα που προέρχονται από κληρονομιά, αποφεύγοντας να ρίξει υπερβολικό «φως» στις δομικές ανισορροπίες και δυσλειτουργίες του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, καθώς και στην εκμετάλλευση των εργαζομένων. Όμως το βιβλίο του, είναι μία εξαιρετική εισαγωγή στον «κόσμο» των διευρυνόμενων οικονομικών ανισοτήτων που ορίζουν και προσδιορίζουν τον καπιταλισμό του 21ου αιώνα.

[2] Βλ.σχετικά, Μαρξ Καρλ ‘Οικονομικά και Φιλοσοφικά Χειρόγραφα’, Εισαγωγή: Κολλέτι Λούτσιο, Μετάφραση: Γραμμένος Μπάμπης, Εκδόσεις Γλάρος, Αθήνα, 1975, σελ.92.

[3] Βλ.σχετικά, ‘Β.Ι. Λένιν’, Βιογραφία, Ινστιτούτο Μαρξισμού-Λενινισμού της ΚΕ του ΚΚΣΕ, Εκδόσεις Άρδηττος, Αθήνα, 1970, σελ.17.

 

Έχει διαβαστεί 739 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 23 °C
Άνεμος Ν 2-3 μποφόρ

Πέμπτη, 13 Αυγούστου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 21 ως 31 °C
Άνεμος ΑΒΑ 1-2 μποφόρ

Παρασκευή, 14 Αυγούστου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 20 ως 32 °C
Άνεμος Α 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 177 επισκέπτες και 0 μέλη.