«Με την αμερικανική κυβέρνηση υπήρξε δυσαρέσκεια για τον τρόπο με τον οποίο σημαντικοί σύμμαχοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα στήριξης των επιχειρήσεων (σ.σ. στη Μέση Ανατολή). Ήταν όμως επίσης σαφές πως ένας αριθμός Ευρωπαίων συμμάχων - ανάμεσά τους και η Ελλάδα - προσέφεραν στήριξη στον ισχυρότερο σύμμαχο, με επιμελητεία, βάσεις και μέσ... Περισσότερα
Μία ακτινογραφία στα ΑΚΥΡΑ-ΛΕΥΚΑ των εκλογών στην Ημαθία
από Η Άλλη Άποψη
Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας
Το ΛΕΥΚΟ και το ΑΚΥΡΟ είναι ψήφος που "φιλοδοξεί" να στείλει πολιτικό μήνυμα. Φυσικά δεν κάνουμε λόγο για το κομμάτι των ΑΚΥΡΩΝ που γίνονται από κάθε είδους λάθη των ψηφοφόρων, κάτι που συνήθως συμβαίνει στους πρώτους γύρους δημοτικών εκλογών και πολύ λιγότερο φυσικά σε ευρωεκλογές. Να τονίσουμε ακόμη την αντίθεση μας σε τέτοιου είδους πολιτικές επιλογές, με εξαίρεση φυσικά τη στάση των ψηφοφόρων που δεν κατορθώνουν οι συνδυασμοί που προτιμούν και ψηφίζουν στον α’ γύρο να μπουν στον β’ γύρο. (Αλήθεια γιατί να διατηρείται ακόμη το εκβιαστικό και σε τελευταία ανάλυση πλειοψηφικό-καλπονοθευτικό σύστημα των δύο γύρων;). Με βάση τα παραπάνω θα επιχειρήσουμε μία πρώτη «ακτινογραφία» των ΛΕΥΚΩΝ-ΑΚΥΡΩΝ στο νομό μας και στις τρεις κάλπες.
1. Για την Περιφέρεια: Στο α’ γύρο έχουμε συνολικά 7.407 Α-Λ (7,84%) που στο δεύτερο γύρο εκτοξεύονται στα 19.106 (21,2%). Βασικός λόγος ότι η σύγκρουση των δύο υποψήφιων από την «γαλάζια πολυκατοικία» δεν μπόρεσε να συγκινήσει την συντριπτική πλειοψηφία των άλλων συνδυασμών γι’αυτό και συνειδητά «έριξαν» Α-Λ.
2. Για τις Ευρωεκλογές: Εδώ ενώ υπήρχε δυνατότητα λόγω των 43 υποψηφίων να σταλεί πολιτικό μήνυμα επιλέχτηκε το Λευκό (1.179-1,3%) και το Άκυρο (3.584-3,97%), συνολικά 4.763.
3. Για τις δημοτικές. Εδώ τα στοιχεία δείχνουν δύο πράγματα. Το πρώτο ότι από μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων επιλέχτηκε η συμμετοχή στο β’ γύρο των εκλογών με υπερψήφιση σε έναν από τους δύο συνδυασμούς των δημοτικών, παρά την ψήφο τους στον πρώτο γύρο σε άλλο συνδυασμό. Αυτό με τη σειρά του δείχνει τουλάχιστον επιλογή «του μικρότερου κακού» ή της «τιμωρίας» ενός από τους δύο (φαίνεται πιο έντονα στη Νάουσα).Το δεύτερο ότι παρά την αύξηση σε σχέση με το α’ γύρο , απέχει πολύ (το Α+Λ) από την αντίστοιχη επίδοση των περιφερειακών εκλογών. Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι κατά δήμο.
ΒΕΡΟΙΑ: 1.904 (Α+Λ) στον α’ γύρο,5.402 (14,32%) στον β’ γύρο
ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ:940 (Α+Λ) στον α’ γύρο, 1.896 (6,38%) στον β’
ΝΑΟΥΣΑ:634 (Α+Λ) στον α’ γύρο, 1.845 (8,20%)
ΣΥΝΟΛΟ: 3.478 (Α+Λ) στον α’ γύρο και 9.143 στο β’ γύρο)