Κυριακή, 18 Αύγ, 2019

  • Μπαράζ αντιλαϊκών παρεμβάσεων με άξονα τα κέρδη των ομίλων
  • Σαν Σήμερα, Κυριακή 18 Αυγούστου
  • ΟΕΝΓΕ: Καταγγελία για την αυταρχική συμπεριφορά αστυνομικών φρουρών ενάντια στην πρόεδρο της Ομοσπονδίας
  • Με τον Έμπολα και η επιδημία ιλαράς που έχει προκαλέσει 2.700 θανάτους μέσα σε 7 μήνες
  • Ισλανδία: «Τιμή» στον πρώτο παγετώνα της που χάθηκε λόγω κλίματος
  •  Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας στις 21/8
Μπαράζ αντιλαϊκών παρεμβάσεων με άξονα τα κέρδη των ομίλων1 Σαν Σήμερα, Κυριακή 18 Αυγούστου2 ΟΕΝΓΕ: Καταγγελία για την αυταρχική συμπεριφορά αστυνομικών φρουρών ενάντια στην πρόεδρο της Ομοσπονδίας3 Με τον Έμπολα και η επιδημία ιλαράς που έχει προκαλέσει 2.700 θανάτους μέσα σε 7 μήνες4 Ισλανδία: «Τιμή» στον πρώτο παγετώνα της που χάθηκε λόγω κλίματος5  Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας στις 21/86

Το Σχόλιο της Ημέρας

Να τι μας περιμένει μετεκλογικά!

print
email
από Η Άλλη Άποψη
Να τι μας περιμένει μετεκλογικά!

Του Αλέκου Χατζηκώστα

Το ...κυβερνητικό πρόγραμμα της επόμενης μέρας των εκλογών, με οποιαδήποτε κυβέρνηση, ανακοίνωσε η Κομισιόν, δημοσιοποιώντας την Τετάρτη την 3η έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» για την ελληνική οικονομία.

Στην έκθεση περιγράφονται οι αντιλαϊκές «εκκρεμότητες» και κατευθύνσεις που θα κληθεί να διευθετήσει η επόμενη κυβέρνηση, συνεχίζοντας και επιταχύνοντας το έργο της σημερινής.

Αυτό είναι το πραγματικό συμπέρασμα που πρέπει να κρατήσει ο λαός από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, πίσω από τον κάλπικο καβγά που έστησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ,μοιράζοντας ταυτόχρονα διαβεβαιώσεις στους «θεσμούς» και στο κεφάλαιο ότι δεσμεύονται μέχρι κεραίας στην υλοποίηση όσων υποδεικνύει η έκθεση και βέβαια στην επίτευξη όλων των αντιλαϊκών δημοσιονομικών στόχων.

Στην έκθεση, όπως και σε όλες τις προηγούμενες «μεταμνημονιακές» εκθέσεις, περιγράφονται αναλυτικά οι αντιλαϊκές επιδόσεις, αλλά και τα σημεία στα οποία «υστερεί» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην υλοποίηση όσων έχει δεσμευτεί, στο όνομα της «δημοσιονομικής σταθερότητας» και της ανάπτυξης της οικονομίας.

Ενα πράγμα που επιβεβαιώνεται, επομένως, από την έκθεση της Κομισιόν, είναι ότι τα μνημόνια και η εποπτεία κάθε άλλο παρά τελείωσαν μετά τον Αύγουστο του 2018, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει ως το μεγαλύτερο επίτευγμα της θητείας της την «έξοδο της χώρας από τα μνημόνια» και το «τέλος της εποπτείας».

Με βάση τις παρατηρήσεις και τις κατευθύνσεις που καταγράφει η έκθεση της Κομισιόν, το κυβερνητικό πρόγραμμα της επόμενης μέρας των εκλογών περιλαμβάνει τις εξής αντιλαϊκές προτεραιότητες:

Πλειστηριασμοί στη λαϊκή κατοικία: Δίνεται το σύνθημα για ταχύτερους ρυθμούς στη δήμευση λαϊκών κατοικιών από τράπεζες και επιχειρηματικούς ομίλους, καθώς οι πλειστηριασμοί προχωρούν «με κάπως επιβραδυνόμενο ρυθμό», βάζοντας σε κίνδυνο τους στόχους για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Η έκθεση σημειώνει μεν την πρόοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εγγράφει όμως υποθήκες για τους επόμενους, αναφέροντας ότι «απαιτούνται περαιτέρω σημαντικές προσπάθειες» για τους πλειστηριασμούς ακινήτων και την καλύτερη λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς «κόκκινων» δανείων.

Φόροι και χαράτσια: Χτυπάει καμπανάκι για ...υπεραπόδοση των εισπρακτικών μηχανισμών και του φοροκυνηγητού στο λαό, καθώς διαπιστώνεται ότι η συγκέντρωση των «ληξιπρόθεσμων οφειλών» κινήθηκε κάτω από το στόχο στο 1ο τρίμηνο του 2019, συγκεκριμένα στα 923 εκατ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης για 970 εκατ. Παράλληλα, ζητείται η επιτάχυνση της «επικαιροποίησης» των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, που με τη σειρά τους αποτελούν τη βάση υπολογισμού για τα νέα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ.

Αναδρομικά: Η Κομισιόν διαμηνύει και πάλι ότι «αν υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις που ανατρέπουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις - κλειδιά, οι οποίες είχαν συμφωνηθεί στη διάρκεια του προγράμματος, οι δημοσιονομικές επιπτώσεις τέτοιων αποφάσεων θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε μεγάλο βαθμό με δράσεις στον ίδιο τομέα πολιτικής». Δηλαδή με νέες περικοπές στην ίδια «πηγή», που σημαίνει ότι «μονά ζυγά» βγαίνουν χαμένοι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι.

Επιδόματα αναπηρίας: Καταγράφονται «καθυστερήσεις», άρα και «συστάσεις» για την «αναμόρφωση» του συστήματος, με βάση τους παραπέρα «κόφτες» που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Οπως επισημαίνεται, τα νέα κριτήρια για τον προσδιορισμό της αναπηρίας «βάσει λειτουργικής αξιολόγησης» δεν έχουν ακόμη καθοριστεί. Χιλιάδες ανάπηροι, που σήμερα φυτοζωούν, θα χάσουν και τα ελάχιστα, με το κριτήριο της λειτουργικότητας.

Ιδιωτικοποιήσεις: Με διαφορετικές ταχύτητες στην πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα, προκρίνονται η Εγνατία ΑΕ, η ΔΕΠΑ, τα περιφερειακά λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, ο διεθνής αερολιμένας της Αθήνας, η ΕΥΔΑΠ, τα ΕΛΠΕ και η Μαρίνα Αλίμου.

«Δημοσιονομικά κενά»: Αφορούν τις προβλέψεις για ποσά που ενδέχεται να «λείψουν» από την κάλυψη των πρωτογενών πλεονασμάτων, όπως καθορίζονται από τους συμφωνημένους στόχους και θα πρέπει να καλυφθούν με νέα αντιλαϊκά μέτρα. Τοποθετούνται στο εύρος 1,1% - 1,4% του ΑΕΠ για το 2019 (2,3 δισ. έως 2,9 δισ. ευρώ) και στο εύρος 1,2% - 1,5% του ΑΕΠ το 2020 (2,3 δισ. έως 2,9 δισ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό του επόμενου έτους). Η αντιλαϊκή σούμα δηλαδή ξεκινά από τα 4,6 δισ. και φτάνει μέχρι 5,8 δισ. ευρώ, τα οποία η επόμενη κυβέρνηση θα φορτώσει στις πλάτες του λαού.

 

 

Έχει διαβαστεί 124 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 31 °C
Άνεμος Β 2-3 μποφόρ

Κυριακή, 18 Αυγούστου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 18 ως 31 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2 μποφόρ

Δευτέρα, 19 Αυγούστου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 18 ως 32 °C
Άνεμος Α 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 162 επισκέπτες και 1 μέλος.

Αρχική σελίδα για κινητά